Lär dig dessa lingo innan du gör något krypto

Spread the love

Kryptovaluta har många nischspecifika termer. Men du behöver inte krångla till att googla så mycket efter att ha gått igenom den här lättsmälta guiden.

Crypto är förvirrande med det nya. Även om proffsen kanske inte håller med, fråga dem om deras första dag på kontoret, och de flesta kommer att tänka efter.

Så överväg dessa några snabba bytes för att komma igång med din kryptoresa.

Utan vidare, låt oss komma igång.

Blockchain

Blockkedjor är digitalt distribuerade reskontra som håller register över varje post (transaktion) som är specifik för dem. Blockkedjeteknik är grunden för kryptovalutor, och det finns många blockkedjor kopplade till specifika projekt.

Noterbart är att krypto bara är en applikation, och det kan finnas otaliga fler, som utnyttjar dess oföränderlighet och transparens.

Kryptovaluta

Kryptovalutor (alias krypto) är datorvalutor. Den äldsta av dem är Bitcoin. Men det finns tusentals av dem, var och en har olika värde och utbudsgränser.

Noterbart är det denna brist som hjälper deras pris att röra sig uppåt, tillsammans med andra viktiga faktorer som deras acceptans på marknaden.

De säljs ofta som alternativ till fiat-valutor. Men deras begränsade praktiska användning gör dem i bästa fall investeringsmöjligheter. Deras värde är inte baserat på något konkret utom offentlig spekulation enbart.

Gruvdrift (och staking)

Centraliserade organ som regeringar reglerar fiat-valutor. För krypto är det gruvarbetarna och stakarna som gör det här jobbet. De axlar uppgiften att validera transaktionerna på respektive blockkedjor.

Detta riskfyllda äventyr kräver betydande investeringar, inklusive en anständig hård- och mjukvaruinstallation. Dessutom är yrkeskunskaper obligatoriska för att börja med kryptomining eller staking.

Men de skördar utmärkta belöningar, mestadels i samma kryptotillgång som de bryter eller satsar.

Altcoin

Altcoin är en förkortning för Alternative Coin. Denna term, Altcoin, används för alla andra mynt förutom den mäktiga Bitcoin. Indikationen är tydlig att inget mynt är så viktigt som den första kryptovalutan.

När detta skrivs är detta inte helt osant. Bedömt efter börsvärde är Bitcoin större än de andra topp nio mynten tillsammans.

Vissa går dock långt och kallar alla andra för Shitcoins, en nedsättande version av Altcoins.

Bitcoin Maximalist

Bitcoinmaximalister delar en gemensam uppfattning om Bitcoins överlägsenhet över Altcoins. De stöder faktiskt inte att skapa andra mynt och fortsätter med att argumentera att endast Bitcoin har nyckeln till decentraliserad finansiering.

Dessutom indikerar de att längden på alla blockkedjenätverk är dess kärnstyrka, där Bitcoin lätt vinner över andra.

Andra krypto kom dock till för att åtgärda bristerna i Bitcoin-nätverket, såsom det enorma koldioxidavtrycket från Bitcoin-gruvdrift. Enligt data för 2021 släpper Bitcoin-nätverket ut samma mängd koldioxid – 37 megaton per år – till atmosfären som hela Nya Zeeland.

Så, bara framtiden bär Bitcoin Maximalisms öde. Och det ska bli intressant att se om Bitcoin faktiskt gör andra kryptovalutor oanvändbara och blir framtiden för alla decentraliserade transaktioner.

  Hur man pingar en IP-adress från en dator eller mobil enhet

BTFD

Den största nackdelen med krypto är dess volatilitet. Deras värde fluktuerar ofta, vilket gör att de rutinmässigt dansar genom toppar och dalar.

BTFD, Buy The F##king Dip, är det farliga tillvägagångssättet för den oberörda kryptoinvesteraren. Det handlar om att köpa varje gång krypton glider. Det enda syftet är att maximera kryptobeloppet för en given summa i hopp om att ha lukrativa vinster i framtiden.

Decentraliserade applikationer (DApps)

DAppar är som vanliga appar men decentraliserade, fria från någon central tillsynsmyndighet. De använder blockchain-teknik för att fungera och lagra data.

En normal användare kanske inte märker någon skillnad i gränssnittet; det är den underliggande koden som förblir öppen för användarna. Dessutom styrs de av smarta kontrakt, och varje förändring i applikationsprotokollen kräver konsensus hos användarna.

Till exempel, Decentraland är en DAapp som är en metavers för att utforska virtuella världar.

Decentraliserad ekonomi (DeFi)

DeFi är ett försök att ersätta det nuvarande centraliserade finansiella systemet.

Utan mellanhänder kommer användarna att kontrollera sina tillgångar och använda dem efter eget gottfinnande utan rejäla transaktionsavgifter och korta behandlingstider.

