QLED vs. OLED vs. LED: Vilket ska du köpa?

Viktiga takeaways

  • LED-TV-apparater använder LED-lampor som sin ljuskälla, vilket ger kontroll över subpixlarna och tillåter olika nivåer av ljusstyrka och färgintensitet.
  • QLED-TV-apparater använder ett Quantum Dot-lager för att avge ett ljusare och mer exakt vitt ljus jämfört med traditionella LED-bakgrundsbelysningar, vilket resulterar i levande och exakta färger.
  • OLED-TV har individuella pixlar som avger sitt eget ljus, ger oändliga kontrastförhållanden och de djupaste svärtan, samtidigt som de är det tunnaste och mest strömsnåla alternativet på marknaden.

Om du är ute efter en TV eller råkar gå förbi en vitvaruaffär, har du förmodligen sett många olika märken och modeller som säger sig ha bättre teknik. Detta är ett sätt som TV-tillverkare kan skilja sina produkter från sina konkurrenter på – men vilken teknik ska du köpa?

Dagens vanligaste TV-apparater är LED-, OLED- och QLED-TV. Så låt oss utforska dessa TV-tekniker och skilja dem åt. Därifrån hjälper vi dig att välja den bästa TV-tekniken baserat på dina behov och krav.

Hur en LED-, QLED- och OLED-TV fungerar

De flesta moderna plattskärmar fungerar enligt samma princip: en bild skapas med en uppsättning pixlar som lyser upp beroende på vad datorn vill att du ska se. Det finns dock olika sätt att göra detta, där varje teknik har för- och nackdelar.

Så låt oss kolla in skillnaderna i hur en LED-, QLED- och OLED-TV fungerar.

LED-TV

En LED-TV körs på samma princip som de första LCD-TV:erna. Det är en platt panel med flera lager som styr ljus och färg. Det undre lagret är vanligtvis bakgrundsbelysningsenheten, som lyser upp skärmen så att du kan se bilden. Istället för att använda lysrör eller andra typer av lampor använder LED-TV-apparater LED, därav termen.

Medan LED-TV har flera lager, är detta grunderna för hur det fungerar. Ljuskällan – en LED-skärm – sitter längst bak på TV:n. Framför det har vi en vertikal polarisator som bara släpper igenom vertikala ljusvågor.

Efter den vertikala polarisatorn vrider det flytande kristallskiktet det vertikalt polariserade ljuset mellan noll och 90 grader, beroende på dess effektstatus. Därifrån har vi en horisontell polarisator som bara släpper igenom horisontella ljusvågor.

Så här kan TV:n styra vilken subpixel (de enskilda röda, gröna eller blå färgcellerna i varje pixel) som får ljus. Om TV:n till exempel behöver visa en vit bild kommer den att vrida det inkommande vertikala ljuset hela 90 grader för alla subpixlar. Men om du behöver en 50 % grå bild kommer den bara att vrida ljuskällan 45 grader, och bara ungefär hälften av ljuset med full intensitet kommer att gå igenom.

För ett svart foto kommer TV:n inte att vrida det vertikalt polariserade ljuset, vilket innebär att ingen kommer att gå igenom den horisontella polarisatorn. Detta kommer att resultera i en svart bild på TV:n. Även om det finns andra viktiga skillnader mellan LCD- och LED-TV, förblir kärnkonceptet för hur de producerar bilden du ser på skärmen densamma.

QLED-TV

QLED TV börjar med samma princip som en LED-TV – bakgrundsbelysningen, vertikal polarisator, flytande kristallskikt, horisontell polarisator, färgskikt och visningsskärmen. QLED-TV-apparater använder dock inte vit LED-bakgrundsbelysning. Det beror på att vita LED-bakgrundsbelysningar i allmänhet inte har perfekta vita färger. Om du istället tittar på LED-ljusremsor kommer du att märka att de vanligtvis har en gul nyans.

För att lösa detta problem använder den ledande QLED TV-tillverkaren Samsung ett Quantum Dot-lager som sin ljuskälla. Istället för att använda vita lysdioder som bakgrundsbelysning, använde företaget LED-ljuskällan för att excitera kristallerna i Quantum Dot-skiktet. Detta lager avger sedan ett naturligt vitt ljus starkare än den traditionella LED-källan.

Detta gör att TV:n kan visa dig mer levande och exakta färger än vanliga LED-TV. QLED-TV-apparater är så exakta att Samsung till och med hävdar att deras tv-apparater kan återskapa en miljard färger – i princip alla möjliga färger som det mänskliga ögat kan se. Quantum Dot-tekniken är så bra att vissa TV-tillverkare lägger till den i OLED-TV och kallar dem QD-OLED.

OLED-TV

Den största skillnaden mellan OLED-TV-apparater jämfört med LED- och QLED-TV-apparater är hur de producerar ljus. Istället för att kräva bakgrundsbelysning avger de individuella pixlarna på OLED-TV-apparater själva ljus.

Om du jämför detta med en LED- eller QLED-TV krävs ständigt el för att driva hela bakgrundsbelysningsskiktet, och om en del av skärmen är svart kommer flytande kristallskiktet att blockera ljuset som kommer från bakgrundsbelysningsskiktet.

Det är också anledningen till att OLED-TV har oändliga kontrastförhållanden. För när ett område på skärmen är svart sänds inget ljus ut i den delen. Detta jämförs med QLED- och LED-TV-apparater, där en del ljus, oavsett hur liten den är, fortfarande blöder – vanligtvis genom flytande kristallskiktet eller från närliggande pixlar.

