Viktiga slutsatser
- LED-TV-apparater använder LED-dioder som ljuskälla. Detta möjliggör precision i styrningen av subpixlar, vilket leder till varierande ljusstyrka och färgmättnad.
- QLED-TV använder ett kvantprickskikt för att producera ett klarare, mer exakt vitt ljus jämfört med traditionell LED-bakgrundsbelysning. Resultatet är levande och naturtrogna färger.
- OLED-TV:s individuella pixlar alstrar sitt eget ljus, vilket skapar oändliga kontrastnivåer och extremt djupa svarta nyanser. Dessutom är de tunna och strömsnåla.
Om du är i begrepp att köpa en ny TV eller bara går förbi en elektronikaffär, har du säkerligen stött på en mängd märken och modeller som lovar överlägsen teknik. Detta är ett sätt för TV-tillverkarna att sticka ut från mängden, men vilken teknik är egentligen bäst för dig?
De vanligaste TV-apparaterna i dagens marknad är LED, OLED och QLED. Låt oss undersöka dessa tekniker närmare och jämföra deras skillnader. Detta hjälper dig att välja den bästa TV-tekniken utifrån dina specifika behov och önskemål.
Hur en LED-, QLED- och OLED-TV fungerar
De flesta moderna platt-TV-apparater fungerar genom att skapa en bild med hjälp av pixlar som lyser med olika intensitet beroende på den visade bilden. Det finns dock flera sätt att uppnå detta, och varje teknik har sina fördelar och nackdelar.
Vi ska nu undersöka hur LED-, QLED- och OLED-TV skiljer sig åt i sin funktionsprincip.
LED-TV
LED-TV:s funktionsprincip bygger på samma grund som tidigare LCD-TV-modeller. Det är en platt panel bestående av flera lager som styr ljus och färg. Det nedersta lagret är bakgrundsbelysningen, vilken lyser upp skärmen. I stället för lysrör eller andra lampor använder LED-TV:n lysdioder (LED), därav namnet.
LED-TV-apparater har flera skikt, men detta är grunden i hur det fungerar. Ljuskällan, en LED-matris, är placerad längst bak i TV:n. Framför denna finns en vertikal polarisator som endast släpper igenom vertikalt polariserade ljusvågor.
Efter den vertikala polarisatorn ändrar ett flytande kristallsikt orienteringen av det vertikalt polariserade ljuset mellan 0 och 90 grader, beroende på dess spänningstillstånd. Därefter finns en horisontell polarisator som enbart släpper igenom horisontella ljusvågor.
På detta sätt kan TV:n reglera vilka subpixlar (de individuella röda, gröna och blå färgcellerna i varje pixel) som får ljus. Om TV:n exempelvis behöver visa en vit bild, kommer den att vrida det inkommande vertikala ljuset 90 grader för alla subpixlar. För en gråton på 50 % vrids ljuset 45 grader, och ungefär hälften av ljuset med full intensitet passerar.
För en svart bild vrids inte det vertikalt polariserade ljuset alls, vilket innebär att inget ljus passerar den horisontella polarisatorn. Detta resulterar i en svart bild på TV:n. Det finns ytterligare skillnader mellan LCD- och LED-TV, men den grundläggande principen för hur bilden skapas är densamma.
QLED-TV
QLED-TV:s konstruktion utgår från samma grundprincip som LED-TV: bakgrundsbelysning, vertikal polarisator, flytande kristaller, horisontell polarisator, färgskikt och visningsskärm. En viktig skillnad är att QLED-TV inte använder vitt LED-ljus som bakgrundsbelysning. Vita LED-lampor har nämligen sällan en perfekt vit nyans. Om man tittar på LED-ljuslister, märker man ofta att de har en gulaktig ton.
För att lösa detta problem använder Samsung, en ledande QLED-TV-tillverkare, ett kvantprickskikt som ljuskälla. I stället för att använda vita LED-lampor som bakgrundsbelysning, använder man lysdioderna för att excitera kristaller i kvantprickskiktet. Detta skikt avger sedan ett naturligt vitt ljus som är starkare än traditionell LED-belysning.
Detta gör att TV:n kan visa mer levande och exakta färger jämfört med vanliga LED-TV. QLED-TV är så exakta att Samsung hävdar att deras TV-apparater kan återge en miljard färger, i princip alla nyanser som det mänskliga ögat kan uppfatta. Kvantprickstekniken är så framstående att vissa TV-tillverkare tillämpar den även i OLED-TV:er, vilka då kallas QD-OLED.
OLED-TV
Den största skillnaden mellan OLED-TV och LED- och QLED-TV är hur de skapar ljus. I stället för att kräva bakgrundsbelysning, genererar varje enskild pixel på en OLED-TV sitt eget ljus.
I jämförelse med LED- eller QLED-TV krävs konstant ström för att driva hela bakgrundsbelysningen. Om en del av skärmen är svart blockerar flytande kristaller ljuset från bakgrundsbelysningen.
Detta är anledningen till att OLED-TV har oändliga kontrastförhållanden. När ett område på skärmen är svart, sänds inget ljus ut från den delen. Jämför detta med QLED- och LED-TV där en viss mängd ljus, oavsett hur svag den är, alltid läcker ut, antingen genom det flytande kristallskiktet eller från närliggande pixlar.
