Det har varit en spännande tid inom teknik och augmented reality, och den senaste händelsen på Metas Connect Event har verkligen fångat uppmärksamheten hos entusiaster och teknikälskare världen över. Denna specifika konferens presenterade flera viktiga uppdateringar i Meta-universumet, däribland lanseringen av Meta Quest 3S. Men utan tvekan riktades fokus mot ett nytt par smarta glasögon kallade ”Orion.” Mark Zuckerberg, VD för Facebook, lovade att dessa glasögon skulle erbjuda en ”full holografisk” upplevelse med en ”helt ny typ av displayarkitektur.” Med en utvecklingsperiod på nära ett decennium verkar Orion kunna representera en ny era inom AR-teknologi.
AR-glasögon för massorna?
Bildkredit: Meta
Glasögonen består av tre delar: en puck, känd bland insatta som ”central compute”, själva glasögonen och ett handledband. Designen på glasögonen påminner om de Buddy Holly-liknande bågarna som var populära på tidigt 2010-tal. Intressantast med Orion är funktionerna för neurala gränssnitt och stöd för hand- och ögonspårning.
Vi har tidigare diskuterat hur fantastiska AR-glasögon är för spel, och teknik- och sci-fi-fans har länge drömt om AR-glasögon som skulle kunna göra augmented reality mainstream. Orion verkar vara ett steg i rätt riktning. Men det har också kommit upp frågor kring huruvida glasögonen någonsin kommer att nå marknaden.
Enligt en rapport från Yahoo Finance på torsdagen, uttryckte två tidigare ingenjörer nära projektet betydande tvivel kring Orions marknadspotential. Ursprungligen var dessa glasögon planerade i en första omgång av 1 000 par, men antalet har dramatiskt minskats till 100, varav endast cirka 20 av dem förmådde att slå på och visa en bild. Denna utveckling har gjort att kostnaden per fungerande prototyp har gått upp i sexsiffrig nivå. Om Orion någonsin kommer att bli en massmarknadsprodukt är fortfarande oklart.
Orions osäkra framtid
Vidare rapporterade Meta’s Reality Labs division, ansvarig för Orions utveckling, i augusti om en förlust på 4,48 miljarder dollar under sitt andra kvartal, vilket inte är någon nyhet.
Reality Labs har sedan 2020 förlorat miljardbelopp. Dessutom sa divisionen i juni upp omkring 100 av sina anställda. För många, inklusive mig själv, målar dessa åtgärder en osäker bild för Orions framtid. Metas officiella tillkännagivande av Orion ger en liknande syn.
“Även om Orion inte kommer att hamna i konsumenternas händer,” står det i tillkännagivandet, “missta dig inte: det här är inte en forskningsprototyp.” Detta uttalande får glasögonen att kännas mindre som en oundviklig verklighet och mer som en holografisk fantasi, även om det antyder framsteg.
Men om ett decennium av utveckling och miljarder dollar redan har investerats i projektet utan marknadsresultat, bör man nog inte hålla andan. Det är uppenbart att glasögonen inte kommer att dyka upp i butikerna inom kort. Tyvärr innebär detta att framtiden för Metas lovande nya Orion-projekt kommer att förbli suddig.
Sammanfattning: Metas initiativ med Orion-revolutionerande smarta glasögon är imponerande, men med betydande osäkerhet kring deras marknadsföring och tekniska utmaningar väcker projektet frågor. Trots den långa utvecklingstiden och de stora investeringarna kvarstår frågan: Kommer Orion någonsin att göra sitt inträde på massmarknaden?