Så här använder du Google Sheets IF-funktionen

Om du vill köra ett logiskt test i en formel för Google Kalkylark och ge olika resultat oavsett om testet är SANT eller FALSKT, måste du använda OM-funktionen. Så här använder du det i Google Kalkylark.

Som namnet antyder används IF för att testa om en enskild cell eller cellområde uppfyller vissa kriterier i ett logiskt test, där resultatet alltid är antingen SANT eller FALSKT.

Om OM-testet är TRUE returnerar Google Sheets en siffer- eller textsträng, utför en beräkning eller kör igenom en annan formel.

Om resultatet är FALSK, kommer det att göra något helt annat. Du kan kombinera IF med andra logiska funktioner som AND och OR eller med andra kapslade IF-satser.

Använda IF-funktionen

IF-funktionen kan användas på egen hand i ett enda logiskt test, eller så kan du kapsla flera IF-satser i en enda formel för mer komplexa test.

För att börja, öppna din Google Kalkylark kalkylark och skriv sedan =IF(test, värde_om_sant, värde_om_falskt) i en cell.

Byt ut ”test” med ditt logiska test och ersätt sedan argumenten ”value_if_true” och ”value_if_false” med operationen eller resultatet som Google Kalkylark ger när resultatet är antingen TRUE eller FALSE.

I exemplet som visas nedan används en IF-sats för att testa värdet på cell B3. Om cell B3 innehåller bokstaven B, kommer värdet TRUE att returneras i cell A3. I det här fallet är det en textsträng som innehåller bokstaven A.

Om cell B3 inte innehåller bokstaven B, returnerar cell A3 värdet FALSE, som i det här exemplet är en textsträng som innehåller bokstaven C.

I exemplet som visas innehåller cell B3 bokstaven B. Resultatet är TRUE, så SANT-resultatet (bokstaven A) returneras i A3.

Beräkningar fungerar också bra som ett logiskt test. I följande exempel testar OM-formeln i cell A4 om cell B4 har ett numeriskt värde lika med eller större än talet 10. Om resultatet är SANT returnerar det talet 1. Om det är falskt returnerar det nummer 2.

I exemplet har cell B4 värdet 9. Detta betyder att resultatet av det logiska testet är FALSK, med siffran 2 visad.

Kapslade IF-uttalanden

Om du vill utföra ett längre, komplext logiskt test kan du kapsla flera IF-satser i samma formel.

För att kapsla ihop flera IF-satser till en enda formel, skriv enkelt =IF(första_test, värde_om_sant, IF(andra_test, värde_om_sant, värde_om_falskt)). Även om detta bara visar en enskild kapslad IF-sats, kan du kapsla ihop så många IF-satser som du behöver.

Som ett exempel, om cell B3 är lika med 4, returnerar IF-formeln i A3 en 3. Om cell B3 inte är lika med 4, används en andra IF-sats för att testa om cell B3 har ett värde mindre än 10.

Om den gör det, returnera siffran 10. I annat fall, returnera en 0. Detta exempeltest har sin egen kapslade IF-sats som det första ”värde_om_falskt”-argumentet, vilket kräver att det första testet är FALSK innan det andra testet övervägs.

Exemplet ovan visar alla tre potentiella resultaten av detta test. När det första logiska testet (B3 är lika med 3) returnerade ett SANT resultat, returnerade OM-formeln i cell A3 talet 4.

Det andra logiska testet returnerade ytterligare ett SANT resultat i cell A4, med värdet på B4 mindre än 10.

Det enda FALSKA-resultatet returneras i cell A5, där resultatet av båda testerna (oavsett om B5 är lika med 3 eller mindre än 10) är FALSK, vilket returnerar FALSK-resultatet (en 0).

Du kan använda en kapslad IF-sats som argumentet ”value_if_true” på samma sätt. För att göra detta, skriv =IF(första_test, IF(andra_test, värde_om_sant, värde_om_falskt), värde_om_falskt).

Som ett exempel, om cell B3 innehåller siffran 3 och om cell C3 innehåller siffran 4, returnera en 5. Om B3 innehåller en 3, men C3 inte innehåller en 4, returnera en 0.

Om B3 inte innehåller en 3, returnera siffran 1 istället.

Resultaten av detta exempel visar att för att det första testet ska vara sant måste cell B3 vara lika med siffran 3.

Därifrån använder ”value_if_true” för den initiala IF en andra, kapslad IF-sats för att göra ett andra test (om C3, C4, C5 eller C6 innehåller siffran 4). Detta ger dig två potentiella ”value_if_false”-resultat (en 0 eller en 1). Detta är fallet för cellerna A4 och A5.

Om du inte inkluderar ett FALSK-argument för det första testet, returnerar Google Sheets ett automatiskt FALSE-textvärde för dig istället. Detta visas i cell A6 i exemplet ovan.

Använder OM med OCH och ELLER

Eftersom OM-funktionen utför logiska tester, med SANT eller FALSKT resultat, är det möjligt att kapsla andra logiska funktioner som OCH och ELLER i en OM-formel. Detta gör att du kan köra ett första test med flera kriterier.

OCH-funktionen kräver att alla testkriterier är korrekta för att ett SANT resultat ska visas. ELLER kräver att endast ett av testkriterierna är korrekt för ett SANT resultat.

För att använda OM OCH, skriv =OM(OCH(OCH Argument 1, OCH Argument 2), värde_om_sant, värde_om_falskt). Byt ut OCH-argumenten med dina egna och lägg till så många du vill.

För att använda OM ELLER, =OM(ELLER(ELLER Argument 1, ELLER Argument 2), värde_om_sant, värde_om_falskt). Ersätt och lägg till så många ELLER-argument som du behöver.

Det här exemplet visar att OM OCH och OM ELLER används för att testa samma värden i kolumnerna B och C.

För OM OCH måste B3 vara lika med 1 och C3 måste vara mindre än 5 för att A3 ska returnera en ”Ja”-textsträng. Båda resultaten är TRUE för A3, med ett eller båda resultaten FALSE för cellerna A4 och A5.

För OM ELLER måste endast ett av dessa test (B3 är lika med 1 eller C3 mindre än 5) vara SANT. I det här fallet returnerar både A8 och A9 ett SANT resultat (”Ja”) eftersom ett eller båda resultaten i kolumnerna B och C är korrekta. Endast A10, med två misslyckade resultat, returnerar FALSE-resultatet.