Sälj inte din gamla telefon eller bärbara dator utan att göra dessa 10 saker först

Viktiga takeaways

  • Säkerhetskopiera alltid dina data innan du kasserar maskinvara. Överför värdefull data till flera medier för att säkerställa att den är säker före kassering.
  • Ta bort anslutna konton, logga ut från alla appar och ta bort enheter från konton för att förhindra obehörig åtkomst.
  • Gör hårddiskdata oläsbar genom att använda programvara för att torka data eller krypteringsmetoder för att skydda känsliga data på din hårddisk.

Att göra sig av med gammal teknik är riskabelt. Idag är våra enheter, som telefoner, bärbara datorer och till och med TV-apparater, en skattkammare av personlig information. Att sälja din gamla telefon eller dator är ett bra sätt att tjäna några pengar, men se till att du har rensat din data helt från den först.

1. Säkerhetskopiera data

När man förbereder teknik för bortskaffande eller försäljning är det lätt att förstöra data oavsiktligt. Så, innan du gör något annat, se till att alla dina värdefulla data säkerhetskopieras, även om du tror att du inte längre behöver det.

Den bästa praxisen är att överföra data till flera medier, som en molntjänst, extern hårddisk, flash-enhet eller själva ersättningsenheten. På så sätt kan du vara lugn genom att veta att dina foton, viktiga dokument och värdefulla minnen är säkra innan du säljer din gamla hårdvara.

2. Ta bort anslutna konton

Arjun Vishnu/MakeUseOf

Nuförtiden tenderar användarkonton att vara anslutna till enheter via ett enhets-ID snarare än en inloggning. Att logga ut från en app räcker inte alltid för att hindra någon från att få tillgång till dina konton.

Om du säljer en enhet kan det leda till att den nya användaren inte kan använda den om du inte kopplar bort enheter från konton. Detta är särskilt relevant för hemsäkerhetsenheter som dörrklockkameror, IP-kameror och smarta hemenheter. Om du säljer eller gör dig av med en smartphone eller dator, logga ut från alla applikationer, särskilt finans- och bankkonton.

Om du använder en OTP-autentisering, till exempel en Google Authenticator, måste du säkerhetskopiera den innan du säljer. Du kan säkerhetskopiera Google Authenticator och andra OTP-appar, men om det är omöjligt måste du återskapa nycklarna från varje konto till din nya enhet från början innan du tar bort dem. Det här steget är viktigt eftersom du kan förlora åtkomst till alla konton som kräver autentisering för multifaktorautentisering. När du är klar tar du bort autentiseringsenheten genom att avinstallera den.

3. Gör din hårddiskdata oläsbar

Att bara ta bort filer på din bärbara dator eller dator eller formatera en hårddisk är inte tillräckligt för att hindra andra från att läsa data. Använd istället programvara för att torka av din enhet eller kryptering för att göra data på din hårddisk oläsliga.

När det gäller NAS-enheter (Network Attached Storage) bör du, förutom att radera data, förstöra RAID-konfigurationen genom att bygga om den enligt RAID-typer som stöds före kassering. Denna process säkerställer att de nya ägarna inte kan återställa någon befintlig data.

4. Fabriksåterställningsenheter

En fabriksåterställning återställer enheten till dess ursprungliga tillstånd, som den var när den först köptes. Detta raderar alla data och inställningar, vilket ger ett rent blad för nästa användare.

Innan du återställer enheten till fabriksinställningarna, se till att du tar bort den från länkade konton som i steg 2.

5. Ta bort eller behåll dina hårddiskar

Ibland är den mest effektiva metoden den mest direkta: ta bort och behåll hårddiskarna från dina enheter för senare förstörelse (eller återanvändning!). Detta är särskilt viktigt för hårddiskar med betydande lagringskapacitet och känsliga data. Att ta bort hårddisken säkerställer att den nya ägaren aldrig kan hämta din information.

Borttagning och förstörelse av lagring rekommenderas inte för smartphones eller enheter med batterier. Att genomborra det integrerade litiumjonbatteriet kan orsaka snabb förbränning eller släppa ut extremt farliga ångor. Det är bäst att lämna dessa enheter till proffsen.

6. Professionella dataförstöringstjänster

Pexels

För ultimat sinnesro, överväg att använda en professionell dataförstöringstjänst.

Det är förvånansvärt svårt att fullständigt förstöra en hårddisk, eftersom professionella dataåterställningstjänster utmärker sig på att sätta ihop dina data igen. Men eftersom de flesta människor inte sitter på kärnkraftshemligheter, räcker det normalt att krossa en hårddisk i små fragment. Om du är osäker, ring en professionell datafragmenteringstjänst.

Professionell enhetsförstöring garanterar att ingen någonsin kommer att få tag på dina data. Professionella destruktionsmetoder involverar vanligtvis avmagnetisering med kraftfulla magneter, förbränning, fragmentering och pulverisering.

7. Kontrollera efter dolda data

Många enheter lagrar data där du minst misstänker det. Inspektera alla enheter för eventuella dolda datakällor. Några anmärkningsvärda exempel inkluderar:

  • Nätverksroutrar och switchar: Dessa loggar DNS-förfrågningar, URL:er och anslutningsförfrågningar. Nätverksenheter bör återställas till fabriksinställningarna innan de kasseras eller säljs.
  • Skrivare: De behåller kopior av allt de någonsin har skrivit ut eller skannat, vanligtvis med intern lagring. Det rekommenderas att ta bort denna lagring för att förstöra denna data.
  • Smarta hemenheter: TV-apparater, kameror och till och med smarta kylskåp kan behålla dåligt lagrade kopior av ditt Wi-Fi-lösenord.

I de flesta fall bör en fabriksåterställning radera all data som är kopplad till dig.

8. Kassera enskilda komponenter

Om du slänger din gamla teknik, rekommenderas det att separera enskilda komponenter som RAM, hårddiskar och SD-kort i separata påsar och kassera dem med olika intervall.

Detta hindrar någon från att sätta ihop enheterna och komma åt din data.

9. Ta bort serienummer

Ett serienummer är en unik sträng av bokstäver och siffror som unikt identifierar din enhet. Serienumren finns på ett klistermärke på en gömd plats, till exempel på undersidan eller baksidan av enheten.

När du kasserar en enhet är det bäst att ta bort denna dekal. Detta kommer att förhindra bedrägerier, såsom garantianspråk från alla som hittar och använder enheten när den väl har slängts.

10. Ompröva avyttring eller försäljning

Gamla enheter som fortfarande fungerar kan återanvändas. Till exempel kan Linux installeras på en äldre dator, vilket förlänger dess livslängd avsevärt.

Tänk slutligen på miljöpåverkan av att kassera teknik. Undersök några lokala återvinningscentraler eller kontakta skolor eller HAM-radioklubbar som kan använda dina gamla enheter för andra ändamål.