Jag älskar Tidal, förutom denna ena brist

När Tidal lanserades blev det snabbt känt för sin enastående ljudkvalitet och som en plattform för musikkonsumtion av högsta kvalitet. Även om Tidal har varit i framkant med sitt högupplösta ljudstreaming, står tjänsten nu inför utmaningen av att förbättra sin användarupplevelse. Med flera konkurrerande strömningstjänster som erbjuder HiFi-musikstreaming till attraktiva priser är det viktigt att Tidal snabbt gör sitt gränssnitt mer användarvänligt. Denna artikel dykker ner i vad som gör Tidal speciellt, men också de utmaningar som plattformen äntrar i jakten på att förbli relevant och lockande för både nya och gamla användare.

Vad Jag Älskar Med Tidal

Tidals ljudkvalitet är oöverträffad, särskilt med Tidals premium Max-nivå som streamar upp till 24-bitars ljud. I många år använde jag en iPod fylld med WAV-filer (mycket större men av högre kvalitet) från importerade CD-skivor. Vad jag offrade i lagring kompenserades av ljudkvaliteten (16-bitars, 44,1 kHz: motsvarar Tidals High-nivå).

Som en entusiastisk vinylsamlar lyssnar jag mycket på vinyl hemma, och jag försöker alltid höra musik så nära källan som möjligt. När jag väl lämnade iPoden och gick över till streaming var Tidal ett självklart val. Och då erbjöd det inte ens sitt högsta abonnemang än!

Från analoga inspelningar i remastrad form till professionellt producerade nyutgåvor (nästan alla tillgängliga som FLAC-filer), har Tidal alltid haft en fördel när det gäller kvalitet — ljudkvalitet, det vill säga.

Tidals Gränssnitt Problem Håller Det Tillbaka

Att lyssna på musik via Tidal är en magisk upplevelse där vissa element av låtar du har hört hundratals gånger plötsligt blir levande, som att höra dem igen för första gången. Det har gett mig otaliga timmar av oförglömlig aktiv musiklyssning. Men interaktionen med Tidal är helt annorlunda.

Från sitt förvirrande sökverktyg till den ständigt förändrade nedladdningssorteringen, är Tidal ett stort problem. När HiFi-streaming blir mer allmänt tillgänglig kan Tidals brist på intuitiva funktioner bli en deal breaker.

Det Opålitliga Sökverktyget

En av Tidals mer konsekventa besvikelser är dess sökverktyg. Flera artister med samma namn sorteras under en och samma artistpost, vilket gör det svårt för nya fans att hitta musik.

Ta Roar, till exempel. Jag fick reda på om indiepop-projektet av Owen Richard Evans via deras utmärkta nya album ”Knives for Aries” och var genast på en mission för att bekanta mig med all deras musik. Det blev lite knepigt när jag stötte på albumet ”Handful of Songs”.

Vid insikten om att detta var en helt annan artist var jag osäker på hur jag skulle gå vidare. Jag försökte lyssna på de senaste singlarna, men det gjorde mig bara mer förvirrad. Det blev snabbt klart att det nu fanns mer än två artister sorterade under den här posten. Singlarna är en till synes slumpmässig blandning av elektronisk musik av låg kvalitet.

En snabb Googlesökning ledde mig till att spara albumen av den artist jag sökte; men det är ett onödigt hinder i försöket att upptäcka musik. Dessutom är vissa artister uppdelade mellan två separata poster, vilket lämnar två ofullständiga kataloger som måste sökas separat.

Under tiden är vissa tillgängliga album inte åtkomliga om de inte söks specifikt, med ingen spårning under artistens discografi. För att inte nämna överflödet av livealbum markerade som studioalbum och samlingar, och vice versa.

En annan fråga jag märkte var avsaknaden av synliga låttitlar från en nyligen släppt konsert med Grateful Dead från 1978. Om du är tillräckligt tålmodig för att vänta på att titeln ska rulla fram till den specifika låttiteln (vilket endast görs medan låten spelas), kan du se vilken låt det handlar om. Men, den ledande ”Live at Cameron Indoor Stadium” upprepas i parentes efter den specifika låttiteln. Jag vill bara veta om de faktiskt öppnar med ”Jack Straw”.

Oförutsägbar och Icke-förändringsbar Nedladdningssortering

Tidals app erbjuder nedladdningar, men att gå offline ger en helt ny uppsättning problem. Till skillnad från Spotify kan låtar inte laddas ner individuellt om de inte läggs till i en spellista. Album kan laddas ned som helhet eller inte alls. Och även när filer är nedladdade, laddas de ofta inte.

Vid den senaste stora uppdateringen av iOS-appen (som inte har tillåtit dig att välja hur nedladdade album sorteras på länge), sorteras nu nedladdade album efter senast visade, utan något annat sorteringsalternativ. Detta är särskilt förvirrande eftersom inget någonsin lämnas på samma plats, så det finns inget sätt att bekanta sig med att hitta album.

Tidal brukade sortera efter datum då album lades till, vilket åtminstone tillät mig att memorera var vissa album låg när jag bläddrade igenom mina nedladdningar. Jag påminns också nu om att det inte går att söka igenom nedladdningar på iOS-appen heller.

Konstanta Krascher

Även om jag inte använder Spotify så ofta, är det betydligt mer pålitligt för mig. Tidal kraschar flera gånger i månaden utan något tydligt mönster. Det öppnas oftast igen med få eller inga fel, men det är för frekvent och kan vara extremt frustrerande.

Utöver detta är vissa artister eller album ofta ”inte tillgängliga för anslutning”, ibland i flera dagar, trots inga förändringar i licensieringen och samma album är fortfarande tillgängliga på andra ställen.

Sammanfattningsvis älskar jag fortfarande Tidal. Dess ljudkvalitet är oöverträffad och dess exklusiva innehåll är en välkommen fördel. Men när fler HiFi-alternativ kommer in på marknaden spelar problemen med Tidals gränssnitt en större roll än någonsin. Tidal, som en gång erbjöd en unik lyssningsupplevelse, kommer säkert att möta sin största konkurrens hittills när Spotifys länge diskuterade HiFi-nivå slutligen blir verklighet.