Övervakning och hantering av Docker Container är enkelt med dessa 8 CLI-verktyg

Spread the love

Docker Containers har hjälpt utvecklare på många sätt. Fördelarna med containerisering inkluderar bättre samarbete, kostnadseffektivitet, mobilitet och möjligheten att testa/distribuera en applikation snabbt.

Med tanke på att det finns så många värdefulla fördelar är många tjänster beroende av Docker-containrar.

Med det ökande beroendet av teknik är det lika viktigt att hantera Docker Containers.

Ja, även om du använder de bästa Docker-värdplattformarna behöver du effektiva verktyg för att hantera dem.

Här fokuserar vi på några enkla och effektiva CLI-verktyg som hjälper dig att övervaka och hantera en Docker-container.

Underhålla Docker-containrar med CLI-verktyg

Även om grafiska användargränssnitt (GUI) är tillgängliga, föredrar många administratörer fortfarande kommandoraden eller terminalen (CLI).

Men varför?

I allmänhet utvecklas ett GUI och kan ändra hur det fungerar/var alternativen finns.

Däremot får en CLI ingen drastisk förändring som återställer inlärningskurvan. Så när du väl är van vid CLI behöver du inte oroa dig mycket för dess uppdateringar.

Ett CLI-verktyg kan vara lätt att vänja sig vid utan att hela tiden anpassa sig till nya förändringar.

Dessutom kan ett grafiskt användargränssnitt ha fåniga buggar och problem, vilket kan hämma driften av att hantera en dockare.

Å andra sidan är ett CLI-verktyg i stort sett stabilt och kommer inte med några konstiga fel/buggar.

Inte att förglömma, det är fullt möjligt att fjärrhantera Docker-containrar med bara din mobiltelefon när det kommer till ett kommandoradsverktyg.

Kommandoradsverktyg för att hantera Docker

Det kommer att vara bekvämt och säkert att hantera hamnarcontainrar med CLI-verktyg med alla dessa fördelar.

Det skulle dock vara användbart om du redan vet hur man kör kommandon i en Docker-behållare.

Men vad finns det för alternativ att prova? Är kommandoradsterminalverktygen tillräckligt kapabla för att övervaka flera behållare och hjälpa till att hantera dem?

  Hur man använder flera bildskärmar på din Mac

Låt oss ta en titt på några verktyg som du kan prova.

Dockly

Om du vill ha ett uppslukande terminalgränssnitt för att hantera eller övervaka containrarna och tjänsterna, Dockly är ett fantastiskt verktyg.

Det är en Node.js CLI-applikation, vilket innebär att du kan installera den med hjälp av npm-förvaret. Du behöver inte lämna CLI eller komma ihåg alla docker-kommandon eller alternativflaggor, och Dockly gör allt enklare.

Verktyget underhålls aktivt och är ganska populärt bland andra verktyg.

Det kan strömma loggutdata från alla dina körda docker-containrar till loggboxen, där du enkelt kan scrolla upp/ner efter behov. Du får också möjligheten att snabbt skapa en ny bash-session.

Dockly stöder även Docker-svärmläget. Så du kan växla mellan de lokala behållarna och svärmläget.

Dyka

Dyka är ett spännande verktyg som låter dig utforska en dockningsbild och dess innehåll.

Verktyget syftar till att hjälpa dig att analysera docker-bilden och få idéer för att krympa/hantera storleken på din Docker-bild.

Inte bara begränsat till möjligheten att se lagren och innehållet, utan verktyget nämner också ytterligare detaljer om filändringar, modifierade, tillagda eller borttagna, i filträdet. Du kan analysera din bild manuellt eller prova dess bildeffektivitetsuppskattning.

Verktyget kan också gissa hur mycket slösat utrymme din bild innehåller.

Du kan köra detta i din Cl-pipeline för att säkerställa att du inte slösar ytterligare utrymme. Du kan gå till dess GitHub-sida för att lära dig hur du får den installerad och använder den.

Ctop

Om du inte behöver mycket funktionalitet utan fokuserar på att övervaka tjänsterna, Ctop är ett perfekt val.

Det ger dig realtidsstatistik för flera behållare, inklusive de väsentliga detaljerna, som CID, CPU-användning, minnesanvändning och nätverksstatistik. Allt i ett enkelt användargränssnitt.

Även om det i första hand gör övervakningen enkel med flera containrar, har den också en enda containervy för att inspektera en specifik container.

