Innehållsförteckning
Inledning
Föreställ dig att du dyker in i en ny spelvärld, fylld med spännande äventyr, utmanande fiender och en hel del spelglädje. Men vad händer när du upptäcker att dina motståndare har fördelar som du saknar? Det är här konceptet ”pay-to-win” kommer in i bilden. Många moderna spel använder denna affärsmodell för att attrahera spelare, där verkliga pengar används för att köpa in-game fördelar. Detta kan leda till en obalanserad spelupplevelse och frustrera många dedikerade spelare som inte vill eller kan spendera extra. Denna artikel syftar till att utforska hur vi kan identifiera pay-to-win-spel och vad det innebär för oss som spelare. Här är några viktiga punkter och insikter kring fenomenet pay-to-win och varför det är viktigt att vara medveten om.
Viktiga punkter
- Pay-to-win-spel erbjuder spelare fördelar i spelet för riktiga pengar.
- Gacha-spelmekanik, som kräver premiumvaluta för att använda, erbjuder vanligtvis kraftfulla karaktärer och vapen.
- Pay-to-win-spel uppmuntrar spelare att spendera genom att locka med många erbjudanden och kampanjer.
Många spel, särskilt gratisspel, smyger in pay-to-win-mekanik, vilket ger spelare sätt att förbättra upplevelsen genom att spendera verkliga pengar. Lyckligtvis är det inte så svårt att avgöra om ett spel är pay-to-win. Här är några sätt att identifiera det.
1. Jag kan betala för att göra spelet mindre frustrerande
Många pay-to-win-videospel kommer att införa en artificiell svårighetsökning någonstans längs vägen, vilket kräver att du har starkare karaktärer, bättre utrustning eller boosters för att göra framsteg. Vissa kan även begränsa XP och valutainkomster eller minska dropptakten för föremål, vilket gör att det blir tidskrävande att mala för bättre belöningar i spelet.
Men du kan underlätta för dig själv genom att gå till den in-game butiken och köpa vad du behöver (”tidsbesparare”) med verkliga pengar. Utvecklarna kan till och med designa gameplayupplevelsen kring att köpa dessa fördelar som gör spelet mindre frustrerande.
När jag spelade Candy Crush Saga fanns det nivåer jag inte kunde klara av utan boosters (t.ex. Lollipop-hammare och Färgbomber). Om jag inte kunde vinna dem i event och måste då köpa dem med Guldmynt (valutan i spelet) med mitt kreditkort i spelets butik.
Men efter att jag övervunnit min vana insåg jag att Candy Crush Saga är lite för pay-to-win för min smak.
2. Jag kan köpa en konkurrensfördel
Om ett spel är pay-to-win är spelare som spenderar tusentals dollar (kända som ”whales”) extremt svåra att slå eftersom de alltid har de bästa karaktärerna, utrustningen och stats. Detta leder till ett fenomen som kallas Whale Dominance, där whales dominerar varje leaderboard. PvP-lägen kan bli obalanserade, orättvisa och inte roliga att spela på grund av detta.
I Diablo Immortal använder spelare Legendary Gems för att göra sina byggnader starkare. De får dem genom att klara av Elder Rifts (proceduralt genererade, spelbara loot-lådor), som har varierande dropptakter för Gems. De sällsynta är 5-stjärniga Gems, och även dessa har sina egna nivåer, vilket inte är förvånande eftersom de är avsedda att locka whales genom design.
För att garantera en Legendary Gem kan spelare modifiera en Elder Rift med något som Eternal Legendary Crests. De kan enkelt köpa dem med verkliga pengar i butiken. Ju fler Crests man har, desto fler Rifts kan de modifiera och därmed effektivt öka chansen att hitta högre nivåers Legendary Gems.
Efter att ha byggt sin kraftfulla karaktär tar dessa whales dem till PvP-matcher och dominerar gratisspelare. Endast en annan whale kan utmana dem.
3. Det har gacha-spelmekanik
Även om de har sina försvarare, så anser jag starkt att gacha-spel är inneboende pay-to-win. Vissa är bara mer flagrant än andra. Även om det inte finns någon konkurrensfördel, så är det pay-to-win att köpa de bästa karaktärerna och spendera extra på att optimera deras utrustning för att klara av utmanande innehåll.
I Genshin Impact överträffar nya karaktärer vanligtvis (inte alltid) befintliga. Detta gör dem till måste-ha, eftersom deras basstats och unika förmågor är starkare och kan stärka ditt team avsevärt.
Lukmanazis/Shutterstock
De som vill ha dessa specialkaraktärer kan köpa Genesis Crystals med riktiga pengar och sedan använda dem för att köpa Primogems (valutan i spelet). De kan sedan spendera Primogems på Fate-föremål. Dessa kan sedan användas för att skapa ”Wishes”, spelets gacha-system, för att försöka ”dra” fyr- eller fem-stjärniga karaktärer eller vapen.
Missta mig inte; jag är inte helt emot gacha-spel. Ibland kan vissa gacha-mekanik vara värda besväret, särskilt om de inte introducerar power creep eller leder till balansproblem (t.ex. gör utmanande innehåll superlätt). De kan också vara ett bra sätt att stödja utvecklarna av ett spel du gillar.
Det finns inget fel med att ett spel har många erbjudanden och kampanjer. Många gratisspel gör detta för att generera intäkter och hålla servrarna igång. Och oftast handlar det bara om kosmetiska föremål som gör att du ser cool ut för dina vänner. Problemet är när föremålen på kampanj ger en in-game fördel, speciellt över andra.
Det finns vanligtvis tryck att spendera på dessa föremål genom att göra dem till tidsbegränsade erbjudanden. Att inte köpa dem kan ge dig FOMO. De är vanligtvis också uppdelade i nivåer, där de dyrare erbjudandena och paketen har de mest exklusiva och kraftfulla belöningarna.
Att avgöra om ett spel är pay-to-win handlar om att svara på en fråga: ”Erbjuder det mig en in-game fördel för verkliga pengar?” Om svaret är ”Ja”, då har du ett pay-to-win-spel i händerna. Det spelar ingen roll om spelet inte är PvP.
Sammanfattning
Sammanfattningsvis är det viktigt för spelare att vara medvetna om pay-to-win-mekanik och hur de kan påverka spelupplevelsen. Genom att förstå de olika sätten som spel kan integrera dessa element kan man fatta mer informerade beslut om vilka spel man vill investera tid och pengar i. I slutändan handlar det om att njuta av spelandet, och att vara medveten om pay-to-win kan hjälpa till att säkerställa att det är en rättvis och rolig upplevelse för alla spelare.