Så här fixar du fel med OÅTKOMLIG STARTENHET i Windows 10

Det finns inget värre än att försöka arbeta eller spela på din dator, bara för att stoppas av ett Blue Screen of Death-meddelande. Alla osparade projekt går förlorade på grund av det.

Ett BSOD-fel bör inte vara ett problem om det bara händer en gång. Men du bör börja vidta försiktighetsåtgärder när du fortsätter att ta emot en BSOD-stoppkod som INACCESSIBLE BOOT DEVICE på Windows 10 varje gång du slår på din dator.

OTILLGÄNGLIG STARTENHET (Windows 10)

OTILLGÄNGLIG STARTENHET innebär att Windows inte kan komma åt systempartitionen under uppstart. Och det brukar dyka upp med felkoden 0x0000007b.

Stoppkoden kan orsakas av olika orsaker, såsom korrupta drivrutiner, skadlig programvara, systemfel eller saknade uppdateringar.

Åtgärda stoppkod OTILLGÄNGLIG STARTENHET

Det finns flera sätt att reparera stoppkod OTILLGÄNGLIG STARTENHET, men det beror mest på problemets natur: mjukvara eller hårdvara.

Innan du börjar, är det dock lämpligt att skapa en systemåterställningspunkt. På så sätt kan du ångra alla ändringar på programvarunivå om du gör några misstag.

Om det är omöjligt att ställa in en systemåterställningspunkt eftersom din dator omedelbart tar emot BSOD-meddelandet när du slår på den, kan du starta Windows i felsäkert läge.

1. Kontrollera dina drivrutiner

En föråldrad eller inkompatibel drivrutin är vanligtvis orsaken till BSOD-fel på Windows 10, inklusive OTILLGÄNGLIG STARTENHET. Du bör dock kunna felsöka det utan problem genom att installera om och uppdatera drivrutiner till den senaste versionen.

Så här installerar du om drivrutiner:

Högerklicka på Start-knappen och gå till Enhetshanteraren
Expandera kategorierna, högerklicka på en enhet och tryck på Avinstallera enhet
Följ instruktionerna på skärmen för att ta bort enheten från din dator
Starta om din dator. Windows 10 kommer automatiskt att installera om enheten

Detta fungerar om du redan vet vilken förare som ger dig en svår tid, vilket kan vara knepigt när du inte är utrustad med rätt verktyg. Vi föreslår att du använder Microsofts DriverVerifier som assistent.

Så här uppdaterar du drivrutiner:

I Enhetshanteraren högerklickar du på en enhet och väljer Uppdatera drivrutin
Klicka på Sök automatiskt efter uppdaterad drivrutinsprogramvara
Om Windows returnerar meddelandet De bästa drivrutinerna för din enhet är redan installerade klickar du på Sök efter uppdaterade drivrutiner på Windows Update

Det är inte ovanligt att Windows 10 misslyckas med att hitta och hämta nyare uppdateringar med Windows Update. Det betyder att du inte kan lita på att den uppdaterar dina drivrutiner, så du måste göra det själv.

För att manuellt uppdatera drivrutiner måste du identifiera tillverkaren och den aktuella versionen av varje drivrutin och sedan besöka den officiella webbplatsen och skaffa en nyare version.

Men du riskerar fortfarande att få fel drivrutin för din dator, vilket kan leda till ytterligare problem. Det är säkrare att använda en drivrutinsuppdatering, som automatiskt upptäcker dina nuvarande drivrutinsversioner, hittar nyare versioner på webben och installerar dem på din dator.

2. Avinstallera den senaste programvaran

Vissa program kan installeras på Windows 10 även om de inte är helt kompatibla. I vissa fall kan detta orsaka allvarliga stabilitetsproblem som otillgänglig boot-enhet.

Men du bör kunna lösa det här problemet genom att avinstallera programmen.

Högerklicka på Start-knappen och gå till Appar och funktioner
Ställ in Sortera efter till Installationsdatum
Välj det första programmet, klicka på Avinstallera och fortsätt med borttagningsinstruktionerna
Starta om din dator

Tyvärr kommer det inbyggda avinstallationsprogrammet för Windows inte att fungera om programvaran har gjort ändringar i systemregistret.

I så fall bör du vända dig till ett programavinstallationsprogram. Förutom att ta bort själva programmet, blir det också av med eventuella överblivna filer och registernycklar.

3. Aktivera AHCI Mode Value i BIOS

Flera användare hävdade att de fixade stoppkoden för OTILLGÄNGLIG BOOT DEVICE genom att aktivera AHCI Mode Value i BIOS.

