Så här fixar du ”iMessage inte levererat” på din iPhone

Trots att de är mer pålitliga än SMS, levererar iMessages ibland inte. Det är ett irriterande problem, men ett som har några lösningar.

Så varför levereras inte ett iMessage? Dina blå meddelanden, det vill säga de som skickas från en iOS-enhet till en annan, ska säga Levereras när de kommer till en mottagares enhet, men det är inte alltid fallet. Detta kan påverka flera kontakter eller en person specifikt. Det är mer irriterande när meddelandet säger Levererat, men mottagaren faktiskt inte fick det.

Så varför levereras inte dina meddelanden till en person? Eller till många människor? Här är några knep att prova när din iMessage inte levereras korrekt.

Vad betyder ”levererat” på iMessage?

Vi måste först skilja på Delivered och Read. Levererat betyder att den andra personen fick meddelandet på sin enhet. Läs betyder att mottagaren har tryckt på den. Det betyder naturligtvis inte att de faktiskt har läst det – det betyder bara att meddelandet har öppnats. Få inte panik om du inte hör tillbaka omedelbart; de kan ha valt det men blev sedan distraherade.

Alla har inte heller den här funktionen aktiverad. Du kan växla läskvitton för dig själv genom att gå till Inställningar > Meddelanden > Skicka läskvitton, där du kan slå på eller av den här funktionen. Faktum är att det här underavsnittet av Inställningar är viktigt om du har problem med iMessage.

Varför säger iMessage ”levererat” när det inte är det?

Ibland kommer ett meddelande att säga att det är levererat, men mottagaren kommer att insistera på att de aldrig fick det. Tro inte automatiskt att de ljuger: det finns många anledningar till att detta kan hända. Det kan vara en egenhet med iMessage, men det kan också vara att meddelandet levererades till en annan enhet.

Om din kontakt har en iPhone, iPad och Mac alla inloggade med samma Apple-ID kan ditt meddelande ha dykt upp på någon av dessa andra enheter, inte deras smartphone. I teorin borde detta inte orsaka några problem – ditt meddelande bör visas på alla enheter. Men iMessage är långt ifrån perfekt.

Vanliga orsaker till att iMessage inte kommer att levereras

Bildkredit: Äpple

Så, vad betyder det när ett iMessage inte säger Levererat?

Mottagaren kan helt enkelt ha stängt av sin telefon. Ditt meddelande kommer när de slår på sin enhet igen. Ha tålamod. Alla har inte telefonen påslagen hela tiden, särskilt inte på natten.

Även om du tror att personen sannolikt inte kommer att stänga av sin telefon, kan de ha aktiverat flygplansläge. Detta stänger av alla anslutningar, så att de inte tar emot iMessages, SMS eller samtal.

Om du normalt får läskvitton från din kontakt, eller om det visar Levererat, men du inte har något svar, finns det en annan möjlighet. Deras enhet kan vara inställd på Stör ej, vilket tystar varningar. Om det är en nödsituation, ring dem istället. Först får du inget svar. Men ring igen inom tre minuter och om din kontakt inte har ändrat standardinställningarna kommer ditt upprepade samtal att förbigå Stör ej-läget.

iMessages kommer inte att leverera: Felsökning

Det är svårt att avgränsa varför iMessages inte levererar utan några försök och misstag. En av följande lösningar bör fungera. Du kanske måste prova alla för att komma till botten med problemet.

Har ni båda tillgång till internet?

Den uppenbara anledningen till att ditt meddelande inte levereras är att mottagaren inte har någon tjänst. iMessage förlitar sig på en internetanslutning, så om ingen Wi-Fi eller mobildata finns tillgänglig visas den inte förrän telefonen är ansluten. Detta är ett särskilt problem på landsbygden eller i underjordiska områden utan gratis tillgång online, eller om mottagaren är på semester.

Om din iPhone säger Ej levererad är du förmodligen den som saknar internetanslutning. Kontrollera detta genom att gå till Inställningar > Wi-Fi, där du kan se alla nätverk du har anslutit dig till. Du kan stänga av och slå på Wi-Fi igen (sedan gå med i nätverk igen) för att rensa potentiella problem.

Granska alternativen under Inställningar > Mobil (eller Mobildata) om du förlitar dig på roaming. Om du har service måste du helt enkelt vänta tills mottagaren också ansluter.

Har du iMessage påslaget?

Detta kan vara en snabb lösning på ditt problem som är lätt att förbise. Navigera till Inställningar > Meddelanden. iMessage bör redan vara aktiverat; om inte, ändra detta nu. Även om iMessage redan är på, är det värt att stänga av och sedan på igen. Vänta några ögonblick medan den återaktiveras.

Skicka som SMS istället för iMessage

Om personen du kontaktar inte har en Apple-produkt fungerar inte iMessage. Du måste lita på SMS för att skicka till Android-enheter, till exempel. I dessa fall kommer dina meddelanden att säga Skickat som SMS, inte levererat, och visas i gröna bubblor.

Men texter är inte bara användbara när du skickar mellan olika operativsystem. Du kan återställa iMessages till SMS om din internetanslutning är svag. Gå till Inställningar > Meddelanden > Skicka som SMS för att aktivera detta.

iPhones har som standard iMessage när de chattar mellan Apple-enheter. Meddelanden skickas bara som traditionella sms om det inte finns något internet. Du kan inte inaktivera iMessage på mobildata samtidigt som det är aktiverat för Wi-Fi-anslutningar – det är en allt-eller-inget-tjänst. Det kan dock hända att iMessage misslyckas att skicka om du har överskridit din mobildatagräns.

