Så här ändrar du en webbplatss kamera- och mikrofonbehörigheter i Chrome

Google Chrome låter dig hantera vilka enskilda webbplatser som kan ha åtkomst till din mikrofon och kamera. Om du inte ser någon video eller om mikrofonen inte hör rösten kan du behöva ändra behörigheterna som Chrome ger en webbplats. Här är hur.

Så här ändrar du en webbplatss behörighet i Chrome

Av säkerhetsskäl uppmanar Chrome dig varje gång en webbplats begär åtkomst till din mikrofon eller webbkamera. Om du av misstag klickade på ”Blockera” första gången du såg uppmaningen, eller om du bara vill återkalla de behörigheter du tidigare gav, kommer vi att visa dig hur du hanterar dessa inställningar.

Att veta hur och var man kan komma åt inställningarna relaterade till en webbplatss behörigheter till din dators hårdvara är viktigt om du någonsin behöver ändra dig om vad en webbplats får använda.

Det finns i princip två sätt att hantera behörigheterna för mikrofon och webbkamera till en webbplats: från adressfältet eller i Chromes inställningar.

Ändra en webbplatss behörigheter från adressfältet

Den här metoden fungerar när du redan har ställt in behörigheterna för mikrofonen eller kameran och vill ändra dem när du besöker just den webbplatsen.

Gå till webbplatsen som du vill ändra behörigheterna för och klicka på låsikonen längst till vänster i adressfältet.

Från menyn som visas klickar du antingen på mikrofonen eller kameran, sedan från rullgardinsmenyn väljer du ”Tillåt” eller ”Blockera” och klickar sedan på X för att spara dina ändringar.

När du har sparat ditt beslut måste du ladda om sidan för att ändringarna ska träda i kraft.

När en webbplats har tillgång till din mikrofon eller kamera kommer en ikon att visas i adressfältet till höger. Om du klickar på den här ikonen kan du välja att alltid blockera åtkomst eller att fortsätta att tillåta webbplatsen att ha åtkomst. Återigen måste du ladda om sidan för att eventuella ändringar ska träda i kraft.

Så här visar du behörigheter från Chrome-inställningar

För att se dina mikrofon- och kamerabehörigheter från Chromes inställningar, klicka på menyikonen och klicka sedan på ”Inställningar”. Alternativt kan du skriva chrome://settings/ i adressfältet för att gå direkt dit.

Väl på fliken Inställningar, scrolla ner till botten och klicka på ”Avancerat”.

Scrolla ner lite mer tills du ser ”Innehållsinställningar.” Klicka på det.

Väl inne i innehållsinställningarna klickar du på antingen ”Mikrofon” eller ”Kamera” för att justera dess behörigheter.

Även om du inte manuellt kan lägga till en webbplats i tillåt- eller blockeringslistan från Inställningar, kan du se en lista över varje webbplats som du har tillåtit eller nekat åtkomst till på den här sidan. För att sedan ta bort objekt som du tidigare har tillåtit eller blockerat åtkomst behöver du bara klicka på papperskorgen bredvid en webbplats.

När du har tagit bort en webbplats från någon av listan, nästa gång du går till webbplatsen, kommer du att bli tillfrågad om tillåtelse att komma åt mikrofonen eller kameran när webbplatsen begär det igen.

Även om du inte kan få Chrome globalt att neka – eller ge, för den delen – all åtkomst till din kamera och mikrofon, men om du istället inte skulle bli ombedd att fatta ett beslut, gå tillbaka till antingen ”Mikrofon” eller ”Kamera” i Chromes innehållsinställningar.

När du är tillbaka i den här menyn växlar du ”Fråga innan du får åtkomst” till avstängt läge. Även om detta inte rekommenderas, kommer du inte att uppmanas att tillåta eller neka en webbplats åtkomst till din mikrofon och kamera förrän du slår på den här knappen igen.

Denna metod fungerar som ett litet kryphål för att aldrig ge åtkomst utan att faktiskt neka någonting. Från och med nu kommer du inte längre att få en prompt när en webbplats begär åtkomst till din enhet. För att få uppmaningar igen, gå tillbaka till inställningspanelen och återaktivera ”Fråga innan du får åtkomst.”