Kontrollera fullständigt Android-appars internetåtkomst

Spread the love

Android är mycket mindre restriktiv jämfört med iOS och Windows Phone. Det tillåter faktiskt användare att göra mycket mer än vad de flesta skulle behöva, vilket till och med inkluderar saker som att konfigurera hur apparna som är installerade på din enhet länkar till Internet. Standardbrandväggen för Android gör ett ganska bra jobb med att blockera inkommande attacker från webben, men det är inte den definitiva lösningen för att skydda din data från inkräktare. Dessutom går det inte att konfigurera vilka appar som kan (eller inte kan) gå online under lagerinställningar. Grey Shirts NoRoot Firewall-app för Android syftar till att lösa detta genom att ge dig fullständig kontroll över varje apps åtkomst till Internet, och låta dig filtrera trafiken genom att dirigera den genom en VPN-anslutning, allt utan behov av root-åtkomst.

  Brevlåda för Android anländer med svepgester och smart sökning

Appens enkla gränssnitt har fem flikar högst upp, som låter dig navigera mellan sektionerna Hem, Väntande åtkomst, Appar, Globala filter och Åtkomstlogg.

När du trycker på ”Start”-knappen under fliken Hem, ber appen om din tillåtelse att avlyssna internettrafik. Markera helt enkelt alternativet ”Jag litar på den här applikationen” nedan och tryck på OK. NoRoot Firewall kommer sedan att skapa en VPN-anslutning åt dig och leda all trafik genom den. Syftet med denna VPN-anslutning är att skydda dina data och blockera skadliga paket.

När en app försöker få åtkomst till Internet får du automatiskt ett meddelande som låter dig tillåta eller neka åtkomst i farten samt spara ditt val för framtida tillfällen. Appar för vilka ingen åtkomst eller nekad åtgärd har gjorts visas under NoRoot-brandväggens avsnitt ”Väntande åtkomst”.

  Hur man rapporterar misstänkta Android-appar

Det ger dig också möjlighet att manuellt ställa in ”tillåt” eller ”neka” åtkomst för enskilda appar från fliken Appar, både för Wi-Fi- och 3G-anslutningar.

En annan väldigt praktisk bit om appen är att den låter användare skapa filterregler (antingen globala eller individuella) baserat på IP-adress, värdnamn eller domännamn, vilket låter dem ange vilka anslutningar som ska tillåtas eller nekas för specifika IP-adresser för apparna. Dessa filter kan hanteras på fliken Globala filter.

Åtkomstloggen för ett register över appar som tidigare försökt gå online. Detta gör att du kan se när en viss apptyp av applikation eller tjänst försökte få åtkomst till internet.

  Wireless Manager sparar batteri genom att inaktivera WiFi när det är utanför räckvidd [Android]

Slutligen stöder NoRoot Firewall inte IPv6 för tillfället, vilket hindrar den från att fungera med LTE-enheter, även om utvecklaren redan arbetar på en fix.

Appen är tillgänglig gratis i Google Play Butik. Du kan ladda ner den till din enhet från länken nedan.

Installera NoRoot Firewall från Play Store

[via Lifehacker]