Offentligt vs privat företag: Vad är skillnaderna?

Spread the love

Startar du ett nytt företag? Leder du redan ett företag? Då måste du lära dig vad offentligt vs privat företag är.

Det finns olika typer och storlekar av företag. Till exempel små familjeföretag, frilansande proffs som bildar en byrå, stora IT-konsultföretag, företag som tillverkar konsumentvaror och så vidare.

Oavsett vilken verksamhet det handlar om ligger skillnaden i hur företaget samlar in pengar för att driva reguljär verksamhet eller växa. Här kommer offentliga vs privata företag. Den ena har friheten att skaffa pengar från den offentliga marknaden, medan den andra bara kan skaffa pengar privat.

Fortsätt läsa för att lära dig om offentliga företag, privata företag och deras fina skillnader. Artikeln kommer också att introducera några populära tjänsteleverantörer för att starta ett företag i USA eller Storbritannien.

Vad är ett publikt bolag?

När ett företag får status att samla in medel från allmänheten, är det vanligtvis känt som ett publikt företag.

Ett publikt företag har flera ägare. För det mesta styr de offentliga aktieägarna, företagsledningen och en SEC-auktoriserad styrelse ett publikt bolag i USA. För andra länder, som Storbritannien, är bestämmelserna ganska likartade.

Sådana företag är vanligtvis tillgängliga för aktiehandel på amerikanska börser som NYSE, Nasdaq och AMEX (American Stock Exchange).

Offentliga företag måste gå igenom komplexa juridiska, regelverk och rapporteringsprocesser för att behålla sin status oförändrad. Eftersom att vara offentliga medel kan du samla in offentlig finansiering och växa ditt företag exponentiellt.

Till exempel är Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Berkshire Hathaway, UnitedHealth, Walmart, Meta, etc., offentliga företag.

Vad är ett privat företag?

Ett privat företag har ett fåtal ägare. Dessa företag handlar inte med sina aktier på offentliga börser som NYSE, Nasdaq, etc. De flesta privata företag kanske inte har aktier alls.

Vissa privata företag kan ha inofficiella aktier. Sådana företag handlar med dessa aktier på den grå marknaden eller med privata värdepappersföretag. Eftersom privata företag inte kan få offentlig finansiering från den öppna marknaden. De måste förlita sig på riskkapitalister för finansiering.

Privata företag behöver bara följa DOS-reglerna för att göra affärer i USA. De kräver inte att avslöja finansiella rapporter till allmänheten eller följa några SEC-regler.

Ett privat företag kan ha olika organisationsstrukturer. Följande är de fem officiella privata företagsstrukturerna i Nordamerika:

Limited Liability Company (LLC)

LLC låter partners och enskild firma äga företaget, men ägarna är inte fullt ansvariga för företaget. LLC är en oberoende juridisk person och delar begränsat ansvar med ägarna. Till exempel kan myndigheter i händelse av konkurs inte använda ägarens personliga medel för skuldbetalning.

  Så här hittar du serienumret och IMEI för din Apple Watch

Enskild firma

En enskild individ äger ett sådant företag. Ägaren är helt ansvarig för allt och allt inom verksamheten.

Partnerskap

När det finns ett fåtal ägare i en enskild firma blir enheten en partnerskapsverksamhet. Delägarna bär obegränsat ansvar för verksamhetens juridiska och ekonomiska förpliktelser.

C-bolag

När det finns obegränsade aktieägare inom ett privat företag som inte handlar på nationella börser kallas det ett C-bolag. Små och medelstora företag som vill bli börsnoterade måste konvertera till en C-corp innan börsintroduktionen.

S-bolag

När ett privat företag säljer sina aktier till totalt 100 investerare (inte den offentliga börsen), inklusive styrelsen, blir det ett S-bolag. S-kårer har vanligtvis en styrelse som lämnar in olika rapporter till de amerikanska statliga och federala myndigheterna.

De största privata företagen i USA är Cargill, Koch Industries, Fidelity Investments, Mars, Publix Super Markets, C&S Wholesale Grocers, etc.

Offentligt vs. privat företag: Skillnader i ett ögonkast

Nedan hittar du en kortfattad tabell som diskuterar offentliga kontra privata företags egenskaper:

EgenskaperOffentligt företagPrivat företagNamngivningMåste följa XXX Begränsat formatMåste följa YYY Private Limited-formatMedlemmarMinst 7Minst 2ÄgaretakObegränsatMaximimum 200Direktörsbefattningar Minst 3 styrelseledamöterMinst 2 styrelseledamöterOffentlig aktiehandelTillåtenEj tillåtet fysiskt möte under AG2-medlemmar bör vara närvarande minst under 5 fysiska möten AG2-medlemmar bör vara närvarande vid minst 5 bolagsstämmanKonstituerande möteObligatorisktValfrittPublic DisclosuresObligatorisktEj obligatorisktUtfärdande av prospektObligatorisktKrävsEjKrävsSEC AnmälningarObligatorisktKrävsEjDOS AnmälningarObligatorisktObligatorisktAktieöverföringLättare än ett privat bolagKomplext och kan inte överföra till allmänheten AffärsstorlekStörre än privata offentliga bolag samlar bara in kapital från allmänheten, etc. medel från riskkapitalister

Offentligt vs privat företag: Skillnader förklaras

Tillgång till företagsfonder

Den kritiska skillnaden mellan offentliga och privata företag är insamling.

