När ska man använda vilken?

Adobe Illustrator och Photoshop är två populära grafiska designprogram från Adobe som hjälper fotografer, designers, kreativa konstnärer och andra användare att visa upp sina färdigheter, experimentera med olika idéer och omvandla sina åsikter till verklighet.

Oavsett om du är en privatperson, en småföretagare eller ett stort företag, behöver du effektiva verktyg för att designa logotyper, redigera, skapa och göra mycket mer.

På denna domän erbjuder den populära plattformen Adobe två avancerade mjukvarulösningar – Illustrator och Photoshop. Båda hjälper till att släppa lös den verkliga kreativiteten inom dig med sina fantastiska funktioner och möjligheter.

Men om du skulle välja en av dem, vad skulle du välja?

Det finns mycket att svara på dessa frågor.

Det är därför vi måste jämföra Illustrator vs. Photoshop i den här artikeln för att förstå deras skillnader och avgöra vilken som är bättre för vilket ändamål.

Låt oss börja!

Vad är Adobe Illustrator?

Adobe Illustrator är en grafisk designprogramvara baserad på vektorgrafik som gör det möjligt för designers att skapa teckningar, konstverk och illustrationer med lätthet. (Vektorbaserad grafikprogramvara använder matematiska konstruktioner för att designa vacker grafik.)

Eftersom den använder vektorbaserad grafik kan du ändra storlek på dina bilder så små eller stora enligt dina behov utan att störa originalbildernas upplösning och klarhet.

Genom att använda matematiska konstruktioner som linjer och punkter hjälper Adobe Illustrator dig att skapa grafik. Det betyder att när du ritar en linje (rak eller böjd), visar Illustrator endast linjen varje gång. Den ritar om linjeformen från början via en ekvation som redan finns i minnet.

Dessutom är Illustrator designad, utvecklad och marknadsförd av Adobe Inc. Utvecklingen började 1985 för Apple Macintosh. Sedan skickades den 1987 i kommersialiseringssyfte. Det har genomgått många uppdateringar sedan dess, och nu är det en del av Adobe Creative Cloud. Den senaste versionen släpptes i oktober 2022, vilket är den 27:e generationen. Den granskades som vektorgrafik 2021.

Illustrator används av webbdesigners, professionella illustratörer, bildkonstnärer och grafiska designers över hela världen för att skapa konstverk av hög kvalitet. Den innehåller många fördelaktiga ritverktyg som minskar tid och ansträngning. Dessutom stöder den MacOS och Windows-datorer.

De vanliga vektorfiltilläggen som den stöder är .ai, .svg och .eps. Faktum är att Illustrator anses vara den bästa vektorgrafikapplikationen för:

 • Frihandsteckning
 • Infographic skapande
 • Projekt som använde omfattande linjeritningar, såsom diagram och grafer
 • Skapande av ikoner och logotyper
 • Anpassad typografi och typsnitt
 • Skapande av anpassade teckensnitt
 • Skriv ut projekt med överdriven typografi
 • Teckning eller konst som behöver vara skalbar för att kunna anpassas till en rad produkter och plattformar

Läs också: Illustrator-plugins för att maximera din designpotential

Vad är Adobe Photoshop?

Adobe Photoshop är en rasterbaserad grafisk designprogramvara som används för att redigera bilder, designa grafik, skapa digital konst och mer. (Rasterbaserad grafisk programvara är beroende av pixlar för att redigera eller designa bilder.)

Verktyget använder lagerbaserad grafisk design för att möjliggöra flexibilitet och djup i redigerings- och designprocessen. Dessutom tillhandahåller den kraftfulla redigeringsverktyg som hjälper dig att redigera och förbättra alla designs med lätthet.

Photoshop är ett kraftfullt, användarvänligt och allmänt använt grafik- eller bildredigeringsprogram designat och utvecklat av Adobe. Den erbjuder funktioner som bildinpackningsverktyg, flytande kamerarotation, filvisningsverktyg, alfakompositering, maskering och mer så att du kan komponera och redigera rasterbilder.

Den första versionen utvecklades av bröderna John och Thomas Knoll 1988. 1988 köpte och uppgraderade Adobe Systems Incorporated programvaran med en uppsättning avancerade verktyg, kommandon och funktioner. Den senaste versionen av serien, Photoshop Creative Cloud, hjälper dig att släppa loss din kreativitet till nästa nivå.

