Så här kontrollerar du din FPS i spel på Android: 2 metoder

Oavsett om du är en casual gamer eller en tävlingsspelare skadar det aldrig att få ut mesta möjliga prestanda ur din enhet. Ett av de enklaste sätten att kontrollera om du har en smidig spelupplevelse är att hålla utkik på FPS-räknaren.

Det finns många sätt du kan spåra bildfrekvensen i spel på en PC, men dina alternativ blir sparsamma när det kommer till spel på din telefon. Läs vidare för att ta reda på hur du kan kontrollera bildrutor per sekund i spel på en Android-telefon eller surfplatta.

Vad är en FPS-räknare?

Termen FPS har flera betydelser, men ”frames per second” specifikt är ett bra sätt att indikera hur optimalt och smidigt dina spel körs. En FPS-räknare är ett enkelt verktyg som visar antalet bildrutor din enhet renderar varje sekund.

Dessa beräkningar är i realtid och är användbara för riktmärken, diagnostisering av problem eller bara för att få sinnesfrid. Den allmänna formeln dikterar ju fler bilder per sekund du har, desto bättre kommer din spelupplevelse att bli.

Att aktivera den här funktionen på en dator är enkelt och tillgängligt, med tanke på hur många bra FPS-räknarappar för Windows det finns. För Android, å andra sidan, är dina alternativ begränsade och ganska petiga.

1. Spåra FPS med din förinställda Game Booster-app

De flesta prestationscentrerade Android-telefoner har sin egen spelförstärkningsapp eller plugin av något slag. För Poco är det Game Turbo-tjänsten, för ROG Phones kallas det X Mode, och det finns även ett spelläge för OnePlus-enheter.

Vanligtvis är det enklaste sättet att aktivera spelläget på din telefon att starta ett spel som din spelförstärkarplugin stöder, och du bör automatiskt se ett heads-up-meddelande som uppmanar dig att aktivera eller manipulera med några alternativ. Om inte, leta efter en separat Spel-app i din applåda och se till att dina favoritspel läggs till i listan.

För att aktivera FPS-räknaren på en OnePlus-telefon till exempel:

 • Starta valfritt spel du vill spela, och du bör se ett heads-up-meddelande som indikerar att du kan använda spellägets funktioner för det här spelet.
 • Svep nedåt från antingen det övre vänstra eller övre högra hörnet på skärmen och en meny med massor av funktioner bör dyka upp.
 • Rulla ned genom alternativen och tryck på Systemstatus.
 • Detta bör få upp en klibbig FPS-räknare medan du spelar ditt spel. Beroende på din telefon kanske du till och med kan titta in i andra detaljer som din CPU- och GPU-användning också.

  2. Spåra bildfrekvensen med hjälp av en tredjepartsapp

  Metoden ovan borde räcka för de flesta spelcentrerade telefoner från tillverkare som OnePlus, Xiaomi, ROG och till och med Google. Tyvärr kommer inte alla telefoner förinstallerade med ett spelläge.

  Det finns ett par tredjepartsappar i Play Butik som påstår sig göra jobbet åt dig. Men de flesta appar vi testade rapporterar bara skärmens uppdateringsfrekvens i motsats till den faktiska bildfrekvensen som din GPU återger. Vi kunde hitta en gratis app som var hyggligt exakt när det gällde att visa FPS i spelet: FPS Counter & Screen Recorder.

 • Ladda ner FPS Counter app från Play Butik och starta den.
 • Aktivera FPS-mätaren och när du uppmanas, tryck på Starta nu för att tillåta appen att spela in och casta din skärm.
 • Starta vilket spel du vill och du bör nu se en FPS-räknare på skärmen.
 • När du är klar med att spela, se till att gå tillbaka till appen och stänga av växeln.
 • Du kan också välja att aktivera 1% och 0,1% låga avläsningar för din FPS och spela in spel med appen. I våra tester var appen inte alltid framgångsrik med att visa FPS i vissa spel, men det var det enda andra alternativet.

  Få ut mesta möjliga prestanda ur din telefon

  Att kunna titta över din FPS för att säkerställa att du får en smidig spelupplevelse är en självklarhet för spelare. Siffror betyder dock inte allt och det finns flera andra sätt att öka din telefons spelprestanda utan paranoian att få lägre bildfrekvenser.