Kommer EU att få Apple att bli av med blixten på iPhone?

Tidigare i år, efter en nästan decennium lång period av ångest, godkände Europaparlamentet bindande planer för en europeisk laddningsstandard. Men vad betyder detta egentligen? Tja, det är komplicerat – men det kan få effekter långt utanför Europa.

Vad gör EU?

Rapporteringen om detta ämne har varit förvirrande. Till exempel, en artikel på The Verge hävdade ursprungligen att EU inte riktade in sig på Apples Lightning-kontakt, utan bara ville kräva USB-C väggladdare—en produkt som Apple redan tillverkar. The Verge senare uppdaterade artikeln för att klargöra situationen var inte så utskuren.

Vi vet ännu inte exakt vad EU kommer att kräva. Det är möjligt att det kommer att kräva att Apple byter ut Lightning-kontakten på iPhones som säljs i EU med USB-C. Apple är definitivt bekymrad om den möjligheten.

Vad vi vet är att förslaget, som antogs med överväldigande stöd, så småningom kommer att kräva att alla enheter som säljs inom EU-blocket med 27 medlemmar använder samma laddningsteknik. När detta implementeras kommer det att få konsekvenser för alla, dock inte bara de som bor i ett av de 27 EU-länderna. Vi ska förklara varför.

Av kablar och provisioner

Innan vi kan komma in på köttet av planerna behövs lite bakgrund om vad som ledde fram till EU-kommissionens senaste förslag.

Det är inte första gången EU har mobilladdningsteknik i sitt hårkors. Det har varit ett ihärdigt tjafs för Europeiska kommissionen, som har krävt en gemensam standard över hela blocket under det senaste decenniet

Problemet höjde sitt tagghuvud för första gången 2011, när funktionstelefoner (eller ”dumma”) fortfarande var en del av det mobila landskapet. Då var det inte ovanligt att tillverkare använde sina proprietära laddare i sina telefoner, som var ömsesidigt inkompatibla.

En laddare från Sony Ericsson fungerade till exempel inte med en Nokia-telefon. Likaså fungerade inte en plugg från Alcatel med en telefon från Samsung.

Det var några problem med detta. För det första var det obekvämt för konsumenterna, som (vid ett tillfälle) fick kämpa med 30 olika laddningsstandarder. För det andra producerade det en enorm mängd avfall. När du bytte telefon blev din gamla laddare föråldrad och hamnade nästan säkert på en soptipp.

Den snabba uppkomsten av allestädes närvarande smartphones löste detta problem. De flyttade till stor del bort funktionstelefoner för vanliga konsumenter och smälte samman kring mikro-USB-standarden. År 2013 hade 90 procent av alla telefonleverantörer gått över till mikro-USB.

Den enda utstickaren var förstås Apple, som alltid har föredragit att använda interna standarder. iPhones och andra olika enheter använde tidigare 30-stiftsformatet innan Apple bytte till den mindre Lightning-porten 2012.

2018 lanserade den tidigare EU-kommissionären för konkurrens, Margrethe Vestager en studie om tillståndet för avgiftsstandarder att ta fram konkreta, europatäckande regler.

Så vad fick kommissionen att se över frågan igen?

Tja, vissa enheter håller fortfarande fast vid den åldrande mikro-USB-standarden, medan andra använder USB-C. Och ja, Lightning är fortfarande mycket en sak på Apple-enheter.

Samtidigt, inom USB-C-sfären, finns det en ofta osynlig mängd variation. Vissa telefoner stöder snabbladdning, medan andra inte har det. Vissa kablar stöder USB-C PD, medan andra inte gör det. Och för den delen, är det USB-C eller Thunderbolt?

Vad EU hoppas kunna åstadkomma

Europaparlamentet beordrade den verkställande delen av blockets regering, Europeiska kommissionen, att vidta åtgärder i denna fråga senast i juli 2020. Den har redan befogenhet att åstadkomma detta tack vare radioutrustningsdirektivetsom antogs 2014.

Om Europeiska kommissionen misslyckas med att nå fram till en solid plan har parlamentet beordrat kommissionen att utarbeta en skräddarsydd lagstiftning, som den sedan kommer att rösta om.

Förslagen från Europaparlamentet föreskriver eller fördömer inte någon speciell teknik, och det stöder inte heller uttryckligen USB-C eller Lightning. Men med tanke på att USB-C är den nuvarande ström- och dataöverföringsstandarden som används av många tillverkare, är det ganska uppenbart var chipsen kommer att falla.

Naturligtvis kommer den gemensamma laddningsstandarden sannolikt att förändras med åren. Parlamentet efterlyste uttryckligen åtgärder som skulle möjliggöra regelbundna översyner av reglerna för att säkerställa att EU hänger med i tekniken.

EU kommer också att införa åtgärder för att säkerställa interoperabiliteten för trådlösa laddningssystem under de kommande åren. Denna motion tar inte upp några verkliga existerande problem – trådlös laddning har blivit mer standardiserad med tiden – utan snarare en skyddsmekanism för framtiden. Europaparlamentet är bekymrat över en potentiell framtida schism.

Möjligheten att telefontillverkare ”upplöser” laddare och kablar från sina enheter är en annan fråga som EU vill undersöka. Avsikten är att minska mängden elektronikavfall som produceras av mobilindustrin. Om du redan har en telefon med fungerande laddare behöver du inte nödvändigtvis en annan.

Förslaget tar också hänsyn till slutet på laddningens livscykel och vill göra det lättare för människor att återvinna sina trasiga eller föråldrade kablar och kontakter.

Vad betyder detta för resten av världen?

EU-lagstiftningen är endast bindande för dess medlemsländer och associerade länder inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet. Men som ett block är EU tillräckligt rikt och tillräckligt stort för att påverka länder långt utanför sina gränser. Den innehåller några av världens viktigaste marknader för konsumentteknologi, inklusive Frankrike, Tyskland, Spanien och Italien.

I de flesta fall är det vettigt för telefontillverkare att följa EU:s ännu opublicerade standard så att de kan sälja sina produkter över hela världen – även på marknader som inte kräver det.

Men det är också möjligt att tillverkare kommer att följa prejudikat och skapa EU-specifika versioner av sina telefoner. Apple har producerat en dual-sim-version av iPhone i Kina och Hongkong i flera år. Samsung har också tillhandahållit mer esoteriska enheter, som Galaxy J2 DTVtill asiatiska marknader.

Bara tiden kommer att utvisa, men dessa förslag kan vara lite omtvistade. Även om USB-C-fragmentering är ett verkligt problem, har det ryktats att Apple kan komma att gå bort från Lightning för sina smartphones.

Vi har sett markskiftet på Cupertino. Världens största konsumentteknikföretag använder nu USB-C för att ladda sina nya MacBooks och iPad Pro-enheter.

Vi vet ännu inte vilken laddningsstandard EU kommer att kräva, eller hur Apple kommer att reagera. Men trots vad du kan läsa online är Lightning-kontakten på iPhones ett potentiellt mål.