Skillnader mellan LED-, QLED- och OLED-TV-apparater
Nu när vi har förstått de tekniska skillnaderna mellan dessa TV-apparater, ska vi undersöka hur de påverkar din upplevelse som tittare. LED-, QLED- och OLED-TV har alla sina för- och nackdelar. Ingen teknik är generellt sett överlägsen den andra. Här är aspekterna du bör beakta när du väljer mellan dessa tekniker.
Ljusstyrka
Ljusstyrka spelar en avgörande roll för din tittarupplevelse om du inte placerar TV:n i ett helt mörkt rum. Skärmen måste vara tillräckligt ljusstark för att man ska se bilden tydligt även i starkt omgivande ljus. Detta är särskilt viktigt om TV:n placeras i ett vardagsrum med många fönster.
Här utmärker sig QLED-TV. Dess kvantprickskikt gör QLED-TV mycket ljusstarka, även jämfört med enklare LED-TV. De är också mer energieffektiva, vilket innebär lägre elkostnader för att få en ljus bild.
Ljusstyrka är generellt sett en OLED-TV:s svagaste punkt. Eftersom varje subpixel genererar sitt eget ljus, kan inte TV-tillverkarna göra dem för ljusstarka, då det ökar risken för inbränning, vilket förkortar skärmens livslängd.
Kontrast
Bildkredit: vanitjan/Freepik
OLED-TV-apparater är överlägsna när det gäller kontrast på grund av sin konstruktion. Till skillnad från LED- och QLED-TV där bakgrundsbelysningen alltid är på, tänds varje enskild pixel på en OLED-TV enbart när det behövs. Detta innebär att OLED-TV:s kontrastnivåer är oändliga, vilket ger de djupaste svarta nyanserna och de mest färgstarka bilderna.
Ett exempel på detta är att visa en liten vit punkt mot en svart bakgrund, som en vit muspekare på en mörk bakgrund. De flesta LED- och QLED-TV-apparater ger då en ”halo-effekt”, vilket innebär att den svarta bakgrunden runt den vita punkten ser lite ljusare ut.
Detta är inte ett problem med OLED-TV. Oavsett hur ljusstark den lilla punkten är, förblir omgivande pixlar helt svarta på grund av OLED-skärmens unika funktion.
Färgnoggrannhet
OLED-TV har traditionellt sett varit ledande när det gäller färgnoggrannhet, men QLED-TV kommer snabbt ikapp, särskilt sedan Samsung introducerade NeoQLED-TV, som kombinerar MiniLED-teknik med sin kvantpricksskärm.
Men om den mest exakta färgåtergivningen är avgörande för dig är OLED-TV det bästa valet. Om du vill ha denna teknik i ett ljust vardagsrum bör du kolla in QD-OLED-TV, som kombinerar kvantprickar med OLED-skärmar.
Bildinbränning
Bildkrediter: Wikimedia
Trots många år av utveckling lider OLED-tekniken fortfarande av risk för bildinbränning, särskilt vid långvarig användning. Om du planerar att titta på samma kanal eller spela samma spel i flera timmar varje dag bör du kanske undvika OLED-TV.
Då är det bättre att välja QLED- eller LED-TV, då dessa inte är lika mottagliga för inbränning. Om du redan har en OLED-TV är det viktigt att känna till orsakerna till inbränning och hur man kan åtgärda och förebygga det.
Pris
Bildkredit: Tooykrub/Shutterstock
Priset är ofta den avgörande faktorn när man köper en TV. Om du har en begränsad budget och vill få ut så mycket skärmyta som möjligt för pengarna, bör du välja en LED-TV. Det är den äldsta och därmed mest prisvärda tekniken av de tre.
Men om du planerar att bygga en hemmabio och vill undvika onödiga misstag, kan det vara värt att investera i en dyrare QLED- eller OLED-modell, särskilt om du vill ha en bättre tittarupplevelse.
LED, QLED eller OLED: Vilken TV ska du köpa?
Som tidigare nämnt är QLED-tekniken en vidareutveckling av LED-TV. Det är inte en helt annan teknik för att generera ljus eller skapa bilder. Istället ökar den TV:ns ljusstyrka och färgnoggrannhet.
Det finns inget entydigt svar på frågan om du ska välja QLED eller OLED. Det beror på att båda teknikerna har sina fördelar och nackdelar.
Med QLED-TV får du det bästa av två världar. De är marginellt billigare än OLED-TV och ger bättre färgnoggrannhet än LED-TV. De är ofta de smartaste TV-apparaterna på marknaden. QLED-TV är ett bra val för vardagsrum med mycket ljus.
Även om de är mörkare än QLED- och LED-TV, är OLED-TV fortfarande standarden för färg- och bildkvalitet. Möjligheten att stänga av enskilda pixlar ger djup svärta och undviker ljusläckage, som är ett problem med LED- och QLED-TV.
Eftersom OLED-TV inte kräver bakgrundsbelysning, är de ofta tunnare och mer energieffektiva än andra skärmar på marknaden.
Den bästa TV-tekniken för ditt hem
Med kunskapen om de tre TV-teknikerna kan du nu välja den bästa för dina behov. Bestäm vad som är viktigast för dig: prisvärdhet, ljusstyrka eller färgnoggrannhet.
Men när du ska köpa en TV är det inte bara skärmtekniken som spelar roll. Det finns många andra aspekter att beakta innan du väljer en TV för ditt hem.