Säkerhetshot för e-handel och hur du skyddar din butik

En cyberattack kan orsaka oåterkallelig skada på din nätbutik. Du riskerar att förlora pengar, viktig information och ditt goda rykte. Ännu värre är att en framgångsrik cyberattack kan allvarligt minska företagets vinstmarginal. Därför är det nödvändigt att förbättra säkerheten för din onlinebutik och minimera säkerhetshoten för e-handel.

Men vilka är de största säkerhetsriskerna som e-handlare möter idag, och vad kan du göra för att skydda din webbutik från dessa cyberhot? Fortsätt läsa för att få reda på det.

Varför är e-handelssäkerhet så viktig?

Den främsta motivationen för hackare att utföra cyberattacker är ekonomisk vinning, och e-handelsindustrin erbjuder en stor potential för detta. Därför är det inte förvånande att e-handelswebbplatser upplever en enorm ökning av cyberattacker globalt.

Enligt Sophos Ransomware-rapport 2023, drabbades 66 % av företagen av en ransomware-attack under det senaste året. Den genomsnittliga kostnaden för att återställa systemen efter en ransomware-attack (exklusive lösensumman) uppgår till 1,82 miljoner dollar.

E-handelsföretag hanterar stora mängder data. Även en mindre dataintrång kan därför leda till stora ekonomiska förluster. Den genomsnittliga globala kostnaden för ett dataintrång uppgår till 4,45 miljoner dollar.

Alla användare måste ange sina betalningsuppgifter (bank- eller kreditkortsinformation) för att slutföra köp på e-handelswebbplatser. Detta gör onlinebetalningsbedrägerier till en vanlig företeelse inom branschen.

Faktum är att e-handelsindustrin förlorade över 40 miljarder USD år 2022 på grund av bedrägerier relaterade till onlinebetalningar.

Med detta i åtanke är det viktigt att stärka ditt försvar för att skydda din onlineverksamhet från diverse säkerhetshot och problem som är relaterade till e-handel.

Viktiga säkerhetshot för e-handel som du bör vara medveten om

Nedan följer några vanliga säkerhetshot som e-handelsföretag ständigt ställs inför.

#1. Finansiellt bedrägeri

E-handelsbranschen är drabbad av olika typer av ekonomiskt bedrägeri. Kreditkortsbedrägeri är ett av de mest utbredda säkerhetshoten inom e-handeln. Vid sådana bedrägerier använder cyberkriminella stulen kreditkortsinformation för att genomföra obehöriga transaktioner i onlinebutiker.

En annan vanlig metod som används för ekonomiska bedrägerier är kontoövertagande. Det är en form av identitetsstöld där cyberkriminella olagligt får tillgång till användarnas konton på nätbutiker och de bankuppgifter som är kopplade till dessa konton. En lyckad kontoövertagande kan leda till bedrägliga köp som görs från offrens hackade konton.

Återkrav är en stor utmaning för e-handelswebbplatser och kan skada deras intäkter. Ett återkrav inom e-handel sker när en kund bestrider en debitering från en nätbutik på sitt kontoutdrag.

Kunden begär att banken ska återföra debiteringen. Om banken går med på detta förlorar säljaren både pengarna och produkten. Säljaren kan också behöva betala en återkravsavgift.

Varför begär en kund ett återkrav?

Den vanligaste orsaken är att en cyberkriminell har fått tillgång till kundens kreditkortsinformation och gjort otillåtna onlineköp i en webbutik.

En kund kan dock också missbruka återkravsprocessen om kunden är missnöjd med produkten eller om det finns brister i returhanteringen. Oavsett orsaken riskerar en e-handelsbutik att förlora pengar.

#2. Falsk retur och återbetalning

Falska returer och återbetalningar sker när någon påstår sig returnera en produkt, men i själva verket skickar tillbaka en annan, en skadad eller använd vara, eller ingenting alls.

E-handelsbutiken kan utfärda en återbetalning eller skicka en annan produkt. Detta medför att företaget förlorar pengar och lager på grund av bedrägeriet. Bedrägerier av detta slag kan även orsaka extra kostnader som frakt och påfyllning av lager.