Skillnader mellan LED-, QLED- och OLED-TV-apparater

Nu när vi vet skillnaderna i hur dessa TV-apparater fungerar, låt oss titta på hur de påverkar din tittarupplevelse. LED-, QLED- och OLED-TV har för- och nackdelar, och ingen TV-teknik är generellt överlägsen. Så det här är de saker du behöver veta när du väljer mellan dessa TV-apparater.

Ljusstyrka

Såvida du inte placerar din TV i ett helt mörkt rum, spelar ljusstyrkan en avgörande roll för din tittarupplevelse. Du behöver att TV-skärmen har tillräckligt med ljusstyrka för att se skärmen tydligt mot starkt omgivande ljus. Detta gäller särskilt om du installerar TV:n i ett vardagsrum med många fönster.

Det är här QLED-TV:n sticker ut. Dess Quantum Dot-lager gör QLED-TV:n exceptionellt ljusstark, även mot mer grundläggande LED-TV. Dessutom är de mer strömsnåla, så du behöver inte spendera så mycket på el för att få en ljus skärm.

Ljusstyrka är i allmänhet en OLED-TV:s svagaste punkt. Eftersom varje subpixel genererar sitt eget ljus kan TV-tillverkare inte göra dem för ljusa eller riskera att skapa ett inbränningsproblem, vilket begränsar skärmens livslängd.

Kontrast

Bildkredit: vanitjan/Freepik

OLED-TV-apparater utmärker sig i kontrastavdelningen på grund av hur de fungerar. Till skillnad från LED- och QLED-TV, som har bakgrundsbelysning som alltid är på, tänds varje enskild pixel på en OLED-TV endast när det behövs. Detta innebär att OLED-TV-apparater har oändliga kontrastförhållanden – som ger de djupaste svarta och rikaste färgerna.

Ett sätt att se detta är att flytta ett litet vitt objekt före en svart bild, som att sväva en vit muspekare över en mörk skrivbordsbakgrund. De flesta LED- och QLED-TV-apparater kommer att blomma något, dvs den svarta bakgrunden runt den vita markören ser något ljusare ut.

Detta är dock inte ett problem med en OLED-TV. Oavsett hur ljust eller vitt det lilla föremålet är, kommer dess omgivande pixlar att förbli svarta på grund av hur OLED-skärmar fungerar.

Färgnoggrannhet

OLED-TV-apparater hade traditionellt sett ett ben upp över andra TV-tekniker på grund av hur de fungerar. QLED-TV-apparater kommer dock snabbt ikapp, speciellt när Samsung introducerade NeoQLED-TV, som kombinerade MiniLED-teknik med sin Quantum Dot-skärm.

Ändå, om du letar efter den bästa färgnoggrannheten, är det bäst att hålla sig till OLED-TV. Men om du vill använda den här tekniken eftersom du har ett ljust och luftigt vardagsrum, bör du kolla in QD-OLED-TV, som lade till ett Quantum Dot-lager till OLED-skärmar.

Bildinbränning

Bildkrediter: Wikimedia

Trots åldern och framstegen inom OLED-tekniken lider den fortfarande av bildinbränning, speciellt vid långvarig användning. Så om du vill ställa in samma kanal eller spela ett spel i flera timmar dagligen, kanske du vill hålla dig borta från OLED-TV.

Det är bättre att använda en QLED- eller LED-TV, eftersom dessa tekniker inte lider av problem med bildinbränning. Men om du redan har en OLED-TV måste du veta vad som orsakar OLED-bildinbränning och hur du åtgärdar och förhindrar det.

Pris

Bildkredit: Tooykrub/Shutterstock

Detta är ofta den viktigaste faktorn när du köper en TV. Så om du har en begränsad budget och vill få den största skärmen för dina pengar, bör du hålla dig till en LED-TV. Det beror på att detta är den äldsta tekniken bland de tre; därför den mest prisvärda.

Men anta att du bygger en hemmabio och vill undvika kostsamma misstag. I så fall bör du överväga att skaffa de dyrare QLED- eller OLED-modellerna, speciellt om du är ute efter en bättre tittarupplevelse.

LED, QLED eller OLED: Vilken TV ska du köpa?

Som sagt tidigare är QLED-tekniken bara en förbättring av LED-TV. Det ger inte ett helt annat sätt att sända ut ljus eller producera bilder. Istället ökar den TV:ns ljusstyrka och färgnoggrannhet.

Men när det kommer till att välja mellan QLED eller OLED, finns det inget entydigt svar på denna fråga. Det beror på att varje TV-teknik har sina för- och nackdelar.

QLED-TV låter dig få det bästa av två världar. De är marginellt billigare än OLED-TV-apparater samtidigt som de levererar bättre färgnoggrannhet än LED-TV. De är också vanligtvis de smartaste i gänget. Så du bör välja en QLED-TV om du köper den till ditt vardagsrum med öppna fönster.

Trots att de är mörkare än QLED- och LED-TV-apparater är OLED-TV-apparater fortfarande guldstandarden för färg- och bildkvalitet. Möjligheten att stänga av enskilda pixlar innebär att du får exakta, fylliga svärta och undviker ljusläckageproblemet på LED- och QLED-TV-apparater.

Och eftersom du inte behöver en aktiv bakgrundsbelysning som alltid kräver ström är OLED-TV ofta de tunnaste och mest strömsnåla skärmarna du kan köpa på marknaden.

Den bästa TV-tekniken för ditt hem

Nu när du känner till skillnaderna mellan de tre TV-teknikerna kan du välja den bästa som passar dina behov. Ta reda på vad som är viktigast: prisvärdhet, ljusstyrka eller färgnoggrannhet.

Men att köpa en TV handlar inte bara om skärmteknik – det finns många andra faktorer du måste tänka på om du väljer en för ditt hem.