Monica – Personal Relationship Manager

Dagens samhälle går snabbt. Vi bombarderas konsekvent med nyheter och inlägg på sociala medier, och även med FOMO (Fear Of Missing Out) är det lätt att bli överväldigad av allt som händer i våra liv och glömma viktiga datum och händelser.

Nu när vi går ut och gör mer i världen igen, deltar i fler sammankomster, vi träffar nya människor och mer saker händer i våra dagliga liv, så ibland är det lätt att glömma detaljer om människor vi just har träffat eller till och med om människor vi har känt för alltid.

Monica gör det MYCKET lättare att hålla reda på allt detta. Det är ett personligt CRM med öppen källkod.

Monica hjälper dig att organisera de sociala interaktionerna med dina nära och kära.

Låt oss ta en titt på att få en instans av Monicas personliga CRM konfigurerad i Docker på Linode.

Förutsättningar för Monica i Docker

Först och främst behöver du en Docker-server konfigurerad. Linode har gjort den processen väldigt enkel och du kan ställa in en för bara några få dollar i månaden och kan lägga till en privat IP-adress (gratis) och säkerhetskopior för bara ett par dollar mer per månad.

En annan sak du behöver är ett domännamn, som du kan köpa från nästan var som helst online för ett brett utbud av priser beroende på var du gör ditt köp. Se till att peka på domänens DNS-inställningar för att peka på Linode. Du kan hitta mer information om det här.

Du vill också ha en omvänd proxy konfigurerad på din Docker-server så att du kan göra saker som att dirigera trafik och hantera SSL:er på din server. Jag gjorde en video om processen att sätta upp en Docker-server med Portainer och en omvänd proxy som heter Nginx Proxy Manager som du kan kolla in här i första blogginlägget och video från denna serie

När du har ställt in din Docker-server kan du påbörja processen att ställa in din Monica-instans på den servern.

Det finns två primära sätt att göra detta:

  • På kommandoraden via SSH.
  • I Portainer via Portainer instrumentpanel.

Vi ska ta en titt på hur man gör detta Portajer så att vi kan ha ett användargränssnitt att arbeta med.

Gå över till http://din-server-ip-adress:9000 och logga in på Portainer med de referenser vi ställde upp i vårt tidigare inlägg/video.

På vänster sida av skärmen kommer vi att klicka på länken ”Stackar” och sedan, på nästa sida, klicka på knappen ”+ Lägg till stack”.

Detta kommer att ta upp en sida där du anger namnet på stacken. Nedan kan du sedan kopiera och klistra in följande:

---<br></br>version: "3.4"<br></br>services:<br></br>  monica:<br></br>    image: monica<br></br>    networks:<br></br>      - nginxproxymanager_default<br></br>    depends_on:<br></br>      - monicadb<br></br>    ports:<br></br>      - 8456:80<br></br>    environment:<br></br>      - APP_KEY=idYyiD2Dj3yMqoyi3EpcnHWC2GxzSAS5<br></br>      - DB_HOST=monicadb<br></br>      - DB_USERNAME=monica<br></br>      - DB_PASSWORD=b2fWAfbyQuopHH9nD738x6o9TC9S8LM6<br></br>      - APP_ENV=production<br></br>    volumes:<br></br>      - /home/docker/monica/config:/var/www/html/storage<br></br>    restart: always<br></br><br></br>  monicadb:<br></br>    image: mysql:5.7<br></br>    networks:<br></br>      - nginxproxymanager_default<br></br>    environment:<br></br>      - MYSQL_RANDOM_ROOT_PASSWORD=true<br></br>      - MYSQL_DATABASE=monica<br></br>      - MYSQL_USER=monica<br></br>      - MYSQL_PASSWORD=b2fWAfbyQuopHH9nD738x6o9TC9S8LM6<br></br>    volumes:<br></br>      - /home/docker/monica/db:/var/lib/mysql<br></br>    restart: always<br></br>    <br></br>networks:<br></br>  nginxproxymanager_default:<br></br>    external: true<br></br>

Denna Docker-komponeringsfil/stack säger åt systemet att ladda ner den senaste officiella Monica-bilden till Docker-servern, namnge behållaren ”monica”, koppla den till nätverket ”nginxproxymanager_default”, montera den till katalogen ”home/docker/monica”, och gör den tillgänglig på docker-serverns port 6875.

Du kan ändra sökvägen till var du vill lagra Monica-data om du vill. Se bara till att mappen har rätt behörigheter att skriva till.

Se till att ändra databasens lösenord för säkerhets skull.

Dessutom bör ”APP_KEY” ändras till en annan lång, slumpmässig sträng av tecken.

När du är nöjd med inställningarna här kan vi distribuera behållaren genom att klicka på knappen som säger ”Distribuera stacken”.

Detta kommer att starta processen med att ladda ner och distribuera Monica på din server. Du kommer att veta att behållaren har distribuerats när sidan laddas om och du ser alla dina körande behållare.

