MacBook Audio sprakar? Här är de 8 bästa sätten att fixa det

Även om MacBooks har fantastiska inbyggda högtalare, är de fortfarande benägna att få ljudproblem. Vissa användare rapporterar sprakande ljud när de lyssnar på ljud på sina MacBooks, och om du är en av dem, här är allt du kan göra för att lösa det.

1. Starta din Mac i felsäkert läge

Vi föreslår att du använder säkert läge som det första steget för att diagnostisera dina problem med ljudknaster på din Mac. Grundidén bakom att starta upp din MacBook i säkert läge är att den kör din dator med minimala appar och specifika optimeringar, så att du snabbt kan ta reda på problemen med din app.

Så om du startar din dator i säkert läge och problemet är löst, är det mycket troligt att någon app orsakade det. På så sätt kan du avinstallera appar som du misstänker ligger bakom detta fel individuellt och se om din MacBook spelar ljud utan att spraka efteråt.

2. Uppdatera din Mac och dina appar

Att uppdatera din Mac och dess appar är kanske det mest populära rådet för att fixa dina MacBook-fel. Det beror på att programuppdateringar vanligtvis ger buggfixar som kan lösa de flesta problem du möter på en Mac.

I ditt fall kan en macOS-uppdatering fixa eventuella ljudknasterproblem som orsakas av föråldrad programvara eller möjliga buggar på din MacBook. För att uppdatera macOS, gå till Systeminställningar > Allmänt och välj Programuppdatering till höger. Så snart du gör detta kommer din Mac automatiskt att leta efter tillgängliga uppdateringar.

På samma sätt, om du har problem med ljud sprakande i en specifik app, försök att se om en nyare version av appen är tillgänglig och uppdatera den. Om du inte laddade ner appen från webben, öppna App Store-appen och klicka på Uppdateringar i det vänstra sidofältet för att söka efter tillgängliga uppdateringar.

3. Se till att inga konflikter finns i ljudenheter

Om du har installerat flera ljudenheter på din MacBook – USB, mikrofoner eller till och med hörlurar – är det bäst att ta bort dem alla en i taget.

Det är ibland möjligt att få problem på grund av enkla konflikter mellan ytterligare mjukvara eller hårdvara på en dator. I själva verket kan det vara fallet här med problemet med ljudknaster på din MacBook också.

4. Kör Apple Diagnostics

Apple Diagnostics är ett gratisverktyg från Apple som kan söka efter maskinvaruproblem. Så i det här fallet kommer användningen av Apple Diagnostics att vara extremt hjälpsam för att hjälpa dig att avgöra vilken komponent som är felet här.

Nu, beroende på om din Mac drivs av Intel eller Apple silicon, har du olika sätt att gå tillväga.

På en Apple Silicon Mac, följ dessa steg för att köra Apple Diagnostics:

 • Starta upp din Mac och håll in strömknappen när den startar upp.
 • När startalternativen visas, tryck och håll nere Kommando + D på tangentbordet tills skärmen blir svart.
 • Du kommer att bli ombedd att välja ett språk. När du sedan tillfrågas om bekräftelse för att köra diagnostik väljer du Jag godkänner.
 • På en Intel Mac, här är vad du behöver göra för att köra Apple Diagnostics:

 • Starta din Mac och håll ned D-tangenten medan din Mac startar.
 • Släpp knappen när du ser en förloppsindikator.
 • När Apple Diagnostics startar kommer den att kontrollera din Mac för eventuella hårdvaruproblem som påverkar systemet och föreslå lösningar med referenskoder och beskrivningar.

  5. Kontrollera dina ljudinställningar

  Har du nyligen justerat din MacBooks ljudinställningar? Även om du inte gjorde några ändringar skulle du bli chockad över att upptäcka att vissa tredjepartsprogram kan fiffla med dina ljudinställningar – så se upp för dem!

  För att kontrollera dina ljudinställningar på macOS, gå till Systeminställningar > Ljud och se om något har ändrats. Bläddra ner och sänk skjutreglaget Output Volume och se om det lindrar din MacBooks ljudproblem.

  Du kan också justera skjutreglaget Balans precis nedanför om en av din MacBooks högtalare är högre än den andra.

  6. Ändra samplingsfrekvensen för ljud

  Även om detta definitivt inte är en lösning som passar alla, kan det ibland lösa ljudproblemen på din MacBook genom att justera samplingsfrekvensen. Så följ dessa steg:

 • Gå till Launchpad.
 • Skriv ”audio midi setup” i sökfältet och klicka på det första resultatet.
 • Välj dina MacBook-högtalare i det nystartade fönstret Ljudenheter.
 • Klicka nu på rutan bredvid Format för att få upp en rullgardinsmeny.
 • Välj en annan frekvens än standardfrekvensen.
 • Det är allt. Om problemet med ljudknaster på din Mac uppstod på grund av en samplingsfrekvens som inte stöds bör det åtgärdas nu. När du har gjort ändringarna, spela vad du än spelade innan och se om du fortfarande möter ljudet knäckande ljud på din MacBook.

  7. Kontrollera efter CPU-överbelastning

  Om din Macs CPU är överbelastad kan det leda till en mängd problem som låg batteritid (som i sig orsakas av överdriven uppvärmning), dålig prestanda på grund av allmän resursmissbruk och, i vissa fall, även problem med ljudknaster.

  Det är därför det är viktigt att kontrollera för CPU-överbelastning då och då (och avsluta överdrivna uppgifter om det verkar lämpligt). Så här gör du det:

 • Tryck på Kommando + Mellanslag för att visa Spotlight-sökning.
 • Skriv in ”Activity Monitor” och klicka på det första resultatet.
 • Gå till CPU-fliken.
 • Så fort du gör detta kommer du omedelbart att få en tydlig bild av alla processer som för närvarande körs på din dator, tillsammans med minnesvärdet de äter upp. Nu, om du upptäcker att alltför många värdelösa processer äter upp dina resurser, är det bäst att rensa dem.

  För att göra det, dubbelklicka helt enkelt på en app och välj Avsluta. Appen kommer att avslutas omedelbart.

  Upprepa denna process om du har andra onödiga processer och se om detta har en effekt på att fixa ljudets knastrande ljud i din MacBook.

  8. Återställ din Macs NVRAM

  Vi föreslår att du återställer din Macs NVRAM, eftersom det lagrar viktiga systeminställningar, inklusive volyminställningar, alternativ för startskivor och mer. Att återställa den kan hjälpa dig att åtgärda eventuella problem som orsakas av programvarufel, plötsliga avstängningar, etc., och börja om.

  Om du äger en Apple Silicon Mac (M1, M2 och M3), kommer NVRAM att återställas automatiskt när du startar om systemet. Men om du äger en Intel Mac, följ dessa steg:

 • Tryck på strömbrytaren och tryck omedelbart och håll ner Kommando + Alternativ + P + R på ditt tangentbord.
 • Håll ner tangenterna i cirka 20 sekunder tills din Mac startar om. Du kan höra din Macs startljud en andra gång eller se Apple-logotypen mer än en gång.
 • NVRAM kommer att återställas vid nästa uppstart, och du bör nu vara fri från ljudproblem på din Mac.

  Lösa ljudproblem på din MacBook

  Vi hoppas att felsökningsstegen som anges ovan hjälpte till att lösa problem med ljudknaster på din MacBook. Men om ingen av de potentiella korrigeringarna fungerade till din fördel, rekommenderar vi att du besöker din närmaste Apple Store. När allt kommer omkring kan det vara ett hårdvaruproblem med högtalarna, så att få din MacBook testad av en professionell skulle vara rätt drag.