Prisvärd, snabb, flerfärgs 3D-utskrift är nu en realitet

Viktiga takeaways

 • Bambu Lab P1S med AMS combo kit är en prisvärd 3D-skrivare som kan producera fantastiska flerfärgsutskrifter.
 • Fullfärgsutskrift kan resultera i mycket slöseri, men programvaran tillhandahåller metoder för att minimera detta.
 • P1S har en kompakt design, enkel installation och användarvänlig programvara för både stationär och smartphoneanvändning.

Bambu Lab P1S med AMS (Automatic Materials System) combo kit är en prisvärd, helt sluten 3D-skrivare med flerfärgsfunktioner. Det är snabbt, pålitligt och kan ge fantastiska resultat. Men innan du börjar skriva ut alla färger bör du veta att fullfärgstryck innebär mycket avfall. Ändå, under $1000, är ​​P1S och AMS ett fantastiskt nybörjarvänligt paket.

Bambu Lab P1S

En suverän nybörjarvänlig sluten skrivare med enastående programvara för din smartphone eller stationära dator. I kombination med AMS (Automatic Materials System) kan P1S producera fantastiska flerfärgsutskrifter: upp till fyra filament kan lagras i en enda AMS och upp till 4 AMS-enheter kan kombineras för 16 filamentutskrifter. Du bör dock vara medveten om att flerfärgstrycken producerar mycket avfall, och för att mildra det måste du skriva ut antingen i flera eller skriva ut ytterligare ”avfallsobjekt” för att suga upp det renade filamentet.

Märke Bambu Lab

Byggvolym 256 x 256 x 256 mm

Anslutningsmöjligheter Wi-Fi (och Bluetooth för installation)

Uppvärmd byggplatta Ja

Matningstyp Bowdenrör

Mått 386 x 389 x 458 mm (AMS kan placeras ovanpå eller åt sidan)

Vikt 9,65 kg exklusive AMS

Tvåfärgsutskrift AMS tillhandahåller 4-färgsutskrift; upp till 16 genom att koppla ihop ytterligare AMS-enheter

Hastighet Upp till 500 mm/s

Fördelar

 • Fantastiska flerfärgsresultat
 • Lättanvänd programvara för stationära datorer och smartphones
 • Webbkamera för fjärrövervakning och timelapse-videor
 • Upp till 4 färger per AMS-enhet, med maximalt 16 färger
 • AMS fungerar också som en drybox för filament

Nackdelar

 • Mycket avfall från intrikata färgutskrifter när det rensar filament mellan färgerna

Bambu Lab var ett av de första företagen som producerade en kommersiellt tillgänglig CoreXY-skrivare. Även om du fortfarande hittar andra typer av 3D-skrivare i deras sortiment, är det CoreXY-modellerna som leder vägen i form av deras top-of-the-line Kol X1 och de mer budgetvänliga P1P och P1S.

CoreXY-skrivare har ett antal fördelar jämfört med den traditionella kartesiska (eller ”sängslungaren”) designen av 3D-skrivare, där enkla eller dubbla servomotorer styr varje axel oberoende av varandra. I en CoreXY-skrivare rör sig utskriftsbädden bara långsamt med varje nytt lager, istället för att slängas fram och tillbaka längs Y-axeln. Ett par servon styr sedan X- och Y-axlarna samtidigt. Den här designen resulterar i en kompakt skrivare – som maximerar byggytan till skrivbordets fotavtryck – samt snabbare, bättre utskriftskvalitet och färre fel.

Uppackning och installation: Säkert packad

Med över ett decennium av att granska produkter kan jag berätta att förpackningar är viktiga. Inte bara för att en välförpackad produkt är mindre sannolikt att skadas under transporten (särskilt viktigt med tanke på glaset på denna kapsling), utan för att den visar en helhetssyn på användarupplevelsen. Om det slängs i en låda på måfå med lite expanderat skum, är det den lägsta nivån, och du bör vanligtvis förvänta dig detsamma från din efterföljande produktupplevelse.

P1S kom säkert förpackad, med maskinen och allt utom provfilamenten i en stark plastpåse, med instruktioner för att lyfta ut påsen hel. Den är tillräckligt lätt för att göra det, och det innebar att jag kunde överföra skrivaren till mitt skrivbord utan problem istället för att försöka tippa lådan upp och ner eller skjuta händerna ner i de små springorna på sidan, och riva allt under processen.

