MacBooks mikrofon fungerar inte? 5 korrigeringar att prova

Det kan vara extremt frustrerande när din MacBook vägrar att höra din röst när du är mitt i ett viktigt möte eller spelar in en podcast. Oavsett om det är ett programvarufel eller en enkel inställning som behöver justeras, har vi dig täckt.

1. Testa din mikrofon med inställningar för ljudingång

Det är alltid ett bra beslut att testa din MacBooks mikrofon för att se om den fungerar korrekt och utesluta eventuella maskinvaruproblem. Här är vad du behöver göra:

 • Klicka på Apple-menyn i menyraden och välj Systeminställningar från rullgardinsmenyn.
 • Välj Ljud från sidofältet och leta efter avsnittet Output & Input till höger.
 • Välj fliken Inmatning. Du kommer att se de olika enheterna som kan användas som en ljudkälla, inklusive dina ihopkopplade hörlurar.
 • För att testa om din MacBooks mikrofon fungerar korrekt, välj MacBook-högtalare från listan.
 • Börja med att se till att din ingångsvolym är på maximal nivå. Om inte, dra skjutreglaget Input volym åt höger.
 • Säg nu något i normal takt och kontrollera noggrant om ingångsnivåstaplarna fylls.
 • Om ingångsnivåstaplarna fylls mer när du talar högre betyder det att din MacBooks interna mikrofon är korrekt konfigurerad och känner av ljud.

  2. Kontrollera mikrofonbehörigheter

  Appar och webbplatser uppmanar dig att ge åtkomst till enhetens mikrofon när du besöker dem första gången. Om din MacBooks mikrofon känner av ljud som den ska, och du har märkt att den fungerar på en viss app, kan du omedvetet ha nekat den tillstånd. Om så är fallet är det en enkel lösning. Följ dessa steg:

 • Gå till Apple-menyn > Systeminställningar > Sekretess och säkerhet.
 • Välj Mikrofon under avsnittet Sekretess.
 • För att tillåta en app att använda din MacBooks mikrofon, se till att reglaget bredvid appen är aktiverat.
 • 3. Kontrollera appspecifika mikrofoninställningar

  Om du redan har gett appen behörighet att använda enhetens mikrofon är det värt att gå till appens interna inställningar. Medan de exakta stegen varierar beroende på vilken app du använder, leta efter programmets inställningar, inställningar eller alternativmeny.

  Generellt kan du hitta detta i appens menyrad eller genom att navigera lite i appen. Leta nu efter eventuella mikrofonrelaterade inställningar och se till att de är korrekt konfigurerade.

  4. Uppdatera din Mac

  Oftare än inte kan mikrofonrelaterade problem inte vara något annat än bara programvarubuggar. Om din MacBooks mikrofon slutade fungera direkt efter att du uppdaterat den, är det värt att vänta och uppdatera till en nyare version av macOS när den är tillgänglig.

  För att göra det, gå till Systeminställningar> Allmänt> Programuppdatering. Din MacBook kommer nu att kontrollera om några uppdateringar är tillgängliga. Om en ny uppdatering är tillgänglig klickar du på Uppgradera nu för att installera den.

  5. Återställ din MacBooks NVRAM/PRAM

  NVRAM och PRAM i din MacBook lagrar information som tidszon, kontrollinställningar och andra konfigurationsinställningar. Om du har provat alla korrigeringar ovan och din mikrofon fortfarande inte tar upp ljud ordentligt, är det värt att återställa din Macs NVRAM eller PRAM.

  Om du äger en Apple Silicon MacBook kan du återställa dess NVRAM genom att helt enkelt starta om maskinen (Apple-menyn > Starta om). Men om du har en Intel-baserad MacBook gör du så här:

 • Stäng av din MacBook och tryck på strömknappen.
 • Tryck samtidigt på tangenterna CMD, Option, P och R i cirka 20 sekunder.
 • Släpp nycklarna.
 • Åtgärda den felaktiga mikrofonen på din MacBook

  Förhoppningsvis kommer din MacBooks mikrofon att fungera korrekt när du har följt alla felsökningssteg som nämns ovan. Men om problemet kvarstår trots dina bästa ansträngningar är det ett tydligt tecken på att ett djupare problem kan vara på spel.

  I sådana fall rekommenderar vi starkt att du söker professionell hjälp för att diagnostisera och lösa eventuella maskinvarurelaterade problem med din MacBooks interna mikrofon.