MacBook går inte in i viloläge när locket är stängt? 6 korrigeringar att prova

Som standard bör din Mac gå in i viloläge när locket är stängt. Den här funktionen säkerställer att din Mac är redo att användas så snart du öppnar locket samtidigt som du sparar energi när den är inaktiv.

Men om du märker att det läcker ljus från sidorna av din Mac när locket är stängt betyder det att skärmen fortfarande är på och din Mac har misslyckats med att gå in i viloläge. Så om du upplever det här problemet, här är några potentiella korrigeringar du kan prova.

1. Konfigurera om viloinställningarna

Ibland kan det vara lika enkelt att åtgärda det här problemet som att se till att dina sömninställningar är korrekt konfigurerade. Följ dessa steg för att konfigurera viloinställningarna för din MacBook:

 • Klicka på Apple-logotypen i menyraden och välj Systeminställningar från rullgardinsmenyn.
 • Välj Låsskärm i sidofältet.
 • Välj önskad varaktighet för följande alternativ: Stäng av skärmen på nätadaptern när den är inaktiv och Stäng av skärmen på batteriet när den är inaktiv.
 • Dessa inställningar säkerställer att din MacBooks skärm inte förblir på på obestämd tid.

  2. Inaktivera störande bakgrundsappar

  En annan snabb lösning är att avsluta alla öppna program, eftersom de kan hindra din Mac från att gå i viloläge när du stänger locket.

  Om du har gjort detta och din Mac fortfarande inte går in i viloläge när locket stängs, kan det hända att ett program körs i bakgrunden, vilket orsakar det här problemet.

  Du kan använda Activity Monitor för att se om några bakgrundsappar körs. För att öppna den, öppna Finder, gå sedan till mappen Applications > Utilities och dubbelklicka på Activity Monitor.

  I Activity Monitor, gå till CPU-fliken i verktygsfältet. Här kan du avsluta alla program eller processer som körs. Klicka bara på programmet i kolumnen Processnamn och klicka sedan på X-knappen högst upp i verktygsfältet.

  Alternativt kan du dubbelklicka på ett program och sedan klicka på Avsluta.

  Ett annat alternativ är att starta upp din MacBook i felsäkert läge. Säkert läge hjälper till att fastställa orsaken till eventuella hicka du stöter på när du använder din Mac. När du startar din Mac i felsäkert läge, startar den systemet utan att starta några icke-nödvändiga applikationer.

  Den här avskalade versionen av macOS kan berätta om problemet orsakas av ett program eller ett problem med din Mac själv. Om din MacBook går i viloläge bra när locket är stängt i felsäkert läge beror problemet på ett program som du kan behöva uppdatera eller avinstallera.

  3. Kontrollera dina inställningar för nätverksåtkomst

  Mac-datorer har en funktion som kallas ”vakna för nätverksåtkomst” för att väcka datorn när andra användare i samma nätverk behöver tillgång till delade resurser som skrivare, dokument eller till och med musikspellistor.

  Även om den här funktionen är värdefull för vissa kan den hindra din MacBook från att gå in i viloläge när den inte används. Följ dessa steg för att inaktivera det:

 • Klicka på Apple-logotypen i menyraden och välj Systeminställningar från rullgardinsmenyn.
 • Välj Batteri i sidofältet.
 • Rulla ned och klicka på Alternativ längst ned.
 • Klicka på rullgardinsmenyn bredvid Wake för nätverksåtkomst och välj Aldrig.
 • 4. Kontrollera dina externa enheter

  Om du stänger locket när externa enheter är anslutna går din MacBook in i clamshell-läge, vilket gör att du kan använda alla enheter som är anslutna till den medan locket är stängt.

  Så om din MacBook är ansluten till en extern bildskärm måste du sätta den i viloläge manuellt. För att göra detta, klicka på Apple-logotypen i menyraden och välj Sleep från rullgardinsmenyn.

  Dessutom kan anslutna kringutrustning, som externa enheter, störa viloläget på din Mac. Du kan koppla från varje extern enhet för att ta reda på vilken av dem, om någon, hindrar din Mac från att gå i viloläge.

  5. Uppdatera din Mac

  Om din MacBook fortfarande inte går in i viloläge när locket är stängt kan du prova att uppdatera systemprogramvaran som en felsökningsåtgärd. Apple släpper macOS-programuppdateringar ofta, inklusive nya funktioner och buggfixar som kan lösa programvarufel som detta.

  För att uppdatera din Mac, klicka på Apple-logotypen i menyraden och välj Systeminställningar. Välj sedan Allmänt i sidofältet och klicka på Programuppdatering till höger

  Din Mac kommer automatiskt att kontrollera om det finns några tillgängliga uppdateringar. Om en ny macOS-version är tillgänglig klickar du på Uppdatera nu. Kom ihåg att hålla din MacBook laddad och ansluten till internet under hela processen.

  6. Återställ SMC och NVRAM

  Din Macs SMC (system management controller) är ansvarig för många hårdvarufunktioner, inklusive att upptäcka när locket är stängt och försätta din MacBook i viloläge. Så om det finns ett fel med den här funktionen kan du behöva återställa SMC för att lösa problemet.

  På samma sätt lagrar NVRAM (non-volatile random access memory) information om specifika inställningar och är ibland ansvarigt för maskinvarufel.

  Att återställa SMC och NVRAM kan vara ganska komplicerat, och processen kan skilja sig beroende på vilken typ av Mac du har. Men oroa dig inte; vi har en komplett guide för att återställa SMC och NVRAM på vilken Mac som helst.

  Återställ vilofunktionen på din MacBook

  Om du har provat alla dessa korrigeringar och du fortfarande upplever det här problemet, kan det finnas ett problem med din MacBooks lockvinkelsensor som känner av när locket är öppet eller stängt.

  I så fall kan du överväga att kontakta Apple Support eller besöka en Apple-auktoriserad tjänsteleverantör för att få det åtgärdat.