Mekanisk tangentbordshock vs. Clack: Vad är skillnaden?

Ljud är en viktig del av den mekaniska klaviaturupplevelsen. Visst, att skriva är den viktigaste aspekten av alla mekaniska tangentbord, men ljudet av att skriva är också en viktig faktor.

Men hur vet du vilken mekanisk tangentbordsljudprofil du vill ha? Vill du ha ett mekaniskt tangentbord som klickar och klappar eller ett med en stadig stöt? Och dessutom, vilken kombination av switchar och andra material krävs för att nå dessa ljud?

Varför är mekaniskt tangentbordsljud viktigt?

Ljudprofilen på ditt mekaniska tangentbord påverkar inte prestandan, men det är ljudet du kommer att höra dag ut, dag in när du tar dig iväg på jobbet, för att spela eller på annat sätt.

Du vill ha ett klaviatur med ett ljud som du tycker är tilltalande, vare sig det är en högre klang eller det mer dämpade ljudet av en stöt.

Men mer än det, ljudprofilen du önskar relaterar också till den typ av mekaniska tangentbordsomkopplare du använder och de material som används för konstruktionen, vars detaljer beskrivs i nästa avsnitt.

Mekanisk tangentbordsstötning vs. klackning: Vad är skillnaden?

När det kommer till mekaniska tangentbordsljudprofiler finns det två huvudstilar: klackning och stötning. Det finns andra profiler, men för det mesta kommer du att höra om och bedöma ditt mekaniska tangentbordsljud baserat på dessa. Men clack and thock avslöjar inte så mycket om vad de faktiskt betyder. Det är vaga, dåligt definierade termer som täcker ett enormt utbud av stilar där det finns många olika hårdvarukombinationer.

Att koka ner mekaniska klaviaturljudprofiler är svårt. Varje material har en naturlig frekvens vid vilken det vibrerar. Tangentbordets hölje, platta och till och med knapparna påverkar denna frekvens. Metaller som aluminium eller mässing har en högre egenfrekvens, vilket leder till ett mer ”pingigt” ljud. Plastmaterial som polykarbonat resonerar vid lägre frekvenser, vilket ger djupare, häftiga toner.

Det här är vad de flesta menar när de pratar om häftiga eller kladdiga tangentbord.

Vad är det mekaniska tangentbordet som stöter?

Thocking beskrivs generellt som ett djupare ljud med låg profil. Vissa kan beskriva stöten som ett plattare ljud, medan andra kan hänvisa till stöten som ihåligare, men den allmänna ljudprofilen för ett stötande mekaniskt tangentbord är djupare.

Vad är det mekaniska tangentbordet som klackar?

Som du kanske gissar är ett kladdigt mekaniskt tangentbord motsatsen till ett tjockt, med ett märkbart skarpare, uttalat ljud. Clacky mekaniska klaviaturljudprofiler har ofta högre tonhöjd än ett häftigt tangentbord och är det ljud som många människor förknippar med mekaniska tangentbord av alla typer.

De 5 faktorerna som påverkar mekaniska tangentbordsljudprofiler

Flera olika faktorer påverkar direkt ljudprofilen hos ett mekaniskt klaviatur. Dessa inkluderar konstruktionsmaterialen (fodralet, plattorna inuti tangentbordet, etc.), tangentbordsomkopplarna, tangentborden och mer.

1. Strömställare

Den typ av mekanisk tangentbordsomkopplare du väljer kommer direkt att påverka ljudprofilen för ditt mekaniska tangentbord.

Varje mekanisk tangentbordsomkopplare består av olika ljudpåverkande hårdvara: typ av omkopplare, längd på omkopplarfjädern, omkopplarhusets material och omkopplarsmörjning påverkar alla ljudet. Som sagt, för de flesta människor kommer switchtypen att kretsa kring att använda en klickig, taktil eller linjär switch.

 • Clicky switchar gör ett distinkt ”klick” när de trycks ned och ger en större hörbar profil. Vissa klickknappar kräver också ett fastare tryck för att aktivera strömbrytaren, vilket också kan bidra till ljudprofilen.
 • Taktila omkopplare ger en liten bula snarare än ett högt klick och kan också kräva högre aktiveringskraft.
 • Linjära omkopplare är designade för att vara smidiga och ger inte ett klick eller stöt när de trycks ned, och ger vanligtvis lite motstånd när du skriver.

En uppsättning klickiga omkopplare, som Cherry MX Blues eller Kailh Box Jades, kommer att ge ett skarpare, högre ljud. En uppsättning linjära omkopplare, som Cherry MX Red eller Gateron Yellow, kommer att producera ett djupare, tjockare ljud.

2. Plåtmaterial och plåtmontering

Efter omkopplarna är plattmaterialet och monteringen avgörande för den mekaniska klaviaturens ljudprofil.

 • Metallplattor (vanligtvis aluminium, stål eller mässing) kan producera högre ljud, men även inom det kommer mässing att producera ett tätare ljud än dess motsvarigheter.
 • Plastplattor (ofta polykarbonat- eller polyoximetylenbaserad plast) ger ett mjukare ljud, där plastplattan absorberar mer ljud än metall. Polykarbonatplattor ger ett mjukare, djupare ljud, medan POM-baserade plattor är fastare.
 • Kompositplattor (som FR4 eller kolfiber) ger vissa ljudabsorberande egenskaper. FR4 finns vanligtvis i kretskort men används också ofta som plåtmaterial.

Med var och en av dessa kommer plattans tjocklek också att påverka ljudet; i allmänhet, ju tjockare plåtmaterialet är, desto mer ljud kommer att absorberas. Men det är inte bara plåtmaterialet som påverkar ljudprofilen; plåtmonteringen i tangentbordshöljet är en annan faktor.

