Praktiska tips för att skapa övertygande videor och mäta deras framgång

Spread the love

Det går inte att förneka att videor är viktiga i denna tid. I dag, 81 % av företag använder video som ett marknadsföringsverktyg.

Visste du det nästan 50 % av internetsökande letar efter videor relaterade till en produkt innan de ger sig ut för att köpa den? Utöver det kan du se hur sociala medier för närvarande svämmar över med videoinnehåll.

Tyvärr, trots den imponerande statistiken, är video inte det första självklara valet inom marknadsföring – även om det slår de beprövade innehållsmarknadsföringsformaten som infografik, e-böcker och fallstudier.

Rädslan för kostnader, komplexitet och tidsåtgång hindrar ofta företag från att utforska möjligheter för videomarknadsföring.

Vissa säger att deras kunder föredrar att läsa bloggar framför att titta på videor, eller att deras interna marknadsföringsteam är för upptagna för att ta reda på hur man gör videor. Oavsett orsaken går sådana företag miste om en enorm möjlighet.

Ljus i slutet av tunneln

Bitbar forskning säger 61 % av marknadsförare ser video som en ”mycket viktig eller väsentlig” del av deras marknadsföringsstrategi. Anledningen är att videor i allmänhet tenderar att vara mer framgångsrika som en övre tratt eller varumärkesmedvetenhetsstrategi.

Så även om marknadsförare inser vikten av att investera i videoinnehåll, satsar många företag på framgång med videoannonsering. Inte konstigt att utgifterna för digitala videoannonser förväntas öka 62 % till 2023.

Dessutom, om marknadsförare skulle mäta videoframgång strikt genom konverteringar eller ROI, är videoannonser mer effektiva än bild- eller textannonser, vilket är sant.

Videoannonsering är populärt bland marknadsförare, med cirka 89 % som experimenterar med video i någon form, och 68 % säger att video ger en bättre ROI än Google Ads.

Så om du är sugen på att doppa tårna i videomarknadsföring, måste du lära dig att skapa artikulerade videor som fångar din målgrupps uppmärksamhet och berättar en historia för dem. Det handlar om engagemang försäljning kommer att följa.

Sju tips för att skapa en fängslande video

Om ditt företag också oroar sig för att anstränga sig för att göra en video och sedan inte se de efterlängtade resultaten, är det förståeligt (och går att fixa). Här är sju tips du bör följa för att få dina videor att sticka ut:

1. Brainstorma idéer om videoinnehåll

Att komma på bra idéer för videor är en skrämmande uppgift. Från att konvertera högpresterande bloggämnen till att dela tips och hacka till att göra korta intervjuer med ledarteamet – det finns många ämnen som du kan skapa videor om.

Du kan till exempel skapa en serie videor under semesterperioden, dela trender för nästa år och få influencers att delta i dem.

Med videomarknadsföring har du möjlighet att justera ditt tidigare publicerade innehåll och placera dem i videor så att de är mer relevanta. Därför har kunden som är intresserad av ämnet större chans att vara intresserad av din video.

2. Lägg tid på att konceptualisera dem

Med alla de miljontals online-innehållsval som dagens kunder har, finns det ingen anledning för dem att inte lämna en video eller scrolla ner eller upp på sitt sociala mediaflöde om det inte omedelbart fångar deras uppmärksamhet. Var därför uppmärksam på hur du planerar ditt manus.

  Vad är Minecraft Bedrock-versionen?

Det finns inget utrymme för att gradvis bygga upp till ett klimax. Du måste fånga deras uppmärksamhet inom de första tre sekunderna. Ett sätt att göra detta är genom storytelling, som omedelbart etablerar en handlingslinje som fångar tittarens intresse.

Utveckla en idé kring din produkt eller tjänst, inte försäljningen. Du kan till exempel ta tittarna bakom kulisserna eller inkludera instruktionsvideor. Att använda populära branschinfluenser eller verkliga kunder är också ett effektivt sätt att fånga ögonglober.

3. Sortera grunderna för din inspelning

Tills nyligen ansåg marknadsförare att det var avgörande att producera videoannonser enligt samma höga kvalitetsstandarder som alla tv-program eller filmer. Men dagens tittare går mot en preferens för mer rått, autentiskt innehåll.

Hur ”riktiga” dina videoproduktioner är kommer naturligtvis att bero på de standarder du har på plats. Men var inte rädd för att lägga till en mer mänsklig känsla i dina annonser, till exempel genom att presentera riktiga människor snarare än modeller.

Du behöver inte heller investera i dyr inspelningsutrustning för att producera videoinnehåll av hög kvalitet. Istället är en smartphone och en anständig mikrofon med bra belysning allt som krävs för att du ska skapa något av värde för din målgrupp.

4. Arbeta med videoinfluencers

Influencers som YouTube-skapare eller sociala medier-personligheter har framgångsrikt byggt upp en fanbas med tusentals, ofta miljontals följare, som regelbundet följer deras innehåll.

Genom att samarbeta med dessa innehållsskapare för att designa dina videor har du ett nytt sätt att omedelbart nå en stor ny del av din målgrupp och få fler visningar och omvandlingar.

