Lägre GPU-temp, skyrocket prestanda

Viktiga takeaways

  • Du kan skapa en anpassad GPU-fläktkurva för att låsa upp ditt grafikkorts fulla potential och förhindra termisk strypning.
  • Att köra dina GPU-fläktar på 100 % kommer att skapa ett enormt ljud och orsaka något snabbare slitage, men du kan åtgärda dessa problem med smörjmedel eller en fläktbyte.
  • Standard GPU-fläktkurvorna kan göra din GPU ganska varm, vilket potentiellt minskar livslängden och spelprestanda eftersom grafikkortet kämpar för att klara värmen.

Visste du att ditt superkraftiga grafikkort hellre skulle minska dess prestanda än att snurra fläktarna snabbare?

Tyvärr är det sanningen, men du kan justera dina GPU-fläktar för att låsa upp bättre GPU-prestanda, vilket ger mycket lägre GPU-temp under processen. Du kanske till och med får lite extra livslängd från din GPU också!

Varför ska du använda en anpassad GPU-fläktkurva?

Jhet Borja/MakeUseOf

Grafikkort når sällan riktigt höga fläkthastigheter och når ofta den termiska strypningströskeln innan den når 80 %. Det kan bero på att tillverkarna inte vill att deras grafikkort ska vara högljudda eller att fläktarna ska slitas ut i förtid. GPU termisk strypning sänker prestandan, och högre temperaturer sänker din GPU:s livslängd, en förlora-förlust-situation. På samma sätt som CPU-strypning leder GPU-strypning till slumpmässiga FPS-fall, fördröjningsspikar, artefakter, skärmsönderfall och andra problem när du spelar, eftersom din hårdvara kämpar för att hänga med i spelets bearbetningskrav.

Med rätt anpassade fläktkurva-inställningar kan du dock vända på det och ha en svalare GPU som använder sin fulla potential istället för att sakta ner, vilket håller ditt spelande på sin maximala potential.

Jhet Borja/MakeUseOf

Om du försöker få de lägsta GPU-temperaturerna och bästa prestanda för ditt grafikkort, kanske du också vill kolla in hur du byter ut ditt grafikkorts termiska pasta eller underspänningar ditt grafikkort.

Ska dina GPU-fläktar köra på 100 %?

Om du kör dina GPU-fläktar på 100 %, kommer de att slitas ut snabbare än normalt. Det kommer fortfarande att ta ett tag, men i de flesta fall är det bara smörjmedlet som torkar ut, vilket enkelt kan fixas med en enda liten droppe Krytox GPL 105, Super Lube 51010 eller andra dielektriska oljor.

Men i sällsynta fall kan motorn också behöva bytas ut. En ersättningsgrafikkortsfläkt är dock mycket billigare och lättare att fixa än en död GPU. Du måste överväga om ett eventuellt behov av en fläktbyte tidigare och ett bullrigare system är värt att lyfta prestandalocket.

Hur man ställer in en anpassad GPU-fläktkurva för att öka spelprestanda

Att ställa in en anpassad fläktkurva är otroligt enkelt och något du inte bör skrämmas av. Nedan kommer du inte bara lära dig hur du gör en anpassad fläktkurva utan också förstå hur du gör en fläktkurva som är bäst för din hårdvara.

Steg 1: Ladda ner MSI Afterburner, Unigine Heaven och HWinfo

Du kommer att använda tre program för att skapa och hitta den bästa fläktkurvan för ditt grafikkort.

För att skapa en anpassad fläktkurva kommer vi att använda MSI Afterburner. Unigine Heaven kommer att vara benchmark-programvaran du använder för att sätta upp ditt grafikkort till temperatur, och HWinfo hjälper dig att se dina GPU-temperaturer i detalj.

Om MSI Afterburner ser annorlunda ut än skärmdumparna, gå till Inställningar, panorera höger till den sista fliken, klicka på Användargränssnitt och välj MSI Mystic Afterburner by skin av Derex Design. Att ha samma hud gör det lättare för dig att följa med.

Steg 2: Benchmark och hitta dina temperaturer

Innan du skapar en anpassad fläktkurva måste du ta reda på fyra saker:

  • Maximal temperatur innan en fläktkurva används
  • Tomgångstemperatur
  • Temperaturer under belastning vid 100 % fläkthastighet eller högsta föredragna fläkthastighet
  • Lägsta fläkthastighet vid önskad temperatur

För att utföra riktmärkena måste du köra Unigine Heaven i fönsterläge, köra den i bakgrunden medan du tittar på dina GPU-temperaturer på HWinfo64 och din fläkthastighetsprocent på MSI Afterburner.

För att manuellt ändra fläkthastigheten, klicka på ikonen för automatisk fläkthastighet A, justera reglaget till önskad maximal fläkthastighet och klicka på den inringade bockknappen till höger om diskettikonen för att tillämpa den.

Vid 100 % fläkthastighet toppar den vid cirka 69,5-70 °C. Vi fann också att vi kunde hålla temperaturen på 70-71 °C samtidigt som vi bara använde 90 % fläkthastighet.

Nu när vi har informationen kan vi nu använda den i vår anpassade GPU-fläktkurva.

Steg 3: Skapa din anpassade GPU-fläktkurva med MSI Afterburner

För att skapa en anpassad GPU-fläktkurva i MSI Afterburner, klicka på Inställningar > Fläkt. Här kan du flytta runt punkterna för att skapa din egen fläktkurva. Vi har tagit bort alla andra punkter och ställt in 0 % fläkthastighet vid 50°C och 100 % fläkthastighet vid 75°C. Du kan även välja en lägre maxhastighet om du vill.

En fläkthastighet på 0 % låter dina fläktar vila när din GPU inte är under belastning.

  • Vid 55°C är vår GPU under lite belastning; vi sätter det på 40 % fläkthastighet.
  • Vid 60°C är den under en anständig belastning, alltså 60%.
  • Vid 65°C vid 80 %, och slutligen, vid 70°C vid 90 %, från vad vi noterade i vårt stresstest.

Klicka på den mänskliga siluettikonen bredvid den automatiska fläktikonen för att aktivera din anpassade fläktkurva.

Genom att skapa din egen anpassade fläktkurva tar du mer kontroll över ditt grafikkort och får ut det mesta av det. Du förlänger livslängden och förbättrar prestandan (all prestanda—inte bara spelprestanda) genom att förhindra termisk gaspådrag och slå två flugor i en smäll.