Mus eller pekplatta fungerar inte på Chromebook? 9 Fixar

Googles serie av bärbara Chromebook-datorer är ett populärt och prisvärt alternativ, men som alla enheter kan de stöta på problem. När din mus eller pekplatta inte vill spela boll kan det hindra dig från att använda din enhet och få viktiga saker gjorda.

Så här är de bästa korrigeringarna för en felaktig Chromebook-mus eller pekplatta.

1. Rengör din pekplatta eller musrulle

Med tiden kan din pekplatta eller mus samla olja, smuts och annat skräp från fortsatt användning. Detta kan påverka enhetens känslighet och övergripande funktion.

Om du har använt musen eller pekplattan ett tag och inte har rengjort den kan det vara dags att göra det. Om du använder din Chromebooks pekplatta, kör lätt över den med en bomullsdyna doppad i tvättsprit. Tryck inte för hårt för att undvika repor och andra skador; gnugga helt enkelt dynan i cirkulära rörelser tills den är helt ren.

Om du rengör musen är det första du ska göra att rengöra utsidan av rullen med en bomullstuss doppad i tvättsprit. Du kan också använda en bomullstuss för att rengöra hjulet på din mus om du vill vara noggrann. Återigen, tryck inte för mycket när du städar.

Om du inte har någon tvättsprit till hands kan du också använda en liten mängd tvålvatten. Blötlägg inte din bomullstuss eller dynan helt med vatten. Lägg istället till lagom mycket för att rengöringen ska bli effektiv. Glöm inte att elektronik och vatten är dödsfiender!

2. Kontrollera inställningarna för din styrplatta

Din pekplattas inställningar kan störa hur den fungerar, men detta kan enkelt åtgärdas. För att kontrollera din pekplattas konfiguration, gå till din Chromebook-inställningar och klicka sedan på Pekplatta.

Här kommer du att kunna se vilka funktioner som är aktiverade på din pekplatta. Du kan också justera pekplattans hastighet om du tycker att spårningen är långsammare eller snabbare än önskat.

Om du använder en trådlös mus istället för en trådbunden mus kontrollerar du Chromebooks Bluetooth-inställningar för att se om den är ansluten. För att göra detta, gå till alternativet Anslutna enheter i huvudinställningsmenyn, och du kommer att kunna se vilka enheter som för närvarande är anslutna till din Chromebook. Du kan aktivera Bluetooth i avsnittet Bluetooth i Chromebook-inställningarna.

3. Kontrollera kabelanslutningen

Ibland kan problemen med din trådbundna mus helt enkelt orsakas av en lös anslutning. Kanske är din USB-ingång inte insatt hela vägen in i porten, eller så är din ledning knuten. Att kontrollera musens anslutning till din Chromebook kan vara allt som krävs för att få saker igång igen.

Alternativt kan det vara problem med musens kabel. Om du har en reserv, prova det för att se om det löser problemen du har.

4. Starta om din Chromebook

Ibland det gamla ordspråket ”Har du stängt av och på igen?” stämmer. Om musen eller pekplattan fungerar kan du prova att starta om din Chromebook snabbt. Du kan göra detta genom att hålla ned strömknappen på enhetens vänstra sida och välja Stäng av eller genom att klicka på tiden längst ner till höger på skärmen och sedan välja strömknappen bredvid alternativet Logga ut.

5. Kontrollera din Chromebook-batteri

Vissa Chromebook-användare har rapporterat att deras bärbara batteri har svullnat och trycker mot pekplattan, vilket gör den felaktig eller oanvändbar. Ett svullet batteri gör det inte bara svårt att använda din Chromebook, det kan också vara farligt, särskilt om det laddas.

Om din pekplatta känns svullen, tangentbordet är trasigt, din Chromebook stängs inte ordentligt eller om undersidan av din Chromebook är ojämn, kan batteriet vara svullet. Detta kan orsakas av att ett överskott av elektrisk ström rinner genom ditt batteri, vilket gör att det expanderar. Detta är inget som kan fixas med några få klick. Om du tror att batteriet i din bärbara dator är svullet är det viktigt att du kopplar bort det från laddaren och stänger av det.

Om du har erfarenhet av datorhårdvara och reparationer kan du försöka ta bort det svullna batteriet själv. Men om du inte är helt säker på vad du gör är det bäst att ta din Chromebook till en professionell för att få den undersökt.

6. Gör en trumrulle med pekplattan

En trumrulle med pekplatta innebär att du trycker på din pekplatta med fingrarna upprepade gånger under några sekunder. Om du gör detta i 10 till 15 sekunder kan du få bort skräp på sidorna av din pekplatta på grund av vibrationerna som orsakas av dina fingrar.

7. Uppdatera ChromeOS

Ibland kommer din mus eller pekplatta att spela upp eftersom din Chromebooks programvara inte har uppdaterats på ett tag. Programvaruuppdateringar löser ofta buggar och ger stöd för nya funktioner, så de är viktiga att hålla koll på.

Om du inte har uppdaterat ChromeOS på ett tag, gå till din Chromebooks inställningar och välj Om Chrome OS längst ned i menylistan. Här kan du leta efter eventuella väntande uppdateringar.

8. Tryck på Esc-tangenten några gånger

Ibland kan en webbplats eller app störa hur din Chromebook fungerar. Om du bara trycker på din Chromebooks escape-knapp (Esc) några gånger kan du få tillbaka kontrollen över din pekplatta eller mus genom att stoppa inläsningen av den aktuella webbsidan.

9. Fabriksåterställ din Chromebook

Om allt annat misslyckas kan du överväga att återställa din Chromebook till fabriksinställningarna. Se till att du bara gör detta om du är säker på att det inte finns några andra faktorer som gör att din pekplatta är felaktig. Du kan också överväga att installera om ChromeOS men observera att detta kommer att radera alla filer eller installerade appar som du har på din nuvarande OS-version.

Om din mus inte fungerar är det bäst att köpa en ersättning innan du gör en fabriksåterställning. Detta kommer att vara ett mycket bekvämare alternativ för dig, trots den extra kostnaden. Alternativt kan du prova att använda din Chromebooks pekplatta istället för musen, eftersom du kan stöta på färre problem med din bärbara dators inbyggda hårdvara.

Problemet med din Chromebook kan ha en enkel lösning

Om musen eller pekplattan på din Chromebook inte svarar på dina tryck och klick, finns det ofta en ganska enkel anledning. En pekplatta som inte svarar kan dock tyda på ett allvarligare problem, vilket också är viktigt att överväga. Tänk på ovanstående korrigeringar nästa gång musen eller pekplattan på din Chromebook inte fungerar.