Så här åtgärdar du Windows-aktiveringsfelet 0x803F700F

Spread the love

Windows-aktiveringsfelet 0x803F700F, som vanligtvis åtföljs av ett meddelande som säger ”Något hindrade oss från att kommunicera med våra aktiveringsservrar” uppstår när ett Windows-operativsystem inte kan upprätta en anslutning till Microsofts aktiveringsservrar för att verifiera dess licensstatus.

Nedan går vi igenom de olika orsakerna till det här problemet, följt av felsökningsmetoderna du kan försöka åtgärda det.

Faktorer som kan orsaka Windows-aktiveringsfelet 0x803F700F

Om du stöter på aktiveringsfelet när du försöker aktivera Windows för första gången, kan du stöta på det här problemet på grund av en eller flera av följande orsaker:

 • Nätverksproblem: Din dator kan ha problem med att ansluta till internet, vilket hindrar den från att nå Microsofts aktiveringsservrar.
 • Brandvägg eller säkerhetsprogramvara: Om du använder en tredje parts brandvägg eller säkerhetsprogramvara finns det en chans att det blockerar kommunikationen mellan din dator och aktiveringsservrarna. Detta kan också hända om du använder en proxyserver.
 • Serverproblem: Microsofts servrar själva kan uppleva tillfälliga problem, som orsakar problem under aktiveringsprocessen.

Om din licensnyckel har avaktiverats automatiskt kan problemet uppstå på grund av en betydande maskinvaruförändring.

Oavsett vad orsaken kan vara, bör lösningarna vi har listat ovan hjälpa dig att lösa problemet och ta dig igenom aktiveringsprocessen ganska enkelt. Innan du fortsätter rekommenderar vi dock att du byter till ett administratörskonto, eftersom de flesta av lösningarna nedan kräver administratörsåtkomst till systemet.

  Hur man ställer in Windows 11 aktivitetsfältsikoner så att de aldrig kombineras

1. Kontrollera din nätverksanslutning

Under aktiveringsprocessen kommunicerar din dator med Microsofts aktiveringsservrar för att överföra data och verifiera din Windows-licens. Om du inte har en stabil internetanslutning kan denna kommunikation inte äga rum, vilket resulterar i problem som det aktuella.

Det är därför vi rekommenderar att du kommer igång genom att se till att du har en stabil nätverksanslutning. Om möjligt kan du prova att byta till ett annat Wi-Fi-nätverk och sedan utföra den åtgärd som ursprungligen utlöste felet.

Det finns också flera olika sätt att felsöka nätverksfel som du kan försöka åtgärda problemet.

2. Inaktivera din brandvägg och säkerhetsprogramvara

Om din nätverksanslutning är stabil och fungerar korrekt, så är nästa lösning som vi rekommenderar att du försöker inaktivera din tredjeparts brandvägg eller säkerhetsprogramvara, eftersom det inte är ovanligt att dessa program blockerar kommunikationen mellan din dator och Microsofts aktiveringsservrar.

Detta händer vanligtvis när brandväggen eller säkerhetsprogrammet feltolkar aktiveringsrelaterad kommunikation som misstänkt eller obehörig aktivitet. För att fortsätta med avaktiveringen, högerklicka på programikonen i aktivitetsfältet och välj Inaktivera tills datorn startas om. Det här alternativet kan vara något annorlunda för dig, beroende på vilket antivirusprogram du använder.

Om aktiveringsproblemet löses av att inaktivera säkerhetsprogramvaran, är det bäst att ändra inställningarna i programvaran för att tillåta nödvändig kommunikation. Alternativt kan du byta till något av de bästa antivirusprogrammen för Windows som inte orsakar dessa problem.

  Hur man installerar Fallout 3 Mods på Windows 10

3. Verifiera tid och datum

Aktiveringsprocesser använder ofta tidsstämplar som markörer som talar om för servrarna när saker händer. Om tiden för din dator inte är synkroniserad med serverns tid, kommer aktiveringsbegäran sannolikt att avvisas.

Så här kan du justera tid och datum för din dator:

 • Tryck på Win + I-tangenterna samtidigt för att öppna appen Inställningar.
 • Välj Tid och språk > Datum och tid.
 • Slå på reglaget för Ställ in tid automatiskt och Ställ in tidszon automatiskt.
 • När du är klar, försök att aktivera Windows igen och kontrollera om det fungerar.

  4. Aktivera med telefon

  Microsoft låter dig aktivera Windows med din telefon också, vilket är en bra lösning att prova när din dator inte kan kommunicera med Microsofts aktiveringsservrar för att verifiera din Windows-licens.

  När du väljer det här alternativet kommer Windows att förse dig med ett avgiftsfritt telefonnummer och en serie nummer som kallas installations-ID. Du kan ringa det angivna numret och ett automatiserat system guidar dig genom aktiveringsprocessen. Du kommer att behöva ange installations-ID med hjälp av telefonens knappsats.

  Följ dessa steg för att fortsätta med telefonaktivering:

 • Öppna appen Inställningar genom att trycka på Win + I-tangenterna samtidigt.
 • Navigera till System > Aktivering.
 • Gå över till avsnittet Aktivera Windows nu och välj Aktivera via telefon.
 • Följ instruktionerna på skärmen för att slutföra processen och kontrollera om detta löser problemet.
 • 5. Använd aktiveringsfelsökaren

  Microsoft erbjuder en aktiveringsfelsökare som kan hjälpa dig att diagnostisera och åtgärda problem relaterade till Windows-aktivering. Om det identifierar ett problem kommer det att guida dig genom stegen för att lösa problemet, vilket gör det lättare för dig att följa och tillämpa de föreslagna lösningarna.

    Skapa genvägar för administratörsläge utan UAC-meddelanden i Windows 10

  För att komma åt felsökaren, navigera till System > Aktivering i appen Inställningar. Välj Felsök under aktiveringsläget och följ instruktionerna på skärmen för att fortsätta med felsökningen.

  6. Återaktivera Windows

  När du installerar och aktiverar Windows skapas en digital licens som är kopplad till din enhets hårdvara. Denna licens låter Windows veta att din enhet är auktoriserad att köra den.

  Men om du ändrar en viktig hårdvarukomponent (som ditt moderkort) kommer Windows inte att känna igen din enhet längre och kommer att inaktivera din licens. För att fixa detta måste du återaktivera Windows från början.

  Om du har en digital licens lägger du till ditt Microsoft-konto på din enhet och länkar det till licensen. När du är klar kör du aktiveringsfelsökaren och väljer Jag har nyligen bytt hårdvara på den här enheten. Ange dina Microsoft-kontouppgifter och fortsätt med inloggningen. I följande fönster väljer du den enhet som du vill aktivera Windows på och klickar på knappen Aktivera.

  Aktivera Windows framgångsrikt

  Att aktivera Windows erbjuder flera fördelar som förbättrar din totala datorupplevelse och säkerställer legitim användning av operativsystemet, men den här processen går inte alltid smidigt. Förhoppningsvis hjälper metoderna som anges ovan dig att fixa aktiveringsfelet 0x803F700F på nolltid. Om felet kvarstår kan du kontakta Microsofts supportteam och rapportera problemet till dem.