Detta tar också bort behovet av godkännanden från banker eller regeringar. Drivs av blockkedjan kommer varje transaktion att vara permanent med DeFi-tjänsterna tillgängliga med bara en internetanslutning.

Dessutom fungerar DeFi utan någon personlig identifiering. Den enklaste och äldsta tillämpningen av DeFi är Bitcoin. Det låter dig kontrollera dina pengar, vilket gör dig till den enda myndigheten utan någon mellanhand.

Digital Fiat (aka CBDC)

Central Bank Digital Currency (CBDC) eller Digital Fiat är virtuella versioner av statligt stödda pengar.

Konceptet är att ha ett alternativt finansiellt system utan de nackdelar som kryptovalutor levereras med. De kan hållas på offentliga eller privata blockkedjor. Alternativt kan CBDC utnyttja säkerheten för offentliga blockkedjor och kontrollen av privata blockkedjor genom att distribuera hybridkedjor.

Den viktigaste skillnaden mellan krypto och digital fiat kommer att förbli volatiliteten och användarvänligheten. Även om Bitcoin (och andra kryptor) låter så futuristiska, är dess användning som en vanlig valuta inte där än.

Den faktiska tillämpningen av CBDC på landsomfattande skala har dock ännu inte realiserats någonstans. Och det misstänks ha sin beskärda del av problem, som cyberbrott.

Gaffel

Forks är uppgraderingar till blockchain-protokoll. De kan vara mildare (mjuka gafflar) och fortfarande vara bakåtkompatibla. Eller så kan de nya reglerna vara stränga, vilket resulterar i en hård gaffel som delar upp nätverket från den punkten och framåt.

Till exempel var bitcoin-gemenskapen uppdelad på blockstorleksgräns, som ungefär relaterar till transaktionsverifieringshastighet. Detta resulterade i en hård gaffel, vilket ledde till skapandet av Bitcoin Cash i augusti 2017, vilket ökade blockstorleken till 8MB från den ursprungliga 1MB.

Däremot var SegWit en mjuk bitcoin-gaffel som möjliggjorde snabbare transaktionsverifiering samtidigt som den ursprungliga blockstorleken behölls. Och det skapade uppenbarligen inte ännu en kedja.

Men efter en tid var Bitcoin-gemenskapen återigen i konflikt. Vissa utvecklare ville minska gruvsvårigheterna för att avskräcka från användningen av skräddarsydd hårdvara som ASIC-gruvarbetarna. Detta resulterade i Bitcoin Gold, som ändrade hashalgoritmen för att gynna vanliga gruvarbetare med vardagliga grafikkort.

Genesis Block

Genesis Block är det första blocket någonsin i något blockkedjenätverk. Kallas även Block 0, detta är det enda blocket i hela nätverket som inte hänvisar till något tidigare block.

  Så här fixar du VLC Converter Inget ljudfel

Dessutom skapas detta enbart av utvecklaren utan något decentraliserat nätverk.

Halvering

Halvering är en periodisk minskning av gruvbelöningarna.

Till exempel halveras belöningar för Bitcoin-gruvdrift var 210 000:e block. 2009 var belöningen för att bryta ett enda block 50 BTC. För närvarande, efter tre halveringshändelser, står den för närvarande på 6,25 BTC. Nästa sådana händelse är planerad någonstans under 2024, vilket kommer att sänka detta värde till 3,125 BTC.

Det enda syftet med att halvera är att pressa värdet på ett mynt uppåt genom att framkalla konstgjord deflation.

Hashhastighet

Hashhastigheter motsvarar direkt gruvarbetarens förmåga att skapa nya block.

Hashhastighetskraven justeras enligt tillgängligheten för beräkningskraft. Färre gruvarbetare med låg beräkning i ett nätverk sänker svårighetsgraden för att fortsätta lägga till block i samma takt. På samma sätt behöver en högre gruvsvårighet en högre hashhastighet för att lägga till blocket på samma tid.

Denna tid varierar mellan nätverken. Till exempel lägger Bitcoin till ett block var tionde minut, medan Litecoin gör detta på 2,5 minuter.

En större nätverkssvårighet innebär också ett robust nätverk, vilket gör det svårt för de dåliga skådespelarna att spela fult. Hashhastigheten anges i beräkningar som görs per sekund som 5 Th/s betyder fem biljoner beräkningar per sekund.

HODL

HODL är den felstavade versionen av HOLD, som inte är en annan förkortning utan helt enkelt betyder att hålla och undvika att sälja när priserna börjar falla.

Vissa säger också HODL när de egentligen menar Hold On for Dear Life, vilket tekniskt gör det till en akronym.

Detta började den 18 december 2013 på bitcointalk-forumet. En frenesierad investerare vid namn ”GameKyuubi” gav sin kommentar titeln JAG HÅLLER.