Du kan bygga paketet från dess GitHub-sida eller använda några förbyggda binärfiler som underhålls av tredje part.

  15 bästa verktygen och resurserna för att bli en professionell författare

Torr

Ett terminalverktyg som hjälper dig att övervaka och hantera dockningscontainrar. Torr är en enkel applikation utan krav på externa bibliotek.

Den har också stöd för ett svärmkluster. Så du kan antingen leta efter information om behållare eller svärminställningen.

För enkelhetens skull stöder den också många Docker CLI-kommandon (med samma funktioner) som du kan använda inom Dry.

Så du behöver inte ta dig ur CLI och hålla dig till det här verktyget för det mesta.

Lat hamnarbetare

Lat hamnarbetare är ett topprankat verktyg som ger alla möjligheter du skulle vilja utföra för en Docker-behållare från ett enda användargränssnitt.

Du behöver inte memorera olika Docker-kommandon för att utföra olika åtgärder.

Du kan se tillståndet för dina dockercontainrar eller miljön, och loggarna är snabbt tillgängliga. Du kan se i princip allt som är kopplat till en behållare/tjänst, inklusive ASCII-grafer, bildlager och mer.

Den har även stöd för mus. Så du kan klicka/trycka för att få saker gjorda snabbt, vilket ger dig ett extra lager av bekvämlighet.

Tror du att det gick miste om några åtgärder? Oroa dig inte; du kan lägga till ditt anpassade kommando i verktyget för att göra saker supersnabbt.

Poco

Poco är inte lika populär som vissa andra verktyg som nämns i den här listan. Det hjälper dock med vissa uppgifter med CLI.

Med Poco kan du organisera och hantera Docker/Docker-compose och Kubernetes-projekt också.

Oavsett hur komplext projektet är, använder det enkla YAML-konfigurationsfiler för att hjälpa dig hitta projektet eller initiera det i den lokala miljön.

Många utvecklare håller sig verkligen sysselsatta med att skapa och hantera behållarna utan att tänka på att organisera/hålla dem tillgängliga.

Tack vare Poco behöver du inte besväret med att organisera saker själv, utan bara använda de enkla konfigurationsfilerna. Dessutom stöder den också versionskontroll med Git och SVN, vilket gör detta mer effektivt.

  Hur man ändrar marginaler i Google Dokument

Sen

Sen kan vara ett bra val om du vill ha funktionalitet och ett enkelt användargränssnitt för att hantera dockningscontainrar.

Sen kan hjälpa dig att interaktivt hantera dina behållare och bilder. Du kan också utföra de grundläggande åtgärderna för att starta, stoppa, starta om, döda eller ta bort en tjänst eller behållare.

Instrumentpanelsvyn visar alla behållare och bilder på ett organiserat sätt. Från loggar till realtidsuppdateringar får du mycket funktionalitet från ett verktyg som ser så enkelt ut.

Tyvärr hanteras Sen inte lika aktivt som andra CLI-verktyg. Den får dock buggfixar. Om du inte behöver extra snygga funktioner kan du lita på det här verktyget.

Skopeo

Skopeo, till skillnad från vissa andra verktyg, fokuserar på operationer på behållarbilder och dess arkiv. Det hjälper dig inte att övervaka/hantera tjänster inuti dockercontainrarna utan låter dig hantera dina bilder.

Vissa funktioner inkluderar att kopiera en bild från/till lagringsregister, inspektera en fjärrbild för att analysera egenskaper och lager utan att dra bilden, ta bort en bild och mer.

Skopeo-kommandot kräver inte root-privilegier för de flesta funktioner. Det kräver inte heller en demon för att fungera. Med det här verktyget kan du hantera Open Container (OCI)-bilder eller föredra Docker v2-bilder.

Slutord: CLI-verktyg för att förbättra Docker Management Operation

De flesta avancerade användare förlitar sig på CLI-verktyg för att få saker gjorda, och det är inte annorlunda när det kommer till Docker-containrar.

Oavsett om du vill övervaka systemet, hantera tjänsterna, organisera bilder och vill ha någon annan förmåga att hantera din Docker-distribution effektivt, bör ett kommandoradsverktyg hjälpa.

Även om du är nybörjare, kan vänja dig vid CLI-verktygen ge dig stor flexibilitet och kontroll med allt du gör med Docker.

Även om flera typer av CLI-verktyg är tillgängliga, kan du få ett bra försprång med de som nämns ovan.

Du kan nu ta en titt på Docker Architecture.