Nej, Gmail stängs inte av: Det är bara en bluff

Viktiga takeaways

  • Google stänger inte ner Gmail, trots en viral bluff som hävdar det.
  • Google förnekade snabbt de falska nyheterna om att Gmail håller på att sänkas.
  • Gmail förblir säkert, utan risk för att dess över 1,5 miljarder användare förlorar åtkomst till sina e-postmeddelanden.

Om du har sett ”nyheten” att Google håller på att ta bort Gmail, få inte panik: det är inte sant. Det är bara en dum bluff som har blivit viral på sociala medier, vilket tvingar Google att förneka påståendet.

Varför tror folk att Gmail stängs av?

Den 22 februari 2024 började en skärmdump av ett e-postmeddelande att spridas runt på webben som en löpeld. E-postmeddelandet hävdar att Google avvecklar Gmail den 1 augusti 2024.

En av dem som delade skärmdumpen var Chris Bakke, som påstod sig vara SVP of Product på Google. Vid sidan av det officiella e-postmeddelandet berättade han om en historia om hur Gmail försvinner för gott på grund av en felaktig kommunikation.

Inget av detta är sant, uppenbarligen. Google HAR släppt den grundläggande HTML-versionen av Gmail, vilket innebär att alla kommer att tvingas använda standardversionen framöver. Men det är det. Gmail i sig är säkert och går ingenstans.

Hur vi vet att Gmail inte stängs av

Google agerade snabbt för att förneka förslaget om att det sänkte Gmail. Dess förnekande kom i form av ett perfekt formulerat inlägg på X, samma plattform som Bakke och många andra använde för att sprida bluffen.

Redan innan Google utfärdade sitt formella förnekande hade X-användare försökt lägga till sammanhang med hjälp av Community Notes-funktionen (tidigare Birdwatch). Vilket är ett användbart verktyg med tanke på mängden desinformation som dyker upp på plattformen innan den sprids till andra sajter.

Även om Bakke långt ifrån var ensam om att dela denna falska e-postskärmdump, hjälpte hans räckvidd på 205 000 följare verkligen att det spred sig. För sammanhanget jobbar Bakke för X, och är känd för att skämta i sociala medier. Samtidigt har hans chef Elon Musk, som nu äger X (tidigare Twitter), som rapporterats av Forbesoffentligt kritiserade Googles Gemini AI.

Google har varit känt för att döda produkter och stänga av tjänster plötsligt och utan förvarning under åren. Gmail är dock enligt Statistaden populäraste e-posttjänsten i världen, med 1,5 miljarder aktiva användare så långt tillbaka som 2018. Så Google skulle vara galet att stänga ner den.