Mixed Reality förklaras på 5 minuter eller mindre

Den blandade verklighetens tidsålder har börjat! Det kommer att revolutionera shopping, utbildning, hälsovård, yrkesutbildning, tillverkning och rymdutforskning!

Jakten på en digital verklighet gav oss många fantastiska tekniska prylar som Google Cardboard, Google VR, Meta Quest och mer. Men avancemanget stannade inte bara där. Du kan nu interagera i en blandad media av virtualisering och verklighet.

Folk kallar detta MR, och det lockar många ögonglober och investeringar. Läs vidare för att lära dig blandad verklighet på ett enkelt språk så att du kan tillämpa denna kunskap i din karriär, yrke, affärsverksamhet eller bara för underhållning.

Vad är Mixed Reality (MR)?

Mixed reality är all teknik mellan den verkliga miljön och den utökade verkligheten. Den blandar virtuell verklighet, förstärkt verklighet och interaktivitet i förstärkt verklighet.

Medan virtuell och förstärkt verklighet bara är ett sätt, mer som en monolog, är MR en dialog mellan dig och dina digitala tillgångar i den verkliga världen.

Här kan du interagera med digitalt innehåll i en fysisk världsuppställning och skapa meningsfulla handlingar. Till exempel att tillämpa AR-filter på Instagram och skapa roliga bilder eller videor är de mest framgångsrika exemplen på blandad verklighet.

Forskare inom denna domän fann att virtuell verklighet och förstärkt verklighet har begränsat utrymme för intäktsgenerering. Dessa tekniker skulle i hög grad påverka underhållningsområdet och i viss mån utbildningsindustrin.

Men MR kommer att påverka de flesta affärsscenarier som använder digitalt innehåll från webben och vill göra det innehållet tillgängligt för sina kunder i en fysisk installation.

Vad är Mixed Reality Portal?

Bildkredit: Microsoft

Det mest tillgängliga och pålitliga exemplet på MR i dag är Mixed Reality Portal-appen från Microsoft Corporation. Du kan ladda ner och installera appen från Microsoft Store för alla datorer med Windows 10 och senare.

Appen kräver dock ett VR-headset eller MR-headset innan du kan utforska dess fulla potential. I skrivande stund stödde MR Portal Windows-appen bärbara enheter som HP Reverb G2, Microsoft HoloLens 2, Microsoft HoloLens, Magic Leap One, Occipital Bridge, etc.

Tillsammans med någon av de nämnda bärbara enheterna behöver du också en speldator, tillgång till SteamVR-biblioteket med VR-spel och AltspaceVR för skol- eller kontorsarbete i en virtuell installation. För professionellt bruk har Microsoft även lanserat Microsoft Mesh för Teams-appen.

Fördelar med Mixed Reality

Den främsta fördelen med MR framför alla andra digitala verkligheter är att den har omfattande möjligheter för affärsapplikationer. Det är inte bara centrerat på underhållning som spel och videotittande.

Bortsett från möjligheten att tjäna pengar på denna teknik, finns här andra anmärkningsvärda fördelar med blandad verklighet:

Skapa digitalt innehåll

Du kan lägga din digitala konstduk på fysiska föremål och skapa exakta repliker på några sekunder för onlinepublicering på webbplatser, YouTube, sociala medier och mer.

Producera fysiska föremål

Konsumentvaror, fordon och apparatfabriker som behöver mänskliga hantverkare för finmontering eller manuellt arbete kan använda denna nästa generations teknik för att minimera produktionskostnaderna. En hantverkare kan göra jobbet på distans och styra tusentals robotarmar med hjälp av MR wearables och kontroller.

Minska affärsresekostnaderna

Blandad verklighet för pengar från ena änden och stoppar utgifter från en annan ände. Företag kan använda Microsoft Mesh- och HoloLens-produkter för verkliga affärsmöten. Proffs behöver inte resa avstånd för att delta i möten.

Minska marknadsföringskostnader

Marknadsföringsevenemang som fältmarknadsföring och upplevelsebaserad marknadsföring involverar miljontals dollar i budget. När MR kommer att vara lättillgängligt som smartphones, kan din målgrupp delta i sådana marknadsföringsevenemang hemifrån. I slutändan kommer affärshuset att spara mycket på marknadsföringskostnader.

Förbättra kundupplevelsen

Köpcentrum och outlets kan förbättra konsumentupplevelserna genom att guida dem i lokalerna.

Utvecklingsprojekt för programvara, webbplatser och appar kan bjuda in ett fåtal användare för produkttestning i olika faser av agil utveckling genom MR-baserat fjärrdeltagande och diskussioner.

Utmaningar i blandad verklighet

Mixed reality är fortfarande en ny teknik. Även om många hårdvarutillverkare har lanserat bärbara prylar, har dessa sina egna begränsningar.

