Kan Apple Watch övervaka dina blodsockernivåer?

Apple Watch har placerat sig i kopplingen mellan hälsa och teknik och ger en värld av information till handleden på dem som bär den. Men kan den övervaka dina blodsockernivåer? För att komma till rätta: nej, den har inte den förmågan. Det är dock inte slutet på historien.

Även om den kanske inte ger avläsningar om glukos, är den skicklig på att övervaka många andra hälsomått som är avgörande för välbefinnandet. Dessutom, med Apples benägenhet för innovation, vem kan säga vad nästa iteration kan erbjuda? Låt oss dyka in i vad Apple Watch för närvarande erbjuder och överväga några enheter som passar för blodsockerövervakning.

Förstå hur blodsockernivåer mäts

Blodsocker, ofta kallat glukos, är ett avgörande mått för många, särskilt för dem som lever med diabetes. Att övervaka det kan göra skillnaden mellan att känna sig på toppen av världen eller drabbas av en oförutsedd svacka.

Traditionellt har blodsockernivåer mätts med en metod som är lite mer praktisk – fingerstickning, för att vara exakt. Denna process innebär att man drar en liten droppe blod, vanligtvis från fingertoppen, och sedan analyserar den med en glukosmeter. Resultatet ger en ögonblicksbild av glukoskoncentrationen i ditt blodomlopp i det ögonblicket.

Medan Apple Watch utmärker sig inom många hälsoövervakningsdomäner, är direkt glukosmätning för närvarande inte en av dess funktioner. Men dess frånvaro på detta område minskar inte dess värde. Låt oss titta på vad det kan göra och hur det kan utvecklas i framtiden.

Apple Watchs hälsoövervakningsfunktioner

Apple Watch har stadigt förfinat sina funktioner och utökat sina möjligheter inom hälsa och välbefinnande, och blivit mer än bara en enhet för att visa tid eller kontrollera aviseringar. Apple Watch Series 8 saknade dock blodsockerövervakning, och Apple Watch Series 9 anlände utan någon indikation på att den skulle komma.

Det kanske inte ännu är en glukosmätare för din handled, men Apple Watch har fortfarande en myriad av andra mätvärden som kan hjälpa dig att övervaka hälsotillstånd.

Pulsövervakning

En av dess utmärkande funktioner, Apple Watch övervakar kontinuerligt din puls under dagen och ger insikter om vila, promenader, träning och återhämtning. Det handlar inte bara om siffror heller.

Om din puls går över eller under en angiven tröskel kan klockan meddela dig, vilket hjälper dig att undvika en potentiell kris. Lär dig hur du använder Apple Watchs pulsapp.

EKG och hjärtrytm

Introducerad i senare versioner kan Apple Watch ta ett elektrokardiogram (EKG) direkt från handleden, ge insikter om dina hjärtrytmer och till och med upptäcka tecken på förmaksflimmer – en potentiellt allvarlig form av oregelbunden hjärtrytm. Lär dig hur du tar ett EKG på Apple Watch.

Sömnspårning

Med tillkomsten av watchOS 7 gick Apple in i sömnspårning, och gav insikter om dina nattliga mönster och till och med rekommendationer för att förbättra din vila.

Falldetektering och akut SOS

Speciellt användbar för äldre eller de med vissa medicinska tillstånd, klockan kan upptäcka om du har tagit ett hårt fall och erbjuda dig att ringa räddningstjänsten för din räkning. Detta är bara en av Apple Watch-funktionerna som kan rädda ditt liv.

Aktivitets- och konditionsspårning

Ingen lista skulle vara komplett utan att nämna de grundläggande fitnessfunktionerna hos Apple Watch. Från att övervaka dagliga rörelser, träning och stående mönster till att erbjuda guidade träningspass spelar den en avgörande roll för att hålla många bärare aktiva och medvetna om sin fysiska aktivitet.

Även om den aktuella iterationen kanske inte direkt övervakar blodsockret, kan den önskade glukosövervakningsfunktionen bara vara vid horisonten.

Enheter som kan mäta blodsocker

Även om Apple Watch ännu inte kan övervaka glukos, finns det andra enheter som kan.

Dexcom G6

Dexcom G6 erbjuder glukosavläsningar i realtid, varningar för höga och låga nivåer och den extra bekvämligheten att vara helt fri från fingerstick. Dessutom kan den sömlöst integreras med din smartphone.

Freestyle Libre

Abbotts FreeStyle Libre-system eliminerar behovet av rutinmässiga fingerstick. En liten sensor placerad på baksidan av din överarm kan ge glukosvärden i upp till 14 dagar, och genom att skanna den med den dedikerade läsaren eller din smartphone avslöjas realtidsdata.

Eversense

Denna implanterbara CGM från Senseonics erbjuder en unik version av glukosövervakning. När den väl har förts in under huden av en vårdgivare kan den ge avläsningar i upp till 90 dagar och ge vibrationer för att varna dig för höga eller låga glukosnivåer, även när du sover.

Medtronic Guardian Connect

Detta är ett annat CGM-system som ger prediktiva varningar, så att du kan vidta åtgärder innan glukosnivåerna når höga eller låga trösklar.

En droppe

One Drop kopplar ihop en diskret mätare med en omfattande mobilapp. Den här installationen erbjuder insikter, förutsägelser och råd baserade på glukosdata och integrerar andra hälsomått, vilket ger en helhetsbild av din hälsa.

Nemaura SugarBEAT

Till skillnad från andra CGM:er som kräver en nål för insättning, är SugarBEAT ett icke-invasivt plåster som fastnar på huden.

Framtiden för Apple Watch

Det är ingen hemlighet att välbefinnande är en central del av Apples affärsmodell. Och enligt Bloomberg, Apple gjorde nyligen stora framsteg när det gäller icke-invasiv glukosspårning för sin klocka. Det finns dock fortfarande ingen fast information som tyder på att den ryktade funktionen för blodsockerövervakning kommer att komma till Apple Watch Series 10.

Hur kan icke-invasiv glukosspårning fungera på Apple Watch?

Den mest uppenbara tekniska lösningen skulle vara optiska sensorer, som används för att mäta saker som hjärtfrekvens. Eller så kanske Apple överraskar världen med ett helt nytt tillvägagångssätt. Till exempel, förutom optiska sensorer eller lasrar, kan Apple sannolikt också använda maskininlärningsalgoritmer.

Hur som helst kommer de sannolikt att sikta på en icke-invasiv metod, i linje med deras användarvänliga etos. Ändå finns det några utmaningar. Det har till exempel visat sig vara svårt att få exakta blodsockeravläsningar utan att ta ett litet blodprov. Noggrannhet är inte bara viktigt; det är viktigt för Apple.

Massiv användarpåverkan

Om Apple lyckas, är det inte bara en vinst för diabetiker. Alla som är intresserade av att förstå sin hälsa på djupet är till nytta. Realtidsinsikter hjälper dig att fatta omedelbara hälsobeslut.

Glukosövervakning på Apple Watch

I den ständigt föränderliga teknikvärlden står Apple Watch som ett exempel på hur innovation verkligen kan förbättra liv. Även om du kanske ännu inte har glukosövervakning på din Apple Watch Series 8 eller 9, gör företaget framsteg.

Under tiden, oavsett om du spårar din puls, siktar på den svårfångade helnattssömnen eller bara väntar på nästa stora grej inom bärbar teknologi, en sak är säker: Apple Watch Series 9 är den ledande välbefinnandefokuserade smartklockan.