Last Light Redux på Linux

Metro Last Light Redux, en nyutgåva av det postapokalyptiska FPS-spelet Metro Last Light, fungerar förvånansvärt bra på Linux. Spelet har till och med släppts med inbyggt stöd för plattformen. I den här handledningen går vi igenom stegen för att installera det på Linux.

Hur du får igång Metro: Last Light Redux på Linux

Metro Last Light Redux är optimerat för Linux, vilket visar att utvecklarna på Deep Silver verkligen anstränger sig för att stödja Linux. Spelet fungerar dock endast genom Steam-klienten för Linux. Därför behöver vi först visa hur du installerar Steam på Linux.

Installationsinstruktioner för Steam

Ubuntu

Om du använder Ubuntu kan du installera Steam genom att använda följande apt install-kommando:

sudo apt install steam

Debian

På Debian Linux rekommenderas att installera Steam direkt från Valve istället för att använda Debians ”icke-fria” programförråd. För att ladda ner, använd följande wget-kommando:

wget https://steamcdn-a.akamaihd.net/client/installer/steam.deb

Detta kommando laddar ner Steam DEB-paketet direkt till din hemmapp. Nedladdningen går snabbt eftersom paketet är relativt litet.

När nedladdningen är klar installerar du Steam DEB-paketet på din dator med hjälp av dpkg-kommandot:

sudo dpkg -i steam.deb

Efter att Steam är installerat behöver du rätta till eventuella beroenden som saknas. Du gör det med kommandot apt-get install -f:

sudo apt-get install -f

Arch Linux

På Arch Linux är Steam tillgängligt via ”multilib”-programförrådet. För att börja måste du aktivera ”multilib”-repot. Öppna filen /etc/pacman.conf, leta upp ”multilib” och ta bort #-symbolen framför samt raderna direkt under den.

När ändringarna är gjorda, spara och stäng textredigeraren och synkronisera om med Pacman:

sudo pacman -Syy

Installera sedan den senaste versionen av Steam på din Arch Linux PC:

sudo pacman -S steam

Fedora/OpenSUSE

På både Fedora och OpenSUSE är Steam tillgängligt för installation via de medföljande programförråden. Steam fungerar bra från dessa, men Flatpak-versionen tycks prestera ännu bättre.

Flatpak

För att installera Steam via Flatpak, behöver du först ställa in Flatpak runtime. Det är en enkel process, följ vår guide för mer detaljerad information.

När Flatpak runtime är installerat, lägg till Flathub app store. Flathub har Steam och många andra appar. Använd flatpak remote-add kommandot:

flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo

När Flathub är tillagt, installera Steam med följande kommando:

flatpak install flathub com.valvesoftware.Steam

Spela Metro Last Light Redux på Linux

Nu när Steam är installerat, starta det från applikationsmenyn och logga in med ditt konto. Följ sedan dessa steg för att börja spela Metro Last Light Redux:

Steg 1: Klicka på ”Steam”-menyn och välj ”Inställningar” för att öppna inställningsområdet. Välj sedan ”Steam Play” för att komma åt dess inställningar.

I Steam Play-området, se till att båda kryssrutorna är markerade. Detta aktiverar Valve Steam Play-tekniken och tillåter spel att köras.

Steg 2: Klicka på ”BUTIK” för att komma till Steam Store.

Skriv ”Metro Last Light Redux” i sökfältet och tryck på Enter. Hitta och välj ”Metro Last Light” i sökresultaten för att komma till spelets butikssida.

Steg 3: På spelets butikssida, klicka på den gröna ”Lägg till i kundvagn”-knappen. Slutför sedan köpprocessen med ditt konto.

Steg 4: Klicka på ”BIBLIOTEK” för att gå till ditt Steam-bibliotek. Hitta ”Metro Last Light Redux” och klicka på den. Klicka sedan på den blå ”INSTALLERA”-knappen för att ladda ner och installera spelet på din Linux-dator.

När nedladdningen är klar kommer den blå ”INSTALLERA”-knappen att ändras till en grön ”SPELA”-knapp. Klicka på ”SPELA” för att starta spelet. Ha kul och lycka till med spelandet!