Du kan skicka om ett meddelande via SMS om det står Ej levererat genom att trycka på utropstecknet bredvid meddelandet. Alternativt kan du byta till en annan populär meddelandeapp. Stora alternativ som WhatsApp och Telegram fungerar på alla plattformar och erbjuder säkra (och ibland krypterade) meddelanden. Självklart måste mottagaren ha samma app installerad…

Prova en Force Restart

En tvingad omstart startar om din iPhone och stoppar eventuella problematiska processer som körs i bakgrunden. Avgörande är att det inte raderar någon data. Lär dig hur du tvingar omstart av din iPhone för fullständiga instruktioner.

Oavsett vilken modell du har kommer skärmen att bli svart tills Apple-logotypen visas. Du kan släppa knapparna nu och din iPhone slås på som vanligt.

Är iOS uppdaterad?

Apple släpper regelbundet patchar för mindre problem genom iOS-uppdateringar. Detta kan inkludera problem med iMessage. Kontrollera om du kör den senaste versionen av iOS genom att gå till Inställningar > Allmänt > Programuppdatering.

Detta kommer automatiskt att kontrollera om din programvara är uppdaterad och, om inte, föreslå en installation. Du kommer inte att förlora några foton eller meddelanden, även om vissa appar kan be dig logga in igen efter uppdatering.

Apple ID: Logga ut och in igen

Detta är en av de vanligaste korrigeringarna för iMessage-problem: du behöver bara logga ut från ditt Apple-ID och in igen. Gå till Inställningar > Meddelanden > Skicka och ta emot och tryck på ditt ID. Du ska då Logga ut, varefter alla dina uppgifter, förutom telefonnumret, försvinner. Välj Använd ditt Apple-ID för iMessage och logga in igen. Detta kan ta en stund.

Du kan skicka ett iMessage via både telefonnummer och e-postadresser. Om det bara är en person du har problem med att skicka till, kontrollera vilken e-postadress du har angett för dem. Har du några uppgifter för deras kontakt? Kanske använder deras Apple-ID en annan adress? Fråga dem personligen eller via en annan meddelandetjänst om möjligt.

För att lägga till en e-postadress, gå till Kontakter, välj ett namn och välj Redigera.

Ska du ta bort tidigare meddelanden?

Har du någonsin testat att skicka ett e-postmeddelande som var för stort? Den stannar i din utkorg och försöker skicka igen och igen. Så småningom måste du ge upp och ta bort den. Det är vad du bör prova här också. Detta gäller främst när iMessages inte levererar till endast en eller två kontakter.

Du kan radera en hel konversation och börja om genom att svepa åt vänster på den och välja Ta bort. Det är det nukleära alternativet, och ett du förmodligen inte vill ta. Men du borde inte behöva det. Var försiktig eftersom detta gör att du förlorar hela din chatthistorik med den personen. Det är bara en sista utväg.

Gå till konversationen med personen du kämpar för att hålla kontakten med. Håll i ditt senaste meddelande (kopiera det till Notes eller Pages om du inte vill tappa din text helt, eller skärmdump om du vill komma ihåg datum etc.). Gå på Mer och välj alla meddelanden du har skickat sedan problemet uppstod – allt sedan de slutade svara – tryck sedan på papperskorgen längst ner.

Det kan bara finnas ett meddelande som orsakar problemet, så detta rensar eftersläpningen och låter dig försöka igen.

Byt SIM-kort

SIM-kort är ombytliga; det är möjligt att din har bestämt sig för att den inte gillar ett visst nummer. Gå till butiken hos din tjänsteleverantör om du har uttömt allt annat.

Du måste förmodligen försäkra personalen om att du har utfört ovanstående felsökningssteg. Prata med dem om att byta till ett nytt SIM-kort. Om du har ett kontrakt bör de göra detta gratis. Du kommer fortfarande att använda samma enhet och bör inte förlora någon data.

De kommer att aktivera ett nytt SIM-kort och du måste vänta tills ditt gamla inte har någon tjänst innan du byter till det nya kortet. Överföring mellan SIM-kort kan ta upp till 24 timmar. Av personlig erfarenhet tar det sällan längre än en timme innan operatörsinställningarna återställs.

Återställ alla inställningar

Detta borde verkligen vara din sista utväg eftersom du måste logga in på konton och ställa in nätverksinställningar som Wi-Fi och VPN igen. Viktigast av allt, detta raderar inte dina data.

Gå till Inställningar > Allmänt > Återställ > Återställ alla inställningar – se till att du inte väljer något annat, eftersom det också finns möjlighet att radera allt. Du kan behöva logga in på ditt Apple-ID igen efteråt. Detta bör korrigera eventuella inställningsrelaterade problem, så det är värt att komma ihåg om du har ytterligare problem med din iPhone.

iMessage kommer inte att leverera: Är mitt telefonnummer blockerat?

Tro inte direkt att någon har blockerat dig. I de flesta situationer kommer ditt nummer inte att blockeras. Det är dock en möjlighet. Om du har blivit blockerad kan iMessage fortfarande säga Levererat. Icke desto mindre kommer det faktiskt inte att visas på mottagarens enhet.

Den här tanken kommer att bekymra dig, men om du kan kontakta den personen någon annanstans (på Facebook, Twitter eller Snapchat, till exempel), så är det osannolikt att de har blockerat ditt telefonnummer.

Varför levererar inte mitt iMessage fortfarande?

Om du har provat allt ovan och iMessage fortfarande inte levererar, finns det ytterligare möjligheter att underhålla. Den första är att det inte är något fel på din telefon; problemet ligger i mottagarens enhet. Detta är troligt om meddelanden till dina andra kontakter levereras korrekt, även om det inte alltid är fallet.

Du bör råda dina kontakter att vidta samma steg som du redan har genom att skicka den här guiden till dem. En annan möjlighet är att de har bytt nummer och inte har larmat dig ännu.