#3. Nätfiske och förevändning

Cyberkriminella använder nätfisketekniker och förevändningsattacker för att lura användare att dela känslig information, såsom inloggningsuppgifter till nätbutiker, kreditkortsinformation eller andra finansiella uppgifter.

När cyberkriminella har samlat in den nödvändiga informationen om användarna, genomför de obehöriga köp på e-handelswebbplatser.

#4. Spam

Spam är oönskade meddelanden som innehåller en skadlig länk. Syftet med spam är att lura användare att klicka på länkarna, vilket leder dem till spamsidor eller till att installera skadlig programvara på sina datorer.

E-handelswebbplatser har hög trafik, vilket gör dem till ett mål för hackare som använder spammeddelanden för att nå en stor publik. Cyberkriminella lämnar ofta spammeddelanden i bloggkommentarer och på sociala medier i hopp om att användarna ska klicka på länkarna.

Spam kan påverka hastigheten, säkerheten och användarupplevelsen på din e-handelswebbplats.

#5. DDoS-attacker

Syftet med DDoS-attacker är att störa en e-handelswebbplats och påverka dess försäljning.

I en distribuerad denial-of-service-attack (DDoS) översvämmer cyberkriminella din onlinebutik med trafik från flera källor i sådan omfattning att den blir otillgänglig för legitima användare.

Om kunder inte kan komma åt din e-handelswebbplats kommer du att förlora intäkter.

#6. Clickjacking

I en clickjacking-attack kan illvilliga aktörer lura dina kunder att klicka på ett webbelement som är förklätt till ett annat. Som ett resultat kan användare omedvetet ladda ner skadlig programvara, besöka skadliga webbplatser, dela känslig information, ändra kontoinställningar eller överföra pengar.

En illvillig aktör kan till exempel dölja skadlig programvara under knappen ”Ladda ner rabattkupong” efter att ha hackat din e-handelswebbplats. Aningslösa kunder som klickar på knappen kan omedvetet ladda ner skadlig programvara till sina enheter, vilket äventyrar deras säkerhet.

När din butik överför skadlig programvara till offrens enheter, ger det dålig publicitet för ditt varumärke.

#7. Skadlig programvara

Skadlig programvara är ett av de största e-handelshoten som företag står inför idag.

Här följer viktiga hot som är relaterade till skadlig programvara som du bör känna till:

E-skimning

Vid denna typ av attack implanterar en cyberkriminell skummningskod på din e-handelswebbplats för att få tillgång till kreditkort och personlig information. Därefter överför cyberkriminella den stulna informationen till en domän som de kontrollerar.

Ransomware

Ransomware är en typ av skadlig programvara som kan kryptera filer eller data på din e-handelswebbplats, vilket gör dem otillgängliga.

Därefter kräver angriparen en lösensumma i utbyte mot dekrypteringsnyckeln.

En ransomware-attack kan störa driften av din webbutik, orsaka ekonomiska förluster och skada ditt butiks rykte om kunddata har äventyrats.

Därför är det viktigt att vidta proaktiva åtgärder för att förhindra ransomware-attacker.

Trojansk häst

Trojanska hästar är vilseledande program som ser legitima ut, men som innehåller skadlig kod.

En angripare kan sprida en trojansk häst som ser ut som legitima program eller filer. När den väl är installerad på din enhet kan den stjäla känslig information om din onlinebutik, såsom inloggningsuppgifter till administratörskonsolen.

En trojansk häst kan alltså äventyra den övergripande säkerheten på din e-handelswebbplats.

Keylogger

En keylogger kan övervaka varje tangenttryckning du gör på din dator eller enhet, inklusive inloggningsuppgifter och annan känslig information.

Om en angripare lyckas installera en keylogger på din företagsdator kan de fånga upp inloggningsuppgifter till administratörer. Sedan kan de få obehörig åtkomst till backend-systemet på din e-handelswebbplats.

#8. Dataintrång

Ett dataintrång är ett allvarligt hot mot e-handeln. Detta beror på att även ett mindre dataintrång kan få allvarliga konsekvenser, inklusive ekonomiska förluster, skada på varumärket och juridiska och regulatoriska konsekvenser.