Ett publikt företag kan samla in pengar genom flera alternativ som offentliga aktier, obligationer, kapitalmarknadspapper, riskkapitalister, etc.

Tvärtom kan privata företag bara skaffa medel genom banklån och riskkapitalistiska investeringar.

Att följa SEC-riktlinjer

Ett börsnoterat företag måste lämna in olika regulatoriska rapporter till SEC. De anmärkningsvärda nämns nedan:

 • Kvartalsrapport (FORM 10-Q)
 • Årlig finansiell rapport (FORM 10-K)
 • Skalade upplysningskrav
 • Aktuella rapporter om FORM 8-K
 • Exchange Act Registrering

Å andra sidan behöver inte ett privat företag lämna in ovanstående regulatoriska rapporter till SEC.

Offentliga upplysningar

Ett marknadshandlat företag måste göra rapporter, händelser och beslut tillgängliga för allmänheten via webbplatser eller anslagstavlor på det säte. Dessa upplysningar bör vara relaterade till sektionerna för företagsadministration, ledning, räkenskaper och ekonomi.

Å andra sidan behöver ett privat företag inte offentliggöra ovanstående händelser eller rapporter.

Aktiehandel

Offentliga företag lämnar in erbjudanden om aktieförsäljning i många former som börsintroduktion, FPO, nyemissioner etc. Sådana företag kan fritt sälja sina aktier till allmänheten via nationella börser.

Tvärtom kan ett privat företag inte sälja sina finansiella värdepapper via offentliga erbjudanden. Den måste sälja sina aktier till riskkapitalister eller köpare på den grå marknaden.

Ett publikt företag som går privat: Avnotering från aktiemarknaden

Ett publikt bolag kan bli ett privat bolag om det påbörjar avnoteringen från den nationella aktiemarknaden. Först måste dess initiativtagare köpa alla utestående aktier från de offentliga aktieägarna.

  Fix Uppladdaren har inte gjort den här videon tillgänglig

Vanligtvis gör företag följande transaktioner för att bli privata:

 • Ett tredjepartsföretag eller värdepappersföretag lämnar ett anbudserbjudande om att köpa alla offentliga aktier.
 • Det offentliga bolaget går samman med ett annat privat bolag.
 • Det publika bolaget tillkännager en omvänd aktiesplit för att minska antalet offentliga aktieägare.

Ett privat företag på börsen: IPO

Om du vill bli börsnoterad måste du ansöka om en börsnotering hos nationella börser som NYSE, Nasdaq, AMEX, etc. Innan du kan göra det måste du anlita en investeringsbanksbyrå för att granska ditt företags ekonomi och garantera din börsnotering (15c211) registrering.

Sedan måste du anlita en företagssekreterare för att lämna in olika finansiella, administrativa och ledningsrapporter till SEC. För att inte tala om att skicka in olika registreringsdokument som FORMULÄR S-1, FORMULÄR 10, etc.

Dessutom behöver du också en arkiveringsmäklare för börsinlämning. Du måste också skaffa minimifinansiering från ankarinvesterare (kvalificerade institutionella investeringar) innan IPO-försäljningen.

Hittills har du lärt dig de två viktigaste distinktionerna av företag beroende på deras finansiering och rapporteringsskulder. Nu hittar du nedan några leverantörer av inkorporeringstjänster som hjälper dig att skapa olika typer av företag:

Online Incorporation Service Providers i USA

ZenBusiness

Att bli införlivad är en utmanande uppgift eftersom du behöver registrera ditt företag i en stat i USA. Du kommer också att behöva lämna in flera ansökningar och regleringsformulär för att följa riktlinjerna för införlivande. Ett av de bästa sätten är att anlita experter som har erfarenhet av sådana aktiviteter. Du kan överväga ZenBusiness.

Några av uppgifterna som ZenBusiness kommer att göra åt dig är:

 • Hjälper dig att välja dina arkiveringsalternativ
 • Skicka in dina bildningshandlingar till statskontoren
 • Håll reda på de statliga förfarandena efter ansökan
 • Leverera inkorporeringsdokument till din instrumentpanel
 • Hjälp dig att följa statliga och federala lagar för att hålla dig flytande som ett företag

Plattformen hjälper småföretag att växa genom att skaffa medel från värdepappersföretag genom inkorporeringsprocessen.

