Kan din Bluetooth Smartwatch hackas?

Viktiga takeaways

  • Bluetooth-smartklockor använder Bluetooth Low Energy (BLE)-teknik och reklampaket som kallas beacons för att ansluta till smartphones, vilket möjliggör enkel åtkomst till aviseringar och andra funktioner.
  • Smartwatches är sårbara för olika säkerhetshot, till exempel skadliga applikationer som kan manipulera data och fast programvara som kan orsaka skada.
  • För att skydda din smartklocka, utför noggranna efterforskningar av dess säkerhetsimplementeringar innan du köper, håll den fasta programvaran uppdaterad, undvik att installera okända eller overifierade appar och aktivera ihopkoppling med PIN-kod för ökad säkerhet. Bluetooth-kryptering är avgörande för att hålla data säker.

Bluetooth-smartklockor har blivit en integrerad del av många av våra dagliga liv och ger enkel tillgång till aviseringar, träningsspårning och till och med telefonsamtal, allt från våra handleder. När dessa bärbara enheter fortsätter att utvecklas är det avgörande att ta itu med en viktig fråga: Kan din Bluetooth-smartklocka hackas?

Hur Bluetooth Smartwatches fungerar

Bluetooth-smartklockor ansluter till din smartphone via en teknik som kallas Bluetooth Low Energy (BLE) som använder samma band som vanlig Bluetooth men använder olika kanaler för dataöverföring. För att vara specifik använder den 40, 2300 till 2,4835 MHz kanaler.

Den primära skillnaden mellan vanlig Bluetooth och BLE är att den förbrukar mycket mindre ström än det vanliga BT-protokollet som man kan räkna ut från själva namnet. BLE-enheter, i detta sammanhang, din smartwatch, kommunicerar genom att sända reklampaket som kallas beacons.

Dessa beacons annonserar förekomsten av din smartklocka till enheter inom räckvidden. En enhet som lyssnar efter dessa beacons, som i det här fallet är din smartphone, svarar på ett reklampaket med en SCAN-förfrågan. Smartklockan svarar sedan på SCAN-förfrågan med mer data.

Hur data mellan din smartklocka och smartphone är uppbyggd definieras av Generic Attribute Profile eller GATT. GATT har en lista över enhetens funktioner, egenskaper och tjänster som gör det möjligt för en lyssningsenhet att fastställa reklamenhetens funktionalitet och hur man utlöser olika åtgärder. Angripare, om de kan fånga upp reklamanordningens beacons, kommer också att kunna inspektera och sedan strategiskt missbruka informationen som finns i GATT.

Vanliga säkerhetshot och sårbarheter

Bluetooth-smartklockor är föremål för olika hot och sårbarheter. Här är några vanliga attacker:

  • Skadliga applikationer: Smartwatches är mycket app-centrerade. En applikation på din smartklocka är ansvarig för att diktera hur din smartklocka fungerar. En master-slav-relation upprättas mellan appen och smartklockan. Din smartwatch litar på och utför alla kommandon som skickas av controller-appen. Om en angripare skulle kapa appen och injicera skadlig kod i den, skulle de potentiellt kunna manipulera smartklockans data och funktionalitet.
  • MITM-attacker: Billiga smartklockor implementerar i allmänhet ingen form av kryptering på data som utbyts mellan din smartphone och smartklockan, vilket gör det enkelt för angripare att utföra en Man-In-The-Middle (MITM) attack och fånga upp och inspektera informationen .
  • Dessutom, när en angripare kan ta reda på hur man utlöser viss funktionalitet i din smartklocka, kan de skicka skadliga paket till din smartklocka för att manipulera den. En angripare kan till exempel enkelt ändra datum och tid för din smartklocka eller, ännu värre, tvinga fram den fasta programvaran för din smartklocka.
  • Firmware Exploits: Firmware är en oföränderlig mjukvara på låg nivå som är ansvarig för att se till att din smartwatch fungerar korrekt. Den har kontroll över allt på din smartwatch. Ibland kan det finnas sårbarheter i den fasta programvaran som kan utnyttjas för att orsaka skada.

Hur du skyddar dig själv

Innan du köper en smartklocka, se till att göra grundlig forskning om dess historia av sårbarheter och säkerhetsimplementeringar tillsammans med dess andra funktioner. Undvik att köpa smarta klockor i lägre prisklass, och om du gör det, försök att hålla smartklockan oparad om du ska ut ur ditt hem. Förutom dessa metoder, här är några viktiga steg att följa:

  • Håll din enhets fasta programvara uppdaterad. Så snart en ny firmware-uppdatering släpps, se till att installera den.
  • Se till att du inte installerar några okända applikationer från skumma webbplatser eller använder knäckta appar, eftersom overifierade appar kan äventyra din enhet.
  • Om möjligt, aktivera ihopkoppling med PIN-kod så att din smartklocka bara paras med dina betrodda enheter efter att en säkerhets-PIN har angetts.

Nu vet du hur du håller din Bluetooth Smartwatch säker

Smartwatches är fantastiska prylar för att öka din produktivitet, spåra din hälsa eller bara bära runt som ett modeplagg. Men utan de korrekta implementeringarna på plats kan din smartwatch falla offer för motståndare. Det stora problemet med de flesta smartklockor är avsaknaden av ett krypteringslager på trafiken. Bluetooth-kryptering är avgörande för att hålla din data säker.