Så här ställer du in anpassade XMP-profiler och överklocka ditt RAM-minne

RAM är en av de enklaste och säkraste sakerna du kan överklocka på din PC, med en betydande effekt på prestandan – särskilt för dem som gör 3D-rendering, videoredigering och till och med spel. Om ditt RAM-minne körs med en lägre hastighet än den hastighet som anges på lådan, måste du använda XMP eller en överklockad minnesprofil för att få ut det mesta av det, och vi är här för att visa dig hur.

Vad är XMP-profiler och varför ska du anpassa dem?

XMP (Extreme Memory Profiles) är en teknik som låter dig överklocka ditt RAM-minne för att få ut mer prestanda. XMP är en Intel-teknik, men du hittar den listad på AMD-maskiner med namn som DOCP, EOCP, RAMP och EXPO. Var inte förvirrad; dessa gör alla samma sak: att öka ditt RAM:s klockhastighet till dess annonserade eller högre klockhastighet. RAM är inte så komplicerat som det verkar, men en snabb RAM-guide kan hjälpa dig att komma till rätta med det lättare.

När du köper RAM, oavsett om det är begagnat eller helt nytt, kommer ditt moderkort inte att köra modulerna i full hastighet. Ofta kan klockhastigheten som RAM-modulerna körs med vara upp till endast 50 % av vad den är klassad för. Detta beror på att den annonserade hastigheten fortfarande faktiskt är en överklocka, och att köra minnesmodulerna med en lägre hastighet garanterar stabilitet.

Även om det är en komplicerad process att flasha en riktigt anpassad XMP-profil eller SPD i dina RAM-moduler, kan du börja från XMP-profilerna och anpassa den därifrån för att få ut det mesta av ditt RAM-minne. Så här aktiverar du XMP och anpassar den till sin fulla potential.

Steg 1: Starta om eller stäng av din dator och ange ditt BIOS

För att använda en XMP- eller överklockad minnesprofil måste du först stänga av eller starta om datorn och gå in i BIOS-skärmen.

För att komma in i BIOS-skärmen föreslår vi att du spammar DEL-tangenten på ditt tangentbord medan det startar. DEL-tangenten är ett säkert kort, men andra moderkortstillverkare kan använda andra nycklar för att komma in i BIOS. Kolla in hur du går in i BIOS på Windows 10 och 11 och hitta ditt moderkortsmärke för att ta reda på vilken nyckel du behöver använda.

När din dator startar kommer ditt moderkorts märke att dyka upp och tala om för dig vilken tangent du behöver trycka på för att komma in i BIOS. Det kan dock gå för snabbt ibland, speciellt med en SSD eller snabbstart på Windows, så det är bra att ta reda på det i förväg.

Steg 2: Hitta minnesöverklockningsinställningarna för ditt moderkort

Varje moderkortsmärke kommer att ha olika layouter, vilket gör det lite förvirrande att komma till XMP-inställningarna, så du måste gräva lite. I vårt fall använder vi ett ASUS-moderkort med en AMD Ryzen-processor, så det kommer att märkas som DOCP istället för XMP. Leta efter etiketter som överklocka (OC), tweaker, anpassad, extrem och liknande. De kommer med största sannolikhet att leda dig till XMP- eller minnesöverklockningsinställningarna. Den kan också hittas på samma plats som CPU-överklockningsfliken.

Som du kan se i DRAM-statusområdet i BIOS körs RAM-minnet på 2133MHz. Detta RAM-kit är märkt som 3200MHz, så det är vad vi vill ha. På ”EzMode” på detta ASUS-moderkort kan du enkelt slå på DOCP eftersom det är precis under DRAM-statusen.

I den här bilden har vi aktiverat den överklockade minnesprofilen från EzMode genom att klicka på Disabled och välja Profile#1. Detta är det enklaste sättet att få upp ditt RAM-minne till den hastighet som det är annonserat att köra med. De flesta RAM-kit kan dock enkelt köra bortom detta, och vi visar dig hur du gör detta genom det avancerade läget.

Steg 3: Avancerade XMP- eller minnesöverklockningsinställningar på ditt moderkort

På ett ASUS moderkort kan du gå in i det avancerade läget genom att trycka på F7 eller klicka på texten Avancerat läge längst ner till vänster. Du hittar en liknande inställning på andra moderkort.

Gå till Ai Tweaker-fliken ovan och gå till Ai Overclock Tuner. Om du har valt DOCP-profil #1 i EzMode, borde det redan stå DOCP. Annars kommer det att stå Auto. Om den visar Auto, klicka på den och välj DOCP eller motsvarande överklockade minnesprofiletikett.

