Så här fixar du att iTunes inte fungerar på en Windows-dator

iTunes-programvaran kan misslyckas med att starta av många anledningar. Du kan fixa att iTunes inte öppnas (fungerar) på en Windows-dator med de potentiella lösningarna i den här guiden.

När iTunes inte fungerar slänger det upp meddelanden som ”iTunes har slutat fungera” eller ”kan inte köra” och startar inte. Dess startfelmeddelanden kan variera, men resultatet är detsamma när iTunes inte öppnas. Användare kan inte komma åt och använda iTunes på Windows 11/10-datorer när den programvaran inte startar.

1. Stäng alla iTunes-processer i Aktivitetshanteraren

Ibland fryser iTunes när användare försöker starta det eftersom en bakgrundsprocess för den programvaran redan körs. Att avsluta iTunes-processen i Aktivitetshanteraren innan du väljer att köra programvaran är en potentiell lösning som många användare bekräftar fungerar.

Så här kan du stänga iTunes-processer:

 • Högerklicka på ett tomt område i aktivitetsfältet för att välja genvägen Aktivitetshanteraren.
 • Klicka på Processer i Aktivitetshanterarens flikfält.
 • Om du kan se en iTunes-process under Appar, välj den och klicka på Avsluta uppgift.
 • Leta efter och inaktivera andra iTunes-relaterade uppgifter under Bakgrundsprocesser.
 • 2. Använd Windows Store App Felsökare

  Windows Store-appens felsökare kan fixa UWP-appar när de inte fungerar som de ska. Så det verktyget kan vara användbart för att felsöka iTunes MS Store-appen.

  Vår guide till att köra felsökare på Windows berättar hur du får åtkomst till det felsökningsverktyget och andra på en Windows-dator.

  3. Ställ in iTunes på att köra med administratörsrättigheter

  Vissa användare har sagt att att köra iTunes med administratörsrättigheter kan hjälpa till att fixa den appen när den inte fungerar. Så det är en annan potentiell lösning värd att prova. För att göra det högerklickar du på iTunes på din Start-meny och väljer Mer > Kör som administratör.

  Du kan också ställa in iTunes-skrivbordsprogramvaran så att den alltid körs som administratör från dess filplats. Kolla in den här guiden om hur du alltid kör program med administratörsrättigheter för ytterligare instruktioner.

  Du kan dock inte ställa in iTunes UWP-appen så att den alltid körs med förhöjda rättigheter eftersom dess installationsmapp inte är tillgänglig.

  4. Kör iTunes i felsäkert läge

  Om du har installerat iTunes-skrivbordsprogramvaran kan du försöka åtgärda dess startfel genom att köra appen i säkert läge. Om du gör det startar iTunes med insticksprogram inaktiverade. Du kan aktivera felsäkert läge genom att trycka och hålla ned Ctrl + Skift-tangenterna när du klickar för att starta iTunes. Klicka sedan på Fortsätt i dialogrutan för felsäkert läge som visas.

  Om detta fungerar, kraschar förmodligen ett plugin iTunes vid start. Du måste radera det besvärliga plugin-programmet för att öppna iTunes utan att aktivera felsäkert läge. Du kan hitta och ta bort plugins från denna standardmappplats:

   C:\Users\<username folder>\App Data\Roaming\Apple Computer\iTunes\iTunes Plug-ins\ 

  Observera att denna potentiella upplösning inte gäller för iTunes UWP-appen som laddats ner från Microsoft Store. Om du håller Ctrl + Skift-tangenterna när du klickar på iTunes UWP-appen visas ett fönster med begränsningar.