Filenow

Filenow hjälper dig med företagsansökningar för företagsstrukturer som LLC, företag och S-företag. Du kan välja Filenow om du vill fokusera på din verksamhet och låta experterna sköta arkiveringsarbetet.

Dess framträdande egenskaper är:

 • Tar hand om alla företagsarkiveringspapper
 • Elektronisk leverans av affärsdokument
 • Expressfrakt om du behöver fysiska dokument
 • Felfri arkivering eller pengarna tillbaka-garanti
 • Inga dolda avgifter

Filenow är inte bara för befintliga företag. Du kan också starta ett nytt företag. Den erbjuder Filenow Wizard-appen för företagsbildning. Sedan granskar företagets arkiveringsexperter ditt pappersarbete.

Tjänsteleverantören skickar också in dina ansökningar till Department of State (DOS) och lämnar ut bolagspaketdokumenten när ditt företag godkänns.

DelawareInc.com

Om du vill dra nytta av olika affärsförmåner i den amerikanska delstaten Delaware, kan du lämna in dina inkorporeringsdokument till DelawareInc.com.

Dess nyckeltjänster som gynnar ditt företag är:

 • Ett Good Standing-certifikat från delstaten Delaware
 • Skaffa ett nytt EIN eller federalt skatte-ID-nummer
 • Få bestyrkta kopior av företagsdokument
 • Dokumentera apostilletjänster
 • Företagsansökningar för utländska kvalifikationer
 • Ändringar av företagsnamn
  Slingshot har släppts och det kräver ditt telefonnummer

Företaget hanterade företagsansökningar för 300 000+ företag i Delaware. Därför måste du kolla in denna tjänsteleverantör eftersom de har lång erfarenhet inom området.

Online Incorporation Service Providers i Storbritannien

1:a formationer

1st Formations hjälper dig att starta ett företag i Storbritannien i fyra enkla steg. Det har skapat en databas med registrerade företagsnamn. Du krysskollar bara företagsnamnet i ditt sinne i den här databasen för att se om namnet är tillgängligt.

Sedan väljer du bara ett servicepaket med 1st Formations och skickar in företagsinformation på dess portal. Din företagsregistreringspartner hämtar härifrån. Under registreringen av ett nytt företag kan du också få ett kostnadsfritt bankkonto från några av dess partnerbanker.

1st Formations erbjuder ett omfattande utbud av företagstjänster, några av dessa är:

 • Bekräftelseutlåtande
 • Byte av företagsnamn
 • Bolagets sekreterare tjänst
 • Emission och överlåtelse av aktier
 • Direktörsutnämning och avgång

Snabba formationer

Rapid Formations har hjälpt 750 000+ företag att starta sin verksamhet i Storbritannien. Om du letar efter en felfri registreringsregistrering kan du kolla in denna företagsinkorporeringsagent.

Och det är inte bara för brittiska medborgare. Utlänningar som vill starta ett juridiskt bundet företag i Storbritannien kan också få hjälp från Rapid Formations.

Det hjälper dig också att starta ett nytt företag i enkla steg som att välja ett företagsnamn, välja en betalningsplan, betala avgifterna och slutföra företagets ansökan. Och om du stannar utomlands kan du slutföra processen från bekvämligheten av ditt hem.

Företag gjort enkelt

Companies Made Simple erbjuder några riktigt snabba företagsbildningstjänster på bara 3 arbetstimmar. Dess affärsarkiveringstjänster är lämpliga för många företagsstrukturer, inklusive följande:

 • brittiskt aktiebolag
 • LLP
 • Begränsad av aktier eller garanti
 • PLC
 • Platt förvaltningsbolag
 • Vilande eller hylla företag

Companies Made Simple tillhandahåller en rad företagstjänster så att du kan göra alla tredjepartsaffärer med ett pålitligt namn. Dess extra tjänsteerbjudanden är:

 • Virtuella kontorslösningar
 • Mail vidarebefordran
 • Kompletterande företagshandlingar
 • Intyg om god status
 • Företagsandelstjänster
 • Redovisningskonsultverksamhet
 • Företagssekreterartjänster

Slutsats

Vid det här laget borde den här artikeln om offentliga kontra privata företag ha rensat bort dina tvivel om olika typer av företag beroende på deras finansiering. Du måste också ha utvecklat en tydlig idé om du ska stanna som privat företag eller gå börsnotering.

Dessutom har du upptäckt några pålitliga företagsbildningstjänster för att införliva ditt företag i Storbritannien och USA.

Du kanske också är intresserad av att lära dig tipsen för att bygga ett enmansföretag.