Så här spårar du aktier med Google Sheets

En av de mindre kända funktionerna i Google Sheets är GOOGLEFINANCE, som låter dig spåra aktuella eller historiska finansiella värdepappersdata på aktiemarknaden. Så här använder du den.

Vad är Google Finance?

Finans är Googles realtidsverktyg som visar aktuell marknadsinformation och samlar affärsnyheter. Den är för närvarande integrerad med Google Sök, så om du slår upp ticker-symbolen för ett specifikt företag på Google som WMT för Walmart eller AAPL för Apple, kommer du omedelbart att se den aktuella aktiekursen och historiska data för den säkerheten. Du kan klicka på en av dessa aktier för att gå till ett företags Google Finance-sida, som visar företagets ekonomi, relaterade nyheter och låter dig jämföra dem med andra råvaror.

Även om det finns andra, mer robusta verktyg du kan använda för att spåra värdepapper, är Google Finance det enda som effektivt kan integreras med Google Sheets. Oavsett om du är nybörjare på aktier eller en erfaren handlare, är denna integration det enklaste sättet att importera och övervaka aktiedata i ett kalkylblad.

Förresten, Google Finances arkintegration är endast tillgänglig på engelska och inkluderar inte de flesta internationella börser ännu. Så om du vill göra transaktioner på asiatiska eller europeiska börser kanske detta inte är det bästa alternativet för dig.

Google Finance-funktionen

Funktionen som hämtar aktiedata kallas ”GOOGLEFINANCE.” Syntaxen för funktionen är ganska enkel och använder fem argument, varav fyra är valfria.

Det första argumentet är tickersymbolen. Det här är koder som företag har när de är börsnoterade, till exempel GOOG för Google eller BAC för Bank of America. Du kan också ange den börs som din valda aktie är noterad på för att undvika avvikelser. Eftersom Bank of America är noterat på New York Stock Exchange skulle du skriva ”NYSE:BAC.”

För att få tickerkoder och utbyten av dina önskade aktier måste du göra en del efterforskningar. Du kan leta efter dem på Google Finance eller ditt valda portföljhanteringsverktyg.

Det andra argumentet är attributet du vill visa. Som standard är det inställt på ”pris” om du lämnar det tomt. Här är några av attributen som du kan dra ut med funktionen:

pris: Priset på den specifika aktien i realtid.
volym: Aktuell handelsvolym.
högt: Den aktuella eller valda dagens högsta pris.
lågt: Den aktuella eller valda dagens låga pris.
volymavg: Den genomsnittliga dagliga handelsvolymen.
pe: Förhållandet mellan pris och intjäning.
eps: Vinsten per aktie.

Observera att attributen du kan visa varierar beroende på om du använder aktuell eller historisk data. Här är en fullständig lista över attribut som du kan använda för argumentet. Det är viktigt att komma ihåg att aktuell data uppdateras var 15:e minut, så det är inte helt i realtid.

Det tredje argumentet är startdatumet, som bara gäller om du använder historisk data. Du kan skriva ”TODAY()” eller lämna det tomt för att visa realtidsdata. Det fjärde argumentet anger antingen slutdatumet eller antalet dagar från startdatumet. Om den lämnas tom kommer funktionen att returnera data från en enskild dag.

Det sista argumentet är intervallet, som låter dig specificera datafrekvensen. Du kan ställa in den på ”DAILY” eller ”WEEKLY”.

En sak att notera är att Google Sheets bearbetar tickersymbolen och attributargumenten som text, så se till att placera citattecken runt dem, annars får du ett felmeddelande.

Aktiespårning i aktion

För det här exemplet, låt oss säga att du vill slå upp det aktuella priset på en aktie av Facebook. Facebook är noterat på NASDAQ med tickerkoden FB. I det här fallet skriver du ner det första argumentet som ”NASDAQ:FB” tillsammans med ”pris” som attribut. Så formeln för detta skulle vara =GOOGLEFINANCE(“NASDAQ:FB”,”pris”).

Om du vill se de dagliga stängningspriserna för en viss vecka, till exempel veckan den 15 oktober 2018, kommer du att ange det datumintervallet i det tredje och fjärde argumentet. Koden för det blir =GOOGLEFINANCE(“NASDAQ:FB”,,”price”,DATE(2018,10,15),DATE(2018,10,20)) . Observera att visning av historisk data expanderar den genererade informationen till matrisdata, som tar upp närliggande celler.

Du kan också använda funktionen för att generera data för en aktielista automatiskt. Skriv bara ut tickerna i en kolumn och använd sedan cellerna i ditt första argument. Eftersom vår tickerkod finns i cell C4, skulle du skriva =GOOGLEFINANCE(C4,”pris”). Nedan finns en lista över aktier med motsvarande aktuella priser.

Om du vill spåra en lista med attribut kan du skriva ut dem i separata celler som i bilden ovan. Sedan kan du länka det andra argumentet till cellen med attributets namn. För priscellen för NYSE:IBM i exemplet nedan skulle formeln vara =GOOGLEFINANCE(C$2,$B5).

Maximera Google Sheets

Det bästa med att ha dina aktier på Google Sheets är att du kan använda olika datamanipuleringsverktyg på dem.

Låt oss till exempel säga att du vill använda Google Sheets för att hålla reda på värdet på alla dina finansiella tillgångar, som dina aktier, sparkonton, tidsinsättningar och mer. Genom att använda Finance kommer priset på dina aktier att uppdateras i realtid, så att du får en fullständig bild av din position vid varje given tidpunkt.

Konvertera valuta med ark

En annan bra funktion med Google Sheets är att den kan konvertera valutor i realtid. Du kan göra detta genom att skriva aktietickern ”CURRENCY:” följt av koderna för de två valutor du vill konvertera, till exempel ”USDGBP” eller ”EURJPY.” Du kan också visa historisk valutadata genom att ange ett datum.

Till exempel, om du bor i Europa och vill konvertera några USD till euro, skulle du skriva =GOOGLEFINANCE(“CURRENCY:USDEUR”) och multiplicera det numret med mängden USD du konverterar.

Detta har många bra användningsområden förutom valutahandel. Om din verksamhet till exempel innebär att du får betalt i en annan valuta, kan du skapa en faktura som automatiskt omvandlar betalningarna du får till din hemmavaluta.