Så här åtgärdar du felet ”Den begärda operationen kräver höjd”.

Det kan vara irriterande att se din dator uppmana felet – ”den begärda operationen kräver höjd”. Om du upplever det här problemet, oroa dig inte, eftersom du har kommit till rätt ställe.

I den här artikeln kommer vi att guida dig med lämpliga lösningar för att åtgärda det här felet. Men innan vi går in i lösningen, låt oss se vad felet handlar om och varför det här felet uppstår.

Vad betyder ”den begärda operationen kräver höjd”?

När du försöker komma åt en fil eller installera ett program på din dator kan du få felmeddelandet ”den begärda åtgärden kräver höjd”. Det här felet indikerar att uppgiften du försöker utföra på din dator kräver ytterligare behörighet eller autentisering från administratören.

För att uttrycka det enkelt, ditt nuvarande användarkonto på Windows har inte privilegiet att utföra den specifika operationen.

Vad orsakar felet ”den begärda operationen kräver höjd”?

Även om det finns otaliga orsaker bakom detta Windows-fel ”den begärda operationen kräver höjd”, listar denna del de vanligaste.

Skadat användarkonto: Ett skadat Windows-användarkonto är mer benäget att förlora data eller åtkomstkontroller, vilket resulterar i ett fel. Detta invänder användaren att utföra vissa uppgifter och visar felet ”den begärda operationen kräver höjd”.

Åtkomstbehörighet: Windows-kontot du använder kanske inte har tillräckliga behörigheter för att utföra vissa aktiviteter eller komma åt skyddad data. Som ett resultat dyker felet ”den begärda operationen kräver höjd” upp.

Inställningar för kontroll av användarkonto (UAC): När funktionen för kontroll av användarkonto i Windows är aktiverad, lägger den till ett extra lager av säkerhet genom att begränsa de uppgifter som ett icke-administrativt konto kan utföra. Dessa begränsningar kan dock orsaka felet ”den begärda operationen kräver höjning” när du försöker utföra vissa uppgifter.

Skadlig programvara eller virus: Ibland resulterar ett komprometterat system på grund av skadliga attacker i felet ”den begärda operationen kräver höjning”. Detta beror på att viruset hindrar ditt system från att känna igen auktoriteten för ditt Windows-användarkonto.

Majoriteten av korrigeringarna ligger i att reparera orsakerna vi täckte tidigare, men några enkla korrigeringar är helt nya.

Du behöver inte nödvändigtvis tillämpa alla föreslagna lösningar. Prova korrigeringarna i ordning tills du hittar den som fungerar för dig.

Kör programmet som administratör

När du kör programmet eller filen som administratör får den behörighet på administrativ nivå att utföra en majoritet av de uppgifter som vanligtvis är begränsade för vanliga användarkonton på Windows.

Steg 1: Högerklicka på programmet eller programmet du vill öppna och välj sedan Egenskaper.

Steg 2: Gå till kompatibilitetsfliken; under inställningarna, markera alternativet Kör detta program som administratör.

Steg 3: Tryck på Verkställ-knappen för att spara ändringarna och klicka sedan på OK.

Kontrollera om den här metoden fungerade genom att upprepa uppgifterna som orsakade det här felet.

Utöka mapprättigheter

Om du stöter på felmeddelandet ”den begärda åtgärden kräver höjd” när du försöker komma åt en mapp. Det betyder att mappen du vill komma åt kräver förhöjda behörigheter för att använda den. Så låt oss utöka kontrollbehörigheterna för den här mappen till alla användarkonton.

Steg 1: Högerklicka på mappen du vill komma åt och välj Egenskaper.

Steg 2: Växla till säkerhetsfliken och klicka på knappen Avancerat.

Steg 3: Markera alternativet Ersätt alla behörighetsposter för underordnade objekt med ärvbara behörighetsposter från detta objekt

Steg 4: Klicka på Verkställ och OK för att spara ändringarna.

Prova följande fix om den här metoden inte hjälpte dig.

Inaktivera UAC

Som nämnts tidigare är UAC en säkerhetsfunktion i Windows som hindrar dig från att utföra vissa uppgifter med ett vanligt konto. Att inaktivera den här funktionen kan hjälpa dig att hamna på en felfri skärm.

Men jag föreslår att du gör detta tillfälligt eftersom det utsätter ditt system för sårbarheter.

Steg 1: Starta kontrollpanelen genom att söka den i Windows sökfält.

Steg 2: Bläddra efter Säkerhet och underhåll och klicka på den.

Steg 3: Du bör se Ändra inställningar för användarkontokontroll i den vänstra rutan. Klicka på det.

Steg 4: Dra skjutreglaget till den nedre änden och tryck på OK för att spara ändringarna.

Starta om ditt system och se om felet är borta.

Kör SFC Scan

Skadade eller skadade filer i ditt system kan orsaka felet den begärda åtgärden krävde förhöjda behörigheter. Låt oss fixa det med SFC-skanningen.

Steg 1: Sök efter kommandotolken genom att skriva cmd i Windows sökfält.

Steg 2: Högerklicka på resultatet för att köra som administratör.

Steg 3: Mata in kommandot sfc /scannow och tryck på enter.

Skanningen körs och reparerar alla skadade filer.

Hur UAC (User Account Control) påverkar höjden i Windows 11?

Windows visar felet som den begärda åtgärden kräver höjning när du försöker utföra vissa åtgärder, inklusive komma åt en fil eller mapp, installera eller ändra ett program eller ändra kontoinställningar.

”Elevation” i detta sammanhang är helt enkelt åtkomsträttigheter som beviljats ​​ett Windows-användarkonto eller -program för att bearbeta vissa administrativa uppgifter. På samma sätt tillåter UAC-inställningar i Windows dig att konfigurera dessa åtkomsträttigheter.

Om UAC-funktionen är aktiverad i Windows, uppmanar den användaren att godkänna de nödvändiga höjdbehörigheterna innan vissa åtgärder utförs. Detta utökar säkerheten för ditt system genom att förhindra obehörig åtkomst. Så jag rekommenderar att du lämnar detta aktiverat som standard och bara inaktiverar det tillfälligt för att övervinna felet.

Tips för att förhindra felet ”den begärda operationen kräver höjd” i framtiden:

Du borde ha hittat lösningen för att åtgärda felet med den här omfattande guiden, men om du är trött på att stöta på det här frustrerande felet och försöka åtgärda det, prova dessa förebyggande åtgärder för att rädda dig själv från besväret i första hand.

  • Att inte ha privilegiet för vanliga användarkonton att utföra vissa åtgärder kan utlösa den begärda operationen kräver utvärderingsfel. Så om du vill ändra data eller installera programvara, använd administratörskontot.
  • Kör kommandotolken som administratör om du vill komma åt eller ändra filer eller mappar med Windows-kommandon.
  • Du kan också köra det specifika program du vill använda som administratör, som visas i den första korrigeringen.

Slutord

Jag är säker på att för många av er kommer att köra ett program i administratörsläge att reda ut felet ”den begärda operationen kräver höjd”.

Om felet dyker upp igen kan du också prova generiska korrigeringar som viruskontroll, rensa upp cache och temporära filer och DISM-skanningar som reparerar systembilder för att bli av med felet.

Du kan också läsa några bästa sätt att fixa Windows Error Code 0x80070057 och Error Code 0x800704cf.