James Bruce / MakeUseOf

Jag trodde först att AMS-enheten saknades; det är faktiskt allt säkrat inuti skrivarens huvudhålighet, tillsammans med en låda med verktyg och andra bitar. Du behöver en insexnyckel från verktygslådan för att ”låsa upp” AMS-enheten, som är fastskruvad inuti skrivaren.

Det finns lite konstruktion att göra innan du kan skriva ut, men inget oväntat eller knepigt: fäst skärmen, koppla in rör och kablar, etc.

James Bruce / MakeUseOf

Därifrån sätter du in minst ett av dina provfilament (det levereras med tre: två standard PLA och ett stöd), då vill du förmodligen skriva ut den medföljande bänken, som kommer att vara klar på mindre än 20 minuter.

Design och specifikationer: plastkonstruktion, men briljant ändå

Det mesta av P1S-höljet är ABS-plast, även om du hittar ett glaslock och front. Det betyder inte att det är tunt på något sätt – snarare tvärtom. Det är en väldesignad och hållbar struktur som minimerar oönskade vibrationer.

CoreXY-designen innebär att du får en otroligt kompakt skrivare med en maximerad byggyta, som tar bara upp 43 x 40 cm fotavtryck på din arbetsyta (exklusive filament eller avfallsbehållare). Maskinens höjd är lite större med 47 cm, men du kan också välja att montera AMS flerfärgsenheten ovanpå skrivaren, vilket ger den totala höjden till 63 cm – och kom ihåg att tillåta utrymme för AMS-locket att lyfta. Du kan också placera AMS vid sidan eller bakåt – den är inte bredare än P1S.

Den största du kan skriva ut är 256 mm i kub; det är inte enormt, men det är mer än tillräckligt för de flesta.

James Bruce / MakeUseOf

Den medföljande byggplattan är en dubbelsidig PEI-platta med struktur för allmänt bruk med en härlig gyllene färg. Detta ger en otrolig yta för första skiktets vidhäftning samtidigt som det låter ditt tryck glida av utan ansträngning när det har svalnat. Det ger dock samma distinkta struktur på botten av dina utskrifter, så det är inte lämpligt om du behöver att saker ska vara jämna på alla kanter.

James Bruce / MakeUseOf

Jag är van vid att behöva torka av en säng med IPA för att rensa bort smutsiga handavtryck och säkerställa vidhäftning varje gång, men efter veckors utskrift har jag ännu inte gjort det här, och jag är chockad. Förutom att behöva hantera sängen mindre eftersom utskrifterna lossnar så lätt, verkar det som den bästa ytan jag har testat hittills. Den borde hantera PLA, ABS och PETG – den hade inga problem med PLA-CF heller. För TPU-, PA- eller PC-filament kanske du vill köpa slät högtemperaturbädd istället, och Bambu rekommenderar också att man använder en limstift.

Också av mindre betydelse är byggplattans styrningar, som gör det enkelt att skjuta tillbaka magnetarket igen. När en skrivare inte har dessa guider är det lätt att kämpa mot den magnetiska kraften och få plattan att skeva.

En av de kompromisser Bambu Lab gör för att P1S ska kunna säljas till ett så överkomligt pris är skärmen. Det är en enkel monokrom skärm med en D-pad och några knappar på sidan snarare än en större färgpekskärm.

James Bruce / MakeUseOf

Rent praktiskt har det här inte stört mig alls. Min interaktion med maskinen har skett genom den fantastiska skrivbordsmjukvaran, som både förbereder dina utskrifter, låter dig se kameran live och ger dig full kontroll över alla parametrar. Med AMS ansluten behöver du inte ens värma upp munstycket för att ladda och ta ur filament manuellt, så byt gärna ut dem när som helst när det inte skrivs ut aktivt. Utanför den initiala installationen har jag inte rört den främre kontrollen.

När det gäller ljudnivåer, kör P1S spektrumet av praktiskt taget tyst till ”Vad i hela friden var det?” Höga utskriftshastigheter på upp till 500 mm/s kan också ibland resultera i en ganska melodisk ouvertyr. För det mesta, under utskrift, är det tillräckligt tyst för att ha bredvid min arbetsstation. Jag skulle dock inte vilja sova i samma rum, eftersom byte av filament resulterar i en hög och plötslig klunk. Det gör också några störande ljud under kalibrering; detta är tänkt att den lär sig att motverka sina egna vibrationer och vibrationerna på ytan den sitter på med aktiv kompensation.

