PlayStation Plus vs Xbox Game Pass: Vilket är bättre?

Allt-du-kan-streama tjänster som Netflix och Spotify har till stor del ersatt ägande media inom film- och musiksfärerna, och videospel rör sig sakta mot denna nya standard också. Både Sony och Microsoft erbjuder sina egna spelprenumerationstjänster i form av PlayStation Plus respektive Xbox Game Pass.

Låt oss jämföra PS Plus och Xbox Game Pass för att se vilket som ger bäst valuta för pengarna. Med tanke på hur vanliga dessa tjänster är, kan de vara den avgörande faktorn för vilken konsol du väljer att köpa.

Grunderna i PlayStation Plus

Sonys spelprenumerationserbjudande har genomgått vissa förändringar. PlayStation Now, som lanserades i början av 2015, var den första formen. Detta var ett fristående abonnemang som gjorde att du kunde strömma hundratals titlar på moderna konsoler från hela PlayStations historia, med många nyare spel tillgängliga att ladda ner också.

I juni 2022 utökades PlayStation Plus för att erbjuda tre nivåer: Essential, Extra och Premium. Essential är samma som den ursprungliga PS Plus-planen.

PS Plus Extra ger tillgång till hundratals PS4- och PS5-spel genom spelkatalogen. Ubisoft+ Classics ingår också, så att du kan spela några av Ubisofts topptitlar utan extra kostnad. Dessa är alla nedladdningsbara.

PS Plus Premium inkluderar allt från de lägre nivåerna, plus spelströmningen som var en del av PlayStation Now (den tjänsten är nu avdragen). Sony kallar detta för Classics Catalog, som innehåller titlar från PS3 och tidigare. De flesta av dessa finns att ladda ner, även om du måste strömma PS3-spelen eftersom de nyare PlayStation-konsolerna inte är kompatibla med PS3:s arkitektur. Premium låter dig också streama några andra Catalog-spel om du hellre inte vill ladda ner dem.

Se vår guide till PlayStation Pluss nivåer för mer information.

I vissa regioner där spelströmning inte är tillgänglig, som Australien, Indien, Nya Zeeland och Sydafrika, heter den högsta nivån istället PlayStation Plus Deluxe. Detta har alla samma fördelar som Premium, förutom streaming.

Alla nivåer av PlayStation Plus är tillgängliga för dem på PS4 eller PS5. Om du väljer PS Plus Premium kan du även streama kompatibla spel till din PC.

För att streama behöver du en internetanslutning som kan hantera detta – Sony rekommenderar minst 5 Mbps. Streaming ger ofta sämre prestanda jämfört med att ladda ner spel; var beredd på en lägre upplösning och/eller bildhastighet, ingångsfördröjning och färre ljudalternativ.

Laddar ner med PlayStation Plus

Som nämnts ovan är de flesta spel som ingår i PlayStation Plus Extra och Premium tillgängliga för nedladdning. Detta låter dig njuta av spel precis som om du hade köpt dem normalt. Du kan tjäna troféer och online multiplayer är tillgängligt.

När du laddar ner ett spel kommer det att matas ut i full upplösning. Du kan köpa DLC för spelet, använda alla medföljande PS VR-lägen och få tillgång till liknande extrafunktioner.

Du kan ladda ner så många spel som du har plats för, men ditt system kommer att checka in med PSN var sjunde dag för att se till att ditt abonnemang fortfarande är giltigt. Om du går för länge utan att ansluta kan du inte använda dina nedladdade spel förrän du är online igen.

PlayStation Plus Premium på PC

PlayStation Plus Premium fungerar även på Windows-datorer, oavsett om du har en PlayStation-konsol. Om du spelar på både PC och konsol kan du komma åt dina sparade data på båda tack vare molnlagring.

Du behöver ett PSN-konto och den kostnadsfria PC-appen PS Plus för att komma igång; du kan ladda ner detta på Sonys PlayStation Plus PC-sida. Ta en titt längst ned på den här sidan för information om systemkrav. Om du spelar andra spel på din PC bör du inte ha några problem att träffa dessa.

Medan Sony rekommenderar att PC-spel kräver en DualShock 4-kontroller, har folk rapporterat att andra PC-kompatibla gamepads som Xbox-kontrollern också kommer att fungera. Du kommer dock inte att kunna använda DS4-specifika funktioner, som pekplattan eller rörelsekontroller.

Tänk på att du inte kan ladda ner PS Plus-spel på din PC. PS Plus Premium stöder för närvarande inte strömmande PS5-titlar, även om Sony har gjort beta-tester av denna funktion.

