Så här rotar du Nokia X, installerar Play Store och Google Now Launcher

Nokias tillkännagivande vid MWC om nya Android-telefoner kom inte lika mycket som en överraskning som vad företaget gjorde med Android som kördes på sina enheter. Det är som att det finska företaget – som nu ägs av Microsoft – försöker skapa Android utan Google, och ersätter Mountain View-företagets erbjudanden med Microsofts. Faktum är att Nokia X-smarttelefonen, även om den är baserad på AOSP, helt saknar Google Apps, från att titta på enheten kommer du att ha svårt att ens säga att det är Android. Allt hopp är dock inte ute, eftersom det tack vare den aktiva Android-utvecklargemenskapen finns ett sätt att inte bara rota Nokia X, utan även installera Google Play Store och Google Now Launcher på enheten. Detaljer förbi hoppet.

Innan vi kommer till detaljerna om hur du kan modifiera Nokia X för att göra alla dessa saker, förstå att enheten ännu inte är tillgänglig på produktionsmarknaderna. Hacket kommer med tillstånd av XDA Developers seniormedlem Kashamalaga, som fick en Nokia X på MWC och använde den bra. Därför vill vi tacka honom för att han tog fram denna underbara lösning för tidiga användare.

Vänligen förstå att den här metoden skiljer sig från konventionell rooting, eftersom Nokia X bootloader verkar vara delvis låst och det inte finns en fungerande anpassad återställning för enheten heller.

Friskrivningsklausul: Instruktionerna häri ska följas på egen risk, eftersom wdzwdz inte tar något ansvar för någon som helst skada på din enhet.

Krav

Innan vi börjar, låt oss ta en titt på vad du behöver

Framaroot app
En filutforskare på rotnivå (till exempel Root Explorer eller ES File Explorer)
Nokia GApps-paket (tillgängligt på källlänken i slutet)
NokiaX_SomeGoogleApps.zip (tillgänglig på källlänken i slutet)

Instruktioner

1. Du måste börja med att rota din Nokia X först. Eftersom det inte finns en fungerande återställning kan root endast uppnås via Framaroot-appen. Sidladda Framaroot APK och få tillgång till rotnivå via dessa enkla steg.

2. Sidladda sedan den rotfilutforskare du väljer för att aktivera ändring av behörigheter för systemfiler.

3. Ladda ner och extrahera innehållet i NokiaX GApps ZIP-fil och kopiera alla APK-filer i paketet till katalogen /system/app på din Nokia X med hjälp av filutforskaren du just installerade.

4. Ställ in behörigheterna för APK-filerna att ”läsa” för alla och ”skriva” för bara den första från toppen, enligt skärmdumpen nedan.

5. Starta om enheten och installera nu alla APK-filer från den andra ZIP-filen (NokiaX_SomeGoogleApps) normalt, som du skulle göra för alla program.

Det är i stort sett allt som finns – din Nokia X-smarttelefon är nu inte bara rotad, utan kan även köra Google Now Launcher och Play Store. Starta den senare för att ange din Google-kontoinformation och ladda ner alla appar som du saknade!

För mer information och support, besök XDA-utvecklarforumtråden nedan.

[via XDA-Developers]