Så här ser du mer och gör mer med Google Lens

Tekniska framsteg under de senaste åren har gjort att människor uppnår ofattbara bedrifter.

En av dessa bragder är tekniken för att använda våra smartphonekameror för objektdetektering. Och när det kommer till objektdetekteringsapplikationer rankas Google Lens bland de främsta namnen som vi tänker på.

Men Google Lens kan göra mycket mer än att identifiera enkla objekt. Den kan effektivt utföra andra uppgifter som att skanna dokument, översätta texter, hitta produkter och mer.

Den här artikeln kommer att förklara hur du kan använda Google Lens till fullo.

Vad är Google Lens?

Google Lens är ett AI-stödt verktyg som låter människor använda sin smartphonekamera för att upptäcka olika objekt, skanna dokument, shoppa, översätta texter, etc.

Medan Google Lens från början endast var tillgängligt för Pixel, stöder den idag många enheter.

Om Google Lens inte är förinstallerat med din smartphone kan du installera det från Play Butik (för Android).

Med Google Lens kan du också läsa QR-koder, smarta valda texter, smart sökning, lösa läxfrågor, söka runt omkring dig och mer.

Tekniken bakom Google Lens

Som vi redan nämnde är Google Lens AI-driven. Därför använder appen djup maskininlärning, känd som Tensor Flow, för att träna sig själv och ge sina användare korrekta resultat. Det är i stort sett en sökmotor för världen omkring dig.

FYI, Google har sagt att de använder datorseende, maskininlärning och Googles kunskapsdiagram för att känna igen olika texter eller objekt. Med introduktionen av Google Lens har Google fört Augmented Reality till våra fingertoppar.

Med hjälp av din enhetskamera analyserar appen noggrant vad som finns framför den och erbjuder detaljer på ett ögonblick. Från att identifiera en okänd fågel till att upptäcka turistattraktioner nära dig till att översätta gatuskyltar – Google Lens kan göra allt.

Hur är Google Lens annorlunda än vanliga smartphonekameror?

En typisk smartphone är avsedd för att klicka på bilder och inget mer än det. Med Google Lens i din inhemska kamera kan du dock lyfta saker på många sätt.

Eftersom Google Lens är AI-drivet söker du effektivt efter objekt och texter i ett foto som du klickade på med enhetens kamera. Eller så kan du använda den via livekameraflöden.

Google Lens ger dig möjlighet att inte bara se världen utan också att granska och utöka den.

Med andra ord, denna enkla app förbättrar din inhemska kameras förmågor och förvandlar den till ett sätt för större utforskning av din omgivning.

Viktiga funktioner i Google Lens

Låt oss nu lyfta fram några av Google Lens mest praktiska funktioner:

#1. Textigenkänning och översättning

Google Lens erbjuder textigenkänning och översättningsfunktioner för alla sina användare. Även om Google Lens inte hade den här funktionen i början, integrerade en senare uppdatering Optical Character Recognition i appen.

Nu kan appen upptäcka texter i en bild och i realtid, tillsammans med liveöversättning. Om du till exempel är utomlands och inte kan ta reda på vad en skylt säger på ett främmande språk kan du öppna Google Lens på din smartphone och sätta det framför texten. Genom att trycka på avtryckaren kan du få appen att känna igen och översätta den texten till ditt föredragna språk.

Jag kommer på mig själv med att använda den här funktionen ofta för att kopiera långa texter från tryckta dokument, vilket annars skulle kräva att jag manuellt skulle skriva allt i en ordredigerare.

Bildsökning är en av de viktigaste funktionerna i Google Lens. Verktyget kan hjälpa dig att veta om saker omkring dig.

Det kan också hjälpa dig i dina shoppinguppdrag genom att upptäcka liknande föremål som en produkt som kan ha fångat din uppmärksamhet. Anta till exempel att du är på din dagliga morgonpromenad och plötsligt stöter på en blomsterart som ser iögonfallande ut men som du inte känner till.

För att identifiera vilken blomväxt det är, ta helt enkelt fram din smartphone och sök efter den med Google Lens. Inom några sekunder får du svar på alla dina detaljer.

Jag använder den personligen för att leta efter varianter av kläder som jag gillar eller detaljerna på bilar som står på vägarna.