AMS: Glorious Multicolor Printing (men det slösar mycket)

AMS-enheten (Automatic Materials System) kan sitta ovanpå huvudhöljet eller åt sidan och koppla in sin egen Bowden i matningen på baksidan. Tillverkat av ABS och akryl, locket på AMS stängs tätt för att hålla ute luften. Även om det inte strikt är en filamenttork, inkluderar AMS ett par högpresterande dehydratorpåsar samt en hygrometer för att meddela dig när de behöver bytas ut. Teoretiskt sett borde du inte ha problem med att filamenten blir för blöta när de förvaras inne i kammaren.

James Bruce / MakeUseOf

Eftersom AMS rymmer upp till fyra filament, förmedlar den också fördelarna med mindre avfall vid byte av filament. Om du har lite kvar på spolen och vill ta itu med ett stort nytt projekt behöver du inte sitta och vänta på att den ska ta slut eller skriva ut mindre föremål för att använda den – du kan ange vilken filament du ska rulla över i eller lämna resterna i en av de oanvända öppningarna tills det behövs.

Upp till fyra AMS-enheter kan kopplas samman, vilket innebär att du kan använda upp till 16 filament samtidigt. Det betyder att alla som regelbundet tar fram modeller på begäran kommer att se en betydande produktivitetsökning.

En annan fascinerande aspekt av Bambu Lab AMS är att den kan läsa RFID-koder inbyggda i Bambu Labs egna filament. Detta vidarebefordrar detaljer om filamentets typ, färg och utskriftsinställningar till programvaran, så du behöver inte ange några inställningar manuellt, och det blir inga misstag när du tilldelar färger till en modell. Det betyder dock inte att du är låst i deras ekosystem. Du kan fortfarande skriva ut med standardfilament från vilken tillverkare som helst med samma höga kvalitet, men det kommer att vara lika bekvämt som alla andra skrivare eftersom du måste ange inställningarna själv eller välja från några välkända märken (och berätta för det vilken färg det är). Jag hade inga problem med att blanda och matcha filament under min testning. Men för dem som vill hålla fast vid förstapartsfilament, kommer du att bli glad att veta att priserna på Bambu Lab är helt rimliga.

För att underlätta filamentbyten inkluderar P1S en förtjusande ”poop shute” runt baksidan, från vilken små krullade rullar av extruderad avfallsfilament kommer att torkas av och skickas ner.

James Bruce / MakeUseOf

Jag antar att det finns en avfallsfångare någonstans som väntar på att bli tryckt, men en medföljer inte, så jag använde en liten kartong. Glöm inte att lägga något där alls, annars kommer du tillbaka för att hitta en hel röra att reda ut. Och glöm inte att tömma den heller, annars backar den och svämmar över i utskriftskammaren.

James Bruce / MakeUseOf

Även om det är imponerande, finns det en enorm smutsig hemlighet bakom flerfärgsutskrifter: den stora mängden avfall det producerar. Som ett snabbt exempel använde den ledade draken på bilden ovan ungefär tre gånger så mycket apelsin i avfallet och tornet som i modellen. Den svarta var ganska effektiv och den gröna var ungefär dubbelt så bortkastad.

Detta var att ha tillämpat några avfallsoptimeringsmetoder. Utan någon optimering skulle standardinställningarna ha slösat bort tre gånger så mycket totalt filament som användes på modellen. I exemplet ovan måste filamentet bytas 739 gånger. Den siffran kan inte minskas, så det är vad du gör med den renade glödtråden som spelar roll.

James Bruce / MakeUseOf

För att mildra detta har du några alternativ:

 • Skriv ut för att fylla ut och skriva ut stöd. Båda använder växlingsavfallet för att trycka en funktionell del istället där färgen inte spelar någon roll. Print into infill ska alltid vara aktiverat för enfärgade matta färgutskrifter, så figurerna jag gav ovan använde redan detta.
 • Skriv ut multiplar av något. Mängden färgförändringar kommer att vara samma som ett enda föremål, så avfallet ”sprids” jämförelsevis mellan alla utskrifter.
 • Skriv ut ett icke-relaterat föremål och släng i det. Om du har något annat som du behöver skriva ut, och det spelar ingen roll vilken färg det är, kan du bara skriva ut i det mellan färgbytena. Detta gör ”avfallet” till god användning, även om du fortfarande skriver ut något annat samtidigt, så utskriftstiden och den totala filamentanvändningen är högre. Helst kommer ditt avfallsobjekt att ha samma höjd som ditt huvudobjekt; annars, bortom den punkten, bajsar det fortfarande ut avfallet.