Photoshop är en bra plattform för:

 • Användargränssnittsdesign
 • 3D-målning och animation
 • Grafik med minimal gradient
 • Fotoförbättringar och redigering

Photoshop publicerades ursprungligen endast för Windows och macOS. Nu stöder den även Android och iPad. Standardtillägget för filen är .PSD (Photoshop Document). En PSD-fil innehåller 30 000 pixlar som är maximalt för höjd och bredd, med en fillängdsgräns på 2 GB. Ett annat filtillägg är .PSB (Photoshop Big) är ett stort format för dokument som sträcker sig upp till 300 000 pixlar i bredd och höjd. Fillängden för .PSB-filen är upp till 4 exabyte.

Illustrator vs Photoshop: Funktioner

Funktioner i Illustrator

#1. Generativ omfärgning

Illustrator erbjuder färgteman och -paletter som du kanske aldrig har föreställt dig med enkla och lättanvända textuppmaningar. Här kan du skapa produktförpackningar, konstverk, affischer och mer. Det hjälper dig att se olika varianter av färg i ditt vektorkonstverk. Skriv en prompt som ”terrakottaöknen, bleka smaragd eller jordgubbsfält och se olika färgscheman inom några sekunder.

Dessutom kan du ändra färger upprepade gånger utan att störa originalbilden. Det låter dig skapa flera färgkombinationer av en bild eller ett stycke så att konsten kommer att se fräsch ut.

#2. Logotypdesign

Med Illustrator kan du skapa en logotyp med ett professionellt utseende fylld med många alternativ och funktioner. Oavsett om du vill designa en logotyp för cocktailservetter, glasögon, visitkort eller webbplatser, erbjuder Illustrator den mest flexibla vektorgrafikmjukvaran för din kreativitet.

Du kan kombinera och manipulera geometriska former enkelt och med precision. Med verktygen Shapebuilder och Pathfinder kan du skapa unika logotyper och göra dem till en minnesvärd del av din kreativitetsresa. Den tillhandahåller ett bibliotek med teckensnitt som hjälper dig att välja vilken typsnittsstil du vill. Dessutom låter Adobe Capture dig skissa och skanna ritningar för att förbättra logotypens designprocess.

#3. Typografi teckensnittsdesign

Illustrator hjälper dig att designa anpassade typsnitt och bokstavsformer som passar ditt unika företag och dina individuella behov. Det låter dina ord skilja sig från andra bokstäver genom att använda Adobe Originals. Du kan också välja bland befintliga typsnitt för en snabbare designprocess genom att justera typens vikt, lutning eller bredd.

Importera digital konst eller handbokstäver från Photoshop, eller rita på fri hand och få exakt det utseende du önskar. Verktyget låter dig omvandla den importerade skissen till en redigerad vektorgrafik med hjälp av Image Trace. Du kan använda plugins från tredje part för att enkelt hantera och slutföra teckensnitt.

#4. Hand bokstäver design

Oavsett om det handlar om varumärke, tatuering eller andra användningsfall, hjälper Illustrator dig att enkelt designa handbokstäver. Du kan skala de anpassade bokstäverna och vektorisera konsten genom att justera den idealiska storleken på designen. Du kan börja på fri hand med Image Trace och konvertera bokstäver för att anpassa dem efter dina kreativa behov.

Med hjälp av justerbara penselinställningar kan du stilisera bokstäverna och även använda en pensel eller penna för att replikera dragen. Dessutom kan du få de exakta måtten med rutnät och linjaler.

#5. Andra funktioner

Illustrator erbjuder ett brett utbud av funktioner som hjälper frilansare och företag att förbättra sin kreativitetsnivå. Dessa är följande:

 • Ikondesign: Förbättra din grafiska design med snygga ikoner. Illustrator låter dig skapa kommunikativa vektorbilder som ska användas i webb-, logotyp- och ikondesign.

