Nu med ett bättre sidofält, förbättrad bild-i-bild och mer

Att navigera genom webbläsarens funktioner måste vara så strömlinjeformad som möjligt, och det är något som den senaste Firefox-uppdateringen ger. När du öppnar din Mozilla Firefox-webbläsare och låter den uppdateras till version 116 kommer du att märka flera förbättringar av livskvaliteten.

Mozilla har släppt Firefox 116

Mozilla släppte Firefox 116 den 1 augusti 2023, vilket gör den till den första Firefox-versionen som inte stöder Windows 7 och Windows 8 eller Apple macOS 10.12, 10.13 och 10.14.

Den mest märkbara förbättringen kommer till sidofältets tillgänglighet och hantering. Den senaste uppdateringen har dock även andra snygga funktioner, som enklare överföringar mellan ditt operativsystem och webbläsare och ytterligare funktioner till bild-i-bild-läge.

Innan patch 116 kunde användare komma åt sidofältet via tangentbordskommandon, och därmed få tillgång till panelerna Bokmärken, Historik och Synkroniserade flikar. Det var dock ganska svårt att navigera mellan paneler och ändra sidofältets placering, särskilt för dem som föredrog kortkommandon.

Det är därför som den senaste uppdateringen introducerar sidofältsväxlaren. Sidofältet tillåter nu användare att öppna sidofältet med Skift+Tabb, navigera genom menyerna och panelerna med piltangenterna och komma åt en viss panel eller meny med Enter. Från och med nu har alla sidofält fullt stöd för denna funktion.

Den senaste Firefox-uppdateringen kommer att förbättra prestandan på Raspberry Pi-enheter

Innan patch 116 hade Mozilla problem med videoavkodning på Raspberry Pi 4-enheter, vilket orsakade massiv CPU-användning. Enkelt uttryckt, att titta på videor i HD eller hög bildhastighet på Raspberry-enheter resulterar vanligtvis i stamning, eftersläpning och överhoppade bildrutor.

Raspberry Pi 4 stöder hårdvaruaccelererad videoavkodning och kodning. Detta kräver i sin tur ett Linux-kärna-API som heter V4L2-M2M (Video4Linux Memory-to-Memory), vilket Firefox saknade.

Detta fick Firefox-utvecklare att fokusera på att introducera stöd för V4L2-M2M till Firefoxs ARM-bygge. Enligt Firefoxs egna felrapporterdessa ändringar har äntligen gjorts möjliga med patch 116.

Fler förbättringar och ändringar i Firefox 116

Firefox introducerade förbättrad Picture-in-Picture tillbaka i patch 113, så att användare kan spola tillbaka videor och kontrollera videons varaktighet. Med patch 116 kommer Firefoxs bild-i-bild-läge också med ett volymreglage.

Ett annat bra tillägg som avsevärt kan öka produktiviteten är möjligheten att kopiera vilken fil som helst från ditt operativsystem och klistra in den i Firefox.

Slutligen, en anmärkningsvärd förändring som många användare har efterfrågat handlar om att återöppna stängda flikar. Med patch 116, trycker du på Ctrl+Skift+T på Windows och Linux eller Kommando+Skift+T på Mac kommer nu den senast stängda fliken eller fönstret att öppnas i den ordning de stängdes.

Om det inte finns några kvalificerade flikar eller fönster att öppna, återställer Firefox helt enkelt den senaste sessionen du stängde.

Firefox 116 kommer med välbehövliga ändringar, förbättringar och nya funktioner

Alla ändringar som nämns ovan tjänar till att mer eller mindre förbättra arbetsflödet för alla som använder Firefox och bör bli aktiva så snart du uppdaterar din webbläsare.

Oavsett om du försöker att snabbt navigera genom bokmärkena i sidofältet eller justera volymen på en bild-i-bild-video utan att byta flik, har patch 116 tweaks och ändringar som gynnar alla.

Med tanke på Firefox nyligen ändrade fokus på hastighet och produktivitet, anser vi att det är mer än tillräckligt med anledning att göra Firefox till din standardwebbläsare.