I motsats till att använda standardminnesöverklockningsprofilerna, kommer de avancerade inställningarna att låta dig gå högre än den märkta hastigheten, och du kan experimentera med högre hastigheter på egen hand för att få ut ännu mer prestanda ur ditt RAM-minne.

Steg 4: Välj en klockhastighet för ditt RAM-minne

På fliken Ai Tweaker med Ai Overclock Tuner inställd på den överklockade minnesprofilen (DOCP i vårt fall), bör du kunna se fler frekvensinställningar som BCLK, Memory och FCLK frekvensinställningar.

Vi rekommenderar inte att du rör vid BCLK-frekvensen alls, och vi rekommenderar starkt att du är försiktig när du ändrar FCLK-frekvensen. Experimentera med minnesfrekvensen eftersom den är lättare att hantera och översätter till prestanda mer direkt än BCLK- och FCLK-frekvenserna.

Klicka på rullgardinsmenyn på Minnesfrekvens och välj den RAM-hastighet du önskar. I nästa avsnitt kommer vi att visa dig hur du experimenterar med högre frekvenser än de förinställda profilerna.

Anpassa dina XMP-profiler

Om du vill få ut ännu mer prestanda ur ditt RAM-minne kan du anpassa frekvensen så att den är högre än de befintliga minnesöverklockningsprofilerna. Observera att överklockning utöver de förinställda profilerna kan minska livslängden på ditt RAM-minne. Vi vill dock förhindra det, så vårt fokus kommer att ligga på stabilitet istället för högsta möjliga RAM-hastighet, oavsett om det gäller klockhastighet eller RAM-timing.

Att gå lite för långt kan resultera i svarta skärmar och att fastna vid en gul DRAM-lampa eller röd CPU-lampa på ditt moderkort. Om dessa saker händer kan du antingen ta bort dina RAM-moduler och slå på din dator utan dem, stänga av din PC och sätta in RAM-minnet igen och slå på det. Du kan också återställa BIOS genom att rensa din CMOS. Kolla in hur du rensar ditt CMOS genom att lära dig hur du återställer ditt moderkort.

Ökar RAM-klockhastigheter

För att testa ditt RAM-minne, börja med den högsta inbyggda överklockningsminnesprofilhastigheten och öka den med 200MHz åt gången för att vara säker. Se till att spara och starta om din dator efter varje ökning och använd din dator i några minuter, se till att du inte upplever några blå skärmar (BSOD), kraschar eller ingen POST-skärm. Prova att spela ett spel eller använda något av dessa benchmarkingprogram för Windows.

Försök att öka den tills din dator börjar bli instabil, och sedan återställa den med cirka 50-100 MHz tills den är stabil.

Minska RAM-tider

Om du vill minska RAM-timingerna för att få mer responsivt minne kan du stanna vid den lägsta XMP-klockhastigheten eller sänka den med 100-200MHz. Du kan sedan fortsätta att sänka tCL (CAS Latency), tRCDRD (läs), tRCDWR (skriv) och tRP (RAS Precharge) med en till två siffror. Ibland kombineras tRCDRD och tRDCWR till tRCD, men du kommer vanligtvis att ha samma nummer för båda ändå, så det spelar ingen roll om de är separerade eller inte.

Som en tumregel bör tRAS vara tCL + tRCD. I vårt fall är det 16 + 18 = 34. Men som du kan se ovan är det 38. Det beror på att det kan vara för snävt att ha den på exakt 34, och om du lossar på den något kommer det att resultera i mer stabilitet.

Slutligen bör tRC ställas in på tRP + tRAS. I vårt fall är det 56 eftersom vår tRP är 18 och tRAS är 38. Du kan lossa den med en eller två för att vara säker, men vet att om du lossar dina tider för mycket kan det också resultera i instabilitet. Du kan också ändra din Command Rate (tCR) till 1T om ditt RAM-minne kan hantera det.

Att experimentera med RAM-tider kommer nästan garantera att du måste återställa ditt BIOS. Om du vill undvika detta men ändå vill skärpa dina RAM-tider kan du prova att bara sänka allt med en siffra och beräkna för tRAS och tRC en gång och inte gå längre.

Njut av ökad prestanda med anpassade XMP-profiler

Det skulle vara trevligt om moderkortet automatiskt läste den överklockade minnesprofilen i RAM-modulerna. Tyvärr är det fortfarande mycket säkrare att köra RAM-modulerna med en mycket lägre och stabil frekvens som standard för att garantera kompatibilitet på så många PC-byggen som möjligt.

Vi hoppas dock att vi har hjälpt dig att låsa upp den dolda prestandan hos dina RAM-moduler och till och med gå lite utöver det för att nå ditt RAM-minnes fulla potential.