5. Be dina tittare att vidta åtgärder

En tydlig Call-To-Action (CTA) hjälper tittarna vad du vill att de ska göra efter att ha sett din video, oavsett om det är att registrera sig för en tjänst eller besöka din webbplats. Du kan inkludera CTA i bildtexten eller själva videon. Se till att inkludera relevanta länkar till dina webbsidor så att de kan bläddra igenom dem på egen hand.

6. Välj rätt marknadsföringsplattform

Du kanske tror att du kommer att få massor av exponering om du lägger upp dina videor på alla sociala medieplattformar och andra marknadsföringskanaler. Tyvärr är det inte så! Med tanke på hur algoritmer ständigt förändras kommer den organiska räckviddssiffran för din video aldrig att vara så hög.

Men om du lägger upp dem på kanaler där din målgrupp är mest aktiv, skulle du vara bättre positionerad för att uppnå dina marknadsföringsmål. Till exempel:

 • YouTube har flest prenumeranter men ligger på femte plats i användningsfrekvensen.
 • LinkedIn är hem för proffs och lämpar sig bättre för B2B-marknadsföring.
 • Facebook är den mest använda plattformen, men dess relevans skiljer sig åt för B2B- och B2C-sektorer.
 • Under de senaste åren har Instagram vunnit betydande popularitet på både B2B- och B2C-marknader.
 • Tweets med videohämtning 10X mer engagemang än inlägg utan video. Ändå är företag mer intresserade av videon på Twitter än privatpersoner.

Studera din konkurrens och experimentera på alla kanaler för att se vad som är bäst för dig. Med tiden kommer du att identifiera den handfull plattformar som fungerar bättre för dig.

7. Segmentera din målgrupp enligt videoinnehåll

När du gör reklam för videoinnehållet, kom ihåg att annonser för en digital kampanj inte är som tv-annonser där alla som tittar på kanalen måste se om de vill eller inte.

Med onlineannonsering har du möjlighet att bli detaljerad med din målgruppssegmentering, från grunder som ålder och kön och plats till en djupdykning i deras intressen och passioner – oavsett om du marknadsför på Google Adwords eller sociala medier.

  Hantera e-post snabbt med Outlook Mail-appen Svepåtgärder

På så sätt kan du visa olika segment av dina publikvideor som de med största sannolikhet kommer att svara på och öka dina chanser att öka avkastningen på investeringen.

Testa och experimentera: 8 videostatistik att studera

Att skapa en video är bara det första steget. Du måste också övervaka din videomarknadsföringsprestanda för att se vad som fungerar och inte. Till att börja med, experimentera med olika tidsluckor för varje video och marknadsföringskanal.

Se till att ha en pålitlig analysplattform för att hämta idéer och insikter. Många verktyg som Hippo Video och Wistia kan ge dig unika insikter i din videomarknadsföringsanalys – beroende på var du har lagt upp videoinnehållet.

Men för att förstå siffror måste du först förstå de mätvärden du vill spåra tydligt. Här är en inblick i rätt videospecifika mätvärden att mäta så att du vet att du investerar marknadsföringsbudgeten på rätt ställen:

1. Klickfrekvens (CTR)

Särskilt om dina videoinlägg innehåller en CTA är klickfrekvensen ett viktigt mått att hålla reda på. Ju fler klickningar, desto fler webbplatsträffar får du, och desto närmare kommer du en konvertering. Ett utmärkt sätt att öka din klickfrekvens är genom att placera din CTA i början av videon.

2. Social delning

Det är ett utmärkt tecken om dina tittare gillade din video tillräckligt mycket för att dela den med sina vänner och familj. Ju fler sociala delningar (över sociala medier, YouTube eller någon annan videopubliceringsplattform) din video får, desto mer trovärdighet får ditt varumärke, vilket gör antalet sociala delningar till ett kritiskt mått för varumärkesmedvetenhet.

3. Genomsnittlig visningstid

Den genomsnittliga visningstiden för din video är den totala visningstiden för din video dividerat med det totala antalet videouppspelningar. Numret inkluderar även repriser.

Håll ett öga på detta mätvärde och avlämningstiden för varje visning, eftersom det ger dig en uppfattning om vilka delar av videon som tittarna inte tyckte var intressanta.

Se till att investera tid i att skapa relevant, informativt och underhållande innehåll så att dina tittare är motiverade att titta igenom.

Videokommentarer involverar kvalitativ feedback snarare än numerisk data, men de är värdefulla för att förstå vad dina kunder gillade och inte tyckte om din video.

Som bästa praxis bör du svara snabbt på kommentarer och överväga feedback för din nästa video så att ditt innehåll resonerar ordentligt med publiken som tittar på den.

5. Avvisningsfrekvens

Detta mått mäter det totala antalet personer som når din webbsida men sedan lämnar utan att utforska andra sidor på din webbplats. Detta är ett viktigt mått att överväga om du har placerat en video på din webbsida.