Några vanliga orsaker till dataintrång är bland annat:

  • Utdaterad programvara
  • Dålig lösenordshantering
  • Nätfiskeattacker
  • Mänskliga misstag
  • Skadlig programvara

Det är därför viktigt att implementera de bästa datasäkerhetslösningarna för att skydda din information.

#9. Injektioner av skadlig kod: SQL och XSS

Skadliga kodinjektioner, som SQL- och XSS-attacker, kan utgöra ett allvarligt hot mot din e-handelsbutik.

En SQL-injektionsattack inträffar när en cyberkriminell utnyttjar sårbarheter i din e-handelswebbplats inmatningsfält för att infoga skadliga SQL-frågor. Dessa frågor kan manipulera eller stjäla data från databasen, potentiellt äventyra kundinformation eller ta kontroll över butiken.

I en XSS-attack (cross-site scripting) injicerar en cyberkriminell skadliga skript på din butiks webbsidor, som sedan körs av användarnas webbläsare. Detta kan leda till obehörig åtkomst, datastöld eller spridning av skadlig programvara.

Du kan köra ett CSP (Content-Security-Policy) Header-test för att ta reda på om din webbutik använder CSP-rubriker för att skydda sig mot XSS, skadlig kodinjektion och clickjacking.

#10. Bots

Hackare kan skapa bots som skannar hela din webbutik och samlar in viktig information, som lager, priser, bästsäljande produkter osv. Sedan kan hackarna sälja denna information till dina konkurrenter.

Med denna typ av information kan dina konkurrenter strategiskt prissätta sina produkter för att locka kunder. Alla gillar trots allt att köpa en produkt till lägsta möjliga pris.

Därför är det nödvändigt att implementera effektiva lösningar för att upptäcka och begränsa bot-trafik.

#11. Råstyrka

En brute force-attack är en hackningsmetod som använder prov och fel för att försöka knäcka lösenordet till din webbutiks administratörskonsol. I denna typ av attack etablerar cyberkriminella först en anslutning till din webbplats. Sedan använder de automatiserade program för att gissa ditt lösenord.

Det är viktigt att undvika vanliga lösenord och skapa starka lösenord med hjälp av ett lösenordsverktyg.

#12. MITM

I en man-in-the-middle-attack (MITM) avlyssnar en cyberkriminell kommunikationen mellan din onlinebutik och en legitim användare. Som ett resultat kan de samla in känslig kunddata, såsom inloggningsuppgifter, kreditkortsinformation osv.

Den insamlade informationen kan sedan användas för att ändra offrets kontoinställningar eller göra obehöriga köp från offrets hackade konto i din onlinebutik.

Hur man förebygger säkerhetshot inom e-handel

Följande strategier kan hjälpa dig att stärka ditt försvar mot säkerhetshot inom e-handel.

#1. Säkra betalningsmetoder och betalningsgateway

Även om det är bekvämt, är det riskabelt att låta kunder spara sina kreditkortsuppgifter. Därför är det bäst att undvika att spara kreditkortsinformation på din webbserver.

Genom att implementera en tredjeparts betalningshanterare som PayPal eller Stripe flyttar du betalningshanteringen från din egen webbplats. Det garanterar en högre säkerhet för kundernas känsliga data.

Du kan undersöka dessa populära betalningshanteringslösningar för att hitta den som passar bäst för ditt företag.

#2. SSL-certifikat

Ett SSL-certifikat bevisar att din webbplats är äkta och informerar kunderna om att anslutningen mellan din webbplatsserver och användarna är krypterad. Detta innebär att ingen kan avlyssna kundernas aktiviteter på din webbplats, vilket eliminerar möjligheten till MITM-attacker.

Ett SSL-certifikat är också en del av PCI DSS-efterlevnaden. Många webbläsare kommer inte ens att öppna din butik om din e-handelswebbplats saknar ett SSL-certifikat.

Därför är det viktigt att skaffa ett SSL-certifikat för din e-handelswebbplats.

#3. Verifiering av kundadress

Kreditkortsprocessorer och banker erbjuder vanligtvis en adressverifieringstjänst som omedelbart flaggar tvivelaktiga transaktioner.

