Många smarta hemenheter ansluter via Wi-Fi, vilket är bra om du bara har en handfull av dem installerade. Men om du planerar att dekorera alla rum i ditt hem med smarthome-utrustning, var försiktig med Wi-Fi.
Det är inget fel på Wi-Fi-baserade smarta hemenheter, men ju mer du installerar i ditt hem, desto mer överbelastat kan ditt Wi-Fi-nätverk bli. Om du precis har börjat och fortfarande sakta bygger upp ditt smarthem, har du inget att oroa dig för ännu. Men om du någonsin planerar att lägga till smarta funktioner till varje strömbrytare, uttag, glödlampa och alla andra enheter i ditt hus, kanske du vill använda något annat än Wi-Fi, och här är varför.
Innehållsförteckning
Wi-Fi har sina gränser
Wi-Fi verkar verkligen vara en magisk teknik med oändliga möjligheter, men det är inte oövervinnerligt. Det har begränsningar som du bör överväga.
En Wi-Fi-router kan teoretiskt stödja upp till 255 anslutna klientenheter. Men även om det går att ansluta 255 enheter till din router är det inte ens i närheten av praktiskt. Inte bara skulle alla dessa enheter konkurrera om bandbredd på din enda internetanslutning, utan alla dina Wi-Fi-enheter skulle störa varandra till den grad att ingenting skulle få en bra trådlös anslutning.
Visst, du kommer förmodligen aldrig att komma till den punkt där du har så många enheter anslutna till ditt hemnätverk. Men om du konverterar varje strömbrytare, uttag och glödlampa till en Wi-Fi-aktiverad smart version, kan du komma väldigt nära att nå det 255-talet, beroende på storleken på ditt hus. Och det är inte ens att räkna dina telefoner, bärbara datorer, streamingboxar och mer.
Wi-Fi 6 kan lösa problemet med överbelastning när maskinvara som stöder den här nya standarden dyker upp senare under 2019, men du kommer fortfarande att ta itu med begränsningen av enhetens kvantitet. Ju färre enheter du har, desto bättre.
Håll dig till Z-Wave eller ZigBee för lampor, switchar och uttag
Det är helt okej att hålla fast vid Wi-Fi för smarta hemenheter som termostaten, videodörrklocka, röstassistenter och mer (pluss att du inte har något val där, eftersom de flesta av dessa enheter endast är Wi-Fi). Men om du ska putsa hela ditt hus med smarta glödlampor för varje enskild armatur, är det bäst att använda ett annat trådlöst protokoll, som Z-Wave eller ZigBee.
Till att börja med stör dessa protokoll inte Wi-Fi, vilket kommer att minska trafikstockningarna totalt. Dessutom, eftersom Z-Wave- och ZigBee-enheter kräver en hubb som de alla ansluter till, minskar antalet enheter i ditt nätverk avsevärt. Så även om du installerar 20 Z-Wave-ljusströmbrytare i ditt hus, ansluter de alla till din enda smarthemshub. Din Wi-Fi-router ser det som bara en enhet i ditt nätverk.
Till exempel kan du köpa 20 st dessa Kasa ljusbrytare från TP-Link, som var och en ansluter till Wi-Fi individuellt och ses som 20 separata enheter i nätverket. Eller så kan du köpa en Lutron Caseta kit som kommer med ett nav och en switch, och sedan 19 tilläggsbrytare. Dessa använder inte Z-Wave, utan snarare en proprietär radiofrekvens. Ändå, även om du har 20 installerade, ser ditt nätverk dem bara som en enhet, eftersom hubben är det enda som ansluter till din router.
Om du bara har ett fåtal enheter, svettas inte
Även om jag fortfarande rekommenderar att du använder Z-Wave eller ZigBee för små saker som strömbrytare och uttag, är det inte en stor affär om du bara utrustar ditt hus med bara en liten handfull smarthome-enheter – kanske en switch här och där, eller någon smart lampor i endast ditt sovrum.
Dessutom, för den genomsnittliga konsumenten som kanske inte vet mycket om smarthome, är det mycket lättare att ställa in Wi-Fi-baserade enheter ändå. Men när du blir mer erfaren och utökar ditt smarta hem kommer du att upptäcka att navbaserade enheter är rätt väg att gå för många av de mindre sakerna, och många företag gör det enkelt att konfigurera nav och ansluta enheter till dem.