Ändå, även med alla dessa begränsningsstrategier som används, finns det en hel del slöseri med komplexa utskrifter. Men inte mer än att skriva ut ett komplext objekt med massor av stöd.

James Bruce / MakeUseOf

Mitt andra flerfärgstryck var en Panda från Flexifactory (gratis att ladda ner). Stativet var ett separat tryck och pandorna är artikulerade. För detta minskade jag avfallet avsevärt genom att samtidigt skriva ut några användbara hushållsklämmor. De uppvisade slumpmässiga färgförändringar som slutade vara ganska attraktiva, så detta verkar vara den överlägset bästa metoden att använda det avfallsmaterialet.

James Bruce / MakeUseOf

Detta påverkar inte enkla duotonetecken eller färgförändringar på specifika höjder, vilket resulterar i nästan noll avfall. De drar förstås inte riktigt fördel av färgbytet, men det är väldigt bekvämt att inte behöva byta över filament halvvägs genom att manuellt pausa.

James Bruce / MakeUseOf

Jag har lekt med dubbla extruder- och dubbelfilament-matningsskrivare förut. Jag har alltid varit ordentligt besviken över resultaten och hur extremt petiga de är, med ständiga träskor eller andra tafatthet.

AMS-modulen i P1S har inte misslyckats med mig ännu, vilket ger otroliga resultat. I kombination med programvara som gör det enkelt att färglägga 3D-objekt som inte är förfärgade för det, har du den mest funktionella och prisvärda 3D-skrivaren i fullfärg hittills. Under mer än ett decennium av att täcka 3D-skrivare fortsatte jag att vara förvånad över framstegen.

En sak att notera om AMS är att Bambu Lab råder dig att inte använda den med mer komplexa filament som TPU eller mycket nötande. För dem vill du montera den bakre spolhållaren och koppla ur AMS. Det är dock perfekt för att arbeta med PLA.

Återanvändbara spolar

Jag har pratat mycket om plastavfall, men hur är det med spolarna som filament kommer lindade på? Det är en annan stor källa till plastavfall, även om vissa tillverkare i allt större utsträckning byter till kartong.

Bambu Lab har gått åt andra hållet och använder återanvändbara, hållbara plastspolar. Du kan köpa dessa spolar ensamma, som ett paket, eller bara använda de två från provrullarna som medföljer skrivaren – så kasta dem inte när de är tomma!

James Bruce / MakeUseOf

Vrid bara för att låsa upp kartongens inre kärna och byt ut den mot din nyinköpta filament. Också att notera är att RFID-chippet som innehåller information om glödtråden är fäst vid denna kartongkärna (i bilden ovan kan du se den lilla silverfärgade RFID-skivan på sidan av glödtråden). I teorin kan du extrahera detta och tejpa ner det till ditt eget ersättningsfilament från tredje part, men jag skulle inte bry mig, eftersom standardinställningarna inte är direkt svåra.

Det skulle vara fantastiskt att se denna återanvändbara spoldesign med öppen källkod och användas i hela branschen.

Programvara: Bambu Studio och Bambu Handy leder vägen

Programvara – eller avsaknad av sådan – kan göra eller förstöra en 3D-skrivare. Även om det är möjligt att få fantastiska resultat från ett generiskt programpaket, kommer den att dra nytta av ett anpassat programpaket ju mer specialiserade funktioner en skrivare erbjuder.

Bambu Lab har producerat två enastående programvaror för stationära datorer eller smartphones. På handenhetens sida finns Bambu Handy. Du kan bläddra bland omfattande modeller, skiva och fjärrskriva ut till din Wi-Fi-anslutna P1S utan att någonsin lämna din telefon.

Den erbjuder också en förhandsvisning av den aktuella utskriften via webbkameran och fullständiga fjärrkontrollfunktioner. Kort sagt, om du bara någonsin vill skriva ut modeller från biblioteket behöver du inte ens skrivbordspaketet. Det är ganska fantastiskt, och dessutom är smartphone-appen väldesignad, lätt att navigera och inte buggig. Det är sällsynt.

