Teknikvärlden och den förstärkta verkligheten (AR) har genomgått en dynamisk period, och Metas senaste Connect-evenemang har verkligen väckt stor uppmärksamhet bland teknikintresserade världen över. Under konferensen presenterades viktiga uppdateringar inom Meta-ekosystemet, inklusive lanseringen av Meta Quest 3S. Det som dock drog till sig mest fokus var ett nytt par smarta glasögon med namnet ”Orion.” Mark Zuckerberg, VD för Meta, utlovade att dessa glasögon skulle ge en ”fullständig holografisk” upplevelse med en ”helt ny typ av displayteknik.” Med en utvecklingstid på nästan tio år verkar Orion vara början på en ny era inom AR-tekniken.
AR-glasögon för allmänheten?
Bildkälla: Meta
Glasögonen består av tre huvudkomponenter: en puck, internt kallad ”centralenhet”, själva glasögonen och ett handledsband. Utformningen av glasögonen påminner om de Buddy Holly-inspirerade bågarna som var populära i början av 2010-talet. De mest intressanta funktionerna hos Orion är stödet för neurala gränssnitt samt hand- och ögonspårning.
Vi har tidigare diskuterat potentialen hos AR-glasögon för spel, och teknik- och sci-fi-entusiaster har länge drömt om AR-glasögon som kan göra förstärkt verklighet till vardagsmat. Orion verkar vara ett steg i den riktningen. Dock har frågor uppstått kring huruvida glasögonen faktiskt kommer att nå konsumentmarknaden.
Enligt en rapport från Yahoo Finance i torsdags uttryckte två tidigare ingenjörer som arbetat med projektet betydande tvivel om Orions potential på marknaden. Ursprungligen planerades en första upplaga om 1000 par, men den siffran har kraftigt minskats till 100, varav endast cirka 20 av dessa kunde slås på och visa en bild. Denna utveckling har lett till att kostnaden per fungerande prototyp har stigit till sexsiffriga belopp. Det är fortfarande osäkert om Orion någonsin kommer att bli en produkt för massmarknaden.
Orions osäkra framtid
Dessutom rapporterade Metas Reality Labs-division, som ansvarar för utvecklingen av Orion, en förlust på 4,48 miljarder dollar under sitt andra kvartal i augusti, vilket inte är en nyhet i sig.
Reality Labs har förlorat miljarder sedan 2020. I juni meddelade divisionen även att man skulle säga upp cirka 100 av sina anställda. För många, inklusive mig själv, ger dessa åtgärder en osäker bild av Orions framtid. Metas officiella tillkännagivande om Orion målar en liknande bild.
”Även om Orion inte kommer att hamna i konsumenternas händer,” står det i tillkännagivandet, ”tro inte att detta är en forskningsprototyp.” Detta uttalande får glasögonen att kännas mindre som en kommande realitet och mer som en holografisk vision, även om det antyder att framsteg görs.
Men med tanke på att ett decennium av utveckling och miljardinvesteringar redan har gjorts i projektet utan marknadsresultat, är det nog bäst att inte hålla andan. Det är uppenbart att glasögonen inte kommer att dyka upp i butikerna inom en snar framtid. Tyvärr innebär detta att framtiden för Metas lovande nya Orion-projekt förblir osäker.
Sammanfattning: Metas satsning på de revolutionerande smarta glasögonen Orion är imponerande, men den betydande osäkerheten kring deras marknadsintroduktion och de tekniska utmaningarna väcker frågor. Trots den långa utvecklingstiden och de stora investeringarna återstår frågan: Kommer Orion någonsin att göra entré på massmarknaden?