Nu kan du gå till http://din-server-ip-adress:8456 och du bör kunna se inloggningsskärmen för Monica.

Vid det här laget kan du logga in på webbplatsen och komma igång, men vi vill att detta ska vara tillgängligt från en underdomän, så låt oss ta hand om det nu.

Konfigurera en domän och SSL

Gå tillbaka till din Linode-instrumentpanel och gå till ”Domäner”. Hitta sedan domänen som du lade till på ditt konto. Klicka på den och leta efter avsnittet CNAME i domänhanteringen.

Lägg till ett CNAME till din domän genom att ange ett värdnamn för vad du vill att din underdomän ska vara. I exempelvideon skrev jag in ”monica” (utan citattecken). Under det skrev jag in @-symbolen i rutan ”Alias ​​till” och klickade sedan på ”Spara”.

Nu när du har gjort det kan vi gå över till Nginx Proxy Manager och konfigurera vår SSL och domän.

Nu kan du gå till http://din-server-ip-adress:81 och du bör kunna se inloggningsskärmen för Nginx Proxy Manager.

Standardinloggningsuppgifterna för Nginx Proxy Manager är:

Email: [email protected]
Password: changeme

Ange dessa referenser (eller dina om du har uppdaterat dem) för att logga in på din Nginx Proxy Manager-instans.

Klicka på fliken högst upp på sidan som säger ”SSL-certifikat” och klicka sedan på knappen ”Lägg till SSL-certifikat” uppe till höger på sidan.

Klicka sedan på alternativet ”Låt oss kryptera”.

I popup-fönstret som visas anger du den fullständiga webbadressen till den domän du vill skydda och trycker på ”Enter”-tangenten på ditt tangentbord.

I det här exemplet skulle du skriva in https://monica.dindomän.com.

När du har angett din URL klickar du på knappen ”Test Server Reachability” precis under den. Om du får ett felmeddelande, se till att åtgärda problemet och försök igen. Om inga fel returneras, se till att e-postadressen på sidan är korrekt, läs och godkänn sedan användarvillkoren för Let’s Encrypt och klicka på knappen ”Spara”.

Det kan ta en minut eller två för systemet att generera och installera nyckeln, men när det är klart kommer sidan att laddas om och du kommer att kunna se alla tillgängliga SSL i Nginx Proxy Manager.

Nu när vi har vår SSL-inställning på vårt system kan vi klicka på fliken ”Värdar” överst på sidan. Klicka sedan på alternativet ”Proxy Hosts” som visas i undermenyn.

Leta upp knappen ”Lägg till proxyvärd” uppe till höger på sidan och klicka på den.

Ett nytt fönster kommer att dyka upp och vi kommer att fylla i några alternativ för att konfigurera vår domän.

Ange domänen eller underdomänen du just skapade SSL för.

Lämna schemat som HTTP.

Ange IP-adressen för din behållare. Detta kan hittas i Portainer:

För textrutan ”Forward Port” anger du containerporten. I det här fallet är det 80. 8456:an som vi ser i avsnittet ”Publicerade portar” i bilden ovan är vad vi kallar Docker-porten. Vi vill ha porten på containersidan så vi använder numret på höger sida av semikolonet.

Klicka på alternativen för ”Cachetillgångar”, ”Blockera vanliga utnyttjande” och ”Websocket Support.”

Klicka nu på fliken ”SSL” längst upp i popup-fönstret.

Du kommer att se en rullgardinsmeny som säger ”SSL-certifikat” och under det ”Inget.”

Klicka på ”Ingen” och välj sedan den SSL du skapade i de föregående stegen.

Kontrollera nu de 4 alternativen som finns under det, läs och godkänn sedan Let’s Encrypt TOS och klicka sedan på Spara.

Efter en stund kommer sidan att laddas om och du bör se din nya post på Proxy Hosts-sidan i Nginx Proxy Manager.

Första inloggningen

Nu kan du gå över till din nya URL i din webbläsare.

Du bör tas till en inloggningssida som ser ut så här:

Fyll i registreringsformuläret med din information, markera rutan om TOS och klicka på knappen ”Registrera”.

När du är inloggad kommer du att kunna börja skapa eller importera dina kontakter. Innan du gör det, se dock till att gå in på inställningsikonen (växeln) uppe till höger och justera inställningarna efter dina behov. Var särskilt uppmärksam på fliken ”Personalisering” på vänster sida av skärmen så att du har datafälten för din installation som är precis vad du behöver.

Du kan alltid komma tillbaka och ändra/uppdatera dem senare när du behöver, så oroa dig inte för att få det rätt första gången du loggar in.

Börja lägga till kontakter

Nu när du har din Monica-instans igång kan du nu börja hålla bättre koll på dina dagliga interaktioner, relationer och mer. Du vet aldrig vem du kommer att imponera på genom att minnas en årsdag, födelsedag eller någon annan speciell händelse!

Alternativt kan du prova molnbaserad CRM om du inte är redo att installera och hantera en själv eller behöver fler funktioner.