Så här åtgärdar du felet ”Hårddisk inte upptäckt” i Windows

Spread the love

Så du startar upp din dator som vilken annan dag som helst, men istället för den vanliga skrivbordsskärmen, träffas du av ett ”hårddisk inte upptäckt”-felmeddelande på din Windows. I vissa fall, även om din dator kanske fungerar, kan felet naturligtvis orsaka många huvudvärk i ditt arbetsflöde.

Medan hårddiskfel främst uppstår på grund av vissa hårdvarufel, kan andra lättare orsaker också ligga bakom dem i vissa fall. Tack och lov har vi många knep som kan fungera i sådana situationer. Så hoppa direkt in och titta på alla sätt du kan fixa dina hårddiskfelproblem på din Windows.

1. Ta bort eventuella nyanslutna externa hårddiskar

Om du nyligen har anslutit en ny extern hårddisk till din PC kan det leda till alla möjliga problem. Faktum är att hårddiskdetekteringsfelet på din Windows kan orsakas bara på grund av det. Även om det är en självklarhet för de flesta av oss att ansluta externa enheter till Windows, kan det definitivt leda till ett hårddiskfel av olika anledningar: ett inkompatibilitetsproblem, drivrutinskonflikter, hårdvarufel och så vidare.

Så i sådana här fall rekommenderar vi att du kopplar ur den externa hårddisken och kopplar in den igen senare.

Om din hårddisk börjar fungera så fort du drar ut din externa enhet, betyder det att det var något problem med hårddisken.

2. Kontrollera maskinvaruanslutningen

Som alla tekniska system kan hårdvaruanslutningarna i din PC ibland gå snett. När det gäller din hårddisk kan en lös tråd eller en felaktig port lämna dig med en defekt hårddiskanslutning på din PC.

  20+ bästa Windows-tricks och hacks 2023 (lista över bästa tips)

Så vi föreslår att du kontrollerar alla anslutningar till din hårddisk. Ge det ett grundligt utseende och se till att du får in allt på rätt plats.

3. Ändra enhetens formatering till NTFS

NTFS är det mest föredragna formateringssystemet för Windows-datorer av olika anledningar. Så problem kan uppstå av olika anledningar, speciellt om din dator använder en annan formatering än NTFS.

I det här fallet rekommenderar vi att du formaterar din hårddisk till NTFS och ser om du fortfarande möter felet ”hårddisk inte upptäckt” på din Windows-dator.

Vi vill också tillägga att din Windows också kan fungera tillräckligt bra på ett exFat- eller FAT32-filsystem, även om de kan komma med reducerade eller undermåliga funktioner. Så om du använder eller väljer att använda ett av dessa filsystem, bör du inte heller möta några tekniska problem.

4. Uppdatera din Windows-drivrutin

De flesta hårddiskar kräver eller levereras inte med en specifik typ av programvara. Operativsystemet kan lätt känna igen dem på egen hand.

Programvarudrivrutiner måste dock installeras om du har ställt in en viss typ av hårddisk, till exempel en SATA-styrenhets hårddisk.

Därför, om något går fel med drivrutinerna för sådana enheter, kan problematiska enhetsdetekteringsfel av det slag du står inför bubbla upp. Så att installera om eller uppdatera din diskdrivrutin på Windows är värt ett försök i fall som detta.

På samma sätt behöver din PC:s moderkort också en drivrutin för att fungera. Så kontrollera det också medan du håller på och se om du fortfarande möter samma fel igen.

  Hur man redigerar VCF-fil på Windows 10

5. Kontrollera om det finns diskfel på din dator

Diskfel på Windows kan till synes dyka upp från ingenstans. De kan falla in av olika anledningar: dåliga sektorer på hårddiskar, korrupta filsystem, hårdvaruproblem av alla slag, och så vidare.

Så om du står inför ett plötsligt diskfel är en snabb CHKDSK-skanning väl värt att försöka för att få dina saker på rätt spår igen. Kolla in hur du kör CHKDSK på Windows om du behöver hjälp med detta.

Starta nu om din dator för att stelna ändringarna och se om du fortfarande har felet att identifiera hårddisken på din Windows.

Diskhanteringsverktyget, som namnet oåterkalleligt antyder, är ett verktyg som kan hantera allt som har med diskpartitionen på din hårddisk att göra. Från att skapa och ta bort till att justera och så vidare – verktyget kan göra allt.

Du kan också använda den för att fixa felet ”hårddisk inte upptäckt” för gott. Här är hur:

 • Gå till startmenyns sökfält, skriv ”kör” och välj den bästa matchningen.
 • I dialogrutan Kör skriver du in ”diskmgmt.msc” och trycker på Enter.
 • Diskhanteringsverktyget kommer att startas. Som du kan se på verktygets huvudmeny nedan får du en snabb översikt över alla hårddiskar som är anslutna till din PC.

  Om din(a) hårddisk(ar) är synliga kan du prova ett par saker för att få saker och ting tillbaka till hur de var: en fullständig partitionsallokering eller formatering av en befintlig partition. Låt oss titta på dem båda.

  Tilldela den ”Oallokerade” partitionen (volym)

  De flesta hårddiskar delar upp sin totala lagring i flera, mindre delar som kallas partitioner. Så om du använder flera diskar måste du allokera lite diskutrymme till partitionen för att den ska fungera normalt.

    Ikoner i aktivitetsfältet saknas i Windows 11? Här är 6 enkla korrigeringar!

  Om inget utrymme har allokerats till partitionen kommer dock problem som ”hårddisk inte upptäckt” att uppstå. Så tilldela lite utrymme till din enhet och se om det löser dina problem. Här är hur:

 • Klicka på disken och högerklicka på den oallokerade regionen (den kommer att ha en svart markering istället för den blå som den primära partitionen innehåller).
 • Välj New Simple Volume och klicka på Next för att fortsätta i guiden.
 • Ställ in storleken på tilldelningen eller välj standardstorleken och klicka på Nästa.
 • Fortsätt att följa instruktionerna på skärmen och välj Formatera inte den här volyminställningen när du stöter på den. Klicka sedan på Nästa.
 • Klicka på Slutför för att slutföra installationen och se sedan om du fortfarande har kvar ditt hårddiskfel.

  Formatera en allokerad partition

  Se bara detta som ett slags nukleärt alternativ, eftersom du kommer att förlora alla dina tidigare data från den valda enheten. För att börja formatera, högerklicka på partitionen och välj Format.

  I den nya dialogrutan Format klickar du på OK för att starta formateringen.

  Följ resten av instruktionerna på skärmen så kommer din partition att torkas ren inom några minuter. Om ditt hårddiskdetekteringsfel verkligen orsakades av en skadad partition, kommer det att vara borta i slutet av formateringen.

  Åtgärda problem med att identifiera hårddisken på din Windows

  I de flesta fall kommer en av metoderna vi har listat ovan att fixa dina problem med att identifiera hårddisken. Följ bara stegen till punkt och pricka, och du kommer att vara bra att gå var som helst från några sekunder till minuter.

  Men om ingen av metoderna gjorde jobbet åt dig, kan det vara bäst att söka professionell hjälp. Besök närmaste teknikcenter eller servicebutik och få din hårddisk eller PC kontrollerad.