Så här använder du incheckningsfunktionen med vänner och familj på din iPhone

Checka in är en funktion som Apple introducerade tillsammans med iOS 17 som låter dig varna vänner och familj automatiskt när du har anlänt till din destination. Det är supernyttigt när du inte hela tiden vill dela din plats eller varje rörelse men ändå vill informera någon om din säkerhet när du reser.

Även för de enkla tider som vi alla känner till, som att glömma att låta någon veta när du kom hem, kommer Check In-funktionen väl till pass.

Hur man ställer in Check In på din iPhone

Check In är en av många undangömda meddelandefunktioner i iOS 17. Tänk på att funktionen bara fungerar över iMessage och om båda användarna har enheter som kör iOS 17 eller senare. Det fungerar också bara med en person åt gången. Det meddelar dem när du först initierar det och sedan igen när du slutför incheckningen eller om ett problem uppstår.

Börja med att öppna en konversation med någon du vill checka in med. Tryck sedan på plusikonen bredvid meddelandefältet, tryck på Mer och hitta Checka in tillsammans med dina andra iMessage-appar. Apple kommer att leda dig genom funktionen om du lanserar den här för första gången.

Incheckningsdatadelning: Begränsad vs. fullständig data

Du har full kontroll över hur mycket data Apple delar med din Check In-mottagare om något går fel. Apple grupperar sekretessalternativen i två: Begränsad och Fullständig. Det här är en inställning som fungerar universellt för dina kontakter, men du kan ändra den när som helst i Inställningar > Meddelanden > Incheckningsdata. Det erbjuds som en av många sekretessinställningar i iOS 17.

Med begränsad datadelning får din kontakt endast din senaste plats, batteriprocent och signalstyrka. Om du har en Apple Watch kommer den också att skicka dessa data. Men med Full datadelning får din kontakt allt som redan nämnts, plus hela rutten du rest på en karta, tiden du senast låste upp din iPhone eller tog bort din Apple Watch.

Återigen, oavsett om du väljer Begränsad eller Fullständig, får din incheckningskontakt endast denna information om du inte svarar på meddelandet om var du befinner dig.

Skapa din första incheckningstimer

När du har startat din incheckning kan du välja När jag anländer eller Efter en timer för aviseringen. För en platsbaserad incheckning, välj din plats genom att söka efter den på kartan.

När du väljer en plats kommer din iPhone att visa en ETA (beräknad ankomsttid) för bilkörning, kollektivtrafik och promenader. Välj vilken transportmetod du vill använda och lägg eventuellt till extra tid till ETA genom att trycka på Lägg till tid – upp till en extra timme.

För en tidsbaserad incheckning kan du ställa in timern från 5 minuter hela vägen upp till 23 timmar och 55 minuter.

Slutför incheckningen

När installationen är klar trycker du på Klar. Skicka sedan incheckningen via iMessage till mottagaren.

Om du använder en platsbaserad incheckning får din mottagare ett meddelande automatiskt när du anländer. För en tidsbaserad incheckning har du 15 minuter på dig att svara på en incheckning efter att din timer är klar.

Om du inte svarar i tid eller avviker från spåret för länge när det förväntas på din valda plats, kommer personen att få en varning. Innan detta händer har du möjlighet att via ett meddelande lägga till lite tid till din incheckning om du stöter på en försening.

Incheckning meddelar nära och kära utan att kompromissa med integriteten

Apples Check In-funktion är imponerande eftersom den tar fram det allra bästa av att äga en iPhone. Det låter dig hålla kontakten med människor du bryr dig om och informera dem om användbar information om dig när de behöver det utan att offra din integritet när det inte är nödvändigt.

Check Ins inställningsalternativ kan kännas överväldigande initialt, men det bör bli en andra natur med tiden. Och glöm inte att du kan ändra sekretessinställningarna när du vill.