Enligt Expert Market Research var det globala marknadsvärdet för blandad verklighet 681 miljoner USD 2020. Under perioden 2023-2028 kommer marknaden att växa ytterligare med en CAGR på 77 %. År 2026 kommer det att nå en milstolpe för marknadsvärde på 20 708 miljoner dollar.

Merparten av pengarna kommer att komma från investeringar för att lösa följande utmaningar:

Miljökartläggning

Att kartlägga miljökoordinater och placera 3D-objekten inom det utrymmet är en teknik som är i utvecklingsfasen. Företag måste utveckla mer enkla och robusta rumsliga kartläggningssystem.

Mänsklig handlingskartläggning

Att kartlägga användarnas handlingar och justera hela 3D-miljön dynamiskt är en annan utmaning.

Rumsligt ljud

Rumslig ljudgenerering och lyssningsutrustning är kostsam och inte allmänt tillgänglig.

Positionera och lokalisera objekt och användare

Att samordna den virtuella och fysiska miljön med rumslig kartläggning av miljö och användare har sina egna begränsningar.

Skapande och interaktion med 3D-tillgångar

I testförhållanden kan du skapa några 3D-objekt och visa att mixed reality-konceptet är gångbart. Men när tekniken kommer ut på marknaden måste den skapa miljarder 3D-kopior av den fysiska världen. Därför är 3D-modellering i skala en annan flaskhals.

Kosta

Prylar som Microsoft HoloLens 2, HP Reverb G2, Microsoft HoloLens, Magic Leap One, etc., kommer till ett premiumpris. För att inte tala om, smartphones blir också dyrare för varje år.

Dessutom blir mjukvara för utökad verklighet, internet, 5G-nätverk, etc., alltmer oöverkomliga.

AI, ML och Big Data

Mixed reality kommer i stor utsträckning att använda artificiell intelligens (AI), maskininlärning (ML) och big data för att ge den sömlösa upplevelsen du vill ha. Dessa domäner har dock begränsningar och vi behöver mer utveckling.

Lång forskning och utveckling (FoU)

FoU-processen är kostsam och lång. Det kan ta år för en startup att producera en liten livskraftig produkt (MVP) inom den blandade verklighetsdomänen.

Utbilda den befintliga arbetskraften

Företag måste också köra omfattande kampanjer för att utbilda den befintliga arbetsstyrkan med hårdvara och mjukvara för blandad verklighet.

Enligt Världsbanken finns det 3,45 miljarder arbetare över hela världen. Även om vi planerar att bara utbilda yrkesarbetare så talar vi om miljontals anställda.

Tillgänglighet

När företag kommer att gå till allmänheten för att marknadsföra produkter och tjänster med blandad verklighet, kommer de att hitta väldigt få användare som är tillräckligt tekniskt kunniga för att använda tekniken. Det skulle ta år av medvetenhetsgenerering och utbildning för att skapa en betydande konsumentbas.

Hur fungerar Mixed Reality?

MR fungerar oftast i närvaro av ett MR-headset, en högpresterande dator och handhållna kontroller.

MR-glasögonen innehåller hårdvara som visualiserar holografiska projektioner av 3D-innehåll på en LCD-skärm av samma glasögon. Med hjälp av rumslig kartläggning av omgivningen och sammanhanget lägger glasögonen över 3D-grafiken så att det hela ser kontextuellt ut.

Precis som samspelet mellan val och havsvatten med basketplanen i skolan som visas ovan i en video.

MR-headsetet ansluter till källdatorn via Wi-Fi. Källdatorn bearbetar allt beräknings- och 3D-renderingsarbete med en MR-app som Mixed Reality Portal.

De flesta glasögon kommer också med rumsliga ljudhörlurar så att du kan uppleva dynamiskt ljud som du bara kan uppleva i en verklig miljö.

För att förbättra användarupplevelsen ytterligare kan vissa MR-inställningar innehålla följande tillbehör:

 • LiDAR för smartphones för att skapa MR-upplevelse
 • Löpband, rörelsesensorer, kroppsoveraller och kameror som inmatningsenheter
 • Förbättrade ljus- och ljudsystem i högteknologiska MR-teatrar
 • AI-baserad 3D-modellering i MR-programvaran

Anmärkningsvärda tillämpningar av blandad verklighet

Du kan hitta utökad verklighet tillämplig redan i följande scenarier. Hårdvaru- och mjukvaruutvecklare undersöker mer omfattning när tekniken mognar:

 • Företag kan marknadsföra sina produkter direkt i användarnas AR- och MR-prylar.
 • Konsumenter kan praktiskt taget komma åt produkter från dina hyllor och interagera med dem.
 • Lärare kan undervisa eleverna mer effektivt genom att visa 3D-versioner av lärande innehåll i en verklig miljö.
 • Människor kan ge sig ut på äventyr från bekvämligheten av sina hem genom att använda MR wearables och programvara.
 • Företag kan utbilda massiva arbetsstyrkor hemifrån. Ring sedan bara de arbetare som klarar sig och minimera kostnaden för att anställa.