Denna tjänst jämför faktureringsadressen som kunden anger med den adress som är registrerad hos banken. Under betalningshanteringen kan systemet avvisa försäljningen eller markera den för vidare granskning om en oöverensstämmelse uppstår.

#4. Icke-förnekande

Icke-förnekande säkerställer att ingen av parterna, varken din webbutik eller kunden, kan förneka transaktionen de har genomfört.

Genom att implementera icke-förnekande åtgärder, som till exempel digitala signaturer, kan du förhindra kunder från att neka till ett köp och minska antalet e-handelsåterkrav.

#5. Stark lösenordshantering

Cyberkriminella använder olika metoder för att knäcka lösenord och gissa inloggningsuppgifterna för din administratörskonsol. Därför bör du skapa starka lösenord som är svåra att gissa.

Användning av en lösenordshanterare i ditt företag kan underlätta lösenordshanteringen. Den kan hjälpa alla att skapa starka, komplexa lösenord och informerar dig om lösenord som har komprometterats i ett nyligen dataintrång.

Du kan undersöka dessa lösenordshanterare med öppen källkod för att välja det bästa verktyget för lösenordshantering.

Om du inte föredrar molnbaserad lösenordshantering kan du även överväga denna lokala lösenordshanterare.

#6. Multifaktorautentisering

Multifaktorautentisering (MFA) lägger till ett extra lager av säkerhet till din e-handelsbutik. När MFA är aktiverat bekräftas din identitet med två eller fler faktorer, till exempel en kod, PIN-kod, biometri osv.

Om en cyberkriminell skulle få tillgång till dina lösenord, kan de inte komma åt din administratörskonsol eftersom de inte har tillgång till de andra faktorerna.

#7. Antimalware- och antivirusverktyg

Cybersäkerhetsverktyg som antimalware och antiviruslösningar kan bidra till att skydda din e-handelswebbplats från skadliga attacker.

Skadlig programvara är en samlingsbeteckning för olika skadliga program, som ransomware, keyloggers, trojaner för fjärråtkomst osv. Genom att installera ett effektivt antimalwareprogram kan du skydda dig mot olika typer av hot.

Se även till att du har aktiverat automatiska uppdateringar av dessa verktyg.

Läs mer: Hur man tar bort skadlig programvara från PC

#8. Adminpanel och serversäkerhet

Du bör skapa komplexa lösenord för adminpanelen på din e-handelswebbplats.

Använd en kombination av versaler, gemener, siffror och specialtecken för att skapa komplexa lösenord. Du bör även fortsätta att ändra administratörslösenorden regelbundet.

Implementera principen om minsta privilegium, som säkerställer att användare endast har tillgång till den administrativa panelen i den mån det är nödvändigt för deras arbete.

Se också till att du blir meddelad när en okänd IP-adress försöker komma åt adminpanelen.

#9. Webbapplikationsbrandvägg

En webbapplikationsbrandvägg (WAF) är ett säkerhetsverktyg som övervakar, filtrerar och blockerar inkommande och utgående datapaket från en applikation eller webbplats.

Genom att implementera en webbapplikationsbrandvägg kan du kontrollera webbtrafik som kommer in i och lämnar din butik. Du kan också blockera skadliga försök, som SQL-injektioner, XSS-attacker och DDoS-angrepp.

Du kan undersöka dessa webbapplikationsbrandväggar med öppen källkod för att välja den bästa lösningen för din butik.

#10. Säkerhetskopiering av data

Genom att ha uppdaterade säkerhetskopior säkerställer du att du snabbt kan återställa och fortsätta att betjäna kunder utan långvariga avbrott, ekonomiska förluster eller skada på ditt varumärke, även om viktiga data skulle ha äventyrats eller gått förlorade.

När du säkerhetskopierar data från din onlinebutik, bör du följa 3-2-1-regeln. Detta innebär att du ska göra tre kopior av datan, spara datan på två olika enheter/plattformar, varav en måste vara en extern lagringsplats.

Du kan använda en valfri företagslösning för datasäkerhetskopiering för att automatisera säkerhetskopieringsprocessen.

Läs mer: Bästa metoder för säkerhetskopiering av data som alla bör följa

Slutsats

I takt med den oöverträffade tillväxten av e-handelsbranschen ö