Ja, du kan installera Windows på Chromebook: Så här gör du

Viktiga takeaways

 • Genom att installera Windows på en Chromebook får du tillgång till ett bredare utbud av applikationer, men akta dig för potentiella hårdvarubegränsningar.
 • Se till att din Chromebook uppfyller de nödvändiga systemkraven innan du försöker ladda ner Windows.
 • När du har installerat Windows, se till att installera de nödvändiga drivrutinerna för att anpassa och optimera din installation.

Windows 10 är en mångsidig och kraftfull konkurrent till ChromeOS. Även om din Chromebook kanske inte levereras med Windows, kan du fortfarande installera operativsystemet genom att följa en enkel process.

Hur installation av Windows kommer att förändra din Chromebook

Genom att installera Windows på din Chromebook kommer du att befria din enhet från ChromeOS begränsningar och ge dig tillgång till det fantastiskt stora urvalet av Windows-program. Tyvärr är det inte utan nackdelar.

Windows är ett krävande operativsystem, så du kanske upptäcker att din Chromebooks tidigare tillräckliga hårdvara inte är tillräckligt kraftfull för att göra mycket på Windows alls. Även efter att ha skapat det som vissa kallar en ”Chrultrabook”, kanske du föredrar ChromeOS.

Varnas för att du måste bli av med Chrome OS om du inte har två enheter – dubbelstart av ChromeOS och Windows på samma enhet är inte möjligt.

Innan du laddar ner Windows 10 bör du också kontrollera på chrome://system att din Chromebook har minst 20 GB hårddiskutrymme, 2 GB RAM och 1 GHz processorkraft, även om mer är att rekommendera.

Att ladda ner Windows på en Chromebook är riskabelt, och det är komplicerat att installera om ChromeOS. Väg upp den potentiella risken för din Chromebook och din garanti och installera Windows 10 med försiktighet.

Ladda ner Windows och förbered en startbar USB

För att installera Windows på din Chromebook måste du ladda ner den officiella Windows 10 ISO fil och förbered en startbar USB-enhet för att köra den. Du bör skapa det här installationsprogrammet med en separat Windows- eller Linux-enhet.

Även om du kan skapa startbara enheter med Chromebook Recovery Tool, verkar den här metoden fungera bäst för Linux-distributioner. Det fungerar vanligtvis inte med Windows ISO och, ännu värre, Chromebook Recovery Utility sätter USB-enheter i ett skrivskyddat läge som är frustrerande att vända. Istället bör du skapa ett Windows 10-installationsprogram med Rufus eller ett liknande program.

Öppna utvecklarläge och installera UEFI Firmware

När du har förberett en startbar USB måste du inaktivera skrivskyddet på din Chromebook. Metoden du bör använda för att göra detta beror på din Chromebook-modell, men du kan avgöra det genom att kontrollera MrChromebox.tech wiki. Följ råden i länken bredvid din specifika Chromebook-modell.

Fortsätt för att installera UEFI Firmware:

 • Börja med att aktivera utvecklarläget.
 • När du har loggat in på ditt konto öppnar du utvecklarkonsolen (Ctrl + Alt + Uppdatera).
 • Ange chronos som ditt lokala värdnamn och skriv sedan in det här kommandot:
   cd; curl -LO mrchromebox.tech/firmware-util.sh && sudo bash firmware-util.sh 
 • När UEFI Flash-fönstret visas anger du 2 för att välja alternativet Installera/Uppdatera UEFI (Full ROM) Firmware.
 • Ange Y för att bekräfta ditt val, ange sedan U för att bekräfta att du vill installera UEFI-kompatibel firmware.
 • Slutligen kommer en prompt att visas som frågar om du vill skapa en säkerhetskopia av din aktiefirmware. Detta är viktigt eftersom det låter dig återgå till ChromeOS om du bestämmer dig för att en Chultrabook-installation inte är något för dig.

 • Se till att du har satt i en extra, separat USB-enhet.
 • Bekräfta att du vill flasha firmware .rom till din USB-enhet genom att ange numret bredvid den i enhetslistan.
 • När du är klar med att installera den nya UEFI-firmwaren och säkerhetskopiera din gamla ChromeOS-firmware är du redo att börja installera Windows på din Chromebook. Du kan också ångra ändringarna du gjorde för att inaktivera skrivskyddet – du kan till exempel installera om skrivskyddsskruven om din Chromebook har en sådan.

  Kör Windows Installer på din Chromebook

  Äntligen är du redo att installera Windows.

 • Stäng av din Chromebook.
 • Anslut ditt startbara Windows USB-installationsprogram.
 • Tryck på strömknappen för att starta upp din Chromebook igen.
 • Tryck på ESC-tangenten så snart din Chromebook startar för att komma åt BIOS.
 • Navigera till Boot Order-inställningarna och justera startordningen så att din USB-enhet är den första startenheten.
 • Starta om din Chromebook och vänta tills den startar till Windows installationsmeny. Du måste ansluta ett USB-tangentbord eller -mus för att navigera genom installationsprogrammet.
 • Fortsätt genom installationsprogrammet för Windows:

 • Ställ in dina grundläggande inställningar och klicka på Installera nu.
 • Du kommer att bli ombedd att ange en produktnyckel. Välj Jag har ingen produktnyckel och välj sedan önskad version av Windows från rullgardinsmenyn.
 • Välj anpassad: Installera endast Windows (avancerat) när du uppmanas att välja en installationsprocedur. Du kan omorganisera dina partitioner som du vill, men det rekommenderas att installera Windows i den största partitionen.
 • När din Chromebook startar om eller går tillbaka till början av installationsprogrammet tar du bort USB-installationsprogrammet och startar om enheten. Om installationen lyckades bör din Chromebook startas till den sista Windows-installationsprompten.

  Ladda ner Windows-drivrutiner och anpassa din installation

  Även om du kanske har passerat det svåra stadiet att installera Windows på din Chromebook, har du fortfarande några drivrutiner att installera innan ditt nya operativsystem är redo att användas. Den enklaste metoden för att hitta rätt drivrutiner för din Chromebook är Coolstars Chromebook Windows Installationshjälp.

  Drivrutinerna som du behöver ladda ner är enhetsspecifika, så det är tillrådligt att lita på handledningarna som Coolstar ger dig. Utöver det kan du ta grundläggande steg för att anpassa Windows 10 och installera några extra Windows-anpassningsapplikationer om du inte är nöjd med de grundläggande alternativen som erbjuds.