 • Infografisk design: Skapa infografiska mönster och gå längre än cirkeldiagram med Illustrator. Detta gör att du kan använda visuellt innehåll och datapunkter för att berätta dina historier direkt för dina läsare. Du hittar olika designelement för att skapa stapeldiagram, tidslinjeinfografik, flödesdiagram och mer med diagramverktyget.
 • Bannerdesign: Från effektiva webbbanners till enkla visningsannonser, skapa allt du vill med Illustrators bannerdesign. Lägg till din egen logotypdesign, anpassade bokstäver och grafik och forma din vision med hjälp av ritytor.
 • Diagramdesign: Med den här funktionen kan du skapa professionella grafer och diagram för dina marknadsföringsbroschyrer, presentationer, infografik och mer. Dessutom kan du lägga till tydlighet med hjälp av ikoner, få grafer att stå med färg och designa etiketter för optimala effekter.
 • Tapettillverkare: Du kan använda typografi, vektorkonst och foton för att skapa unika bakgrundsbilder. Illustrator-ritytor låter dig designa bakgrundsbilder för datorskärmar, mobila enheter och surfplattor. Skapa mönster, illustrationer, skarpa ikoner och mer med hjälp av vektorkonst. Dessutom kan du använda friformsfärggradienter för att applicera naturlig färgblandning i tapetdesignerna.

Funktioner i Photoshop

#1. Generativa fyllningar

Adobe Photoshop låter dig skapa, lägga till, ersätta eller ta bort bilder snabbt genom att använda enkla textmeddelanden. Från brainstorming-idéer till att skapa komplexa finesser och redigeringar, funktionen Generating Fills hjälper dig att snabbt förverkliga din vision, vilket ger dig full kontroll över ditt skapande.

Utforska dina unika idéer och experimentera med dem inom en tidsfråga. Photoshop låter dig förvandla en vertikal bild till en horisontell bild genom att förlänga bilden, ändra dess bakgrund, lägga till genererade objekt och uppdatera en outfit.

Generativ fyllning kan skapas med hjälp av lämpliga skuggor, belysning, reflektioner och perspektiv som erbjuder fantastiska resultat med lite redigering. Du kan använda en textuppmaning för att lägga till gula linjer i en vemodig dimma och sedan göra justeringar därefter. Dessutom kan du enkelt ta bort oönskade element från bilden.

#2. AI i Photoshop

Upptäck kraften i generativ AI i Photoshop och förverkliga din dröm. Photoshop utvecklas kontinuerligt med Adobe-verktyg, inklusive objektval, innehållsmedveten fyllning, generativ expandering (beta) och generativ fyllning (beta).

Du kan lägga till fler element med Generative Fill, ändra inställningarna för dina foton med generativ AI och utöka en bild åt alla håll med Generative Expand. Adobe erbjuder fler AI-drivna verktyg, som:

 • Curvature pennverktyg: för att rita jämna kurvor och raka linjer
 • Matcha teckensnitt: för att hitta rätt matchning för typsnitten i dina foton
 • Ta bort verktyg: för att ersätta oönskade områden
 • Himmelsersättning: för att ändra den aktuella himmelen för din bild
 • Objektvalsverktyg: för att skapa exakta masker och markeringar
 • Neurala filter: för att minska större arbetsflöden med några få klick

#3. Ta bort bakgrunder

Du kan enkelt ändra bakgrunden på din bild med Photoshop. För att göra detta, välj ditt foto, klicka för att ta bort, förfina kanterna, byt ut den nuvarande bakgrunden och bakgrunden kommer att ändras. Dessutom kan du använda vita och svarta penslar för att dölja eller avslöja vissa bilder. Vita penslar används för att avslöja, och svarta penslar används för att dölja onödiga pixlar.

Penselverktyget Refine Edge hjälper dig att klippa bort oönskade kanter, som människohår, djurpäls, etc., och blanda bilden med en ny bakgrund. Dessutom kan du isolera din bild genom att använda vit bakgrundstransparens. Detta hjälper dig att sätta upp ditt objekt, ditt varumärke eller din logotyp på e-postsignaturer, webbplatsrubriker, annonser och mer.

#4. Ta bort objekt

Använd Content-Aware Fill och ta bort oönskade objekt från din bild. Photoshop kommer magiskt att fylla upp det utrymmet som om ingenting fanns där. Välj vad du vill ersätta, håll muspekaren över objektet, klicka över det och fortsätt skapa. Sampling Brush hjälper dig att välja området och byta ut det området enkelt och tydligt.

#5. Färglägg

Har du några svartvita bilder? Det är dags att du måste lägga till färg till den med Colorize Neural Filter. Den väljer automatiskt de färger som passar bäst för dina svartvita foton. Du kan justera mättnad, globala färger etc. och ändra färger i vissa områden.

#6. Maskering

Vektormasker och lagermasker hjälper dig att förbättra ditt arbetsflöde. Lagermaskering är användbart om du vill dölja delar eller sektioner i din bild istället för att radera dem. Den här funktionen är användbar för att ändra bakgrundsfärgerna, rikta in dina redigeringar, ta bort objekt och göra bildsammansättningar så att det bara påverkar de valda områdena.

