Koppla från Sök efter Android gör dina Google-frågor privata

Om du pratar med folk om NSA:s PRISM-program kommer de flesta att verka ointresserade, förmodligen för att de inte inser hur mycket av deras data som övervakas. Men om du är som jag måste allt skräll som programmets utflykt orsakade ha skrämt dig. När allt kommer omkring tros det vara att samla in och analysera data från i stort sett alla teknikgiganter (Google, Facebook och liknande), och kan vara att lyssna på dina telefonsamtal, övervaka dina e-postmeddelanden eller checka in på dina molnenheter. I oktober förra året släppte folket bakom Disconnect – ett Chrome- och Firefox-tillägg som blockerar dataspårning online – ett annat verktyg för samma webbläsare för att skydda din integritet när du använder sökmotorer. Deras senaste lösning, kallad Disconnect Search, har tagit sig till Android med syftet att ge en säkrare sökmiljö på din mobila enhet genom att maskera din IP-adress.

Disconnect har robust funktionalitet under huven för att hålla dig säker online. Det påverkar dock inte andra webbläsare. Appen har ett eget sökgränssnitt. Närhelst du utför en fråga via en av de stora sökmotorerna som Google, Bing, Yahoo, Blekko eller DuckDuckGo från gränssnittet för Disconnect Search, förhindrar det automatiskt att spårningscookies och andra skript läcker ut din personliga information.

Gränssnittet är så nakna som de kommer. Det finns inget annat än ett sökfält i mitten av skärmen, genom att trycka på som låter dig ange din fråga.

Du kan naturligtvis välja den sökmotor du vill använda för din fråga. För att göra det, tryck på det aktuella sökmotornamnet precis under sökfältet på resultatsidan och välj önskad sökmotor från menyn som följer.

En annan praktisk funktion ombord är en sökwidget, som låter dig utföra privata sökfrågor från din hem- och låsskärm. Naturligtvis måste du lägga till widgeten manuellt i ett av dessa områden först. Med tanke på appens enkla karaktär är det troligt att fler användare kommer att använda widgeten och inte själva appens gränssnitt.

Disconnect Search är för närvarande gratis att använda för alla fram till slutet av denna månad, men från och med mars måste du betala antingen en månads- eller årsprenumeration för att fortsätta använda tjänsten. Klicka på länken nedan för att ladda ner den nu och prova den gratis på din enhet.

Installera Disconnect Search från Play Butik