Starta om datorn och gå in i BIOS-läge genom att trycka på tangenten eller tangentkombinationen som visas på skärmen
Gå till Avancerade inställningar
Hitta och aktivera AHCI-läge

4. Skaffa de senaste Windows-paketen

Se till att ladda ner alla väntande Windows-uppdateringar för att hålla ditt operativsystem i schack. Det kan räcka precis för att lösa problemet med OÅTKOMLIG STARTENHET på Windows 10.

Öppna Start-menyn, skriv Sök efter uppdateringar och tryck på Retur
Om det finns några väntande uppdateringar klickar du på Ladda ner
Starta om din PC

5. Fixa väntande Windows-uppdateringar

Windows 10 fastnar ibland i väntande uppdateringsläge. Det får det att se ut som att det finns nya systemuppdateringar i vänteläge. Men det finns egentligen ingenting där, vilket kan leda till felet OÅTKOMLIG STARTENHET.

Du kan fixa det genom att ta bort en specifik registernyckel (SessionsPending) från kommandoradsmiljön. Se till att trycka på Enter mellan varje rad:

reg ladda HKLMtemp c:windows
system32config
programvara
reg delete ”HKLMtempMicrosoftWindowsCurrentVersionComponent Based ServicingSessionsPending”/v Exklusiv
reg lossa HKLMtemp

I följande steg bör du skapa en temporär fil för varje väntande uppdatering och flytta den dit.

I CMD, skriv dism /image:C: /get-packages för att få en lista över Windows-uppdateringar. Notera eventuella uppdateringar med taggen Installera väntar
Skriv mkdir c:temppackages och tryck på Enter för att skapa en ny fil på den platsen
Skriv dism /image:c: /remove-package /packagename:[package name] /scratchdir:c:temppackages, ersätt [package name] med rätt värde och tryck sedan på Enter för att flytta alla väntande paket till den nyskapade filen

6. Kontrollera din dator för skadlig programvara

Om du inte har ett antimalware-program eller har ett men håller det inaktiverat kan du ha drabbats av en cyberkriminell attack. Som ett resultat kan din dator vara infekterad.

Vissa skadliga agenter är tillräckligt kraftfulla för att inaktivera eller korrumpera systemfiler, tjänster och processer, vilket orsakar BSOD-fel som stoppkoden INACCESSIBLE BOOT DEVICE.

För att felsöka det här problemet måste du skanna din dator efter skadlig programvara och ta bort alla infektioner du kan hitta med det inbyggda antivirusverktyget: Windows Defender.

Klicka på Start-knappen, skriv Windows Security och öppna den här appen
Välj Virus- och hotskydd
Klicka på Scan alternativ
Välj Snabbskanning och klicka på Skanna nu
Om skanningsresultaten inte ger något kan du försöka igen genom att välja Windows Defender Offline-skanning

7. Frigör diskutrymme

Om din hårddisk är liten och snabbt fylls upp med filer kan detta bli ett verkligt problem för Windows. Det beror på att operativsystemet behöver gott om diskutrymme för att utföra uppgifter i bakgrunden, som att hålla tjänster aktiva.

Med otillräckligt diskutrymme kan du förvänta dig alla möjliga kompatibilitetsproblem, inklusive Blue Screen of Death-felmeddelanden på Windows 10. Som tur är kan du enkelt reda ut det genom att göra mer utrymme på din hårddisk eller SSD.

Se till att överföra dina viktiga foton och arbetsdokument till en extern hårddisk, bränna dem på en skiva eller ladda upp dem till ditt molnlagringskonto.

När det kommer till skräpdata kan du använda verktyget Diskrensning inbyggt i Windows om du inte vill installera några tredjepartsverktyg.

Så här frigör du diskutrymme med Diskrensning:

Logga in på din dator med administratörsbehörighet
Granska papperskorgen och nedladdningsplatserna för viktiga filer att återställa eller kopiera
Högerklicka på C:-enheten och gå till Egenskaper
Välj fliken Allmänt och klicka på Diskrensning
Markera allt och klicka på Rensa systemfiler
När genomsökningen är klar, markera alla, klicka på OK och sedan på Ta bort filer
Starta om din dator

8. Ta bort all extern kringutrustning

Din hårdvaruutrustning kanske inte fungerar som den ska, vilket kan utlösa allvarliga problem på ditt operativsystem, som stoppkoden för OÅTKOMLIG BOOTENHET.

Eller så kanske dina USB-portar inte fungerar korrekt. För att kontrollera detta kan du koppla bort allt från din dator, särskilt nya enheter som du anslutit ungefär samtidigt som du började få BSOD-felet.

Efteråt, starta om din dator för att se om du fortfarande får BSOD-felet. Så snart du bekräftar att du inte gör det, börja återansluta dina kringutrustning en efter en. Du kanske kan upptäcka det dåliga äpplet.