Xbox Game Pass Fundamentals

Xbox Game Pass är tillgänglig för Xbox One och Xbox Series X|S. På datorer med Windows 10 och 11 kallas det PC Game Pass.

Game Pass för Xbox är ganska okomplicerat, särskilt jämfört med de något förvirrande nivåerna i PlayStation Plus. Den erbjuder titlar från alla generationer av Xbox. Du kan ladda ner så många titlar du vill, så länge ditt system har tillräckligt med utrymme; överväg att lägga till lagringsutrymme till din Xbox om du behöver mer utrymme.

Förutom att ladda ner spel kan du strömma många Xbox Game Pass-titlar för att njuta av dem utan att installera filer och ta upp utrymme på din konsol.

Din konsol måste checka in med Xbox Live var 30:e dag för att säkerställa att ditt Game Pass-abonnemang fortfarande är giltigt. Spel går regelbundet med och lämnar Game Pass, men som prenumerant får du rabatt om du väljer att köpa ett spel i katalogen (eller dess DLC) att behålla.

Noterbart är att i september 2023 drog Microsoft tillbaka det långvariga Xbox Live Gold-namnet och ersatte det med Game Pass Core. Denna baslinje i tjänsten låter dig spela betalda multiplayer-spel online och ger dig tillgång till ett litet bibliotek med spel som är mycket mindre än huvudlistan för Game Pass.

Se vår jämförelse av PS Plus Essential och Game Pass Core för en fullständig uppdelning av basplanerna; vi kommer att fokusera på de högre nivåerna nedan.

Xbox Game Pass för PC

När du registrerar dig för Game Pass måste du välja om du vill prenumerera på konsolen eller PC-tjänsten – eller båda. Till skillnad från PS Plus får du inte nödvändigtvis full tillgång till tjänsten på båda plattformarna med ett abonnemang. Det dyrare Xbox Game Pass Ultimate krävs för att komma åt biblioteket på både konsol och PC. (Ultimate ger dig också tillgång till online multiplayer på konsolen.)

Katalogen över spel skiljer sig beroende på plattform. Vissa spel är tillgängliga på både Xbox och PC, medan andra bara stöder den ena eller den andra plattformen. Annars fungerar PC Game Pass precis som Xbox Game Pass—obegränsad tillgång för att ladda ner så mycket du får plats på din dator, med streaming som stöds också.

Du måste ladda ner Xbox-app för Windows för att dra nytta av Game Pass på PC. Till skillnad från PS Plus behöver du ingen handkontroll för att spela dessa spel. PC-versionerna är byggda för PC, inte streamade, så de styrs med mus och tangentbord. Detta kanske inte är den optimala metoden för alla spel, till exempel plattformsspel, så många spel erbjuder även fullt stöd för kontroller.

Xbox Cloud Gaming

Om du har Xbox Game Pass Ultimate har du också möjlighet att streama mycket av Game Pass-katalogen. Detta fungerar på iPhone och iPad, Android, PC och Xbox-konsoler, så att du kan välja hur du vill spela.

Se vår Xbox Cloud Gaming-intro för detaljer om vilka enheter som är kompatibla och hur det fungerar. I de flesta fall behöver du en kontroller för bästa resultat, även om vissa spel stöder pekkontroller. Du behöver också en stark nätverksanslutning—Microsoft rekommenderar en 5Ghz Wi-Fi- eller mobildataanslutning som är minst 10 Mbps nere.

PlayStation Plus vs Xbox Game Pass: Prissättning

PlayStation Pluss tre nivåer kommer till olika kostnad, med möjlighet att betala för en, tre eller 12 månader åt gången. Observera att Sony kraftigt höjde priset för varje nivå i mitten av 2023:

 • PlayStation Plus Essential: $9,99/månad, $24,99/kvartal eller $79,99 per år
 • PlayStation Plus Extra: $14,99/månad, $39,99/kvartal eller $134,99 per år
 • PlayStation Plus Premium: $17,99/månad, $49,99/kvartal eller $159,99 per år

För Xbox Game Pass delas priset upp så här:

 • Game Pass Core: $9,99/månad eller $59,99/år
 • Game Pass for Console: $10,99/månad
 • PC Game Pass: $9,99/månad
 • Game Pass Ultimate: $16,99

Som nämnts ger Ultimate dig full tillgång till Game Pass på både PC och Xbox. Det inkluderar även konsol online multiplayer för betalspel, som annars skulle kräva Game Pass Core.

