Kommer priset på PlayStation 5 att sjunka när PS5-bristen är över?

Viktiga takeaways

  • PS5-konsoler är nu allmänt tillgängliga, vilket stoppar den globala bristen som orsakas av chipbrist och scalpers.
  • Butiker kan sänka priserna för att konkurrera med varandra, men besparingarna för spelare skulle sannolikt vara minimala.
  • Introduktionen av PS5 ”Slim”-modellen med en högre prislapp tyder på att priserna sannolikt inte kommer att sjunka snart.

Den globala PS5-bristen är äntligen över. Men frågan på allas läppar nu är, kommer detta att få PlayStation 5-priserna att börja falla?

PS5 hade en tuff start på sin livscykel, och fick en massiv träff från både global chipbrist och scalpers som köpte och sålde konsoler till iögonfallande priser. Och även om detta inte påverkade Sonys förmåga att sälja PS5-konsoler och tjäna pengar, var det frustrerande för spelare.

Så nu när PS5-bristen är över, kan vi se priserna sjunka?

PS5-konsoler finns nu i rikligt utbud

Nyheten att PS5-bristen officiellt är över kom från Sonys president, Jim Ryan, under en presskonferens på CES 2023.

Med PS5 i rikligt utbud runt om i världen är det äntligen dags att säga adjö till PS4 och omfamna Sonys nästa generations konsol. Detta innebär en hälsosam hylla med PS5-konsoler i nästan vilken spelbutik som helst för spelare att välja mellan.

Butiker kan behöva sänka priserna för att vara konkurrenskraftiga

Med PS5-konsoler som blir tillgängliga på fler platser, kommer enskilda butiker sannolikt att sänka priserna för att konkurrera med varandra. Även om minskningarna kanske inte är mycket, har butiker ett visst rörelseutrymme mellan kostnadspris och RRP som de kan använda för att erbjuda spelare en liten rabatt utan att gå med förlust.

Problemet här är dock att det mesta av pengarna i spel kommer från utökade garantier och spel snarare än själva konsolerna, så eventuella besparingar skulle vara minimala.

Men PS5 Slim kan hålla priserna höga

Bara några månader efter tillkännagivandet som markerade slutet på PS5-bristen, ett inlägg den 10 oktober 2023 på PlayStation-bloggen kom med ännu ett spännande tillkännagivande – avtäckningen av nya (smalnare) PS5-modeller.

Bildkredit: Sony

PS5 ”Slim” kommer med några stora skillnader, inklusive en smalare ram, en löstagbar skivenhet och en kraftigare prislapp. Med tanke på tillkännagivandet av en helt ny, dyrare PS5-modell verkar det osannolikt att spelare kan förvänta sig att priserna kommer att sjunka någon gång snart.

PS5-priserna har faktiskt stigit under de senaste åren

Istället för att PS5 skulle bli billigare och mer tillgänglig för spelare år efter lanseringen, meddelade Sony i augusti 2022 i ett inlägg på PlayStation-bloggen att kostnaden för PS5-konsoler sålda i Europa, Storbritannien, Japan, Kina, Australien, Mexiko och Kanada faktiskt ökade. Att vända trenden vi har sett med tidigare konsolgenerationer, där hårdvaran blev betydligt billigare med tiden.

Dessa prishöjningar var ett direkt resultat av den globala ekonomiska miljön som påverkar Sony såväl som resten av världen. Medan USA lyckades hålla sig utanför skottlinjen för dessa PS5-prishöjningar, rasar inflationen och levnadskostnadskrisen, vilket gör det osannolikt att Sony sänker PS5-priserna så snart efter att de höjt dem.

Spelare ska inte hålla andan för PS5-prissänkningar

Även om butiker kan ha flexibiliteten att sänka priset på sina PS5-konsoler för att förbli konkurrenskraftiga, kommer de inte att ha möjlighet att erbjuda några betydande besparingar om inte Sony gör det med en officiell sänkning av RRP.

Bildkredit: Walmart

Att erbjuda konsol- och spelpaket skulle vara ett säkrare och mer förutsägbart drag för Sony. PS5 är inte främmande för dessa, med Horizon Forbidden West och Marvel’s Spider-Man 2-paket tillgängliga i skrivande stund.

Även om det inte har funnits någon bekräftelse på en PS5-konsol och spelpaket med ett avsevärt reducerat pris, är idén om att Sony ska lägga in ett spel för att försköna affären en mer realistisk förväntning än en fristående prissänkning för själva konsolen.

PS5 Saga fortsätter ett steg i taget

Även om vi alla skulle älska att ha PS5-konsoler i rikligt utbud OCH att priset sjunker samtidigt, ser det ut som att det förra är allt vi kan begära just nu.