 • Toppfäste: Plattan är monterad på den övre halvan av tangentbordshöljet. Ett toppfäste kan leda till mer flex när du skriver, vilket kan hjälpa till att minska vibrationer och skapa ett djupare ljud.
 • Sandwich Mount: Plattan är monterad mellan toppen och botten av klaviaturhöljet, vilket i sin tur leder till en styvare byggnad och högre tonhöjd.
 • Integrerad platta: Plattan är direkt inbyggd i tangentbordshöljet och är ofta gjord av ett stadigt material. Integrerade plattkonstruktioner har ofta en djupare ljudprofil. Ljudet av en integrerad plåtkonstruktion länkar också starkt till fodralmaterialet, eftersom det är inbyggt i fodralet.
 • Packningsmontering: Plattan använder packningar eller dämpare för att förbli isolerade i höljet, vilket ger en betydande nivå av ljudabsorption, vilket leder till ett djupare ljud. Ljudprofiler för packningsmontering kan också påverkas av packningarnas kvalitet och hur hårt tangentbordet skruvas ihop.

Det finns flera överväganden mellan plattan och plattan montering, och mycket av tiden är det bara möjligt att ta reda på den exakta ljudprofilen när tangentbordet är hemma och på ditt skrivbord.

3. Material för fodral

Fodralmaterial spelar också en viktig roll för hur ditt klaviatur låter. Mekaniska tangentbordsfodral är skrivbyggda med plast eller metall, även om du hittar träfodral då och då.

Så här påverkar varje typ av fall ljudprofilen:

 • Metallfodral
  • Aluminium: Ljus, metallisk, med viss flex och vibrationsdämpning
  • Stål: Lite flex, tätare material
  • Mässing: Tätt material, kan härda och minska buller
 • Plastfodral
  • Polykarbonat (PC): Djupt, tjockt ljud, med den halvflexibla plasten som absorberar ljud och vibrationer
  • Akrylnitrilbutadienstyren (ABS): Kan producera ett högre ljud
  • Polypropen (PP): Mer flexibelt material, kan reducera ljud och ge en djupare ton
 • Träfodral
  • Massivt trä: Varm, slät profil, betydande ljudreducering
  • Faner: Mindre dämpande, men ändå minskar ljudet

Täta material som metaller ger ljusstyrka och förstärkning, medan plast och trä ger dämpning för att skapa djupare, rikare toner. Kom ihåg att om ditt mekaniska tangentbord är för högt finns det flera sätt att tysta det.

4. Stabilisatorer

Mekaniska tangentbordsstabilisatorer, vanligtvis kallade ”stabs”, är komponenter som används för att hålla större tangenter, såsom mellanslagstangenten och Enter-tangenten, jämn och stadig under knapptryckningar.

De spelar en avgörande roll för det övergripande ljudet och känslan av dessa tangenter. Det finns i första hand två typer: clip-in och screw-in, med plattmonterade och PCB-monterade varianter. Materialet och byggkvaliteten hos stabilisatorer och eventuella modifieringar som smörjning kan drastiskt påverka ljudet.

Välgjorda och ordentligt smorda stabilisatorer ger en mjuk och dämpad knapptryckning, vilket eliminerar ”skrammel” som ofta hörs i lager eller stick av lägre kvalitet. Omvänt kan billiga eller osmorda stabilisatorer producera ett bullrigt, inkonsekvent ljud, vilket försämrar skrivupplevelsen.

5. Knappar

Keycaps spelar en betydande roll i ljudet och känslan av ett mekaniskt tangentbord. Deras material, tjocklek och profil kan alla påverka de akustiska egenskaperna för varje tangenttryckning.

 • Material
  • ABS (akrylnitrilbutadienstyren): En vanlig plast som används för nyckelkapslar. Det tenderar att producera ett högre ljud jämfört med andra material. Med tiden kan ABS-tangenter lysa på grund av fingeroljor och slitage.
  • PBT (polybutylentereftalat): Tätare och mer hållbara än ABS, PBT-knappsatser ger vanligtvis ett djupare, tjockare ljud. De är mindre benägna att lysa.
 • Tjocklek
  • Tjocka knappsatser resulterar i allmänhet i ett djupare, mer resonant ljud på grund av deras större massa och förmåga att dämpa effekten av en knapptryckning.
  • Tunna keycaps producerar vanligtvis ett högre tonläge, mer ”clacky” ljud.
 • Profil
  • Högprofilerade keycaps (som SA eller MT3) tenderar att ha ett djupare ljud på grund av deras större volym och yta.
  • Låg profilknappar (som DSA eller Cherry) kan ge ett något högre ljud.

Precis som varje ljudprofilfaktor måste du experimentera med att välja knappar för att hitta det ljud du vill ha. Vi har några förslag på mekaniskt tangentbord för att komma igång.

Hitta det perfekta mekaniska tangentbordet

Naturligtvis är det en omöjlig kostnad för de flesta att experimentera med massor av olika mekaniska tangentbordskonfigurationer. Att läsa recensioner och lyssna på YouTubes typ- och ljudprofilexempel är det bästa alternativet för de flesta, men även då, ta det du läser och hör med en nypa salt.

Kom ihåg att ljud är subjektivt, och det som någon annan beskriver kanske inte är den rätta klacken eller stöten du letar efter. När det gäller video- eller ljudinspelningar, även om de går en bit på vägen för att återge ljud troget, äger de flesta mekaniska tangentbordsanvändare och entusiaster inte ljudinspelningsutrustning av hög kvalitet.

Ändå kommer det du hör, tittar på eller läser att tjäna till att ge dig åtminstone en viss inblick i den mekaniska tangentbordsljudprofilen du vill ha.