  5. Kör iTunes i kompatibilitetsläge

  Att ställa in iTunes att köra i kompatibilitetsläge är en lösning som användare bekräftar kan fixa startfelet ”iTunes har slutat fungera”. Du kan dock bara tillämpa den här korrigeringen för iTunes-skrivbordsprogramvaran (version 12.10.11) med en tillgänglig installationsmapp. Det här är stegen för att köra iTunes i kompatibilitetsläge:

 • Tryck på Utforskarens Windows + E-tangentkombination och öppna din iTunes-installationsmapp. Det kommer vanligtvis att finnas i mappen Programs File med iTunes installerat i en standardkatalog
 • Högerklicka på iTunes EXE-filen (körbar) för att välja Egenskaper.
 • Klicka på Kompatibilitet i fönstret för iTunes-egenskaper.
 • Välj Kör det här programmet i kompatibilitetsläge för att aktivera rullgardinsmenyn för den inställningen.
 • Välj Windows 7-kompatibilitetsinställningen på rullgardinsmenyn.
 • Klicka på knappen Använd för att ställa in dina valda alternativ.
 • Välj OK för att lämna fönstret för iTunes-egenskaper.
 • 6. Använd Windows reparationsfunktion för att fixa iTunes

  Reparationsalternativ är värda att prova när iTunes inte fungerar. Du kan välja att reparera iTunes via Inställningar eller appleten Program och funktioner Kontrollpanelen, beroende på om du använder UWP-appen eller skrivbordsprogramvaran.

  Vår guide för att reparera appar och program i Windows berättar hur du reparerar iTunes på båda sätten.

  7. Återställ iTunes-appen

  iTunes UWP-appen har ett återställningsalternativ som du kan välja via Appar och funktioner i Inställningar. Det felsökningsalternativet rensar appens data, vilket är värt att prova när iTunes inte fungerar som det ska.

  Vår guide för att återställa appar på Windows-datorer innehåller instruktioner för hur du väljer det alternativet på båda plattformarna.

  8. Stäng av alla aktiva säkerhetsprogram från tredje part

  Tredjeparts säkerhetsappar är de som innehåller antivirussköldar och brandväggar. Dessa programvarupaket är de mest sannolika att orsaka problem för att starta iTunes, främst på grund av säkerhetsrestriktioner som de kan tillämpa på appar.

  Så försök att inaktivera tredjeparts antivirus, brandvägg eller mer allmän säkerhetsapp installerad på din PC innan du startar iTunes för att se om det hjälper. De flesta säkerhetsappar från tredje part har snabbmenyalternativ för att inaktivera antivirussköldar. Du kan vanligtvis välja ett alternativ som tillfälligt stänger av en säkerhetsapps antivirusskydd genom att högerklicka på dess systemfältsikon.

  9. Installera om iTunes

  Att installera om iTunes är en sista felsökningsmetod att prova om inget annat fungerar. Denna felsökningsmetod kommer att uppdatera appens filer och sannolikt lösa installationsproblem som orsakar iTunes-startfel.

  Du kan avinstallera iTunes med verktyget Appar och funktioner i Inställningar, enligt instruktionerna i den här guiden för att ta bort Windows-programvara.

  När du har avinstallerat iTunes kan du antingen installera UWP-appen eller äldre Windows-skrivbordsprogram. För att göra det klickar du på Ladda ner iTunes för Windows 10 från Microsoft Store eller Ladda ner iTunes 12.10.11 på Apple-sida. Om du väljer alternativet 12.10.11 måste du öppna installationsfilen för iTunes i mappen den laddade ner och installera programvaran med den.

  Installation av iTunes från Microsoft Store rekommenderas eftersom du kan vara säker på att det är den Windows-stödda appen och den senaste versionen. 12.10.11 är den senaste versionen av datorprogramvaran som Apple inte har uppdaterat sedan 2020.

  Användare har dock bekräftat att avinstallation av iTunes och att installera en äldre version av den programvaran kan lösa vissa problem. För att vara mer specifik är felmeddelandet ”iTunes kan inte köra” ett sådant problem som användare bekräftar installation av äldre versionsfixar. Du kan installera en äldre version av iTunes genom att ladda ner dess installationsfil från Apples supportsida.

  Få iTunes Fixad på din Windows-dator

  Vissa användare kan bli frestade att prova andra alternativa multimediaprogram som PodTrans eller doubleTwist när iTunes inte öppnas. Men felsökningsmetoderna ovan kommer sannolikt att fixa de flesta iTunes-startfel som uppstår på Windows-datorer. Så ge dem ett försök innan du hoppar över iTunes.