#3. Skanna streckkoder och QR-koder

Google Lens har en streckkods- och QR-kodskanning som låter användare skanna streckkoder och QR-koder från en bild som sparats i deras galleri eller via livekameraflöden. Sedan läser appen den streckkoden/QR-koden och låter dig veta om data som är inbäddad i den.

Här är ett exempel: anta att du har köpt en ny bärbar dator tillverkad av ett välrenommerat varumärke från din lokala säljare som svär vid dess äkthet. Men om du fortfarande är tveksam kan du använda Google Lens för att skanna streckkoden/QR-koden på dess låda för att kontrollera om den är giltig.

#4. Tolka rapporter

Google Lens kan hjälpa användare att dechiffrera rapporter som du kanske inte förstår. Allt du behöver göra är att rikta din smartphonekamera för att ta en bild av rapporten, så kommer Google Lens snabbt att analysera vad den har att säga.

Till exempel, om du gick på ett blodprov vars rapport har kommit men inte kan förstå vissa medicinska termer och avläsningar, kan du placera det framför telefonens kamera och trycka på Google Lens slutarknapp. Resultaten skulle innehålla detaljer som kan göra plats för enkel tolkning.

#5. Google Foto-integration

I de senare versionerna av Google Photos kommer du att se Google Lens inbyggt. Med den här funktionen kan man skanna objekt och texter i bilder direkt från Google Photos-appen.

Du kan också använda den för att känna igen, kopiera eller översätta texter, hitta liknande produkter att shoppa och upptäcka arkitektur eller landmärken, bland annat.

Låt oss se ett exempel: säg att du gick på en gatukonstfestival och tog ett fotografi av dig själv där. När du kommer hem och ser bilden ser du en katedral bakom som ser alldeles för bekant ut, men du kan inte komma ihåg vad den heter. Google Lens i dina Google Foton kan hjälpa dig att känna igen det och eliminera din rastlöshet.

#6. Kopiera innehåll från en enhet till en annan

Google Lens kan hjälpa dig att enkelt kopiera innehåll mellan enheter. Genom att rikta din mobil/datorkamera mot det du vill kopiera och trycka på avtryckaren kan du använda Googles OCR-funktion för att snabbt kopiera innehållet på den enheten.

Anta till exempel att du har en artikel på din smartphone och behöver kopiera några av dess stycken till din dator. I ett sådant fall behöver du bara öppna Google Lens på den senare och enkelt kopiera de texterna från de förra med hjälp av Google Lens fantastiska textigenkänning.

Fördelar med att använda Google Lens

Låt oss nu se vilka fördelar individer får av att använda Google Lens:

#1. Lärande på språng

Närhelst du stöter på något fascinerande i ditt dagliga liv, som ett stort monument, en fantastisk floret eller en livlig staty – kan Google Lens berätta omedelbart vad du tittar på. Dessutom kan det ge dig länkar för att läsa om det på djupet om du vill ha en bättre förståelse.

#2. Detektion av hudtillstånd

Google Lens kan vara praktiskt för att identifiera hudåkommor. Om du känner dig orolig över utslagen eller vita fläckar på huden, fånga det helt enkelt via Google Lens.

Appen kör sedan en sökning och ger dig resultat som liknar ditt tillstånd och deras detaljer. Att göra det kan ge dig en primär uppfattning om vad du har att göra med.

#3. Närliggande Food Joint Discovery

Google Lens Multisearch kan hitta närliggande matställen som serverar god mat. Låt oss säga att du såg en hamstring som innehöll en bild av en matvara som såg utsökt ut, men du vet inte vad den heter.

Om du tar en bild av den med Google Lens kan du få reda på dess namn. Dessutom, om du skriver ”nära mig” i din sökning, kommer det att ge dig en lista över närliggande restauranger som serverar rätten.

Hur får jag åtkomst till Google Lens på din enhet?

Nedan tar vi en titt på hur du kan komma åt Google Lens på olika enheter:

#1. Android

Det finns flera sätt att komma åt Google Lens på Android.

  • Först kan du helt enkelt öppna appen ”Google Lens” och börja använda den.

  • För det andra kan du starta Google-appen och trycka på ikonen ”Google Lens” till höger i sökfältet.

  • För det tredje kan man säga ”Hey/OK Google” för att starta Google Assistant och trycka på ”Google Lens”-ikonen längst ned eller be din assistent att ”Öppna Google Lens.”

  • För det fjärde kan man lägga till Google-appwidgeten på sin startskärm och sedan trycka på ikonen ”Google Lens” för att starta den.

