Så här kopplar du bort din iPhone från en Mac: 8 sätt

Apples ekosystem är en av de främsta anledningarna till att Apple-enheter har ett gott rykte i branschen. Det låter din iPhone och Mac sömlöst kommunicera med varandra, så att du kan dela dina media, dra nytta av kontinuitetsfunktioner och mer.

Även om det kan låta tilltalande för vissa, kanske du inte vill hålla din iPhone ansluten till din Mac. Den här guiden visar dig olika sätt att koppla bort din iPhone från en Mac.

1. Så här kopplar du bort din iPhone från Mac i Finder

Om du vill stoppa din iPhone från att dyka upp i Finder på en Mac bör det räcka med att koppla bort den från USB-kabeln. Men om det inte hjälper har du förmodligen konfigurerat Finder för att upptäcka iOS-enheten via Wi-Fi.

För att helt mata ut din iPhone från Mac, börja med att välja din iPhone i Finders sidofält. Scrolla sedan ned till avsnittet Alternativ och avmarkera rutan bredvid Visa denna iPhone när du är på Wi-Fi.

Om du inte äger Macen kan du välja att återkalla de behörigheter du först gav när du ansluter din iPhone till den. För att göra det, öppna din iPhones Inställningar-app och gå till Allmänt > Överför eller Återställ iPhone > Återställ. Följ det genom att trycka på Återställ plats och sekretess.

2. Hur man kopplar bort din iPhones hotspot från en Mac

Din iPhones personliga hotspot-funktion ger din Mac snabb åtkomst till internet utan ett annat Wi-Fi-nätverk. Men om du vill koppla från den bör du klicka på din iPhone på Macs Wi-Fi-meny eller välja en annan hotspot helt och hållet.

Dessutom kanske du vill hindra Mac från att be dig att ansluta till din iPhone hela tiden. För att göra det, öppna Apple-menyn och gå till Systeminställningar > Wi-Fi. Avmarkera sedan rutan bredvid Be att gå med i hotspots. Du kan fortfarande gå med i den via Wi-Fi-menyn.

Du kan också förbjuda enheter (som en Mac du inte äger) att gå med i din iPhones personliga hotspot. På din iPhone, gå över till Inställningar > Personlig hotspot och stäng av reglaget bredvid Tillåt andra att gå med.

3. Hur man kopplar bort AirDrop mellan en iPhone och Mac

Om du vill hindra din iPhone från att visas som en AirDrop-plats på din Mac måste du inaktivera AirDrop på din iOS-enhet. För att göra det, öppna din iPhones Inställningar-app, gå till Allmänt > AirDrop och välj Mottagning av. Men det kommer också att stoppa iPhone från att ta emot filer via AirDrop från andra enheter.

Omvänt kan du stoppa din Mac från att visas i AirDrop på din iPhone. Öppna helt enkelt Finder-appen, välj AirDrop i sidofältet och ställ in Tillåt mig att bli upptäckt av Ingen.

Om en av enheterna inte tillhör dig, bör AirDrop inte visas i AirDrop om du ställer in AirDrop på Endast kontakter på din iPhone eller Mac och tar bort all kontaktinformation som är relaterad till den andra enheten från appen Kontakter.

4. Hur man avsynkroniserar din iPhone från Mac via iCloud

Om du vill hindra din Mac från att synkronisera funktioner och data som foton, kontakter och kalenderhändelser med din iPhone och andra Apple-enheter, öppna Apple-menyn och gå till Systeminställningar > Apple ID > iCloud. Följ det genom att välja de tjänster du inte vill ha, som Foton, Kontakter och Kalender, och inaktivera alternativet Synkronisera denna Mac.

Eller så kan du stoppa din iPhone från att synkronisera data till din Mac (och andra enheter kopplade till ditt Apple-ID). För att göra det, öppna appen Inställningar, gå till Apple ID > iCloud, välj den tjänst du vill stänga av och stäng av reglaget bredvid Synkronisera denna iPhone.

5. Hur man kopplar bort handoff mellan en iPhone och Mac

Handoff kan vara otroligt användbart när du vill fortsätta din aktivitet från iPhone till Mac och vice versa. Men de konstanta visuella signalerna på Dock kan vara en distraktion.

Om du vill inaktivera Handoff på din Mac, gå till Systeminställningar > Allmänt > AirDrop & Handoff och inaktivera växeln bredvid Tillåt Handoff mellan denna Mac och dina iCloud-enheter. Tänk dock på att om du stänger av Handoff inaktiverar du Universal Clipboard mellan din iPhone och Mac.

Om du fortfarande vill använda Handoff på Mac men bara vill stoppa uppmaningar från din iPhone, öppna iOS-enhetens Inställningar-app och gå till Allmänt > AirPlay & Handoff. Följ det genom att inaktivera omkopplaren bredvid Handoff.

6. Hur man slutar få iPhone-textmeddelanden på en Mac

Som standard tar din Mac emot både text- och iMessage-svar avsedda för din anslutna iPhone. Om du vill stoppa det öppnar du appen Meddelanden på din Mac, går till Inställningar > Meddelanden från menyraden, byter till iMessage-fliken och avmarkerar rutorna bredvid eventuella telefonnummer.

Du kan också inaktivera vilken e-postadress som helst (som den som är relaterad till ditt Apple-ID).

Alternativt kan du hindra din Mac från att skicka och ta emot textmeddelanden via din iPhone. Gå till Inställningar > Meddelanden > Vidarebefordran av SMS och stäng av reglaget bredvid Mac.

7. Hur man kopplar bort inkommande iPhone-samtal på en Mac

Fortsätter din Mac att störa dig om inkommande telefon- och FaceTime-samtal från din iPhone? För att förhindra det, öppna FaceTime-appen och gå till FaceTime > Inställningar från menyraden. Byt sedan till fliken Allmänt och avmarkera alternativet Samtal från iPhone.

Eller så kan du konfigurera din iPhone för att stoppa den från att överföra inkommande samtal till din Mac. Öppna appen Inställningar och tryck på Telefon > Samtal på andra enheter. Följ genom att inaktivera omkopplaren bredvid Mac.

8. Hur man tar bort en iPhone från Apple ID på en Mac

Din iPhone och Mac kommer alltid att vara länkade så länge de använder samma Apple-ID. Om du vill koppla bort din iPhone från en Mac helt måste du logga ut från Apple-ID:t på minst en enhet.

Du kan hitta alternativet att göra det under Systeminställningar > [Your Name] på en Mac eller under Inställningar > [Your Name] på en iPhone.

Om du inte har din iPhone med dig för tillfället kan du koppla bort den från ditt Apple-ID med din Mac. Under Systeminställningar > [Your Name]scrolla ned, välj din iPhone och klicka på Ta bort från konto.

På samma sätt kan du ta bort en Mac med din iPhone genom att gå över till Inställningar > [Your Name]. Välj sedan macOS-enheten och tryck på Ta bort från konto.

Du har kopplat bort din iPhone från nästan allt

Metoderna som beskrivs ovan hjälper dig att koppla bort din iPhone från din Mac. Om det slutar med att du tar bort någon av enheterna från ditt Apple-ID kanske du vill följa upp det genom att konfigurera det med ett helt nytt iCloud-konto. På så sätt förhindrar det att din iPhone synkroniseras med din Mac.

Vi rekommenderar dock att du håller din iPhone ansluten till din Mac och stänger av endast de tjänster som stör dig samtidigt som du kan njuta av fördelarna med Apples ekosystem.