Kommer elbilar någonsin att vara lika prisvärda som vanliga bilar?

Viktiga takeaways

  • Elbilar är i allmänhet dyrare än elbilar, med det genomsnittliga priset som förutspås ligga kvar över 50 000 USD fram till åtminstone 2028.
  • Den höga kostnaden för elbilar beror främst på den dyra tillverkningsprocessen för elbilsbatterier, som kräver dyra material och tillverkningsprocesser.
  • Även om ansträngningar görs för att sänka kostnaderna för elbilar och uppnå prisparitet med elbilar, kan det fortfarande ta lite tid innan elbilar blir lika prisvärda som traditionella bilar.

Med elbilar som blir allt mer populära runt om i världen, undrar många om de någonsin kommer att vara ett prisvärt alternativ för vanliga individer. För att minska vårt beroende av bensin och diesel är att göra elbilar överkomliga ett nödvändigt steg, men är detta realistiskt? Kommer din genomsnittliga elbil någonsin att falla till samma pris som din genomsnittliga ICE?

Hur dyra är elbilar jämfört med ICE?

Det går inte att förneka att det finns många dyra ICE där ute idag. Fyrhjulsdrifter, sportbilar och lyxmodeller kan lätt överstiga sexsiffriga märket, vilket gör dem otillgängliga för de flesta. Men det finns en anledning till att så många av oss fortfarande har ICE, och det är priset.

Låt oss ta en titt på priset på några populära elbilar för att ytterligare förstå detta.

EV modell

Pris

Tesla Model Y

Från $46 000

Tesla Model X

Från $79,900

Tesla Model S

Från $74,900

Nissan Leaf

Från $28 000

Chevrolet BOLT

Från $26 500

BMW i4

Från $58 000

Det finns en stor variation i priserna här, men ingen av de listade modellerna är särskilt billiga. De flesta människor har inte råd att betala över 40 000 dollar för en bil, särskilt utan någon form av finansiering för månatliga återbetalningar. Men detta är bara priset för en mellanklass EV. Som du kan se ovan kommer Model S och X att kosta dig över $70 000, ett mycket högt pris för en bil, och det här är inte ens hur dyra saker kan bli. Men idag kommer vi att fokusera på mellanklassbilar istället för lyxmodeller.

Enligt a Statista studiedet genomsnittliga priset på en ny elbil förutspås ligga kvar över 50 000 dollar fram till åtminstone 2028. Men samma studie avslöjar att det genomsnittliga priset har sjunkit med två till tre tusen dollar sedan 2018. Hur som helst, det går fortfarande elbilar till ett ganska högt snittpris.

Varför är elbilar så dyra?

Elbilarnas dyra natur beror på några nyckelfaktorer, men kostnaden för batterimaterial och produktion är den största pekaren här.

Ditt typiska elbilsbatteri kommer sannolikt att innehålla några av följande metaller: litium, nickel, kobolt, grafit, aluminium och mangan. Att köpa dessa metaller involverar ofta gruvdrift eller utvinning, två processer med mycket höga driftskostnader. Att betala för personal, utrustning och transport av metallerna kostar mycket, och det är dessa omkostnader som måste räknas in i marknadspriset för en elbil.

Men det stannar inte vid inköp. När metallen har brutits eller utvunnits, måste den tillverkas till ett elbilsbatteri, tillsammans med de andra nödvändiga materialen. Detta innebär ytterligare en kostsam process, som också räknas in i fordonets marknadspris. Som rapporterats av Allierad marknadsundersökningBara elbilsbatteriindustrin var värd 23,8 miljarder dollar 2023 och kommer att nå över 108 miljarder dollar år 2031. Detta beror inte bara på efterfrågan på elbilsbatterier; Priset på denna viktiga hårdvara spelar också en stor roll.

Olika typer av elbilsbatterier varierar i produktionskostnad. Ett batteri kan kosta så lite som 5 000 dollar att tillverka, men ett annat kan träffa fem siffror. Enligt BloombergNEF:s resultat, priset på ett litium-EV-batteri 2022 var cirka 151 USD per kilowattimme (kWh). Detta visade en ökning med sju procent från 2021, och priset förväntades öka med en dollar per kilowattimme 2023.