Du behöver också Ultimate för att streama spel på vilken kompatibel plattform som helst. Både PC Game Pass och Ultimate inkluderar också EA Play, vilket lägger till topptitlar från utgivaren till det befintliga Game Pass-biblioteket.

Om du spelar spel på både Xbox och PC är Ultimate en bra affär.

PS Plus- och Xbox Game Pass-katalogerna, jämförda

Ingen av dessa tjänster skulle vara värd din tid om spelen som erbjuds var usla. Tack och lov erbjuder båda plattformarna ett brett urval av spel, med nya som kommer hela tiden. Dock tas spel bort från båda ibland.

Tänk på att om ett spel försvinner från katalogen på någon av tjänsterna kommer du inte att kunna spela det om du inte köper det på skiva eller digitalt. Dina sparade data och eventuell DLC du köpt för spelet kommer att finnas kvar, men du kan inte använda dem förrän du äger titeln.

PS Plus-spelkatalogen

I skrivande stund har spelkatalogen över 500 spel för Extra-prenumeranter. Majoriteten av dessa är PS4-titlar, även om ett ökande antal PS5-spel också ingår.

Vissa spel kommer att finnas kvar under överskådlig framtid, medan andra byts ut regelbundet. Håll ett öga på PlayStation-bloggen och PlayStations sociala medier för ändringarna.

Några av de bästa titlarna som erbjuds i skrivande stund inkluderar:

 • Celeste
 • Död i dagsljus
 • Demon’s Souls (PS5)
 • Devil May Cry 5: Special Edition (PS5)
 • Final Fantasy VII Remake Intergrade (PS5)
 • Ghost of Tsushima: Director’s Cut
 • Marvel’s Spider-Man: Miles Morales
 • Rayman Legends
 • Retur (PS5)
 • Spiritfarer
 • Tetris effekt
 • Uncharted: Legacy of Thieves Collection (PS5)

Om du väljer PS Plus Premium har du också tillgång till Classics Catalog. Detta innehåller ytterligare ~400 spel från PS1-, PS2-, PS3- och PSP-systemen. PS3 är den mest representerade här.

Se den fullständig lista över PS Plus-spel för att bläddra i allt som erbjuds.

Även om PS Plus erbjuder fler spel än Xbox Game Pass, saknas det många killtitlar. Noterbart är att helt nya PS5 exklusiva inte kommer till PS Plus på dag ett, så stora utgåvor som The Last of Us Part I-remake kräver fortfarande ett separat köp, även för prenumeranter.

Det finns definitivt mycket att spela här, men du måste gräva igenom mycket fyllmedel också. Du kommer förmodligen att bli besviken om du letar efter snabb tillgång till alla PlayStations största hits.

Xbox Game Pass-katalogen

När detta skrivs har Xbox Game Pass över 470 titlar tillgängliga på konsolen och mer än 440 för PC (många finns på båda).

Några höjdpunkter inkluderar:

 • Halo: Master Chief Collection
 • Hitman: World of Assassination
 • Doom Eternal
 • Forza Horizon 5
 • Minecraft
 • Hav av tjuvar

Se den fullständig lista över Xbox Game Pass-titlar för mer.

Du kommer att märka att Xbox Game Pass har nyare högprofilerade spel än PS Plus; detta beror på att alla Xbox Game Studios-titlar kommer till Game Pass samma dag som de släpps. Detta är fallet med till exempel Grounded och Halo Infinite.

Microsofts sträng av förvärv gynnar också Game Pass mycket. Eftersom Microsoft till exempel äger Bethesda är serier som Fallout och The Elder Scrolls väl representerade i Game Pass.

PS Plus och Xbox Game Pass: Spela på

Vi har tittat på både PlayStation Plus och Xbox Game Pass. I slutändan, vilken tjänst som är bättre för dig beror på vilka spel du vill spela. Om du är en PC-spelare som vill få tillgång till exklusiva PlayStation utan att köpa en PS4 eller PS5, då är PS Plus mest vettigt. För någon som spelar på både Xbox och PC är Xbox Game Pass Ultimate definitivt det bästa alternativet.

Sammantaget skulle vi säga att Xbox Game Pass har fördelen tack vare sitt fokus på kvalitet framför kvantitet. Att få högprofilerade releaser på dag ett är en enorm dragning, och tjänsten har fler spel som de flesta faktiskt vill spela. Om du inte är säker, ta en djup titt i båda biblioteken och se vilket som tilltalar dig mest.

Game Pass Ultimate är dyrare än PS Plus Premium, även efter att den senare hade en prishöjning. Men om du är såld på allt-du-kan-spela-tjänster, verkar Microsofts tillvägagångssätt vara framtiden för spel.