Mina 7 minst favorit saker om AI-bildredigerare

Viktiga Punkter

  • AI-fotoeditorer bör användas som ett verktyg, inte som ett slutmål.
  • AI-redigerare gör ibland misstag, så lita inte helt och hållet på dem.
  • AI-redigerare kanske inte är idealiska för att lära sig redigera bilder på grund av begränsade funktioner.

AI-fotoeditorer kan avsevärt effektivisera din redigeringsarbetsflöde, men de är långt ifrån perfekta. Det finns flera saker jag inte gillar med dem, och här kommer du att upptäcka vad de är, allt baserat på mina egna erfarenheter med denna programvara.

1 Du Kan Inte Få Full Kontroll Över Det Slutliga Utseendet

AI-bildredigerare är i stor utsträckning utformade för att minska din redigeringstid. Detta är hjälpsamt om du försöker redigera bilder i bulk eller helt enkelt inte tycker om att justera dina egna bilder. Men min största åsikt är att du inte kan få fullständig kontroll över det slutliga resultatet.

Även om du kan redigera olika aspekter själv och finjustera det du får, är det mycket svårt att få precis det du vill ha om du sikar på en specifik stil. Av denna anledning litar jag inte på AI-redigering för det mesta av mitt arbete. Istället har jag funnit att det är bättre för att fixa problem (jag gillar särskilt Lightrooms AI-verktyg för detta) och få en uppfattning om ett möjligt slutresultat.

Om du är en total nybörjare kanske detta inte stör dig så mycket. Men när du blir mer erfaren kommer du att vilja ha mer kontroll över hur dina bilder ser ut.

2 AI Fotoeditorer Gör Ibland Misstag

Ett annat stort problem med AI-fotoeditorer är att många människor ser dem som felfria. Detta är ett problem som jag ser med AI i allmänhet; till exempel tycker vissa människor att bara det första svaret från ChatGPT kommer att vara perfekt.

Jag kan ge ett specifikt exempel i samband med en AI-fotoeditor. Tidigare under 2024 redigerade jag några bilder från min resa till Island. Jag använde ett verktyg för att fixa felen i min bild, men det fanns ett mycket tydligt fel i några av byggnaderna och jag beslutade därför att börja om från början.

Precis som alla andra former av AI bör du se på fotoeditorer av denna typ mer som ett verktyg. De kommer ibland att göra misstag, så lita inte helt på dem. Tänk också på att undvika dessa misstag när du använder generativa AI-verktyg.

3 AI Fotoeditorer Är Inte Bra För Att Lära Sig Redigera Bilder

Att lära sig använda fotoediteringsprogramvara tar år av trial and error. Även om jag gjorde många misstag i början av min fotografiresa, är jag glad att jag gjorde dem eftersom de gjorde mig till en mycket bättre redigerare. Även om jag tycker att alla behöver gå igenom en fas där man trycker på ”Auto”-fliken och tar de redigeringar som erbjuds, tycker jag också att du så småningom behöver gå bortom den punkten.

När du redigerar dina bilder kommer du naturligt att lära dig hur varje reglage fungerar med tillräckligt med tid. Du kommer också att upptäcka hur man använder funktioner som färggradering. Om du förlitar dig på en en-klicks redigerare kommer du att missa denna inlärningskurva.

Om denna punkt är viktig för dig beror slutligen på dina långsiktiga mål. Om du bara vill snabbt redigera dina smartphone-bilder kan det kanske inte vara en stor sak. Men om du vill ta din fotografi längre ger det dig en betydande fördel att veta hur du fullt ut använder din programvara.

4 Begränsade Funktioner

Okej, så detta problem hänger delvis samman med det jag just nämnde. Jämfört med fotoediteringsprogramvara som inte enbart handlar om AI, tycker jag att AI-fotoeditorer är begränsade i sina funktioner. Många kommer att erbjuda funktioner som automatiska justeringar och himmelsbyte, men det verkar inte som att de har den djup som ger dig maximal redigeringskontroll.

Enligt min mening är det bästa alternativet att ha ett fotoediteringsverktyg som har både manuella och AI-funktioner; det bästa av två världar. Till exempel har Lightroom och Photoshop både AI-funktioner tillsammans med sina övriga erbjudanden.

Om du väljer en AI-fotoeditor, se till att den åtminstone har de verktyg du vet att du kommer att behöva. Du kanske också vill använda mer än en lösning, men se till att du inte överväldigar dig själv.

5 AI Fotoeditorer Kan Göra Din Bilder Se Falska Ut

Detta kan erkännas vara en följd av att jag tillbringar de flesta av mina dagar bland bilder och pratar om fotografering, men jag kan väldigt enkelt berätta om något har genererats med AI. Det samma gäller för artiklar som har skrivits med AI men inte redigerats alls.

structuresxx/Shutterstock

När jag använder AI-fotoeditorer har jag ibland märkt att mina bilder inte längre ser så realistiska ut. De ser ofta alldeles för släta ut, och om du inte vet hur du använder programvaran ordentligt kan du också hitta diskrepanser (t.ex., att inte välja hela elementet när du försöker ersätta det).

Oftast kan du mildra detta problem genom att lära dig hur du anger kommandon och bättre väljer områden av din bild. Men även då, förstå att du kanske inte får de realistiska resultat som du söker.

6 AI Fotoeditorer Kommer Inte Att Automatiskt Fixera En Dålig Bild

Ingen redigerare, oavsett om den använder AI eller ej, kan rätta till problem med dina bilder bortom en viss gräns. Om din bild ser för suddig ut är det bättre att kapa dina förluster och försöka igen.

Osonmez2 / Shutterstock

Anledningen till att jag säger detta är att många fotografer ser programvara för redigering som ett sätt att rätta till alla möjliga problem. Den ideala situationen är att du får så mycket rätt i kameran som möjligt, och din redigeringsprogramvara är helt enkelt för att göra de sista justeringarna. Det fungerar inte alltid så, men du bör ändå sträva efter att detta ska hända oftare än inte.

7 AI Fotoeditorer Saknar Människokontakt

Att hitta din fotografiska stil tar år (och i vissa fall årtionden). För att nå denna punkt måste du lära dig att använda din programvara och kamera på ett sätt som gör dina bilder unika. Så, om du helt förlitar dig på AI-fotoeditorer tror jag att du kommer att ha svårt att sticka ut.

Ett problem med AI är att allt som produceras har samma ton – detta gäller också för AI-fotoeditorer. Återigen, detta är okej om du är en avslappnad redigerare – men om inte, bör du sträva efter att lägga till din egen mänskliga touch. Tänk på hur du verkligen vill att din bild ska se ut och gör ytterligare justeringar baserat på det.

Trots mina invändningar mot AI-fotoeditering, tror jag att de har flera fördelar om du använder dem korrekt. Det viktigaste är att komma ihåg att de inte är den enda lösningen. Du måste också känna till deras begränsningar och förbereda dig på möjliga missöden som kan inträffa med dina bilder.

Sammanfattningsvis, medan AI-fotoeditorer erbjuder enkla och snabba lösningar för de som önskar en grundläggande redigering, är det viktigt att förstå deras begränsningar och potentiella fallgropar. Genom att kombinera användningen av AI-verktyg med traditionella redigeringsmetoder kan du dra nytta av båda världarna och förbättra kvaliteten på dina fotografier.