Användning av Hololens 2 av Airbus. Bildkredit: Microsoft

 • Enligt Microsoft använder Airbus Microsoft Hololens 2 och Azure Mixed Reality för att bygga flygplan snabbare.
 • En annan nyhet från Microsoft berättar att den amerikanska armén kommer att använda Microsofts HoloLens-teknik för att producera högteknologiska glasögon för infanteriet.
 • Under kritiska kirurgiska ingrepp kan medicinska kirurger använda röntgendrivna MR-headset för att visualisera patientens inre organ tydligare än befintlig teknik.
 • Medicinska högskolor kan börja använda MR-headset i praktiska och teoretiska lektioner där läkarstudenter behöver interagera med patienternas organ i 3D-rymden.
 • Snart finns MR-baserade bärbara datorer i din hand som kan lägga att-göra-listor på kylskåpet eller virtuella dokument på bordet.

Mixed Reality vs Augmented Reality

Likheterna

AR och MR delar följande funktioner:

 • MR har utvecklats på AR. Du kan kalla MR för nästa iteration av AR.
 • Överlagring av 3D-objekt i en fysisk miljö med hjälp av digitala skärmar
 • Använd holografiskt eller annat 3D-innehåll
 • Använd headset, kontroller och datorer för innehållsleverans i en semi-virtuell miljö
 • Användning av rumslig kartläggning, rumslig ljud m.m.

Skillnaderna

Även om MR har utvecklats från AR, finns det några skillnader också, och dessa är enligt nedan:

 • I blandade verkligheter kan du interagera med 3D-objektet genom att vända, dra isär, dissekera, bära, reparera och så vidare. Tvärtom kommer AR bara att lägga över eller överlagra 3D-innehåll på olika miljöobjekt. Interaktion är inte tillgänglig.
 • MR är mer avancerad än AR och använder mycket data- och grafikprocessorkraft. Å andra sidan är AR en relativt gammal teknik än MR och kräver mindre hårdvarubehandling än MR.
 • MR har många verkliga tillämpningar inom olika branscher. Tvärtom är AR mest användbar inom underhållning, sociala medier och spel.

Mixed Reality vs Virtual Reality (VR)

Likheterna

Här är de tekniska funktionerna som MR och VR delar:

 • Ett bärbart headset
 • Glasögonen anslutna till en PC eller smartphone
 • En kontrollant
 • Haptiska sensorer för att styra headsetet

Skillnaderna

Här är punkterna där MR och VR skiljer sig åt:

 • MR använder extremt högre bearbetningskapacitet än VR
 • MR lägger virtuellt innehåll över fysiska rum, kontor, spelarenor etc. Å andra sidan skapar VR en helt virtuell miljö där allt är datorgenererat.

Future of Mixed Reality

Under de kommande dagarna kommer MR att bli bättre och billigare på grund av följande:

 • Den utbredda tillgängligheten av 5G-nätverk och konkurrenskraftiga priser när många aktörer kommer in på marknaden
 • Tillverkare av smartphones och surfplattor kommer att anta Light Detection and Ranging (LiDAR)-teknik som förbättrar AR-förmågan hos en enhet
 • AR- och hologramheadset kommer att innehålla fler funktioner till ett lägre pris
 • Företag kommer att ha standardiserat användningsfallen och publicera standardoperativa protokoll (SOP) för respektive branscher och användningsfall

En åsikt om blandad verklighet: författarens anteckning

MR kommer att spridas precis som internet och smartphones. Det kommer dock att krävas miljarder i investeringar innan investerarna kan se några vinster.

Om du är ett företag kan du delta i workshops och webbseminarier för att lära dig mer om användningsfall och affärsomfattning så att du kan tjäna pengar på de investeringar som väntar.

På samma sätt, om du är nyutexaminerad inom IT eller datavetenskap, gå för certifieringar och kompetens så att du kan bidra till utvecklingsprojekten.

Avslutar

Mixed reality är ett helt nytt koncept som snabbt vinner konsumenternas och investerarnas förtroende. Det kommer att förändra hur vi uppfattar underhållning, spel, hälsovård, sport, resor, shopping, arbetsplatsaktiviteter och allt annat av affärsintresse.

För att förbli relevant inom detta område måste du också läsa augmented reality-trenderna och känna till de bästa VR-headseten för att uppleva utökad verklighet på nära håll.