Med tanke på att det genomsnittliga EV-batteriet har en uteffekt på cirka 40 kWh, kostar ett 2023 EV-batteri över $6 000 att producera.

EV-batterier är också dyra att byta ut. Efter så många år kommer ett elbilsbatteri att försämras i dess prestanda, vilket betyder att fordonet behöver ett nytt batteri monterat. Som du kan se i Återkommande autodiagram nedan kan byte av ett elbilsbatteri variera från $2 500 till $23 442, beroende på bilens märke och modell.

Även den nedre delen av detta intervall är uteslutet för vissa, eftersom inte alla har några tusenlappar liggandes för ett batteribyte. Men när du går upp på skalan blir kostnaden för att byta elbilsbatterier otroligt hög, till den grad att bara en otroligt rik individ skulle kunna stå för räkningen.

Kolla in vår guide om batteribyteskostnader för Tesla om du vill veta mer om denna tillverkares avgifter.

Många elbilsmärken innehåller också annan mer avancerad teknik, såsom AI-farlighet, internetåtkomst och till och med bil-till-bil-kommunikation. Med snazziare funktioner kommer ofta snazziare priser, vilket är fallet för de flesta teknikbaserade produkter.

Kommer elbilar någonsin att vara lika prisvärda som elbilar?

Som tidigare diskuterats har priset på elbilar sjunkit något under de senaste åren. Men en nedgång på några tusen dollar varje halvt decennium är inte tillräckligt för att göra dessa fordon överkomliga för vanliga folk. Många av oss har mellan 10 000 och 30 000 dollar att spendera på en bil, och att köpa den billigaste elbilen kan komma tillbaka för att bita på dig om körsträckan och funktionerna saknas.

Om eller när elbilar kan köpas för ett liknande pris som elbilar kommer det att kallas elbilsparitet. Med andra ord kommer båda sidor att vara lika (eller åtminstone relativt lika) i fordonskostnad.

Om man tittar på data, verkar det som att det finns ett försök att få ner kostnaderna för elbilar för att uppnå paritet med ICE. I en 2023-intervju för CNBC sa GM:s vd Mary Barra att GM är ”på rätt spår för 2025 att vara i det låga mellansiffriga intervallet” när det kommer till sitt eget utbud av elbilar. Barra uppgav också att GM:s elbilar kommer att vara i paritet med ICE senare detta decennium.

Enligt Barra kommer mycket av denna plan för att sänka elbilspriserna att förlita sig på förbättringen av ”batterikemi”, vilket innebär att det kommer att vara fokus på att få ut mer kostnad av varje elbilsbatteri.

Det är uppenbart att elbilstillverkare vill sänka batteriproduktionskostnaderna, men det kan ta lite tid. Så medan vi väntar på denna EV-ICE-kostnadsparitet över hela branschen, låt oss diskutera vilka elbilar som är billigare just nu.

Vilka är de mest prisvärda elbilarna?

Om du vill ha en billigare elbil vill du antagligen undvika Tesla. För närvarande säljs även den billigaste Tesla, Model 3, för över 40 000 $, vilket är en mycket högre siffra än vissa andra alternativ där ute. Det finns gott om Tesla-alternativ att överväga, och vissa är mycket billigare.

De mest prisvärda elbilarna på marknaden idag är följande…

  • Citroen AMI: från $6 000.
  • MG4 EV SE: från $22 200.
  • Hyundai Kona Electric: från $34 885.
  • Chevrolet BOLT: från $20 000.
  • Nissan Leaf S: från $21 135.
  • Volkswagen ID.4: från $32 790.

Innan du förbinder dig till något köp, se till att du har övervägt om den elbil du funderar på är rätt för dig.

EVs May One Day Level ICEs i pris

Det verkar som om dagen närmar sig då elbilar och bensin- och dieselbilar möter varandra i pris, även om det kan dröja några år innan vi ser detta hända. Om du funderar på att köpa en elbil men vill hålla dig till en budget, överväg modellerna ovan samtidigt som du ser till att ditt framtida val erbjuder det du behöver för en trevlig körupplevelse.