För mer kontroll vill du ladda ner Bambu Studio, deras skrivbordsskiva tillgänglig för Mac eller Windows. Den främsta anledningen till att göra det är att det inkluderar fjärrövervakning och kontroll, samt en uppsättning förbättringar som handlar om flerfärgsutskrift.

För färdiga flerfärgsmodeller är det enkelt att tilldela varje del till en annan glödtråd eller kombinera underenheter. Men det är också lätt att gå in i målningsläget och färga om valfri modell själv, lägga till färg med en mängd olika målarverktyg, inklusive en pensel eller färghink med kantdetektering. Du kan till och med lägga till text i modeller för snabb anpassning — måla sedan texten.

Det finns en liten inlärningskurva för Bambu Studio, men om du har använt någon annan slicer-programvara tidigare, bör den inte vara för brant, och belöningen är väl värd det.

Det är ofta lätt att avfärda en tillverkares egen programvara och säga ”Använd bara Cura” istället. Den erbjuder vanligtvis fler funktioner. I det här fallet är det absolut inte sant. Bambu Studio är så bra att jag kommer att få svårt att använda något annat igen.

Hot-End Switching

Jag fick också ett par kolfiberfilament för att prova, men när jag försökte skriva ut med dessa kände Bambu Studios programvara igen filamentet jag använde och varnade mig för att det skulle skada standardmunstycket. Fibrerna är ganska nötande, och vissa tester har visat att bara en fjärdedel av en spole kolfiberfilament kommer att förstöra standardmunstyckena. Lyckligtvis fick jag också ett härdat stålalternativ, så det var dags att byta ut ett munstycke – något jag bara har behövt göra en gång tidigare, och det tidigare exemplet innebar att värma upp det och sedan försiktigt extrahera det med ett par tång och skiftnyckel. Det var inte lätt, milt sagt.

James Bruce / MakeUseOf

Bambu Lab-ersättningsmunstycket kommer som en komplett enhet, med endast två skruvar att lossa och två trådbuntar att försiktigt lossa. Det var löjligt enkelt och krävde inte att värma upp munstycket alls. Jag genomförde bytet på mindre än fem minuter.

Jag kunde sedan prova Bambu PLA-CF-filamentet, vilket resulterar i mycket starkare bitar som kan användas för strukturella tryck, som dessa fästen för 4040 extrudering.

James Bruce / MakeUseOf

Ska du köpa Bambu Studio P1S och AMS?

Efter att ha använt Bambu Lab P1S, AMS och tillhörande programvara från Bambu Studio, misstänker jag att jag kan förvandlas till en av de där irriterande människorna som bara säger ”köp Bambu Lab P1S” till alla som har problem med utskriften. Jag har inte haft en misslyckad utskrift. Jag har gjort flerfärgstryck utan ansträngning. Jag har inte ägnat en vecka åt att kalibrera saker. Programvaran kämpar inte emot mig i varje steg. Det är som 3D-utskriftsvärldens Apple: det bara fungerar (TM). Det här var vad 3D-utskrift skulle vara. Så här såg det ut på filmerna.

Så jag tvekar inte att rekommendera Bambu Lab P1S och AMS till dig om din budget är upp till $1000 för något som kan skriva ut olika färger på en gång.

Den enda nackdelen är mängden slöseri som flerfärgstryck medför – men det är inte P1S:s fel; det är bara 3D-utskrifts natur med täta filamentbyten. Varje förändring måste rensas någonstans. Du bör skriva ut funktionella objekt samtidigt som flerfärgade för att använda upp det avfallet effektivt. Ändå dör miljöpartisten i mig lite när jag tittar på skrotlådan på baksidan. Jag har redan en stor plastpåse med lockar i plast som jag inte vet vad jag ska göra med. Att ta reda på hur man återvinner PLA-avfall blir min nästa hobby.

Bambu Lab P1S

En suverän nybörjarvänlig sluten skrivare med enastående programvara för din smartphone eller stationära dator. I kombination med AMS (Automatic Materials System) kan P1S producera fantastiska flerfärgsutskrifter: upp till fyra filament kan lagras i en enda AMS och upp till 4 AMS-enheter kan kombineras för 16 filamentutskrifter. Du bör dock vara medveten om att flerfärgstrycken producerar mycket avfall, och för att mildra det måste du skriva ut antingen i flera eller skriva ut ytterligare ”avfallsobjekt” för att suga upp det renade filamentet.