  • Slutligen kan användare komma åt Google Lens via Google Foton.

Observera att vissa OEM-smarttelefoner med vanliga Android låter användare komma åt Google Lens direkt via kameraappen.

#2. iOS

Sätten att komma åt Google Lens på iOS-enheter är begränsade. De enda sätten att använda Google Lens på din iPhone eller iPad är genom Google-appen, Google-appwidgeten och Google Foton. Tyvärr finns det ingen dedikerad Google Lens-app för iOS-enheter i App Store.

#3. PC (Windows/macOS)

PC-användare, oavsett operativsystem, kan använda Google Lens på flera sätt.

  • Det första är genom att öppna deras webbläsare och högerklicka på en bild. Sedan måste du klicka på ”Sök bild med Google Lens”.

  • Det andra sättet är via Googles sökresultat. Från sökresultaten klickar du på ikonen ”Google Lens” överst på ett foto för att komma åt Google Lens.

  • Du kan också använda Google Lens förlängning från Chrome Web Store. Observera att det är en tredjepartslösning och inte från Google.

Observera att macOS-användare med webbläsaren Safari antingen kan klistra in en bildlänk eller ladda upp/dra och släppa ett foto i Google Bilder.

Använda fall av Google Lens

Onödigt att säga att Google Lens praktiska funktioner gör att utföra olika uppgifter en cakewalk:

#1. Visuell översättning för text på olika språk

Google Lens hjälper till att översätta text på plats på många internationella språk. Detta möjliggör en sömlös förståelse av vad som är skrivet på ett språk som du inte känner till.

#2. Identifiera objekt, landmärken och växter

Oavsett vad du hittar under dina dagliga aktiviteter – vare sig det är en okänd sten, fantastisk arkitektur eller en vacker bonsai – kan Google Lens känna igen det i ett nafs.

#3. Lägga till kontakter från visitkort

Om någon ger dig ett visitkort kan du snabbt kopiera deras kontaktnummer med hjälp av Google Lens OCR-teknik och lägga till det i dina kontakter.

#4. Utforska recept och näringsinformation

När du tar en bild av en matvara med Google Lens kan den ge dig dynamiskt innehåll, till exempel dess recept och näringsvärde.

#5. Shopping med produktigenkänning

Google Lens kan ta en bild av en produkt för att identifiera den och ge dig köpbara matchningar. När du ser en onlineannons med coola varor eller ser en skylt när du är på gatan, sök helt enkelt efter den med Google Lens.

#6. Läx- och utbildningshjälp

Google Lens kan hjälpa eleverna med deras läxrelaterade problem genom att ge instruktioner om hur de löser dem.

Alternativ till Google Lens

Här är några användbara alternativ till Google Lens:

#1. Office-objektiv för Windows

Kontorsobjektiv tillåter användare att skanna ett foto, ett dokument, en whiteboard och visitkort utan ansträngning, där alla har ett dedikerat läge för bästa möjliga utskrift. Den är också utrustad med OCR-teknik som hjälper appen att extrahera texter på olika språk från PDF-filer.

#2. Bixby Vision

Bixby Vision erbjuder flera bekväma funktioner som smart sökning, textextraktion, scenbeskrivning, objektigenkänning, realtidsöversättning, etc. Dessutom erbjuder appen en färgdetekteringsfunktion som läser upp färgerna på ett objekt omedelbart.

#3. Skanna

Skanna är ett AR-verktyg som identifierar objekt, löser läxproblem, upptäcker mer om din omgivning och mer. Med Scan kan man också hitta en låt, utforska köpbara produkter, skapa förstärkta verklighetsupplevelser, etc.

Slutord

Sammanfattningsvis förbättrar Google Lens kapaciteten hos enhetens inbyggda kamera och hjälper dig att dyka in i Augmented Reality-världen. Vare sig det är att upptäcka byggnader, skanna streckkoder/QR-koder, lösa ditt barns läxor eller översätta en utländsk vägvisare – Google Lens kan göra ditt liv enklare.

Den här artikeln förklarade nyare sätt att använda appens otroliga funktioner. Så vänta inte längre. Börja införliva Google Lens i din vardag ASAP och öka din bekvämlighet i oförutsedd utsträckning. Lycka till!

Nu kanske du vill läsa om några dolda Google Fotos tips och tricks för att få ut mer av appen.