Genom HODL försökte användaren skilja mellan de svaga händerna, som säljer med starttecknen på en glidning, och de smarta, som kan prissätta marknaden korrekt. Däremellan ligger en normal handlare som bara HODLs.

Bildkrediter

Efteråt blev det det mest kända memet i kryptouniversumet och ett mantra för kryptoinvesterare att bara HODL under låga nivåer i hopp om att deras krypto kommer att se oöverträffade toppar.

Inledande mynterbjudande (ICO)

ICO är ett sätt att samla in pengar för nya kryptovalutor, som mycket liknar Initial Public Offering (IPO) men inte är reglerat.

Under en ICO erbjuder ett kryptoföretag sina inhemska tokens till ett introduktionspris och nämner proceduren för köp. Detta innebär normalt att skicka fiat eller annan anmärkningsvärd krypto till företagets plånbok och ta emot den nya token i din kryptoplånbok.

Frånvaron av reglering gör ICO till ett riskabelt förslag, med det största bedrägeriet (Bitconnect) hittills på 3,45 miljarder dollar.

Icke-fungibla tokens (NFT)

NFT:er är distinkta digitala tokens som indikerar ägande av tillgångar, verkliga eller virtuella, på blockchain.

Till exempel kan man skapa en NFT från Barack Obamas första tal någonsin. Andra kan göra kopior och distribuera dem. NFT som representerar ägandet av den ursprungliga offentliga adressen kommer dock att värderas över varje kopia.

På samma sätt kan det finnas en NFT för en vintageartikel som är till rea. Detta säkerställer distinktionen och behåller överföringshistoriken för den tillgången när den byter ägare.

  Så här aktiverar du livetextning på din Chromebook

På samma sätt kan fastigheter förvandlas till icke-fungibla tokens för att spåra ägarhistoriken och undvika bedrägerier.

Pump och Dump

Pump-and-Dump (aka Rug Pull) är ett genomtänkt sätt att involvera påverkare på sociala medier för att lura vanliga människor till PUMP-krypto (eller aktier) medan bedragarna direkt DUMP för att tjäna pengar på topparna.

Detta ser att de dåliga skådespelarna och influencers tjänar en hel del pengar medan allmänheten förlorar dem. Pump-and-Dump gynnas vanligtvis av folkets rädsla för att gå miste om nästa stora grej.

Ett klassiskt exempel är EthereumMax kryptobedrägeri, som främjades av de välkända personligheterna Kim Kardashian och Floyd Mayweather. De sociala medierna och kampanjerna i verkligheten leder till ett tillfälligt prishopp, bara för att falla platt och förlora 97 % av investerarnas pengar.

Rekt

Rekt är slang som kommer från ordet Wrecked. Det betecknar en investering som går totalt dåligt, vilket gör personen bakom havererad, eller Rekt.

Fröfras

En fröfras (aka återställningsfras, mnemonisk fras eller reservfras) är en datorgenererad sträng på 12 eller 24 ord i en viss ordning som används för att återställa en kryptoplånbok.

Ett exempel på en 12-ords fröfras:

pelikan boskap skriva garage vagn låga hobby gissa adress läger vete väder

Även om vem som helst kan skapa dessa fraser, rekommenderas det inte att göra det manuellt. Endast maskinskapade fraser har den slumpmässighet och svårighet som krävs som gör dem lämpliga som säkerhetsåtgärd.

Du bör hålla dem hemliga, eftersom alla som har din fröfras i huvudsak äger din plånbok och medlen inom.

Stablecoin

Stablecoins är icke-flyktiga krypto som mestadels är baserade på verkliga fysiska tillgångar som fiat-valutor, ädelmetaller etc. Dessutom backas vissa upp av andra kryptor (ex. Dai) eller datoralgoritmer (ex. LUNA) för att upprätthålla en förnuftig priskurva över tid.

När det gäller kryptopeggade stablecoins, hålls en enorm mängd kryptoreserv som säkerhet för att ge ut en liten summa stablecoins för att undvika volatilitet.

Algoritmiska stablecoins (aka icke-säkerhetsstabila mynt) hanteras av smarta kontrakt för att smart hantera utbudet för att upprätthålla stabiliteten hos den underliggande tillgången.

Kryptoval

Crypto Whale (eller Whale) är de enheter som är tillräckligt stora för att svänga marknader genom deras ensidiga köp eller försäljning.

De är vanligtvis de största kryptoinnehavarna, vilket kan skapa problem som otillräcklig likviditet och prissvängningar för små investerare.

Slutsats

Detta var vårt ödmjuka försök att täcka några av de mest använda kryptotermerna för nybörjare.

Ändå finns det mycket mer än vi skulle kunna inkludera i en enda artikel. Men vi hoppas att dessa första termer kommer att vara precis tillräckligt för att kickstarta din kryptoresa.