Illustrator vs Photoshop: Fördelar och begränsningar

Fördelar med Illustrator

 • Utskriften är bättre.
 • Det ger fantastisk bildkvalitet oavsett vilken skärmstorlek som helst.
 • Perfekt för ritning och logotypdesign.
 • Det är inte upplösningsorienterat.
 • Den är idealisk för att skapa grafiska illustrationer och vektorritningar.

Begränsning av Illustrator

 • Du kan få svårigheter att göra ändringar i befintliga bilder eller grafik.
 • Den har relativt färre filter, redigeringsfunktioner och bildjusteringsalternativ.

Fördelar med Photoshop

 • Photoshop är idealiskt för att uppdatera och designa vanliga bilder och råa foton.
 • Den erbjuder ett brett utbud av redigeringsverktyg.
 • Den är idealisk för att lägga till specialeffekter till din bild.
 • Verktyget kan hålla bilderna i en fast storlek.
 • Du kan ha full kontroll över din design.
 • Du får åtkomst till bildbehandling på pixelnivå.

Begränsning av Photoshop

 • Den är inte lämplig för ritningar och logotyper.
 • När du skalar upp eller ner förlorar den bildkvaliteten.

Illustrator vs. Photoshop: likheter

Illustrator och Photoshop är båda en del av Adobes Creative Suit; därför delar de liknande gränssnitt.

 • Båda verktygen använder Adobe Bridge för att hantera filer.
 • De använder också lager för att separera delar av din design eller bild.
 • Verktyget Clone Stamp fungerar på liknande sätt för båda programmen, förutom att det använder ritytor i Illustrator istället för den enda arbetsytan.
 • Illustrator och Photoshop använder övertoningar men på ett separat sätt.
 • Båda har justeringsverktyg, färgpaletter, verktygspaletter och mer.
 • Båda är lika bra på färgkorrigering.
 • Du kan köra både programvara i macOS och Windows.

Illustrator vs. Photoshop: Skillnader

IllustratorPhotoshopIllustrator använder vektorgrafik. Photoshop använder rastergrafik. Den använder matematiska ekvationer för att utforma olika former och former. Den använder färgade pixlar för att ändra bilder. Den ursprungliga blir dock förvrängd. Den används för att designa, manipulera, skapa, sammansätta, etc., flera vektorillustrationer. Den används för att ändra storlek, ersätta, korrigera och sammansätta bilder. Den presenterar olika ritverktyg som hjälper dig att skapa unika konstverk, grafik och mer. Den erbjuder några konstverktyg som hjälper dig att redigera och förbättra den befintliga bilden. Det är ett enkelt ritprogram men kan hantera text Illustrator. Det är i grunden ett redigeringsprogram som används för att manipulera foton och lägga till grafik till det. Pennverktyget används för att skapa mönster. Pennverktyget används för att välja området eller elementet. Du kan zooma dina bilder upp till 900 procent och ändå få en tydlig bild. Du kan zooma bilden, men det ger röriga och suddiga bilder, vilket resulterar i dålig kvalitet. Den har flera objekt i ett enda lager. Den har ett enda objekt per lager. Dess inlärningskurva är hög. Inlärningskurvan är låg. Den har hög flexibilitetsnivå. Den har låg flexibilitet. Den används för att skapa logotyper, skapa vektorkonstverk, teckningar, seriekonst och mer. Den används för att manipulera, redigera och förbättra vanliga bilder.

Slutord

Adobe Illustrator och Photoshop är fantastiska designverktyg med rika funktioner och funktioner. Illustrator är bättre på att skapa och modifiera nya bilder från grunden. Å andra sidan är Photoshop bättre på att redigera, manipulera och förbättra en befintlig bild.

Om du vill rita och skapa varumärkesobjekt, logotyper, annonser eller någon annan kreativ design är Illustrator det rätta alternativet. Men om du vill fokusera på att redigera och modifiera råa foton och bilder, skulle Photoshop vara det bättre alternativet.

Men om du vill utnyttja funktionerna hos båda verktygen i din verksamhet kan du integrera dem. På så sätt kan du dra nytta av ett effektivt ritverktyg, Adobe Illustrator, för att skapa otroliga mönster och ett enastående redigeringsverktyg, Adobe Photoshop, för att förbättra bilder.

Kolla sedan in Photoshop-plugins för att ta dina designkunskaper till nästa nivå.