9. Inaktivera din överklockningsprogramvara

Överlockande mjukvarulösningar ger dig möjligheten att förstärka din CPU, RAM eller GPU. De används vanligtvis av spelare som behöver lite mer juice för att uppfylla systemkraven.

Men eftersom överklockningsverktyg är påträngande av naturen kan de göra mer skada än nytta på ditt operativsystem, som att utlösa Blue Screen of Death-fel.

För att lösa detta problem behöver du bara stänga av dina överklockningsverktyg och återställa dina klockinställningar till deras fabriksvärden.

10. Kontrollera din hårddisk och system för fel

Om din hårddisk, SSD eller operativsystem har korrupta filer, kan det utlösa BSOD-fel som stoppkoden OÅTKOMLIGA BOOT DEVICE.

Du kan dock undersöka detta problem från kommandoraden. Innan du börjar, se till att spara ditt arbete och stänga alla program som körs:

Kom igång med CHKDSK (Check Disk):

Tryck på Ctrl + R, skriv cmd och tryck sedan på Ctrl + Shift + Enter för att köra kommandotolken som admin
Om ditt operativsystem är installerat på C:-enheten, skriv chkdsk c: /f och tryck på Enter. Annars byt ut c: med rätt partitionsbokstav
När verktyget ber om bekräftelse för att schemalägga disksökningen vid nästa Windows-start, skriv y och tryck på Enter
Starta om din dator och vänta tills skannings- och reparationsjobbet är över

CHKDSK är bra när det gäller att identifiera och reparera hårddisk- och SSD-fel. Men om det inte kommer att bli av med felet INACCESSIBLE BOOT DEVICE på Windows 10, fortsätt till nästa verktyg.

Så här använder du SFC (System File Checker):

Starta CMD som admin
Skriv sfc /scannow och tryck på Enter
Vänta tills skanningen är klar
Starta om din maskin

SFC kan fixa korrupta systemfiler som kan orsaka OS-stabilitetsproblem, såsom BSOD-fel. Men om det inte räcker för att eliminera ditt problem, använd nästa lösning.

Så här använder du DISM (Deployment Image Servicing and Management):

Kör kommandotolken som admin
Skriv DISM /online /cleanup-image /scanhealth och tryck på Enter
Om det finns några problem, använd DISM /online /cleanup-image /restorehealth för att reparera dem
Starta om din dator och starta CMD som admin igen
Skriv sfc /scannow och tryck på Retur
Starta om datorn igen

DISM letar efter korrupta systemfiler i OS-avbildningens komponentlager.

11. Återställ Windows till en tidigare kontrollpunkt

Om du är den typen av användare som regelbundet säkerhetskopierar sina data och skapar systemåterställningspunkter som beredskapsplaner, då kan du använda Systemåterställning. Det gör det enklare att ångra stoppkoden för OTILLGÄNGLIG BOOT DEVICE om den orsakades av ett programvaruproblem.

Så här använder du systemåterställning:

Logga in som PC-administratör
Tryck på Ctrl + R, skriv kontrollpanelen och tryck på Enter
Gå till Återställning
Klicka på Öppna systemåterställning
Välj en kontrollpunkt från listan, klicka på Nästa och följ instruktionerna på skärmen
Starta om din dator

12. Kör en ren start

Du kan starta Windows i rent startläge för att bara ladda de nödvändiga drivrutinerna, tjänsterna och processerna. Det skapar den perfekta miljön för att felsöka felet INACCESSIBLE BOOT DEVICE på Windows 10.

Tryck på Win-tangenten, skriv System Configuration och starta den här appen
Välj fliken Tjänster, avmarkera Dölj alla Microsoft-tjänster och klicka på Inaktivera alla
Gå till fliken Startup och klicka på Öppna Aktivitetshanteraren
Inaktivera alla startprocesser
Starta om din dator

Slutsats

Avslutningsvis, om du inte kan bli av med felet OÅTKOMLIG BOOT DEVICE på Windows 10, kontrollera dina drivrutiner för att se till att de är kompatibla och uppdaterade.

Du bör också avinstallera den senaste programvaran, ställa in AHCI-lägesvärdet i BIOS, uppdatera Windows till den senaste versionen och åtgärda problemet med väntande systemuppdateringar.

Det är också en bra idé att köra en skanning av skadlig programvara på din dator, frigöra diskutrymme, ta bort alla externa kringutrustningar och inaktivera din överklockningsprogramvara.

Du kan också kontrollera din hårddisk och ditt system för fel, återställa Windows till en tidigare kontrollpunkt och köra en ren uppstart.

Fungerade dessa lösningar för dig? Låt oss veta i kommentarsfältet nedan.