Sätt att sänka din avvisningsfrekvens inkluderar:

 • Påskyndar sidans laddningstid
 • Placera videon så att den är lätt att se
 • Designa webbsidan så att den är lättnavigerad och iögonfallande

En bra video kan räcka långt för att övertyga tittaren att stanna längre och kolla in resten av din webbplats.

6. Videouppspelningshastighet

Mätvärdet är procentandelen tittare som besöker eller tittar på videon som trycks för att spela upp. För att öka din uppspelningshastighet är det viktigt att bädda in videor på rätt ställen på din webbplats för att fånga ögat och att inkludera en iögonfallande, högkvalitativ miniatyrbild.

Du bör också inkludera en intelligent, catchy kopia runt videon för att övertyga fler människor att klicka och använda sociala bevis. Naturligtvis, ju mer socialt bevis det finns, desto längre bör din spelhastighet också sträcka sig.

7. Mätvärde för betald media: kostnad per tusen visningar (CPM)

Som namnet antyder mäter CPM hur mycket du debiteras per tusen visningar av din video.

Denna kostnad kommer att variera beroende på vilka kanaler dina videoannonser för närvarande visas på, om din video riktar in sig på tidigare besökare eller personer som aldrig har besökt din webbplats och andra sådana parametrar.

CPM är ett viktigt mått för att bestämma långsiktig avkastning på investeringen, eftersom du kan få en grov uppskattning av vad konverteringen från en videokampanj kostar om du vet CPM och antalet konverteringar.

  Alexa, varför tittar anställda på mina data?

8. Betalmediamått: Konverteringsfrekvens

Detta mäter antalet potentiella kunder eller kunder du har fått tack vare ett videoinnehåll. Detta är ett viktigt mått att mäta och svårt, eftersom flera faktorer spelar in i en konvertering.

Det är idealiskt att ha en analysplattform som Google Analytics konfigureras för att förstå vilken roll videon spelade i konverteringen.

Du kan också använda ett betalverktyg som Vidyard om du kör YouTube-annonser eller en liknande plattform AgoraPulse vid betalda annonser i sociala medier.

Omvandlingar innebär vanligtvis att man skapar en attributionsmodell, som avgör hur mycket (vilken procentandel av attribution) videon räknas för tittarens konvertering. Ju mer relevant och informativ videon är, desto mer sannolikt kommer du att se dina tittare konvertera.

Hur identifierar vi rätt nyckeltal för att mäta videoframgång?

Olika företag har olika prioriteringar, och inte alla varumärken kommer att ha samma uppsättning prioriterade mätvärden för videomarknadsföring. Innan du lanserar dina videor bör du därför sitta med ditt team och bestämma svaren på följande frågor:

1. Vilket är ditt huvudsakliga videomarknadsföringsmål?

Beroende på var dina kunder befinner sig i köparens resa, kan din videokampanjs mål vara att skapa medvetenhet om ditt varumärke, öka varumärkeshänsyn i köparens resa eller öka försäljningen.

2. Vilka är dina nyckeltal för att uppnå det målet?

För medvetenhet är relevanta mätvärden visningar, visningar eller unika användare. För övervägande kan marknadsförare titta på videovisningstid och visningsfrekvens. För konvertering är mätvärdena klick, samtal, registreringar och försäljningar.

3. Vilka är de lämpligaste videoanalysverktygen för att mäta dina KPI:er?

När du har bestämt vilka mätvärden du vill fokusera på är det dags att investera i rätt analysverktyg för att hjälpa dig. Google Analytics och YouTube Analytics kommer med en uppsjö av funktioner som hjälper dig att spåra mätvärden och se hur långt du kommer med att nå ditt mål. Till och med inbyggd analys i sociala medier kan ge insikter i dina videoinlägg.

Du kan också överväga att köra omröstningar genom Google Konsumentundersökningar funktion för att avgöra vad dina tittare gillade eller inte gillade med din video.

4. Vilka steg planerar du att ta för att optimera dina KPI:er?

Även om du alltid kan välja en konkurrent att jämföra ditt resultat mot, är en mer genomförbar praxis att jämföra ditt nuvarande annonsresultat med dina tidigare annonskampanjer.

 • Har dina siffror förbättrats totalt sett?
 • Vilka siffror har förbättrats mest? Det minsta?
 • Har dina siffror sjunkit för någon statistik?

Att hitta svar på sådana frågor är ett bra sätt att utvärdera dina framsteg och anpassa sig därefter.

Framgång för videomarknadsföring kräver konsekvens.

Att mäta framgången för dina videor kräver strategiskt tänkande, konstant övervakning och mycket kreativt tänkande.

Den goda nyheten är att 54 % av kunderna vill se mer videoinnehåll från marknadsförare, så om du investerar i att skapa videor är du redan på rätt väg att komma närmare dina kunder och få mer försäljning.

Framför allt, kom ihåg att det tar tid att bygga dragkraft, så bli inte besviken om dina siffror är låga i början.

Fortsätt att experimentera med typer av videor och dela högkvalitativt innehåll som din publik kommer att uppskatta att titta på. Du kommer så småningom att se de fantastiska resultat du vill ha.