Så här fixar du Xbox One Controller Drift

Trådlösa Xbox-kontroller har använts för både Xbox One- och Xbox Series X|S-generationerna av Xbox-konsoler. Och även om designen har förändrats över tid, har basmodellen för den trådlösa paden förblivit densamma. Men trots små ändringar är Xbox Wireless Controllers inte felfria.

Tyvärr är Xbox Wireless Controllers föremål för det vanligaste problemet med alla spelkontroller: stick drift. Lyckligtvis, om din Xbox Wireless Controller råkar uppleva stickdrift, finns det några metoder du kan använda för att felsöka och åtgärda problemet. Låt oss ta en titt.

Så här felsöker du din Xbox Wireless Controller för Stick Drift

Oavsett om du äger en Xbox One eller Xbox Series X|S-konsol fungerar Xbox Wireless Controllers universellt. Så om du behöver felsöka din Xbox Wireless Controller för stickdrift kan du använda samma metoder oavsett din konsol.

Men innan du försöker fixa din Xbox Wireless Controller kanske du vill kontrollera om ett programvarufel är den faktiska orsaken till stickdriften. Lyckligtvis är sätten att göra detta relativt enkla:

Uppdatera din trådlösa Xbox-kontroll

Ett av de enklaste sätten att se om ett systemfel från antingen din Xbox-kontroll eller konsol orsakar stickdriften är att uppdatera din Xbox Wireless Controller.

Genom att uppdatera din Xbox-kontroller säkerställer du att den körs av de senaste potentiella patcharna för problem och fel som släppts av Microsoft. Detta skulle belysa om ett problem utöver ett fysiskt problem orsakar stickdriften.

Lyckligtvis är det väldigt enkelt att uppdatera din Xbox Series X|S- eller Xbox One-kontroller. Gå bara till inställningarna för enheter och anslutningar på din Xbox Series X|S eller Xbox One och välj alternativet för Tillbehör.

Från Tillbehör kommer det översta alternativet att informera dig om en uppdatering är tillgänglig. Om det finns en tillgänglig uppdatering, uppdatera din kontroller. När uppdateringen är klar bör du omedelbart kunna se om stickdriften har åtgärdats.

Återställ din trådlösa Xbox-kontroll

Bortsett från att uppdatera din Xbox Wireless Controller, är det möjligt att om du bara återställer din controller kan det fixa stickdriften, särskilt om problemet började plötsligt. Följ dessa steg för att återställa din Xbox Wireless Controller:

  • Se till att Xbox-kontrollern du vill återställa är ansluten till din Xbox One eller Series X|S och att du är på startskärmen.
  • Håll Xbox-knappen i mitten av handkontrollen i cirka fem sekunder. Släpp omedelbart Xbox-knappen när det blir mörkt.
  • När Xbox-knappen är avstängd, lämna din Xbox-kontroll i några sekunder och tryck sedan på Xbox-knappen en gång till för att återansluta din handkontroll till din Xbox.

Med din Xbox-kontroll återansluten har du återställt din trådlösa Xbox-kontroll. Den här felsökningsmetoden berättar dock bara om problemet med stickdrift är ett tillfälligt problem som orsakas av ett systemfel.

Om dina stickdrift-problem fortsätter kan ett större programvarufel vara skyldig, och du kan behöva återställa din Xbox-konsol. Men innan du gör något så drastiskt är det värt att försöka åtgärda problem med stickdriften fysiskt med din Xbox Wireless Controller.

Hur man fysiskt reparerar Xbox Wireless Controller Stick Drift

Om det inte verkar som att ett programvarufel ligger bakom din kontrollers stickdrift, finns det troligen ett fysiskt fel. I det här scenariot är det värt att dubbelkolla din kontroller för uppenbara fysiska skador. Om det inte finns någon uppenbar orsak, är de mest troliga sätten att fixa Xbox Wireless Controller-stickdrift fysiskt som följer:

Reparera Xbox Wireless Controller Stick Drift med tryckluft

Ett av de vanligaste problemen som kan göra att din Xbox Wireless Controller har stickdrift är uppbyggnaden av smuts i din handkontroll, vilket förhindrar att en analog sticka fungerar korrekt.

Tyvärr är det enklaste sättet att lösa detta problem att köpa en burk med tryckluft så att du kan rengöra håligheten som den analoga stickan sitter i och frigöra smuts som potentiellt kan orsaka problemet.

När du har en burk med tryckluft till hands kan du försöka fixa problem med stickdriften med din Xbox-kontroll genom att följa dessa steg:

  • Se till att din Xbox Wireless Controller är avstängd.
  • Placera luftslangen för tryckluftburken nära basen på den analoga stickan och börja spruta tryckluft.
  • När luften träffar basen och springorna på den analoga stickan, flytta långsamt runt stickan för att frigöra eventuell smuts.

Även om det kan ta flera försök, bör den komprimerade luften kunna avlägsna alla potentiella hinder som orsakar problem med stickdriften med din Xbox-kontroll.

Fixa Stick Drift genom att ta isär din trådlösa Xbox-kontroll

Om komprimerad luft inte löser dina problem med stickdrift kan du behöva ta isär din Xbox Wireless Controller. Tyvärr är det ganska krångligt att demontera din Xbox-kontroller och kan potentiellt skada kontrollern ytterligare om den görs felaktigt.

Processen ogiltigförklarar också alla garantier för kontrollern, men om du vill försöka byta ut dina analoga stickor eller ta bort blockeringar som orsakar stickdrift kan du demontera din Xbox-kontroller med dessa steg:

  • Se till att Xbox-kontrollen är avstängd och ta bort greppen i vänster och höger hörn. Du kan behöva använda ett nyfiket verktyg.

  • Ta bort batterilocket från baksidan av Xbox-kontrollern och skruva loss den dolda skruven under klistermärket med en T9-skruvmejsel.
  • Med samma skruvmejsel, flytta längs handtagen på Xbox-kontrollern och skruva loss de två skruvarna från varje sida.

  • Med alla skruvar borttagna kan du ta bort höljet från din Xbox Wireless Controller för att avslöja de interna delarna.

Nu de interna delarna av din Xbox Wireless Controller är tillgängliga, bör du kunna se om det finns några blockeringar som stör den analoga stickmekanismen. Om du vill byta ut stickorna helt och hållet, dra helt enkelt av varje plastkåpa och byt ut dem mot dina nya analoga stickor.

Du kan också passa på att rengöra din Xbox Wireless Controller. När allt kommer omkring är en ren och välskött kontroller mindre benägna att utveckla fel i första hand och de inre delarna är en mardröm för att samla damm och smuts.

Håll dina Xbox One- och Xbox Series X|S-kontroller friska

Förhoppningsvis, genom att följa stegen ovan, kan du försöka fixa stickdriften som påverkar din Xbox Wireless Controller. Om problemet kvarstår kan du behöva byta ut din kontroller helt. Men idealiskt är att byta ut dina analoga stickor det mest drastiska du behöver göra för att åtgärda problemet.

Och precis som att fixa analog stickdrift, om du upplever andra problem med din Xbox Wireless Controller, finns det många andra snabba och enkla korrigeringar du kan prova innan du får en ersättning. På så sätt kan du se till att dina trådlösa Xbox-kontroller är väl underhållna och redo att användas.